agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Küçük ve Büyükbaş Hayvanlar (https://www.agaclar.net/forum/kucuk-ve-buyukbas-hayvanlar/)
-   -   Romanov koyun ırkı (https://www.agaclar.net/forum/kucuk-ve-buyukbas-hayvanlar/19195.htm)

Lilinin bahcesi 30-04-2010 21:17

Arkadaslar merhaba, yazismalarinizdan konuya hakim oldugunuzu anladigimdan bir soru sormak istiyorum. Ukrayna da yasiyorum ve zaman zaman burada pek tercih edilmediginden yemek amacli koyun bulmak icin koyleri geziyorum. Genelde merinos cinsi var. Koylulerden zor da olsa buldugum koyunlarda bir problem olmuyor fakat cifliklerden aldigim koyunlarin eti felaket kokuyor. Koyun eti kokar ama bu oyle boyle degil felaket. Neden koylunun koyunlarinin eti kokmuyorda ciftlik koyunu bukadar kokuyor. Inanin bu koku yuzunden bazen aylarca agzima koyun eti koyamiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim.

Cumhur Tonba 30-04-2010 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ensar (Mesaj 628843)
Sevgili CUMHUR TONBA,

Ben hasbel kader bir kaç kez Reşit hoca ve Mustafa hoca ile bir araya geldim. Reşit hoca bu ülkede koyunculuğa hayatını adayan biri. İlk çocuğuna TAHİROVA adını verdiler. İkinci çocuğu ki aslında proje Mustafa hocanın gerçekleştirdiği bir projeydi ve Reşit BEYE OLAN SAYGI VE SEVGİSİNDEN geliştirilen ırka SÖNMEZ adı verildi. Ben 2003 yılında maalesef projenin katledilmesine tanık oldum.

Bu gün tüm dünyada koyun ve jeçi süyü açığı varken ülkede koyunculuğu öldürenler ve güzelim gen havuzlarımızı köreltenler devlet makamlarında vede sivil toplum örgütü olduğu iddia edilen birliklerde sivil olmayan politika yanlısı, parti kökenli yetkili yöneticiler.Sevgiyle kalın

Sayın Ensar.
Bu konuda inanın çok haklısınız. Hangi çalışmanın elinden tutuluyor ki? Tahirova Projesi okadar güzel bir projeydi. Ve Geniş bir alana yayılmıştı. Birazcık takviye ile devam edebilirdi. Dediğiniz gibi. Yazık ettiler. Reşit bey ve Mustafa bey az uğraşmamıştı. Ayda en az bir iki kez çiftliğe gelirlerdi. Çok güzel günlerimiz geçmişti. Hayvancılık şube şefimiz Musa Karaman'ın da bu çalışmalarda büyük katkıları olmuştur. Kendisi en son Topkapı İlaç ve Premix Sanayi-Bilimsel Büro Müdürü olarak çalışıyordu.
En son olarak belki duymuşsunuzdur. Ben de kesin olarak bilmiyorum. İvesi koyunlarımızı İsrail ıslah etti ve ve bize damızlık olarak satıyor, diyorlar.

Çeltikte de aynı durum söz konusu. Dr.Halil Sürek iyi bir araştırmacı. Birçok Çeltik çeşidine imzsını attı. Başta Osmancık, Kendi soyadını taşıyan Sürek v.s. Anlatırdı da zor inanırdık ne zor şartlar altında çalıştığını ve ot yoldurmak için şöförlere, odacılara ricada bulunduğunu. Dışarda olsa emrine sınırsız harcayabileceği para, eleman ve techizat verilir. Teşvik edilir.
Daha neler neler var. Anlatmakla bitmez.

Cumhur Tonba 30-04-2010 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilinin bahcesi (Mesaj 629036)
Arkadaslar merhaba, yazismalarinizdan konuya hakim oldugunuzu anladigimdan bir soru sormak istiyorum. Ukrayna da yasiyorum ve zaman zaman burada pek tercih edilmediginden yemek amacli koyun bulmak icin koyleri geziyorum. Genelde merinos cinsi var. Koylulerden zor da olsa buldugum koyunlarda bir problem olmuyor fakat cifliklerden aldigim koyunlarin eti felaket kokuyor. Koyun eti kokar ama bu oyle boyle degil felaket. Neden koylunun koyunlarinin eti kokmuyorda ciftlik koyunu bukadar kokuyor. Inanin bu koku yuzunden bazen aylarca agzima koyun eti koyamiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim.

Sayın Lili
Şu an çiftliklerde merada otlatma imkanları hemen hemen yok gibi. Genelde içerde besleniyorlar tahminimce. Ve muhakkak silaj da veriyorlar. Mer'a da gezen bir hayvanla, kapalı ahırda bakılan hayvanlar arasında dağlar kadar fark olacağı aşikar. Sadece kendi düşünceni yazdım.
Saygılarımla.

dremre 01-05-2010 05:41

1 koyun kaç yaşına kadar üreyebilir? bu tahirova, kıvırcık, karaman vs arasında faklılık gösterir mi? 1 yaşındaki koç damızlık olarak kullanılabilir mi?

Lilinin bahcesi 01-05-2010 09:28

Sayin Cumhur Tonba cevabiniz icin tesekkurler.

Cumhur Tonba 01-05-2010 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dremre (Mesaj 629254)
1 koyun kaç yaşına kadar üreyebilir? bu tahirova, kıvırcık, karaman vs arasında faklılık gösterir mi? 1 yaşındaki koç damızlık olarak kullanılabilir mi?

Erkek kuzuların ilk damızlıkta kullanılması eşeysel olgunlukta olduğu üzere yaştan daha çok canlı ağırlıkla ilgilidir. Genç erkekler ırklara özgü canlı ağırlığın yüzde 70—75’ine ulaştıkları an damızlıkta kullanılabilir yaş olarak bu ölçü verilecekse ilk damızlıkta kullanılma yaşı erken gelişen ırklar için 7-18 ay geç gelişenler için 16-20 aydır. Sayın dremre. Netice itibarı ile 1 yaşınızdaki Koç aşımda kullanılabilir. Yukarıda belirtilen kıstaslara göre karar verebilirsiniz.
Saygılarla.

Koyunlar genellikle 7-8, Koçlar ise 5-6 yaşına iken damızlıktan çıkarılır.

dremre 01-05-2010 17:55

Sayın Cumhur Tonba,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

mbordinc 06-05-2010 17:06

Arkadaşlar;
Yaptığım araştırmalar Antalya için Sönmez koyununun uygun olduğunu gösteriyor.500 adetlik bir sürü oluştırmak için yeterli damızlık koyunu nerden alabilirim?1-2 yaşında,Sönmez koyun ve koç fiyatlarını bilen var mı?
Selamlar,sevgiler.

dremre 20-05-2010 19:34

Sayın forum sakinleri,
bu soruyu nerede soracağımı bilemedim. keçi ile koyun çiftleşir mi? koç ile teke'yi yan yana koysam kavga ederler mi?

mbordinc 21-05-2010 13:07

Sayı Dremre,
Keçi ve koyun türleri arasında çiftleşme olmaz.Hayvan özellikle kavgacı olmaz ise ,teke ve koç kavga etmez.Ancak yinede ayrı tutmakta fayda var.
Selamlar.

dremre 21-05-2010 20:51

verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.

levent tekdal 28-05-2010 11:42

romanov danışmanlık yardımı
 
merhaba ensar ve sistem isimli kullanıcıların konu ile ilgili çok deneyimli oldukları anlaşılmakta
ben de marmara bölgesinde yüksek bir merada bu işe niyetliyim... bu ırkın da soğuk havaya uygun zorlu şartlara adapte olan bir ırk olduğunu biliyorum.
fikirlerinize ihtiyacım var
25-50 adet gibi sadece damızlığa yoğunlaşacağım bir yer planlıyorum
başlangıcı doğru yapabilmek adına yardımlarınıza ihtiyacım var

levent tekdal

levent tekdal 28-05-2010 11:44

emek yoğun bir iş olduğu kadar deneyimli uzman kişiler öncülüğünde bu işe başlamanın önemine inanıyorum. profesyonel yardım kadar dost tavsiyelrine de ihtiyacım var. lütfen...

filkova 16-06-2010 13:27

konuyla alakalı değil belki ama....

Kayı köyünde çalışmalar esnasında çekilen fotoğraflarda arka markajda bir tabela resmi var...yalnız tabelada ne yazdığını seçemiyorum..
ve bişey daha.... tam olarak ne zaman Kayı köyüne geçmeyi düşünüyorsunuz.....
kolay gelsin....

oktay kaya 05-07-2010 15:45

satış yapan çiftlikler
 
merhaba ben bu koyun işine girmeye kesin kararlıyım allahIn izniyle. Başlangıçta 20 adet dişi ve 1a det koç tahirova koyunla başlamayı düşünüyorum. Almak istediğim yerde trek çiftliğiydi. Fakat trek çiftliği bu sene dişi satışı yapmayacağını söylüyor :( Saf tahirova koyunu bulabileceğim bir adres bir çiftlik söylerseniz çok sevinirim .Ayrıca Tigemin çiftlikleri ne zaman damızlık satışı yapar ve ben bir kişi olarak 20-30 adet koyun alabilirmiyim? Bu konuda bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim.

mbordinc 07-07-2010 12:23

Sayın Oktay Kaya;
Rastladığım ilanlardan ikisini size aktarayım.
1-Ramazan Türk,0 536 276 06 29,Aydın merkez,2 yaş tahirova,525TL'den.35 adet koyun,1 koç satıyor.
2-Faruk Zeren , Bursa,Mustafakemalpaşa,0 544 661 24 62,romanovla döllenmiş tahirova,850 TL'den satıyor.
3-Daha geniş taramayı sahibinden satılık veya hayvansal pazarlama sitelerinden tarayabilirsiniz.Selamlar.

molla 12-08-2010 13:48

Selamlar
 
Tesadüfen karşılaştığım bu sayfa ilgimi çekti. İletilen mesajları okudum. Tam 'ne güzel bilgilendirme ve yardımlaşma var' der iken, mesajlar seyreldi ve tükendi. Aktif katılımın devamı hem ilgimi çekecek, hem de benim de sorular yöneltme ve tecrübe paylaşımlarımı dürter olacaktır.
Ilımlı günler dileklerimle...

mbordinc 14-08-2010 15:56

Dorper koyunu ile ilgili bilgisi olanların paylaşmasını bekliyorum.Sayın mollaoğlu,özellikle bilmek istediğinizi yazarsanız ,bildiklerimi cevaplıyabilirim.
Selamlar.

ensar 16-08-2010 16:44

Dorper,
 
Dorper koyunları güney afrika menşeili koyunlar. İki türü var siyah kafalı ve beyaz kafalı, Türkiye ye getirmek için çok uğraştım ama bürokrasiyi ve biliçsiz vebilgisiz tarım bakanlığı personelini aşamadım. Bana göre koyunculuk et için yapılacak ise ülkemize en uygun olan ırk diyebilirim çünkü çok zor şartlarda yetişen iki ıorktan biri. Diğeride namibya kökenli DAMARA.

Her ikiş cinside doğal ortamlarında gözlemledim. İngilizce olarak DORPER ile ilgili çok fazla bilgiye internet ortamında ulaşabilirsi,niz.

Sevgiyle kalın

mbordinc 18-08-2010 13:23

Teşekkürler sayın ensar.Dorper temin edecek olursam sizi bilgilendiririm.
Selamlar.

ensar 18-08-2010 21:49

Sayın mbordinc,

Turkiyeye dorper getirildi mi ?

mbordinc 19-08-2010 08:58

Sayın Ensar,
Henüz getirilmedi.Çalıştığım şirket için bir hayvancılık projesi hazırlıyorum.Projede deneme amaçlı dorper üretimi de var.Patronlarım onaylar ise dorper gelecek.
Selamlar.

ŞERAFETTİNK 31-08-2010 10:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ensar (Mesaj 684122)
Dorper koyunları güney afrika menşeili koyunlar. İki türü var siyah kafalı ve beyaz kafalı, Türkiye ye getirmek için çok uğraştım ama bürokrasiyi ve biliçsiz vebilgisiz tarım bakanlığı personelini aşamadım. Bana göre koyunculuk et için yapılacak ise ülkemize en uygun olan ırk diyebilirim çünkü çok zor şartlarda yetişen iki ıorktan biri. Diğeride namibya kökenli DAMARA.

Her ikiş cinside doğal ortamlarında gözlemledim. İngilizce olarak DORPER ile ilgili çok fazla bilgiye internet ortamında ulaşabilirsi,niz.

Sevgiyle kalın

Merhaba Sayın Ensar
Dorper cinsini Kıvırcık koyunla kıyaslarsak avantaj ve dezavantajlar sizce ne olabilir. Tekirdağlı olmanız hasebiyle kıvırcığıda iyi tanınıdığınızı tahmin ediyorum.
Saygılar

ŞERAFETTİNK 31-08-2010 10:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mbordinc (Mesaj 685063)
Sayın Ensar,
Henüz getirilmedi.Çalıştığım şirket için bir hayvancılık projesi hazırlıyorum.Projede deneme amaçlı dorper üretimi de var.Patronlarım onaylar ise dorper gelecek.
Selamlar.

Merhaba Sayın mbordin
Dorper hakkında'ki gözlemlerinizi bize aktarabilirmisiniz. interneti biraz karıştırdım merak ettim doğrusu. Mesela etini tatma fırsatı bulabildinizmi, lezzeti nasıl ? Ayrıca nereden getirmeyi düşünüyorsunuz çok geniş popülasyonu var ve nerede beslemeyi düşünüyorsunuz? Birikimlerinizi bizimle paylaşırsanız sevinirim.Saygılar.

ensar 03-09-2010 06:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ŞERAFETTİNK (Mesaj 690048)
Merhaba Sayın Ensar
Dorper cinsini Kıvırcık koyunla kıyaslarsak avantaj ve dezavantajlar sizce ne olabilir. Tekirdağlı olmanız hasebiyle kıvırcığıda iyi tanınıdığınızı tahmin ediyorum.
Saygılar

DORPER Koyunları, Dorset ile İran Koyunlarının melezlenmesinden türetilmiş. Trakyanın daha doğrusu balkanlarınkaybolan BELKA ırkına çok benziyor ( beyaz kafalısı ) Eti kıvırcıktan kötü ama şu sıralar çok rağbet edilen et merinosundan ve de romanovdan daha az lifli ve lezzetli. Zor ŞARTLAR ALTINDA İYİ DÖL VE ET VERİMİ VAR bence Türkiye şartları için ideal bir koyun. Aşırı rutubetli bölgelere uygun değil.

Sevgiyle kalın

ŞERAFETTİNK 03-09-2010 10:04

Aydınlatıcı açıklamalarınız için teşekkür ederiz Sayın Ensar. Mesela sadece Marmara Bölgesi şartlarında dorperin kıvırcığa alternatif olabilecek üstün bir özelliği varmıdır? Aşırı rutubet derken İstanbul Adapazarı hattı dorper için sorunmudur?Yayla yüksek rakım ve soğuğa karşı dayanıklımıdır? Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.

ensar 04-09-2010 05:51

Sakın yanlış anlaşılmasın,

Dorper Doğu karadeniz bölgesinin aşarı yağış alan kısımları haricinde tüm ülkemiz topraklarında yetişir. Et verimi sadece merada beslenen 120 günlük kuzularda yanlış hatırlamıyorsam 45-48 kg karkas ağırlığındaydı.

Özellikle de içanadolu steplerinde et için beslenebilecek çok iyi bir ırk diye düşünüyorum.

Sevgiyle kalın

ŞERAFETTİNK 04-09-2010 12:50

Görüşleriniz için tekrar teşekkür ederiz Sayın Ensar. Vermiş olduğunuz bilgilerle dorper bayağı bir ilgimi çekti. Şimdi sıra dorperi yakından görebilmeye geldi. Sayın mbordin ülkemize getirilmesinden bahsetmişti acaba getirebildilermi ya'da getirenler varmı ? Sayın mbordin gelişmelerden bizide haberdar ederseniz çok seviniriz. Herkese saygılar sevgiler.

hasan001 13-09-2010 22:50

***
 
****** degerli arkadaslar,

Forma yeni uye oldum, konular cok ilgimi cekti, Dorper cinsi koyunu nereden nasil ithal edebiliriz, ben avrupada yasiyorum ama burdan ithalat yasak galiba, bilgisi olan paylasirsa sevinirim ,
sevgi ve saygilar,

thetwothrones 23-09-2010 23:10

sn ENSAR yeni yeni başlayan ilgim yazılarınızı okudukça daha çok artıyor.

sizin başlangıcınız gibi ufak çapta başlamak istiyorum ileriki günlerde somut adımlar atmayı

düşünüyorum bilgileriniz ve tecrübelerinizi paylaşmanız çok güzel

teşekkürler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025