agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Köpekler (https://www.agaclar.net/forum/kopekler/)
-   -   Köpekler ve problemleri (https://www.agaclar.net/forum/kopekler/10170.htm)

cidem09 21-11-2008 16:05

5 gün önce annesinden ayrılmış 35 günlük bir yavru köpeğim var.
Bakımı bir bebekten farksız. Hatta bebeğim olsa bu kadar zorlanmazdım.
Hiç yalnız kalamıyor. Daha bebek o yüzden dediğinizi duyar gibiyim. Şu an kucağımda uyuyor. Yerine koysam uyanıyor. Kucağıma almazsam susmadan ağlıyor havlıyor. Ağlamasına dayanamıyorum yine kucağıma alıyorum.
Geceleri de 2 saatte bir uyanıyor.
Köpeğin psikolojisi bozulmasın diyorum ama bu gidişte benim psikolojim bozulacak. :)

Hep kucakta alışır bu şekilde devam eder diye endişeleniyorum.
Yalnız kaldığında havlamaması için, kendi kendine oyun oynamasını için önerisi olan var mı?

Todor 21-11-2008 16:36

Uyuduğu yere kirli bir çorap veya kazak koyun. Ayrıca mekanik bir saatinde çok faydasını göreceksiniz. Kirli çoraptan alcağı koku ve saatin tıkırtıları, yanında olduğunuzu zannetmesine yol açacak, güven içinde uyuyacaktır.

MeyveliTepe 21-11-2008 16:49

Bu çorap konusu ilginç. Bizim köpek 2-3 yaşına kadar açık bir kapı bulduğunda içeri dalar, insanların yatak odalarındaki çekmecelerinden 8-10 tane çorabı (temiz çorap) ağzına tıkıp kaçardı. Zor alırdık çorapları ağzından. Hiç bilmediği evde çekmeceden çorapları bulmak bir yana, bir kaç kere feci halde rezil olmuşluğumuz var böyle.

Sonra huy değiştirdi. Son 2-3 yıldır her gün bir taş getiriyor. Taş dediysem, kafa kadar bir şey. Bazen iki kilometre taşıyor onu. Evin yanında biriktiriyoruz. Yığının yüksekliği diz boyunu geçince göstermeden arabaya doldurup atıyoruz. Odun, dal filan getir bari de işe yarasın dediysek de razı edemedik. Nasıl bir psikoloji anlamadım...

cello_001 21-11-2008 18:03

Köpeklerin böyle ilginç şeyleri çok tur.Bizim köpek her gün annemle kahve içerdi annem bi gün kahve içirmesin ağlardı yemek yemezdi.

tolgahann 21-11-2008 18:29

Benim köpeğimde bulduğu bütün çorapları yatak altına götürüyor.Artık alıştım belirli günleri çorap toplama günü yaptım:)

nariçi 21-11-2008 19:12

Teresi cinci köpeğimiz vardı. Biraz melezleşmişti ama kıskanç ve inattı. Su hortumunu inadına çiğneyip bir çok yerinden deldi. Birçok fidanı çiğneyerek kırdı. Çocuk gibi ilgi istiyorlar.

cidem09 21-11-2008 20:13

Zaten kazaga sarıp yatırıyorum. Kirli çorap ve saati deniycem. Keşke gece de aralıksız uyusada beni de uykumdan uyandırmasa :)

velveteen 22-11-2008 09:37

Todor'un önerisine birde termofor ekleyebilirsiniz :) Termofor ve saati yumuşak bir kumaşa, havluya sarın odasına bırakın. Anne kucağınının sıcaklığını ve kalp atışlarını anımsatacağı için daha rahat uyur derler. Ben şahşen saati hiç denemedim. Benimkilerde hep yanımda, kucağımda uyuyan, maksimum ilgi isteyen köpekler oldu :)

cidem09 22-11-2008 10:32

Çorap fayda etmedi :( Benimki büyük boy köpek olacağı için kucağa alışmaması lazım. 35-40 kiloluk bir köpeğin koşarak kucağa atladığını düşünebiliyor musunuz :)

Todor 23-11-2008 19:59

Çorap ve ya kazak yeterince kirli ise yavruyu susturacaktır. Burada kirden kasıt, sizin kokunuzun sinmiş olması. Saat tıkırtıları ise yanında bir nabız olduğuğu hissini yaratır. Sizin yavrunuz henüz 40 günlük bir yavru. Gözleri 20 - 25 gün önce açılmış olmalı ama pek iyi göremez. Şu anda dış dünyayı sadece burnu ve kulağı ile algılıyor.

Yavrunuz anneden erken ayrıldığı için kalsiyum takviyesi yapılmalı. Yoksa, yavrunuz ileride raşitik olabilir.

cidem09 23-11-2008 23:51

Sayın todor bilgiler için teşekkür ederim. Çok iyi beslediğimi düşünüyorum. Özel mama ve özel süttozu(yavru köpekler için) ile besliyorum. Görseniz kıpır kıpır. 5saniye durmuyor. Fotoğrafını bile çekemiyoruz. :)
Normalde geceleri uyandığında kucağıma alıp uyuturdum. Ama bu gece benden ayrı uyuyacak. Mecburen odamdan ayırdım. Işığı açık özel bir oda yaptım. Yanına bir sürü oyuncak koydum. Çorap kazak da verdim. Yastıktan yatakta yaptım. Karnını doyurdum. Ama aklım onda geceyi güzel mutlu geçirir inşallah. Sizce gece yalnız kalması kötü olur mu?

tolgahann 23-11-2008 23:57

Bence daha çok küçük bir süre daha yanınızda uyusun.Annesinden ayrılmamış olsa şimdi annesinin karnına sokulmuş olarak uyuyo olurdu.Sizde buna benzer bir ortam yaratırsanız iyi olur.

cidem09 01-12-2008 20:25

Bazı köpeklerin kuyrukları ve kulaklarını kesiyorlar. Hatta belli ırklardaki köpeklerin kuyrukları hiç yok. Benim köpeğimde sonradan kuyruksuz olan ırklardan.
Kuyrukları kesilen köpekler mutsuz olur mu?
Sadece görünüm için mi kuyrukları kesiyorlar?
Bu konuda düşünceniz nedir?

Todor 02-12-2008 04:37



Keyfe bağlı kulak ve kuyruk kesimi, dikleştirme operasyonları suçtur. Hayvan haklarına aykırıdır.

Köpeklerin kuyruklarının ve kulaklarının kesilmesinin bir kaç sebebi vardır.

1- Dövüşte karşı tarafa kaptırmamak.
Eğer profesyonel köpek dövüştürücü değilseniz ve ya kurtlara karşı korumak zorunda olduğunuz bir koyun sürünüz yok ise bu zaten geçerliliğini yitiriyor. Kaldı ki, kurt olsun köpek olsun dövüşte düşmanının kuyruğuna saldırmaz. Gırtlağına saldırır.
2- Geceleri rahat uyuyamasın ve bekçilik yapsın.
Diğer canlıları kendisine mal olarak gören zihniyetin ürünü zalimce bir mantık. Sözde kuyruğunu kıvırarak başına yastık eder ve derin uyurmuş! Oysa kuyruk o kadar uzun değildir. Kulakta yastık olacak kadar pofuduk ve büyük değildir. Köpekler ön bacakları üzerine yatarlar.
3- Avda çalı çırpı yaralamasın.
Kuyruk kesimi için belki en mantıklı savunma. Aa giden köpekler heycanla kuyruklarını salladıklarından dolayı yaralanma riski olduğu söylenir. Kesilmezse ne olur, diken mi batar? Hayati bir tehlike yaratmayacaktır.
4- Görüntü için kulak kuyruk kesimi
Belkide en dürüst yaklaşım bu. Çok fazla söyleyebilecek bir şey yok. Kişinin kendi karakteri doğrultusunda alınan bir karardır. Bir canlıyı yaratılışı dışına çıkartmak ne kadar haklı bir sebeptir?

5- Pit bull ve ya doberman gibi ırklar kuyruklarını kamçı olarak kullanır.
Sadece gülüyorum.

Şunları bilmek gerekli. Kuyruk ve kulaklar birer organdır ve yaşamda görevleri vardır. Tırnak veya saç kesmek gibi acısız oprasyonlar değillerdir. Peki görevleri nelerdir. Kuyruk bir denge ve ifade organıdır. Kuyruğu kesilen köpekler koşarken ani dönüşler yapamazlar çünkü ağırlıklarını dengeleyecek kuyrukları artık yoktur. Tüm vucudu yerinde dururken, sistemin bir parçası yerinden alınmıştır ve düzgün işlemesi beklenemez. Ayrıca kendilerini ifade edemezler. Bir köpek karşısındakine sevindiğini kuyruğunu sallayarak gösterir. Pes ettiğini veya korktuğunu kuyruğunu bacakları arasına alarak söyler. Yere paralel olarak düz duran bir kuyruk dikkat kesildim, ileride müdahil olmamı gerektirecek bir durum olabilir demektir. Kuyruğu kesilmiş bir köpek pes edemez, sevindiğini belirtemez, sizi uyaramaz. Çok kısa kesilmiş kuyruğu olan köpekler yeni ifade tarzları geliştirirler. Sevindiklerinde tüm kalçanın sallanması gibi.

Kulak ise herkesin malumu işitme organıdır. Kesildiğinde, sizin kulak kepçeniz olmadığında duyabileceğiniz kadar duyarlar. Ayrıca kulağın içini dış etmenlere maruz bırakır ki, yabancı cisim kaçması en çok bu köpeklerde görülür. Rüzgara karşı yürüyemezler ve kulaklarına kaçan yağmur suları onlara acı verir. Çünkü artık istedikleri gibi kapayamazlar.

Mutsuz olurlar mı sorusunun cevabını siz kendiniz verebilirsiniz. Patronunuz ya da babanız geceleri rahat uyuyamayın diye göz kapaklarınızı jiletle kesse ne hissedersiniz? Ya da görüntünüzü bozuyor diye burnunuzu alsalar minnetar olmazsınız herhalde.

cidem09 02-12-2008 06:54

Benim köpeğim boxer. Nette kuyruklu boxer fotografı bulmak çok zor. Bulduğum fotoğrafların iki tanesinde kuyruk kırık.

Ama özellikle geceleri uyuyamasın diye kuyruğu kesilmesine şaşırdım. Bunu bilmiyordum. Yurt dışında hayvan hakları bu kadar çok önemsenirken neden kuyruk kesilmesini onaylıyorlar bunu da anlamadım.

Gerçekten kuyrukları kamçı gibi çarpıyor. Bu çarpmalarda kuyruk yaralanırsa çok acı verdiğini söyleyenler var. Bu yüzden sadece kuyruğunu kestirmeyi düşünmüştüm. Umarım sağlam bir kuyruğu olan köpeğim olur. :)

Müjgan 02-12-2008 13:05

Bizim Sunny (golden retriver) sabah çocukların uykudan uyanmalarını, yatağı terketmelerini bekler. Onlar kalkar kalkmaz hemen yatağa yerleşir, başını yastığa koyar, patisini de yastığın altına. Bu komik bir sahne olmakla birlikte düşündürüyor. Sunny normal mi, yoksa kendini insan mı sanıyor?

Todor 02-12-2008 16:50

Sunny normal bir köpek. Sürünün diğer üyelerinden gördüğü şeyleri taklit etmeye çalışıyor. Onun sürüsü aileniz oluyor. Ailede sözü geçen kişi ise sürü lideri.

A.Şahin 02-12-2008 18:23

Kimi köpeklerin doğuştan kuyrukları olmuyor benim böyle cins olmayan bir köpeğim vardı. Birde yanlışlığını doğruluğunu bilemem ama upuzun kuyruğu olan ve kulakları kesilmemiş bir doberman gerçekten hiç estetik durmuyor.Bir kere kulaklar simetrik olmuyorlar biri sağa diğeri sola kıvrılabiliyor **** biri dik durabilirken diğeri aşağı doğru düşebiliyor, çünkü ırk geliştrilirken kulaklarına uygun form zaten kesilerek verilebileceği düşünülmüş. Yani demek istediğim kuyruk kulak kesiminin savunucusu değilim ama bu hayvanların melez ırk olmaları onların biraz hatalı organlara sahip olmalarını doğurmuş. Bence tek geçerli sebep sıraladığınız 4. madde. Ama yine de "yaradılışının dışına cıkmak" yorumu pek yerınde degıl ; çünkü zaten bu hayvanların çoğu yaradılışının dışında. İnsan elinden çıkma.

Todor 02-12-2008 18:37

İnsan elinden çıkma ifadesini biraz açabilir misiniz?

A.Şahin 02-12-2008 22:11

Yani insanların en iyi ırkı bulma çabaları. Tabi hangi amaca hizmet edeceği doğrultuda. Biri son derece saldırgan ya da bir diğeri gayet güzel av yapabilme yeteneği sergilemesi gibi. Sonucta bunların hiç birisinin, kendi ihtiyacı dışında saldırma ya da av yapma özellikleri yoktu. İnsanların müdahalesiyle kimisi çantaya girebilecek kadar küçüldü kimisi de normal doğun dahi yapamayacak kadar deforme oldu.

cello_001 02-12-2008 23:10

Genelde su sever köpeklerde kulak kesimi yaparız.Kulak kesilmedende güzel görüntü olabilir,ama sürekli olarak kulak kuru kalması şartı ile aksi halde sağırlık sorunları yaşana bilir.Kangallarda ise kurtlarla olan kavgaları sırasında kulaklarının kopmaması için kulak kesimi yapalır.

Todor 03-12-2008 04:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A.Şahin (Mesaj 325858)
İnsanların müdahalesiyle kimisi çantaya girebilecek kadar küçüldü kimisi de normal doğun dahi yapamayacak kadar deforme oldu.

Bahsettiğiniz müdahele sadece selleksiyondur. Yani ırkları melezlersiniz, çıkan yavrulardan amacınıza en uygununu seçer, onun üremesine izin verirsiniz. Halk arasında yanlış bilinen şekilde labarotuar ortamında genleri ile oynama yoktur.

Bu sadece köpekgillere özgü bir özelliktir, gen yapılarından kaynaklanır. Burada doğanın verdiği kararlar hüküm sürer. Köpeğin kafa büyüklüğünü, çene kuvvetini, burun hassasiyetini doğa belirler, siz seçersiniz.

Evet Bir Fransız bull dog'u sağlıklı doğum yapamaycağı için doğada yaşama şansına sahip değildir ama bu ona doğanın verdiği bir özelliktir. Ben kuyruksuz köpek ırklarının etiğinden bahsetmiyorum. Kuyruklu doğmuş bir hayvanın kuyruğunun kesilmesinden bahsediyorum.

Todor 03-12-2008 04:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cello_001 (Mesaj 325887)
Genelde su sever köpeklerde kulak kesimi yaparız.Kulak kesilmedende güzel görüntü olabilir,ama sürekli olarak kulak kuru kalması şartı ile aksi halde sağırlık sorunları yaşana bilir.Kangallarda ise kurtlarla olan kavgaları sırasında kulaklarının kopmaması için kulak kesimi yapalır.

Su sever köpekler nelerdir? Benim köpeklerim su severdir. Labrador retriver, golden retriver, flatcoat retriver suyu sever, macar vizsla suyu sever, newfoundland suyu sever, hiç birisinin kulağının kesilmez.

Bir kurt asla kangalın kulağına saldırmaz. Kurt öldürmek için saldırır. Kaldı ki, kangal ve kurt arasında geçen mücadele bire bir olmaz. Kulağı zarar görecek olan biri varsa o da kurtdur. Ve kopma şeklinde değil yırtılma şekilde olur.

Tekrar ediyorum. Ahlak sahibi bir veteriner asla sağlıklı bir köpeğin kulağını veya kuyruğunu gerekmedikçe kesmez. Çünkü bu suçtur. Eğer veterineriniz köpeğinizin kulağını kesiyor ise, diğer tüm hileleri yapacağından emin olun. Bir kanunu yok sayanın diğer kanunları yok saymacağını garanti eder misiniz? Size bayat aşıda verir, bozuk mamada satar. Çünkü o, organ ticareti yapan bir doktordan ya da çimentodan çalan bir mütehatiten farkı olmayan, hayvan sağlını değil kendi cebini umursayan bir tüccardır.

Todor 03-12-2008 04:41

HAYVAN HAKLARI KANUNU
Kanun No. 5199 Kabul Tarihi : 24.6.2004

Madde 8:
Ev ve süs hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması ve tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik cerrahi müdahale yapılması yasaktır.

MeyveliTepe 03-12-2008 10:03

Sn.Todor, çok haklısınız. Gerçek hayvanseverler de bunun farkındalar. Umalım daha çok kişi farkında olsun.

Sn.Müjgan, köpeğiniz kendini belki insan saymıyordur. Fakat ailenin (sürünün) bir parçası saydığı kesin. Sürü içindeki sıralamada kendine bir yer bulmuştur. Bulduğu yer, sizin bilerek veya bilmeyerek izin verdiğiniz yerdir. Bu sıraya bağlı olarak tüm haklarını sizden isteyecektir :)

cidem09 03-12-2008 11:29

Belki ileride reis olduğunu düşünüp sizi yatağa bile almayabilir. Bence bu şekilde davrandığı zaman bu davranışının yanlış olduğunu gösterin, onu kendi yatağına götürün. Sizi her zaman lider olarak tanımasında fayda var.

üzüm 03-12-2008 12:57

Çakal sürüsü bu sene çok yakınımızdan geçmeye başladı. Acaba çakal sürüsü bir köpeğe saldırıp, yaralayabilir mi?

Todor 03-12-2008 15:29

Köpeğiniz küçükse ve çakallar yeterince kalabalıksa ve karınları açsa saldırırlar. Yoksa köpeklerden kaçarlar.

A.Şahin 03-12-2008 17:22

[QUOTE=Todor;325933]Bahsettiğiniz müdahele sadece selleksiyondur. Yani ırkları melezlersiniz, çıkan yavrulardan amacınıza en uygununu seçer, onun üremesine izin verirsiniz. Halk arasında yanlış bilinen şekilde labarotuar ortamında genleri ile oynama yoktur.

Elbette ki melezlemeyle ama eğer insanlar sürekli müdahil durumda olmasalardı böylesine hayvanın yaşamını etkileyecek mutasyonlar geçirmezdiler.Sürekli olarak asimetrik organları olan hayvanların çiftleşmesi onlarda kalıcı bozukluklara yol açıyor ama mudahale edilmese araya sadece bir tane bile sağlıklı hayvanın girmesi bozuk olan yeri onarabiliyor. Aslında bu doğanın ne kadar yapıcı oldugunun da kanıtı gibi.
Köpekleri göz zevkimize göre yontup biçmenin; bence bu melezleme süreciyle beraber değerlendirilmesi gerekir. Dik kulaklı bir köpek isteniliyorsa ona göre bir yol izlenmeliydi. Tabi buda sahip olduğu özelliklerinin bı kısmından feragat etmesini gerektirir.

üzüm 03-12-2008 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 326198)
Köpeğiniz küçükse ve çakallar yeterince kalabalıksa ve karınları açsa saldırırlar. Yoksa köpeklerden kaçarlar.

Orta boy, yaklaşık 25 kg.
Yaklaşık 1,5 aydır (çakallar gelmeye başladığından beri) çok huzursuz ve çok havlıyor. Korktuğu için mi havlıyor yoksa "benim bölgemdesiniz" havlaması mı anlayamadım.

cello_001 03-12-2008 22:32

Köpekler hakkında ilginç hususlar
 
saluki bilinen en eski köpek ırkıdır.
köpeklerin en büyük sağlık sorunları obeziteleridir.
basenji havlamayan tek ırktır.
dalmaçyalı yawruları tamamen beyaz doğarlar.
st.bernard en ağır köpektir.
köpeklerin burun izleri insanların parmak izleri gibi eşsizdir.
Basset Houndlar yüzemezler.
köpeklerin 1 yaşı insanların 15 yaşına denktir.
Chihuahua dünyanın en küçük köpeğidir.
Köpekler insanlardan 100.000 kat daha iyi koku alabilirler.
1957 yılında Rus hükümeti tarafından uzaya gönderilen Laika, ilk ve tek astronot olan köpektir.
Titanik battığında 3 cins köpek hayatta kalabildi; Newfoundland, Pomeranian ve Pekingese.
newpoundland ler ayaklarının perdeli olması sebebi ile çok iyi yüzücüdürler.
Yavru köpekler ilk birkaç hafta boyunca günün büyük bölümünü uyuyarak geçirirler.
Greyhoundlar 45 mil hız ile dünyanın en hızlı köpekleridir.
Çikolatada bol miktarda bulunan theobromine (kafein benzeri madde), köpeklerin ölümüne veya ciddi şekilde hastalanmalarına sebep olabilir.

Todor 03-12-2008 23:28

1 Eklenti(ler)
Dünyanın en ağır köpeği Snt. Bernard değil, İngiliz mastiftir. Yanlış hatırlamıyorsam 120 kg idi. Bu tabi resmi kayıtlara geçmiş olan. Kanımca resimdeki Nagazi daha ağırdır.

Eklenti 54781

Bu da resmi olarak en ağır köpek.

http://www.worldslargestdog1.com/Images/Kell.jpg

kaju 04-12-2008 13:03

Küçük köpeğim bazen kuyruğunu kovalayıp bazen de ısırıyor. Bunun nedeni psikolojik diyenler var. Neden kovalayıp ısırıyordur?

cello_001 04-12-2008 17:51

Benim yazdığım bilgi normal şartlardaki kilosudur.Obezite gibi sorunlardan dolayı aşırı kilo olabilir.

cello_001 08-12-2008 09:53

Köpeklerde Kanlı İshal
 
1978 yılından beri her yaştaki ve ırktaki köpekler ve genellikle yavrular bu son derece ölümcül ve bulaşıcı hastalığın kurbanı olmaktadırlar.Hastalığa neden olan virüs bağırsaklarda bulunan beyaz kan hücrelerine ve aynı zamanda kalp kasına hücum eder.Bu hastalık artık dünya çapında görülen ve adı Parvovirüs olarak bilenen "Kanlı İshal" dir.

Parvovirüs köpekten köpeğe kolaylıkla geçebilir.Köpek çiftlikleri,dog showlar,köpeklerin çoğunlukla bulunduğu yerler,pet shoplar virüsün yayılması için oldukça kaynak bir hal alabilirler.eğer yeni yavrunuz ev içinde yaşıyor dışarıya az çıkıyor ve diğer aşılı köpekler ile seyrek bir şeklilde beraber oluyor ise hastalığı kapma riski oldukça düşüktür.Virüs hastalıklı bir köpekten direkt ya da bu hayvanın dışkısı ile ki dışkı büyük miktarda virüs barındırmaktdır,veya hastalıklı olmayan ancak dışkı yolu ile virüse bulaşmış bir diğer köpeğin tüyü veya ayakları ile,rüzgar ve hatta insanlar ayakkabı ve elbiseleri ile bu virüsün etrafa yayılması için yeterli olmaktadır.Virüs dış koşullara karşı kolaylıkla uyum sağlayabilmekte ve uzun zaman hayatta kalabilmektedir.

Bu ölümcül hastalığa yakalanan köpeklerdeki ilk belirtiler,iştahsızlık,şiddetli kusma,ve ishal olarak gözlemlenir.Vucut ısısı 41.C kadar yükselir.Bu belirtiler çoğunlukla köpeğin virüsü kapmasından itibaren 5-7 gün içinde görülür.Hastalığın en kötü belirtisi kusmanın gri-beyaz bir renk alması ve dışkının sarıdan kahverengiye kadar dönüşen renk değiştirmesidir bunu dışkıda görülen kan izler.(Bağırsaklar çeperleri kan toplar ve şişer bir süre sonra patlayarak dışarı atılır.)Köpek hızlı bir şekilde aşırı kusma ve ishalden dolayı su kaybeder.Bazı kurbanlar bu duruma fazla dayanamaz ve kısa sürede ölürler.Ölümlerin çoğu klinik belirtilerin gözlemlenmesinden itibaren 48-72 saat içerisinde gerçekleşir.Genç yavrular çoğu zaman iki gün içinde hayatlarını kaybederler.

Geçmişte 5 ayın altındaki yavrularda görülen ölüm oranının daha büyük yaşta bu hastalığa yakalan köpeklerden %2-3 daha fazla olduğu bilinmektedir.Bugün 0-7 haftalık köpeklerde hastalığın insidansı % 63. (Bir)1 yaşından sonra ise % 11 olarak tespit edilmiştir.Yaşça büyük hayvanlarda hastalığın etkisi daha düşük olamaktadır.Virüse karşı uygulanan ilk aşılama ve tekrarlar virüsün önüne geçilmesinde ve hastalığa yakalanma yüzdesinde etkili olmaktadır.

Süt emmeden 6 aya kadar olan yavrular hastalığa yakalanma riski en fazla olan gruptur.Bu risk Rotthweiller ve Doberman Pincher ırklarında oldukça yüksek seyretmektedir.

Bu hastalığın başka bir formu kalp kası üzerindeki iltihap ile kendini göstermektedir.(Myocarditis).3 aylık ve daha küçük yavru köpeklerde bu sendrom ishal görülmeksizin kendini gösterebilir.Çünkü virüs kalp hücrelerinde çok daha hızlı bir gelişim sergilemektedir.Myocarditis'e yakalanan yavrular güçlükle soluk aldıklarından hareketsiz,bitkin görünüm sergilerler.Süt emme çağındaki yavrular nefes alma güçlüğünden dolayı süt emmeyi keserler.Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur.Yavruların hayatta kalma süreleri virüsün kalbe verdiği zarar ile orantılıdır bazı yavrular birkaç dakika içinde bazıları ise birkaç gün içinde hayatını kaybedebilir.

Veteriner hekiminiz teşhisi klinik belirtilerin ortaya çıkmasından sonra koyabilir.Belki dışkıyı test etmek isteyebilir.Bu virüsü durduracak kesin bir ilaç yoktur.Hastalıkla başa çıkmak için acil müdahale ve iyi bir bakım gerekir.İlk önce aşırı kusma ve ishalden dolayı gerçekleşen kayıpları önlemek için yavruya serum takılır ishal ve kusma kontrol altın alınmaya çalışılır.Aynı zamanda antibiyotik verilerek ikincil virüsler önlenir.Hastalığa yakalanan köpekler kuru ve sıcak tutulmalı ve iyi gözlemlenmelidir.

Her yaştaki köpekler bu ölümcül ve dramatik hastalık için aşılanmalı ve veteriner hekiminizin önereceği dömenlerde tekrar edilmelidir.Hastalıklı hayvanın daha önce kaldığı ve bulunduğu yerler çamaşır suyu , tıbbi dezenfaktan ile temizlenmeli ve kireçlenmelidir.Hastalık sonucu ölen köpeklerin gömüldüğü yerede kireç serpilmelidir.Virüsün dış ortama kolayca uyum sağladığı ve uzun süre hayatta kaldığı unutulmamalıdır.Köpek sahibi yavruyu sokak köpekleri ile aşılanmamış köpekler ile tanıştırmamalı,bu köpeklerin çoğunlukla bulunduğu ve barındığı, hastalığın daha önce görüldüğü bölgeden kaçınmalıdır.Bunun için veterinere danışılmalı ve uyarıları dikkate alınmalıdır.Aynı zamanda diğer köpeklerin dışkılarına dikkat etmeli ve yavrunun bu dışkılara temasına izin vermemelidir.(Köpeğinizin dışkısını bir torba yardımı ile alıp çöpe atmanız hem çevrenin temizliği hemde hastalıkların yayılmasını önleyecektir.Bu davranışınızı komşularınızın ve tanıdıklarınızın da uygulamasını sağlayınız.)Bu önlemler ilk 6 ay içerisinde oldukça önemlidir.

Yalnızca sağlıklı,bakımlı ve veteriner kontrolünde olan köpekler iyi birer dost olabilir.Dostunuzun güvenliği ve sizin üzülmemeniz için veteriner kontrolünü ihmal etmemeniz gerekir.

Eğer aşağıdaki durumlar veya sizin farkedeceğiniz başka bir durum olur ise hemen veterinerinize danışınız.

Anormal kulak,burun,anüs veya vücüdun açılmış bir bölgesinden gelen akıntı.
Zayıflama ile birlikte veya ani gelen iştahsızlık veya aşırı su tüketimi.
Anormal davranış biçimleri ani saldırganlıklar,korkular **** uyuşukluk.
Tuvalet yapmada zorlanma veya kontrolsüz tuvalet ihtiyacı.
Vücut üzerinde veya herhangi bir yerde yumru,şişlik,açık yara,tüy dökülmesi,iltahap,topallama,ayağa kalkmada, oturma ve yatmada zorlanma.
Başını aşırı sallama,kaşınma,yalama ve ısırma.

Todor 08-12-2008 16:11

Kaynak: http://imranyuce.tripod.com/parvo.htm

kaju 12-12-2008 22:53

Yavru köpeğimi 3 geceliğine pansiyona bıraktım. Emin değilim ama sanırım biraz korkutmuşlar ve sanırım biraz da dövmüşler. (gazete kağıdını sallayınca korkuyor :( )Pansiyona bıraktığıma pişmanım. 6 ayını tamamlayınca eğitime göndericektim. Eğitimde de döverlerse diye çekiniyorum.
Hoplayıp zıplayan köpeğin yerine kedi gibi bir köpek geldi. Elimi ısırmasına kızardım. Şimdi keşke ısırsa diye bekliyorum. Sürekli sevip oyun oynamaya çalışıyorum. Güveninin geri gelmesi için uğraşıyorum.
Eğer pansiyonda kötü muamele gördü ise zamanla unutur mu? Köpeklerin hafızası büyüdüklerinde bebekliklerini hatırlayacak kadar kuvvetli midir?

Penelophe 12-12-2008 23:05

Off, bu ne ya.:( Pansiyondakilerler konuştunuz mu? Kameralı yerler var diye duymuştum. Sorunuz konusunda bir fikrim yok ama güvenip emanet ettiniz ve böyle yaptılarsa çok üzüldüm..

Todor 13-12-2008 14:06

Kuyruğunu kovalaması konusunda bir fikrim yok. Pansiyonda dövmüş, hırpalamış olabilirler. Korktuğu nesnelere karşı, korkusunu yenmesini sağlayın. Kolaydan unutmaz ama bir süre sonra eski neşesine kavuşur.

Eğitime ne amaçla vereceksiniz? Sadece temel itaat eğitimi ise kendinizde verebilirsiniz.

kaju 13-12-2008 15:46

Koruma amaçlı eğitim almasını istiyorum.Olur olmaz herşeye saldırsın istemiyorum. Herkese de kedi gibi sokulsun istermiyorum. Biraz daha büyüsün durumuna bakıcam. Tam karar vermedim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025