View Single Post
Eski 17-05-2012, 19:05   #2
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Kıbrıs basınından konuyla ilgili bir yazı:

Özcan Özcanhan

İtalyan eşek çiftliği ozcanhan@kibrisonline.com





“bereket” tvde izledim. (ekrandaki logosu aynen küçük harflerle yazılmıştır)
İtalya’da modern ahırlar, yüzlerce dönüm, etrafı tellenmiş tarlalar, yemyeşil bayırlar. Ve değişik renklerde kocaman eşekler. Dişisi, erkeği, genç yavruları ve minik sıpaları.

Ve , televizyonun program yapımcısı, İtalyan çiftlik sahipleri, eşek besleyicileri, yetiştiricileri ile konuşuyor, dönüp izleyicilere Türkçe olarak anlatıyor.

Bu çiftlik, Avrupanın en büyük eşek çiftliği. 800 eşek barındırılıyor. Sütleri sağılıyor ve 30 evroya (yanlış okumadınız , otuz), yaklaşık 75 TL litresi satılıyor. Dünya üzerinde en besleyici, az yağlı vs. sütmüş. En ünlü bebe mamalarında kullanılıyormuş.
Eeşeklerin çok yakından görüntüleri ile birlikte ayrıntılı bilgi aktarılıyor.
Çiftliğin kapısından da bir görüntü. İri harflerle donatılmış bir levha. “İyi bir arkadaş-dost arıyorsan, bir eşek al”. Eşeğin ne kadar sevimli , güvenilir bir arkadaş olduğu anlatılıyor ve bakıcı ile eşeğin öpüşmesine de yer veriliyor.

“bereket tv” programcısı, Türk tarım uzmanları ile de konuşuyor, İtalyan ile şakalaşıyorlar ve “Türkiyeden geldi size bu eşekler” diyor.
Fakat, Türkiyedekilerin daha küçük ve kısa yapılı oldukları da belirtiliyor.

Aklıma, gayri ihtiyari, bizim Karpaz'ın “özgür eşekleri” geliverdi. Tarım alanlarına zarar verdiklerinden, ana yollara çıkıp kazalara neden olduklarından dolayı şikayetler kulaklarımda çınladı.
Hemen kafamda sorular oluştu. Biz de, Karpaz'da başıboş dolaşan ve “çok zarar” verdikleri iddia edilen bu hayvanlardan yararlanamaz mıyız? Beslenmeleri için gelip geçenden para toplanıyor da, neden bu eşeklerden yararlanmanın yolları aranmıyor?
Ehlileştirilip ihraç edilemezler mi, sütlerinden yararlanılamaz mı? Ülke ekonomisine katkı sağlanamaz mı?
İtalyan çiftliğinde yetiştirilen eşeklere iyice baktım. Karpazdaki , bizim eşeklerin tıpa tıp aynisi. Boyları, fiziki yapıları, renkleri, gözleri, iri kulakları bizdekilerin kopyası.
İtalyanlar ,bu yaratıklardan kazanç sağlayabiliyor da bizler neden istifade edemiyoruz, durmadan şikayet ediyoruz. Yok mudur bizde tarım uzmanları, ziraat mühendisleri, hayvan besleyicileri, ekonomistler?
Yoksa, gidip İtalyadaki bu çiftlik sahiplerinden bilgi ve eğitim alamazlar mı? Dış gezilere, resmi seyahatlere, toplantılara milyonlarca lira harcanabiliyor da, böylesi yakası açılmadık bir konu için birkaç kuruş harcamak imkansız mı?

Kanımca, bu konuyu ciddiyetle ele almak, bu olanaktan, doğal kaynaktan diyelim, yararlanmak çok isabetli olur.
Yok mudur özel sektörden bu işle ilgilenecek, para kazanacak, ülke ekonomisine de katkı yaratacak?
Hadi ,devlet yapamaz anladık. Elindeki , gelir getiren KİT leri bile idare edemeyen ve özelleştirmeye kalkışan hükümetten beklenemez, ama, ileriyi gören iş adamlarımıza izin verilse de bu eşekleri toplayıp kar getiren bir kaynağa dönüştürme imkanı yaratılsa olmaz mı?
Bir düşününüz.
Bu konuyu gündeme getirmemize vesile olan, Türkiyenin “bereket tv” programcısına teşekkürü borç sayarız.

STAR KIBRIS GAZETES - talyan eek iftlii - “bereket” tvde izledim. (ekrandaki logosu aynen kk harflerle yazlmtr) talya’da modern ahrlar, yzlerce dnm, etraf tellenmi tarlalar, yemyeil bayrlar. Ve deiik renklerde kocaman eekler. Diisi,

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön