agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Küçük ve Büyükbaş Hayvanlar
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 1 Gönderen pria
  • 1 Gönderen pria
  • 1 Gönderen agozce

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-05-2012, 18:59   #1
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Eşek Çiftliği

Sütünü Satmak İçin Eşek Çiftliği Kurdu

Kırklareli'nde 330 dönümlük alanda eşek çiftliği kuruldu.

Kırklareli'nde 330 dönümlük alanda eşek çiftliği kuruldu. Toplam 4 milyon liralık yatırım yapılacak çiftlikte eşek sütü üretimi yapılacak. Ailesinin maddi imkanlarıyla çiftliği kurduklarını belirten Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Ufuk Usta, eşek sütü üretimi ve satışı için izin başvurusunda bulunduklarını söyledi. Doç.Dr. Usta eşek sütünün anne sütüne en yakın içeriğe sahip olduğu belirtti.

2009 yılında başlanılan eşek çiftliği projesinde sona gelindi. Patoloji Uzmanı Doç.Dr. Ufuk Usta ve ailesinin öz sermayesi ile kurulan çiftlikte İç Anadolu, Trakya, Çanakkale, Balıkesir ve Uzunköprü'den toplanan 4 ile 10 yaş arasındaki dişi eşekler bir araya getirildi. Çiftlikte şu an 6 sıpa, 2 erkek damızlık eşek, 172 dişi eşek olmak üzere toplam 180 eşek bulunuyor. Bin metrekarelik alanda başlanılan projenin 2012 yılının ikinci yarısına kadar 3 bin 500 metrekare kapalı alanda hizmet vermesi planlanıyor. İlk aşamada 350 dişi eşek ile çalışmalara başlanılacağını ve hedeflerinin gelecek yıl bin eşek olarak belirlediklerini belirten Ufuk Usta, aile şirketi olan Kırklareli Eşek Çiftliği'nde doğal danışman olarak hayvan sağlığı ve eşek beslenmesi yaptığını söyledi.

'EŞEK BULAMIYORUZ
Eşek sayısının gün geçtikçe azalması nedeniyle bulmakta zorlandıklarını belirten Doç.Dr. Usta, 'Türkiye de eşek konusunda sağlık, bakım ve sürü yönetimi konusunda bilgili kişi ve kurum bulunmuyor. Türkiye de eşek bakımı, yönetimi ve sağlığını içeren hiçbir basılı kitapta yok. Bu eksikliği Amerika'dan getirttiğim iki kitap ile gidermeye çalışıyorum. Dünyada birkaç ülkede eşek üretimi ve eşek sütü üreticiliği yapılıyor. 2009 yılında başlanılan eşek çiftliği için bugüne kadar 2,5 milyon lira harcadık. Gelecek zaman içinde 1,5 milyon lira daha harcama yaparak toplam 4 milyon lira ile bin adet eşekten oluşan bir çiftlik kuracağız dedi. Doç.Dr. Usta sözlerini şöyle sürdürdü

ANNE SÜTÜNE EN YAKIN SÜT EŞEK SÜTÜ

'Bilinen sütler içinde inek sütü, koyun sütü, keçi sütü var. Eşek sütünün anne sütüne en yakın içeriğe sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sütü gelmeyen annelerin en büyük tercihinin eşek sütü olduğunu, inek sütü ile beslenen küçük çocuklarda protein alerjisi gelişebildiğini, bu tür çocuklar için en ideal sütün eşek sütü olduğunu söyleyebiliriz. Eşek sütü sindirimi kolaylaştırır, şişmanlamayı engeller, en önemlisi de perhiz yapan kişilerin kullanması gerekmektedir. Eşek sütü, inek sütü ve diğer süt ürünlerine göre yağ oranının düşüklüğü nedeni ile sindirimi son derece kolay bir süttür.ö

Eşek çiftliğinde bulunan sürüden ancak yüzde 15 ile yüzde 20'sinin sağımının yapılabildiğini dile getiren Doç.Dr. Usta, 'Eşeğin gebelik süresi 12 aydır. Yeni doğan bir sıpanın gebe kalabilmesi için dört yıl geçmesi gerekiyor. Eşek yılda 9 ay süt verebiliyor. Türkiye'de bulunan eşek ırklarının ne kadar süt verebileceği ancak 1 yıl sonunda alınacak ortalamada belli olacaktır. Çiftlikte süt sağımı için otomatik makinler ile sağım yapılacak. Eşek sütünün sterilize edilmiş cam şişeler içerisinde 4 derecede 10 gün süre ile saklanabilmektedir. Sağım sonrası şoklanan eşek sütü, 3 ay süre ile derin dondurucuda gıda değerini kaybetmeden saklanmaktadır. Sağılacak sütlerin satışı için Gıda Tarım ve Hayvanlılık İl Müdürlüğü'ne izin için başvurduk. İznin verilmesi bekleniyor.Çiğ eşek sütü, Avrupa ülkelerinde 35 eurodan başlayan fiyatlarla atışa sunuluyor
HABER: Stn Satmak in Eek iftlii Kurdu haberi

Az önce bu ''eşek çiftliğini'' SKY TV'de izledim..Çok ilginç bilgiler verildi..
İşte yeni bir ufuk..yeni bir iş alanı..
Çiftlik sahibi, ''keşke Türkiye'de 30 tane daha böyle bir çiftlik kurulabilse'' diye konuştu..
Ne diyelim; bize ancak tebrik etmek düşer bize bu ilginç girişimciyi..
Eşek te artık çiftlik hayvanı oldu..Bu yüzden konuyu buraya açtım..

esox_lucius beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2012, 19:05   #2
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Kıbrıs basınından konuyla ilgili bir yazı:

Özcan Özcanhan

İtalyan eşek çiftliği ozcanhan@kibrisonline.com





“bereket” tvde izledim. (ekrandaki logosu aynen küçük harflerle yazılmıştır)
İtalya’da modern ahırlar, yüzlerce dönüm, etrafı tellenmiş tarlalar, yemyeşil bayırlar. Ve değişik renklerde kocaman eşekler. Dişisi, erkeği, genç yavruları ve minik sıpaları.

Ve , televizyonun program yapımcısı, İtalyan çiftlik sahipleri, eşek besleyicileri, yetiştiricileri ile konuşuyor, dönüp izleyicilere Türkçe olarak anlatıyor.

Bu çiftlik, Avrupanın en büyük eşek çiftliği. 800 eşek barındırılıyor. Sütleri sağılıyor ve 30 evroya (yanlış okumadınız , otuz), yaklaşık 75 TL litresi satılıyor. Dünya üzerinde en besleyici, az yağlı vs. sütmüş. En ünlü bebe mamalarında kullanılıyormuş.
Eeşeklerin çok yakından görüntüleri ile birlikte ayrıntılı bilgi aktarılıyor.
Çiftliğin kapısından da bir görüntü. İri harflerle donatılmış bir levha. “İyi bir arkadaş-dost arıyorsan, bir eşek al”. Eşeğin ne kadar sevimli , güvenilir bir arkadaş olduğu anlatılıyor ve bakıcı ile eşeğin öpüşmesine de yer veriliyor.

“bereket tv” programcısı, Türk tarım uzmanları ile de konuşuyor, İtalyan ile şakalaşıyorlar ve “Türkiyeden geldi size bu eşekler” diyor.
Fakat, Türkiyedekilerin daha küçük ve kısa yapılı oldukları da belirtiliyor.

Aklıma, gayri ihtiyari, bizim Karpaz'ın “özgür eşekleri” geliverdi. Tarım alanlarına zarar verdiklerinden, ana yollara çıkıp kazalara neden olduklarından dolayı şikayetler kulaklarımda çınladı.
Hemen kafamda sorular oluştu. Biz de, Karpaz'da başıboş dolaşan ve “çok zarar” verdikleri iddia edilen bu hayvanlardan yararlanamaz mıyız? Beslenmeleri için gelip geçenden para toplanıyor da, neden bu eşeklerden yararlanmanın yolları aranmıyor?
Ehlileştirilip ihraç edilemezler mi, sütlerinden yararlanılamaz mı? Ülke ekonomisine katkı sağlanamaz mı?
İtalyan çiftliğinde yetiştirilen eşeklere iyice baktım. Karpazdaki , bizim eşeklerin tıpa tıp aynisi. Boyları, fiziki yapıları, renkleri, gözleri, iri kulakları bizdekilerin kopyası.
İtalyanlar ,bu yaratıklardan kazanç sağlayabiliyor da bizler neden istifade edemiyoruz, durmadan şikayet ediyoruz. Yok mudur bizde tarım uzmanları, ziraat mühendisleri, hayvan besleyicileri, ekonomistler?
Yoksa, gidip İtalyadaki bu çiftlik sahiplerinden bilgi ve eğitim alamazlar mı? Dış gezilere, resmi seyahatlere, toplantılara milyonlarca lira harcanabiliyor da, böylesi yakası açılmadık bir konu için birkaç kuruş harcamak imkansız mı?

Kanımca, bu konuyu ciddiyetle ele almak, bu olanaktan, doğal kaynaktan diyelim, yararlanmak çok isabetli olur.
Yok mudur özel sektörden bu işle ilgilenecek, para kazanacak, ülke ekonomisine de katkı yaratacak?
Hadi ,devlet yapamaz anladık. Elindeki , gelir getiren KİT leri bile idare edemeyen ve özelleştirmeye kalkışan hükümetten beklenemez, ama, ileriyi gören iş adamlarımıza izin verilse de bu eşekleri toplayıp kar getiren bir kaynağa dönüştürme imkanı yaratılsa olmaz mı?
Bir düşününüz.
Bu konuyu gündeme getirmemize vesile olan, Türkiyenin “bereket tv” programcısına teşekkürü borç sayarız.

STAR KIBRIS GAZETES - talyan eek iftlii - “bereket” tvde izledim. (ekrandaki logosu aynen kk harflerle yazlmtr) talya’da modern ahrlar, yzlerce dnm, etraf tellenmi tarlalar, yemyeil bayrlar. Ve deiik renklerde kocaman eekler. Diisi,

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2012, 19:11   #3
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Kleopatra da faydalanmış

Eşek sütünün eski Mısır’da kozmetik nedenlerle kullanıldığına dikkat çeken Bradley Beslenme Danışmanlık Şirketi’nin sahibi Dr. Yasemin Bradley şöyle diyor: “Kleopatra her banyosunda yaklaşık 200 litre eşek sütü kullanırmış. Roma imparatoru Neron’un eşi de cildini beyazlaştırmak ve kırışıklıklarını gidermek için bu yola başvurmuş. Hipokrat da ateş, ödem, yaralar ve karaciğer temizliği için eşek sütünden faydalanmış.”

Eşek ve kısrak (dişi at) sütünün anne sütüne en yakın besinler olduğunu da öne süren Bradley, 20’nci yüzyıl başına kadar eşek sütünün anne sütü yerine kullanıldığı görüşünde: “Amerikan Süt Ürünleri Birliği’nin raporunda ‘anne sütü yerine kullanılır’ ifadesi var. Eşek ve kısrak sütünün yağ ve protein oranları düşüktür, yüksek laktoz içerirler. İnek sütü ise çok daha yağlıdır ve daha fazla protein içerir.

Bu yüzden inek sütü bazı çocuklarda alerji yapıyor. Oysa eşek sütünde alerjen olma riski düşük. Ayrıca kas ve kemiklerimizi kuvvetlendiren proteinlerin en küçük birimi aminoasitlerdir. Vücudumuzda kullanılan 20 aminoasit var. Bunlardan sekizini üretemiyoruz ve mutlaka yiyeceklerle almamız gerekiyor. Eşek sütünde sekiz zorunlu aminoasit yüzdesi inek sütüne göre çok daha fazla. Dolayısıyla tüm bu gelişmeler umut verici ama daha çok araştırmaya ihtiyaç var.”

Bilimsel olarak sütte bir ayrım yok

Uzman diyetisyen Selahattin Dönmez ise büyüme çağını tamamlamış erişkinler için sütün bileşimindeki en önemli unsurun kalsiyum miktarı ve yağ oranı olduğunu söylüyor. Dönmez koyun, inek, keçi, kısrak ve eşek gibi hayvanların ürettiği sütün kalsiyum ve protein içeriklerinin benzer olduğunu anlatıyor: “Tüm sütlerin içindeki laktoz çeşitli yağlar ve proteinler de benzer miktarda bulunur.

Bu nedenle erişkinlik döneminde içilen sütün cinsi hiçbir şekilde sağlık üzerine daha üstün etki sağlamaz. Her canlının sütü kendi yavrusu içindir. Dolayısıyla eşeğin sütü de kendi yavrusu için en uygunu. Ancak İkinci Dünya Savaşı’nda anne sütüne en yakın içerikte olan sütün kısrak sütü olduğu belirlenmiş, hatta annesini kaybeden bebekler için kısrak çiftlikleri kurulmuştur.

Sindirim ve alerji olmaması açısından eşek sütü değil kısrak sütü en değerlisi. Dolayısıyla bebeklerin bir yaşından sonra inek veya keçi sütü içmesi yeterli. Erişkin bireyler ise az yağlı olmak kaydıyla istedikleri tip sütü içebilir. Eşek veya inek sütü gibi ciddi ayırımları bilimsel olarak yok.”

Avrupa’da kozmetikte kullanılıyor

Türkiye’de kurulan ilk eşek çiftliğinin sahibi Pataloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Usta. Aslında inek çiftliği kurmak için yola çıkan ancak yüksek maliyetli olacağı için vazgeçtiklerini belirten Usta, eşek çiftliği kurmaya karar vermiş: “Televizyonda İtalya’daki bir eşek çiftliğini gördük ve araştırmaya başladık. Türkiye’de bu işi bilen yoktu, tüm riskleri göze alıp süt üretimi yapmak için çiftliği kurmaya karar verdik. Çiftlikte şu an 180 eşek var. Henüz süt üretimine geçmedik. Zaten yasal olarak eşek sütü üretmek için bir mevzuat hazırlanması gerekiyor. Eşek sütünün sağım teknikleri, işlenmesi, pazarlanması gibi detayla bu mevzuatta yer almalı. Dolayısıyla süt elde etsek de satmayacağız.”

Eşeklerin bir yıllık gebelik süresi var. Doğum yaptıktan sonra dokuz ay boyunca günde ortalama bir litre süt verebiliyorlar. Usta, bu yüzden eşek sütünün pahalı olduğunu ve Avrupa’da litresinin 35-55 euro arasında satıldığını söylüyor: “Yurtdışında hem gıda desteği hem de kozmetik olarak kullanılıyor. Yeni doğan ünitelerinde çocuklara veriyorlar, astım hastalıklarında, sindirim sisteminin düzensiz çalıştığı durumlarda ve kalp damar hastalıklarını önlemek amacıyla kullanılıyor. Kozmetikte ise nemlendiricilere ekleniyor. İngiltere, ABD, Fransa, Belçika, İspanya, Almanya eşek sütünü kullanan ülkelerden.”

Yeni moda olan eşek sütü faydalı mı, helal mi? | SAĞLIK | Son Devir

agozce beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2012, 22:38   #4
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Bu iyi haber, sütü işe yararmı bilmem ama en azından neslini korumada yardımcı olur.

Tübitakın araştırmasına göre Türkiye de eşek nesli tükenmek üzere imiş. Çocuklarımız, torunlarımız bir süre sonra eşeği sadece fotoğraflarda görecekler..


Düzenleyen agozce : 18-05-2012 saat 00:24
agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2012, 23:22   #5
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agozce Mesajı Göster
... Dilerim faydalı ve helaldir..). Yoksa...

..
Sual: Eşek sütünün, çocuklardaki öksürüğe iyi geldiği söyleniyor. Bunun için içirmek caiz olur mu?
CEVAP
Evcil eşek eti ve sütü, tahrimen mekruhtur. Yalnız Maliki mezhebinde helaldir. Öksürük için mubah ilaç bulunmazsa, iyi geldiği de kesinse içirilebilir, böyle bir ihtiyaçtan dolayı Maliki mezhebi taklit edilerek de içirilebilir.

Yiyip imekle ilgili eitli sorular .:.: www.dinimizislam.com :.:.


Yabani eşeğin hem sütü hem de eti helaldir.
Eşek Sütü Helal mi? | Eşek Sütü Faydaları

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2012, 00:24   #6
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,044
Galeri: 4
Bu defa da katliam veya sucuk yaparlar...Dileğimden vaz geçtim..)

Ne olacak bu insanlığın sonu....

Bir de şöyle bir haber vardı.

http://haber.mynet.com/deve-idrari-i...-626406-yasam/

pria beğendi.
agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2012, 13:24   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-06-2012
Şehir: ÇANAKKALE
Mesajlar: 19
eşeğin verimi ne kadar ki acaba yılda ne kadar süt veriri

rumelili Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2012, 13:25   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-06-2012
Şehir: ÇANAKKALE
Mesajlar: 19
nerewye satıcaz bu sütü acaba

rumelili Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2013, 17:03   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-02-2013
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 4
hesapsız kitasız bu ise girip sonra esekkleri ne yapacagini bulamayan 1-2 haber vardi aman dikkat

tolga81 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2015, 22:17   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-02-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
aynen, ben de gördüm bir tane dayı vardı, bingöldemi, vandamıydı artık. civardan 70 tane eşek toplamış,
ee ne yapacaksın
- süt alacağım
kime satacaksın
- ????
kameraya haykırıyordu, kış geliyor, şu ana kadar yayıldılar dışarda ama kışın bunları içeri almayada gücüm yetmez, kim bakacak bunlara bir yetkili yardım etsin diyordu. Allahh

Selcukİst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024