![]() |
5 gün önce annesinden ayrılmış 35 günlük bir yavru köpeğim var.
Bakımı bir bebekten farksız. Hatta bebeğim olsa bu kadar zorlanmazdım. Hiç yalnız kalamıyor. Daha bebek o yüzden dediğinizi duyar gibiyim. Şu an kucağımda uyuyor. Yerine koysam uyanıyor. Kucağıma almazsam susmadan ağlıyor havlıyor. Ağlamasına dayanamıyorum yine kucağıma alıyorum. Geceleri de 2 saatte bir uyanıyor. Köpeğin psikolojisi bozulmasın diyorum ama bu gidişte benim psikolojim bozulacak. :) Hep kucakta alışır bu şekilde devam eder diye endişeleniyorum. Yalnız kaldığında havlamaması için, kendi kendine oyun oynamasını için önerisi olan var mı? |
Uyuduğu yere kirli bir çorap veya kazak koyun. Ayrıca mekanik bir saatinde çok faydasını göreceksiniz. Kirli çoraptan alcağı koku ve saatin tıkırtıları, yanında olduğunuzu zannetmesine yol açacak, güven içinde uyuyacaktır.
|
Bu çorap konusu ilginç. Bizim köpek 2-3 yaşına kadar açık bir kapı bulduğunda içeri dalar, insanların yatak odalarındaki çekmecelerinden 8-10 tane çorabı (temiz çorap) ağzına tıkıp kaçardı. Zor alırdık çorapları ağzından. Hiç bilmediği evde çekmeceden çorapları bulmak bir yana, bir kaç kere feci halde rezil olmuşluğumuz var böyle.
Sonra huy değiştirdi. Son 2-3 yıldır her gün bir taş getiriyor. Taş dediysem, kafa kadar bir şey. Bazen iki kilometre taşıyor onu. Evin yanında biriktiriyoruz. Yığının yüksekliği diz boyunu geçince göstermeden arabaya doldurup atıyoruz. Odun, dal filan getir bari de işe yarasın dediysek de razı edemedik. Nasıl bir psikoloji anlamadım... |
Köpeklerin böyle ilginç şeyleri çok tur.Bizim köpek her gün annemle kahve içerdi annem bi gün kahve içirmesin ağlardı yemek yemezdi.
|
Benim köpeğimde bulduğu bütün çorapları yatak altına götürüyor.Artık alıştım belirli günleri çorap toplama günü yaptım:)
|
Teresi cinci köpeğimiz vardı. Biraz melezleşmişti ama kıskanç ve inattı. Su hortumunu inadına çiğneyip bir çok yerinden deldi. Birçok fidanı çiğneyerek kırdı. Çocuk gibi ilgi istiyorlar.
|
Zaten kazaga sarıp yatırıyorum. Kirli çorap ve saati deniycem. Keşke gece de aralıksız uyusada beni de uykumdan uyandırmasa :)
|
Todor'un önerisine birde termofor ekleyebilirsiniz :) Termofor ve saati yumuşak bir kumaşa, havluya sarın odasına bırakın. Anne kucağınının sıcaklığını ve kalp atışlarını anımsatacağı için daha rahat uyur derler. Ben şahşen saati hiç denemedim. Benimkilerde hep yanımda, kucağımda uyuyan, maksimum ilgi isteyen köpekler oldu :)
|
Çorap fayda etmedi :( Benimki büyük boy köpek olacağı için kucağa alışmaması lazım. 35-40 kiloluk bir köpeğin koşarak kucağa atladığını düşünebiliyor musunuz :)
|
Çorap ve ya kazak yeterince kirli ise yavruyu susturacaktır. Burada kirden kasıt, sizin kokunuzun sinmiş olması. Saat tıkırtıları ise yanında bir nabız olduğuğu hissini yaratır. Sizin yavrunuz henüz 40 günlük bir yavru. Gözleri 20 - 25 gün önce açılmış olmalı ama pek iyi göremez. Şu anda dış dünyayı sadece burnu ve kulağı ile algılıyor.
Yavrunuz anneden erken ayrıldığı için kalsiyum takviyesi yapılmalı. Yoksa, yavrunuz ileride raşitik olabilir. |
Sayın todor bilgiler için teşekkür ederim. Çok iyi beslediğimi düşünüyorum. Özel mama ve özel süttozu(yavru köpekler için) ile besliyorum. Görseniz kıpır kıpır. 5saniye durmuyor. Fotoğrafını bile çekemiyoruz. :)
Normalde geceleri uyandığında kucağıma alıp uyuturdum. Ama bu gece benden ayrı uyuyacak. Mecburen odamdan ayırdım. Işığı açık özel bir oda yaptım. Yanına bir sürü oyuncak koydum. Çorap kazak da verdim. Yastıktan yatakta yaptım. Karnını doyurdum. Ama aklım onda geceyi güzel mutlu geçirir inşallah. Sizce gece yalnız kalması kötü olur mu? |
Bence daha çok küçük bir süre daha yanınızda uyusun.Annesinden ayrılmamış olsa şimdi annesinin karnına sokulmuş olarak uyuyo olurdu.Sizde buna benzer bir ortam yaratırsanız iyi olur.
|
Bazı köpeklerin kuyrukları ve kulaklarını kesiyorlar. Hatta belli ırklardaki köpeklerin kuyrukları hiç yok. Benim köpeğimde sonradan kuyruksuz olan ırklardan.
Kuyrukları kesilen köpekler mutsuz olur mu? Sadece görünüm için mi kuyrukları kesiyorlar? Bu konuda düşünceniz nedir? |
Keyfe bağlı kulak ve kuyruk kesimi, dikleştirme operasyonları suçtur. Hayvan haklarına aykırıdır. Köpeklerin kuyruklarının ve kulaklarının kesilmesinin bir kaç sebebi vardır. 1- Dövüşte karşı tarafa kaptırmamak. Eğer profesyonel köpek dövüştürücü değilseniz ve ya kurtlara karşı korumak zorunda olduğunuz bir koyun sürünüz yok ise bu zaten geçerliliğini yitiriyor. Kaldı ki, kurt olsun köpek olsun dövüşte düşmanının kuyruğuna saldırmaz. Gırtlağına saldırır.2- Geceleri rahat uyuyamasın ve bekçilik yapsın. Diğer canlıları kendisine mal olarak gören zihniyetin ürünü zalimce bir mantık. Sözde kuyruğunu kıvırarak başına yastık eder ve derin uyurmuş! Oysa kuyruk o kadar uzun değildir. Kulakta yastık olacak kadar pofuduk ve büyük değildir. Köpekler ön bacakları üzerine yatarlar.3- Avda çalı çırpı yaralamasın. Kuyruk kesimi için belki en mantıklı savunma. Aa giden köpekler heycanla kuyruklarını salladıklarından dolayı yaralanma riski olduğu söylenir. Kesilmezse ne olur, diken mi batar? Hayati bir tehlike yaratmayacaktır.4- Görüntü için kulak kuyruk kesimi Belkide en dürüst yaklaşım bu. Çok fazla söyleyebilecek bir şey yok. Kişinin kendi karakteri doğrultusunda alınan bir karardır. Bir canlıyı yaratılışı dışına çıkartmak ne kadar haklı bir sebeptir?5- Pit bull ve ya doberman gibi ırklar kuyruklarını kamçı olarak kullanır. Sadece gülüyorum.Şunları bilmek gerekli. Kuyruk ve kulaklar birer organdır ve yaşamda görevleri vardır. Tırnak veya saç kesmek gibi acısız oprasyonlar değillerdir. Peki görevleri nelerdir. Kuyruk bir denge ve ifade organıdır. Kuyruğu kesilen köpekler koşarken ani dönüşler yapamazlar çünkü ağırlıklarını dengeleyecek kuyrukları artık yoktur. Tüm vucudu yerinde dururken, sistemin bir parçası yerinden alınmıştır ve düzgün işlemesi beklenemez. Ayrıca kendilerini ifade edemezler. Bir köpek karşısındakine sevindiğini kuyruğunu sallayarak gösterir. Pes ettiğini veya korktuğunu kuyruğunu bacakları arasına alarak söyler. Yere paralel olarak düz duran bir kuyruk dikkat kesildim, ileride müdahil olmamı gerektirecek bir durum olabilir demektir. Kuyruğu kesilmiş bir köpek pes edemez, sevindiğini belirtemez, sizi uyaramaz. Çok kısa kesilmiş kuyruğu olan köpekler yeni ifade tarzları geliştirirler. Sevindiklerinde tüm kalçanın sallanması gibi. Kulak ise herkesin malumu işitme organıdır. Kesildiğinde, sizin kulak kepçeniz olmadığında duyabileceğiniz kadar duyarlar. Ayrıca kulağın içini dış etmenlere maruz bırakır ki, yabancı cisim kaçması en çok bu köpeklerde görülür. Rüzgara karşı yürüyemezler ve kulaklarına kaçan yağmur suları onlara acı verir. Çünkü artık istedikleri gibi kapayamazlar. Mutsuz olurlar mı sorusunun cevabını siz kendiniz verebilirsiniz. Patronunuz ya da babanız geceleri rahat uyuyamayın diye göz kapaklarınızı jiletle kesse ne hissedersiniz? Ya da görüntünüzü bozuyor diye burnunuzu alsalar minnetar olmazsınız herhalde. |
Benim köpeğim boxer. Nette kuyruklu boxer fotografı bulmak çok zor. Bulduğum fotoğrafların iki tanesinde kuyruk kırık.
Ama özellikle geceleri uyuyamasın diye kuyruğu kesilmesine şaşırdım. Bunu bilmiyordum. Yurt dışında hayvan hakları bu kadar çok önemsenirken neden kuyruk kesilmesini onaylıyorlar bunu da anlamadım. Gerçekten kuyrukları kamçı gibi çarpıyor. Bu çarpmalarda kuyruk yaralanırsa çok acı verdiğini söyleyenler var. Bu yüzden sadece kuyruğunu kestirmeyi düşünmüştüm. Umarım sağlam bir kuyruğu olan köpeğim olur. :) |
Bizim Sunny (golden retriver) sabah çocukların uykudan uyanmalarını, yatağı terketmelerini bekler. Onlar kalkar kalkmaz hemen yatağa yerleşir, başını yastığa koyar, patisini de yastığın altına. Bu komik bir sahne olmakla birlikte düşündürüyor. Sunny normal mi, yoksa kendini insan mı sanıyor?
|
Sunny normal bir köpek. Sürünün diğer üyelerinden gördüğü şeyleri taklit etmeye çalışıyor. Onun sürüsü aileniz oluyor. Ailede sözü geçen kişi ise sürü lideri.
|
Kimi köpeklerin doğuştan kuyrukları olmuyor benim böyle cins olmayan bir köpeğim vardı. Birde yanlışlığını doğruluğunu bilemem ama upuzun kuyruğu olan ve kulakları kesilmemiş bir doberman gerçekten hiç estetik durmuyor.Bir kere kulaklar simetrik olmuyorlar biri sağa diğeri sola kıvrılabiliyor **** biri dik durabilirken diğeri aşağı doğru düşebiliyor, çünkü ırk geliştrilirken kulaklarına uygun form zaten kesilerek verilebileceği düşünülmüş. Yani demek istediğim kuyruk kulak kesiminin savunucusu değilim ama bu hayvanların melez ırk olmaları onların biraz hatalı organlara sahip olmalarını doğurmuş. Bence tek geçerli sebep sıraladığınız 4. madde. Ama yine de "yaradılışının dışına cıkmak" yorumu pek yerınde degıl ; çünkü zaten bu hayvanların çoğu yaradılışının dışında. İnsan elinden çıkma.
|
İnsan elinden çıkma ifadesini biraz açabilir misiniz?
|
Yani insanların en iyi ırkı bulma çabaları. Tabi hangi amaca hizmet edeceği doğrultuda. Biri son derece saldırgan ya da bir diğeri gayet güzel av yapabilme yeteneği sergilemesi gibi. Sonucta bunların hiç birisinin, kendi ihtiyacı dışında saldırma ya da av yapma özellikleri yoktu. İnsanların müdahalesiyle kimisi çantaya girebilecek kadar küçüldü kimisi de normal doğun dahi yapamayacak kadar deforme oldu.
|
Genelde su sever köpeklerde kulak kesimi yaparız.Kulak kesilmedende güzel görüntü olabilir,ama sürekli olarak kulak kuru kalması şartı ile aksi halde sağırlık sorunları yaşana bilir.Kangallarda ise kurtlarla olan kavgaları sırasında kulaklarının kopmaması için kulak kesimi yapalır.
|
Alıntı:
Bu sadece köpekgillere özgü bir özelliktir, gen yapılarından kaynaklanır. Burada doğanın verdiği kararlar hüküm sürer. Köpeğin kafa büyüklüğünü, çene kuvvetini, burun hassasiyetini doğa belirler, siz seçersiniz. Evet Bir Fransız bull dog'u sağlıklı doğum yapamaycağı için doğada yaşama şansına sahip değildir ama bu ona doğanın verdiği bir özelliktir. Ben kuyruksuz köpek ırklarının etiğinden bahsetmiyorum. Kuyruklu doğmuş bir hayvanın kuyruğunun kesilmesinden bahsediyorum. |
Alıntı:
Bir kurt asla kangalın kulağına saldırmaz. Kurt öldürmek için saldırır. Kaldı ki, kangal ve kurt arasında geçen mücadele bire bir olmaz. Kulağı zarar görecek olan biri varsa o da kurtdur. Ve kopma şeklinde değil yırtılma şekilde olur. Tekrar ediyorum. Ahlak sahibi bir veteriner asla sağlıklı bir köpeğin kulağını veya kuyruğunu gerekmedikçe kesmez. Çünkü bu suçtur. Eğer veterineriniz köpeğinizin kulağını kesiyor ise, diğer tüm hileleri yapacağından emin olun. Bir kanunu yok sayanın diğer kanunları yok saymacağını garanti eder misiniz? Size bayat aşıda verir, bozuk mamada satar. Çünkü o, organ ticareti yapan bir doktordan ya da çimentodan çalan bir mütehatiten farkı olmayan, hayvan sağlını değil kendi cebini umursayan bir tüccardır. |
HAYVAN HAKLARI KANUNU
Kanun No. 5199 Kabul Tarihi : 24.6.2004 Madde 8: Ev ve süs hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması ve tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik cerrahi müdahale yapılması yasaktır. |
Sn.Todor, çok haklısınız. Gerçek hayvanseverler de bunun farkındalar. Umalım daha çok kişi farkında olsun.
Sn.Müjgan, köpeğiniz kendini belki insan saymıyordur. Fakat ailenin (sürünün) bir parçası saydığı kesin. Sürü içindeki sıralamada kendine bir yer bulmuştur. Bulduğu yer, sizin bilerek veya bilmeyerek izin verdiğiniz yerdir. Bu sıraya bağlı olarak tüm haklarını sizden isteyecektir :) |
Belki ileride reis olduğunu düşünüp sizi yatağa bile almayabilir. Bence bu şekilde davrandığı zaman bu davranışının yanlış olduğunu gösterin, onu kendi yatağına götürün. Sizi her zaman lider olarak tanımasında fayda var.
|
Çakal sürüsü bu sene çok yakınımızdan geçmeye başladı. Acaba çakal sürüsü bir köpeğe saldırıp, yaralayabilir mi?
|
Köpeğiniz küçükse ve çakallar yeterince kalabalıksa ve karınları açsa saldırırlar. Yoksa köpeklerden kaçarlar.
|
[QUOTE=Todor;325933]Bahsettiğiniz müdahele sadece selleksiyondur. Yani ırkları melezlersiniz, çıkan yavrulardan amacınıza en uygununu seçer, onun üremesine izin verirsiniz. Halk arasında yanlış bilinen şekilde labarotuar ortamında genleri ile oynama yoktur.
Elbette ki melezlemeyle ama eğer insanlar sürekli müdahil durumda olmasalardı böylesine hayvanın yaşamını etkileyecek mutasyonlar geçirmezdiler.Sürekli olarak asimetrik organları olan hayvanların çiftleşmesi onlarda kalıcı bozukluklara yol açıyor ama mudahale edilmese araya sadece bir tane bile sağlıklı hayvanın girmesi bozuk olan yeri onarabiliyor. Aslında bu doğanın ne kadar yapıcı oldugunun da kanıtı gibi. Köpekleri göz zevkimize göre yontup biçmenin; bence bu melezleme süreciyle beraber değerlendirilmesi gerekir. Dik kulaklı bir köpek isteniliyorsa ona göre bir yol izlenmeliydi. Tabi buda sahip olduğu özelliklerinin bı kısmından feragat etmesini gerektirir. |
Alıntı:
Yaklaşık 1,5 aydır (çakallar gelmeye başladığından beri) çok huzursuz ve çok havlıyor. Korktuğu için mi havlıyor yoksa "benim bölgemdesiniz" havlaması mı anlayamadım. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025