agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Meyve, sebze kurutma yöntemleri nelerdir? (https://www.agaclar.net/forum/kiler/7980.htm)

yarenimex 20-02-2011 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 757965)
Sayın yarenimex, goji meyvesi kurutan yok galiba. Acaba siz hangi yöntemleri denediniz; kurutma konusunda bilgilerinizi paylaşabilir misiniz?

Sessizliğe bakılırsa haklısınız galiba sayın Üzüm. Konunun acemisi olduğumdan sordum ben de. Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim goji fidanlarımdaki meyveler haliyle tadımlıktı. Şimdi evimin önüne bir dönüm (2000m2) kendi yetiştirdiğim fidelerimden bölgemizin sanıyorum ilk (mini) goji bağını kuruyorum.Diktiğim fidanlarım ortalama birer metre boyunda. Bu yüzden bu yıl kurutacak kadar meyve hasat etmeyi umuyorum. Meyveler ortaya çıkmadan kurutma konusunu çözmemiz lazım diye yazmıştım. Daha zamanımız var, bir şekilde çözeceğiz artık. Umarım bu arada tecrübesi olan arkadaşlardan bilgilerini paylaşanlar da olur..

üzüm 20-02-2011 21:27

Goji bağınız bereketli olsun.

İnternetde bulduğum iki bilgiyi aktarayım. Kurutmayı düşünen arkadaşlara belki yardımı olur. Hata veya eksik varsa deneyen, bilgisi olan ilave eder.

...
Goji meyvesinin dış yüzeyi güneşe maruz kalan meyvenin su kaybını engelleyen mumsu tabaka ile kaplıdır; dolayısıyla meyveyi doğrudan güneşte kurutmak zordur. Çoğu durumda goji meyveleri güneşte kurutulmadan önce mumsu tabakasını kaldırmak için gıda sınıfı sodyum bikarbonat (karbonat) solüsyonuna batırılır. Mumsu tabakası kalktıktan sonra güneşte (4-7 gün) veya 3-5 gün güneşte kurutulduktan sonra kurutma için sıcak hava veya buharlaştırma ile kurutma işlemine devam edilir.
...
Kaynak:http://www.suntenglobal.com/news/show.php?ID=138&page=8

__________________________

Gerekli malzemeler:
Enaz 1.2 cm kenar yüksekliği olan fırın tepsisi
Fırın tepsisine uygun tel ızgara / soğutma ızgarası
Tel ızgaraya göre tülbent

- Goji meyvaları yıkanıp suyu süzdürülür. Hasarlılar ve olgunlaşmamışlar ayrılır.
- Tel ızgarayı fırın tepsisinin üzerine yerleştirin.
- Tel ızgaranın üzerine tülbenti serin.
- Goji meyvelerini tülbentin üzerine birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin.
- Tepsiyi fırına yerleştirin.
- Fırının kapağını açık bırakıp mümkün olan en düşük seviyede çalıştırın. (65 -90 derecede)
Goji meyveleri 4-12 saat arası kurutulur (Esnek ve kayış gibi olana dek diye kullanılmış. Meyveyi tanımadığım için doğru tercüme nasıl olur bilemiyorum).
Fırın ısısı, kurutulacak meyvenin miktarı, mutfağın nemi ve meyvedeki su miktarı kurutma zamanını belirler.
Meyveler kuruduktan sonra tamamen soğumasını bekleyip, kilitli poşetlerde kilerde veya dondurucuda saklanır.

Kaynak:http://www.ehow.com/how_4927265_dry-goji-berries.html

yarenimex 23-02-2011 12:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 758107)
Goji bağınız bereketli olsun.

İnternetde bulduğum iki bilgiyi aktarayım. Kurutmayı düşünen arkadaşlara belki yardımı olur. Hata veya eksik varsa deneyen, bilgisi olan ilave eder.

...
Goji meyvesinin dış yüzeyi güneşe maruz kalan meyvenin su kaybını engelleyen mumsu tabaka ile kaplıdır; dolayısıyla meyveyi doğrudan güneşte kurutmak zordur. Çoğu durumda goji meyveleri güneşte kurutulmadan önce mumsu tabakasını kaldırmak için gıda sınıfı sodyum bikarbonat (karbonat) solüsyonuna batırılır. Mumsu tabakası kalktıktan sonra güneşte (4-7 gün) veya 3-5 gün güneşte kurutulduktan sonra kurutma için sıcak hava veya buharlaştırma ile kurutma işlemine devam edilir.
...
Kaynak:http://www.suntenglobal.com/news/show.php?ID=138&page=8

__________________________

Gerekli malzemeler:
Enaz 1.2 cm kenar yüksekliği olan fırın tepsisi
Fırın tepsisine uygun tel ızgara / soğutma ızgarası
Tel ızgaraya göre tülbent

- Goji meyvaları yıkanıp suyu süzdürülür. Hasarlılar ve olgunlaşmamışlar ayrılır.
- Tel ızgarayı fırın tepsisinin üzerine yerleştirin.
- Tel ızgaranın üzerine tülbenti serin.
- Goji meyvelerini tülbentin üzerine birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin.
- Tepsiyi fırına yerleştirin.
- Fırının kapağını açık bırakıp mümkün olan en düşük seviyede çalıştırın. (65 -90 derecede)
Goji meyveleri 4-12 saat arası kurutulur (Esnek ve kayış gibi olana dek diye kullanılmış. Meyveyi tanımadığım için doğru tercüme nasıl olur bilemiyorum).
Fırın ısısı, kurutulacak meyvenin miktarı, mutfağın nemi ve meyvedeki su miktarı kurutma zamanını belirler.
Meyveler kuruduktan sonra tamamen soğumasını bekleyip, kilitli poşetlerde kilerde veya dondurucuda saklanır.

Kaynak:http://www.ehow.com/how_4927265_dry-goji-berries.html

Teşekkür ederim sayın Üzüm. Bir de Çinli dostlarımdan bilgi alayım diyorum bir müddet sonra. Alınca da burada paylaşırım..

üzüm 12-05-2011 14:38

Kışlık nanemi bir parti kurutmuştum, şimdi ikinci partiyi kurutmaya uğraşıyorum. Havaların yağmurlu gitmesi nanelere yaradı ama kurutması biraz zahmetli oluyor. Yağışlı dönemden sonra toplanan nanelerin aroması daha yüksek olduğu için kış hazırlığına ilk naneyle başlıyorum. :)

Kırkmerdiven 05-09-2011 14:00

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elek (Mesaj 754357)
Kurutmaya gelince... Bir başka linkte öncelikle elma sirkesi spreyleyip suyla durulamak önerilmiş. Sirke spreylemek üstünde olması muhtemel ilaçlar ve bakterileri elimine etmek için mantıklı.

Sonrasında, iki kaynağı da birleştirerek anlatırsak, sapları temizleyip çilekleri 0,5-1,2 cm kalınlığında dilimliyoruz. Bütün de kurutabiliriz, ancak kurumanın düzgün olması için dilimlemek daha iyi.

Kurutmak için 3 seçeneğimiz var, koşullara göre değerlendirip birini seçeceğiz.

1. Güneşte kurutma : Min. 29 derece, max. 60% nem oranı gerekiyor. 2. kaynakta sıcaklık 38 derece verilmiş. Çilek mevsiminde 38 C'yi nasıl bulabiliriz bilemedim, dolayısıyla bana pek garantili gelmedi. Dilimleri üstüste gelmeyecek şekilde aralarında hava sikülasyonu olmasına dikkat ederek güneşe koyuyoruz.

2. Fırında kurutma : 49-66 derece arası sıcaklıkta sabit tutabileceğimiz ayarlı bir fırınımız varsa ve nem oranı düşükse, çilekleri fırına atıyoruz. Ancak ilk kaynakta bunun 18 saate kadar çıkabileceğini söylemişler. 18 saat fırın çalıştırmak da pek mantıklı değil, elektrik fiyatları malumunuz :rolleyes:

3. Dehidratör kullanmak: Isınmış havayı sirküle edebilecek bir cihaz varsa bu en iyisiymiş. Mutfakta kullanım için satılan birşey var mı bilmiyorum, laboratuarlardaki etüv cihazlarıyla aynı şekilde çalışan bir alet lazım. Burada saç kurutma makinasını kullanmak gibi Türk işi bir çözüm de bulabiliriz tabii ki :D Eminim yaratıcı fikirler çıkacaktır deneme yanılmayla..

1-2 aya çilekler çıkacak, deneyelim bakalım ;)

Sonbahar çilekleri başladı yeniden :)

Dehidratör için resim "cemileninsabunlari.blogspot.com" dan

Makina "www.supermutfak.com/kategori/meyve-sebze-kurutma-makinesi" nden

Mutfak tipi mini bir alet, küçük miktarlı sebze ve meyve kurutmada işe yarar görünüyor. Fiyatı 175 TL. Ben de sezon geçmeden sipariş vermeyi düşünüyorum. Belki sizlerin de ilgisini çeker

Kırkmerdiven 05-09-2011 14:05

1 Eklenti(ler)
Bir diğer resim ...

Yine "cemileninsabunlari.blogspot.com" dan

Kırkmerdiven 05-09-2011 14:08

3 tane yaklaşık 4cm yüksekliğinde, 28 cm çapında tepsi aynı anda dizilebiliyor ( katalog bilgisine göre)

Nevin Marangoz 24-10-2011 00:41

Ben de elma ve armutu fırında kuruttum.Çekirdeğini çıkardıktan sonra kabuğuyla ince ince dilimleyin.80 derecedeki fırında kurutun.Fırına koymadan önce bir gün fırın pişirme kağıdının üzerinde bekletip suyunun bir kısmını buharlaştırırsanız daha çabuk kuruyor.Yaşken elmaların üzerine tarçın de serpebilirsiniz.

ekc 14-11-2011 21:36

biz senelerdir kayısı kuruturuz ve sarı bir şekilde ve 5 günde!

nasıl peki?
şöyle ki en önemli şey hava koşulları...

gündüzün çok sıcak gecenin nemli olduğu yerlerde yukarda sayfalarca anlatılan sorunların hiçbiri olmaz...

biz kayısıyı alırız ,çekirdeğini ayıklar direkt öğlen güneşi alan bir yere hasırların üzerine dizeriz! neden çünkü havalanmanın hem üstten hem alttan olması gerekir...

ve 5 günde tam takır takır olmadan alınıp bez torbalara konur ve ambarlara asılır..

eski evlerde var ama yenilerde yok.. çözüm buzdolabı! başka yolu yok ...soğuklar gelene kadar kelebeklenir çünkü..

ve rengi altın sarısı olur... tamamen toprakla ve havayla ilgili bir durum...

ve kükürtleme ve diğer yöntemlerin hepsi maalesef ,bence sebze ,meyveye zarar veriyor...

fırınıda kullanıyorum zira herşeyi memlekette kurutamıyorum..

mesela naneyi memlekette kurutunca yemyeşil ve enfes bir kokusu olurken başka bir yerde kurutunca rengi kara ve kokusu berbat oluyor...

münevver 26-02-2012 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 238015)
Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır :)

Yağın çok kızgın olması gerekir. Her defasında 2 parça biberi yağa atmalı ve iki saniye içinde yağdan çıkarmalısınız. 2'den fazla biberi tek defada alamama ihtimali olduğu için buna özen göstermelisiniz.

Bulgur pilavına iyi eşlik eder. Bir de sadece yiyeceğiniz kadar kızartmayı unutmayın. Bir sonraki öğüne kalırsa biberlerin keyfi kaçar :)

Özellikle sütle yapılan tarhananın üzerine ufalanırsa...tadından yenmez...

Birçok biberi tavada çok az yağla aynı anda da kızartabilirsiniz.Yağ az olunca ikide bir tavayı kaldırıp çalkayarak biberlerin kavrulmasını sağlamak gerekiyor.

Lunaaa 31-07-2012 17:20

bende bu yıl domates kuruttum :)
domatesleri kabuklu halde 4 böldüm içindeki sert kısımı kestim metal tepsiye üst üste gelmicek şekilde dizdim iri tus serpiştirdim üzerlerine =) izmirin sıcagında 3 günde kurudu kumaştan kendime kese yaptım ( market poşetleri büyüklügünde ) içine kurutugum domatesleri doldurdum ...

ne cürüme nede bozulma kesinlikle olmuyor tavsiye ederim

Kahvaltıda zeytin yağı kekik ve peynirle çok lezzetli oluyor yemeklerdede rahatlıkla kullanıla bilir

Afiyet olsun

malina 07-08-2012 13:41

Güneş enerjili sebze meyve kurutma sandığı

Ayrı bir başlık olması, daha iyi olacak gibi geldi :)

mahurbuselik 14-09-2012 20:38

Meyve (özellikle de elma) kurutmak için yabancı bir siteden ilginç bir fikir aldım. Elmalar dilimlendikten sonra sığ bir tepsiye dizilir. Güneşli bir günde otomobilin içinde mümkünse ön panelin üzerinde sabahtan akşama kadar kurumaya bırakılır. Akşam elmalar eve alınır, aynı işlem ertesi gün tekrarlanır. Düşünsenize sıcak günlerde arabanın içi nasıl olur?
Benim aklıma yattı ne dersiniz arkadaşlar bence denemeye değer.

kaknus 14-09-2012 23:00

Nane, kekik, fasulye, ısırgan, kabak, elma ve armut Trabzon'da kuruttuğumuz ürünlerden bazıları.
Isırgan orakla biçip güneş alan bir yere serilir.Birkaç gün kuruduktan sonra ufalanıp elenir.Bez torbalara konup saklanır.Mısır unu ile karıştırılıp hazır çorba gibi pişirilir.Birkaç diş de sarımsak eklenince çok güzel oluyor.
Fasulye iki şekilde kurutuluyor.Birincisinde ince ince doğranıp bezler üstüne seriliyor.İkinci şeklinde ise bütün olarak haşlanıp güneşe seriliyor.
En ilginç kurutma şekli ise kabak.Yörede "kara kabak" denen kabak çeşidinin bütün olarak dış kabuğu soyulur.Ortadan ikiye bölünüp içinden çekirdekleri çıkarılır.Kazıkların başına takılarak birkaç gün solar.Sonra sırım şeklinde kesilip iğlere takılıp kurutulur.Uzun bir ip halinde kuruyunca ip kelebi şeklinde sarılıp bez torbalarda saklanır.Buna da "sırım kabak "denir ki artık yapan yok gibi. Küçüklüğümde küçük baltalarla saatlerce kabak soyardık.

hexus 15-09-2012 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mahurbuselik (Mesaj 1018718)
Meyve (özellikle de elma) kurutmak için yabancı bir siteden ilginç bir fikir aldım. Elmalar dilimlendikten sonra sığ bir tepsiye dizilir. Güneşli bir günde otomobilin içinde mümkünse ön panelin üzerinde sabahtan akşama kadar kurumaya bırakılır. Akşam elmalar eve alınır, aynı işlem ertesi gün tekrarlanır. Düşünsenize sıcak günlerde arabanın içi nasıl olur?
Benim aklıma yattı ne dersiniz arkadaşlar bence denemeye değer.



dostum Şahsi görüşüm araba içersinde kurutma zararlı bir yöntem... neden diyeceksin uzmanlar sıcak günlerde arabaya bile camları açtıktan 2-3 dk sonra binmemizi tavsiye ediyorlar. çünkü araba içersindeki petrol türevi malzemeler sıcaktan dolayı araba içersindeki havaya karışıyor... Arabanın içersinde kurutacağına tahtadan bir kutu yap 4 yüzeyini siyah cam ile kaplattı alt kısmına 4 adet küçük delik üstede ortaya bir raf ... 2 günde kururlar. Ben kurutma sandığı yaptım çok güzel sonuç alınıyor.

hexus 15-09-2012 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lunaaa (Mesaj 1011159)
Eklenti 326814

Eklenti 326815

Eklenti 326816

Eklenti 326817

Eklenti 326818


Domateslerinizi boyutuna göre 4 ya da 5 bölüp için sert yerini kesmeli
Tepsinize yan yana dizmelisiniz .

İri tuzla tuzladıktan sonra güneşlenmeye bıraka bilirsiniz
Benim domateslerim 3 günde izmir de kurudu
Mevsime ve şehre göre degişim gösterebilir =)

Şimdiden afiyet olsun

vallahi bravo izmir gibi bir yerde ! bu yıl meyve kurutmaktan sebze hiç aklıma gelmedi... artık çok geç benim için. Domates kurusunuda çok severim halbuki. Sizi tebrik ediyorum başarılı bir çalışma yapmışsınız.

mahurbuselik 03-10-2012 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hexus (Mesaj 1019045)
dostum Şahsi görüşüm araba içersinde kurutma zararlı bir yöntem... neden diyeceksin uzmanlar sıcak günlerde arabaya bile camları açtıktan 2-3 dk sonra binmemizi tavsiye ediyorlar. çünkü araba içersindeki petrol türevi malzemeler sıcaktan dolayı araba içersindeki havaya karışıyor... Arabanın içersinde kurutacağına tahtadan bir kutu yap 4 yüzeyini siyah cam ile kaplattı alt kısmına 4 adet küçük delik üstede ortaya bir raf ... 2 günde kururlar. Ben kurutma sandığı yaptım çok güzel sonuç alınıyor.

Çok teşekkür ediyorum ve size katılıyorum düşünemedim. Gerçekten de gıdalara kimyasallar zarar verebilir arabanın içinde. Sizden bahsettiğiniz kurutma dolabının ayrıntılı tarifini alabilir miyim? Eğer varsa fotoğrafı da çok makbule geçer. Saygılarımla...

sakagun 26-06-2014 17:52

Kabak tadı vermeden
 
4 Eklenti(ler)
Kabak tadı vermeden kabakları kurutayım dedim. Kış hazırlıklarına biraz erken mi başladım ne? Kışın çorbalara, türlülere katmak için.

Kabağı soyup, fazla ince olmayacak şekilde doğrayıp sini üzerine serdiğim sofra bezine yaydım. Üzerine kaya tuzu serptim. Siniyi doğrudan güneş altına yerleştirdim. Sakarya'nın neminde 3 günde kurudu. Deneme amaçlı 1 kabağı kuruttum. Çerez gibi çıtır çıtır yenecek lezzette.
Eklenti 504929

Baktım güzel oluyor, iki kabağı daha kurutmak üzere hazırladım. Biri sakız kabağı diğeri kara kabak.
Eklenti 504930
Eklenti 504931

Üzerine kaya tuzu serpilmiş hali.
Eklenti 504932
Tarifi bu siteden aldım.

furkan yıldız 22-01-2015 10:21

Kurutma yaparken çok ürün heba edenler, nemli bölgede oturupta niyetine bile giremeyenler benim gibi bu veya bunun profilo markalı olanını alsınlar. Kurumadık meyve ve sebze bırakmayın. Kışın fazla kurutulacak birşey olmuyor ama yazın, kış için makine hiç boş kalmayacak sanırım.

Jezebel 02-08-2015 21:04

Uzun süre Excalibur gıda kurutucuyu araştırdım ama fiyatı beni ürkütmüştü.
Profilo'nun sebze meyve kurutucusu uygun fiyatıyla beni ikna etti.
Bu akşam ilk denememizi yapıyoruz, 3 tepsi kayısı, 1 tepsi domates.
Arkadaşın dediği gibi, kurutulmayan bir şey bırakmıyacağız.




https://www.youtube.com/watch?v=-k9vzejYT9A

Jezebel 02-08-2015 21:35

1 Eklenti(ler)
Bu akşamki deneme böyle :)


Eklenti 569439



Hadi Hayırlısı.

Jezebel 22-09-2015 15:40

1 Eklenti(ler)
4 kilo daha domates kurudu.
Hızlı olması için ince dilimler yapıyorum ve bir gece tuzlayıp bekletiyorum.
Suyunu süzdürüp diziyorum.


Eklenti 578607


Kurutma işlemini ucuz elektrik saatlerinde yapıyorum 22 - 05.00.

mozen 22-09-2015 20:15

Sayın Jezebel,
Ellerinize sağlık. Sebze kurutucu almak için araştırrmaya başladım. Özellikle bahçemdeki elmalar için. Marmelat, sirke, kompostoluk derin dondurucuya koyduk. Kalanı da kurutalım, başarbilirsek.. Yarın önce fırında deneyeceğim.

Jezebel 22-09-2015 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mozen (Mesaj 1411512)
Sayın Jezebel,
Ellerinize sağlık. Sebze kurutucu almak için araştırrmaya başladım. Özellikle bahçemdeki elmalar için. Marmelat, sirke, kompostoluk derin dondurucuya koyduk. Kalanı da kurutalım, başarbilirsek.. Yarın önce fırında deneyeceğim.

Turbo fırında 60 dereceye ayarlarsanız olmaması için sebep yok.
Tepsi yerine dizmek için tel ızgara rafları kullanmak lazım, sıcak hava parçaları her yanından geçip kurutabilmesi için.
Sadece saatlerce işlem devam ettiği için gürültü ( az da olsa) ve nahoş ( oğluma göre) kokular rahatsız edebilir. Biz aleti balkona attık, koku da gürültü de atmosfere karışıp gidiyor.
Saygılar.

Gauke 25-09-2015 12:56

1 Eklenti(ler)
Merhaba, ben de geçen hafta pazardan aldığım 2,5 kilo salçalık biberi kurutucumda kuruttuktan sonra toz haline getirdim yaklaşık 250 gr civarı oldu. Çok hoş bir kokusu var, yemeklere güzel bir renk ve tat katıyor

Eklenti 578948

Gauke 25-09-2015 13:18

3 Eklenti(ler)
Diğer denemelerimi de paylaşıyorum;

Eklenti 578953

Çilek kuruları, yoğurt içerisinde veya tek başına bile bir atıştırma olarak gayet iyi gidiyor

Eklenti 578954

Kurutulmuş dereotu tozu, özellikle yoğurt içerisinde harika oluyor, ister cacığa ilave edin isterseniz de salata, garnitür içerisinde çok kullanışlı

Eklenti 578955

Kurutulmuş maydanoz, normalde çiğ maydanoz sevmem ama bunu salatalara atıyorum baskın tadı hafiflemiş oluyor. Toz olarak kullanıyorum bunu da.

Resulgur 29-09-2015 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gauke (Mesaj 1411785)
Diğer denemelerimi de paylaşıyorum;

Eklenti 578953

Çilek kuruları, yoğurt içerisinde veya tek başına bile bir atıştırma olarak gayet iyi gidiyor

Eklenti 578954

Kurutulmuş dereotu tozu, özellikle yoğurt içerisinde harika oluyor, ister cacığa ilave edin isterseniz de salata, garnitür içerisinde çok kullanışlı

Eklenti 578955

Kurutulmuş maydanoz, normalde çiğ maydanoz sevmem ama bunu salatalara atıyorum baskın tadı hafiflemiş oluyor. Toz olarak kullanıyorum bunu da.

Sn. Gauke bu sebzeleri hangi makinede kaç saatte kuruttunuz acaba ?

Gauke 29-09-2015 16:16

Sayın Resulgur, meyve ve sebzeleri profilonun gıda kurutucusu (birkaç mesaj yukarıda Sayın Jezebel'in fotoğrafını paylaştığı makine) Kurumax PFD1350W kullanarak kuruttum. Kapya biberler yaklaşık 12 saatte kurudu, biraz fazla koymuştum onun da etkisi var, miktarı uygun ayarlarsanız yaklaşık 8-10 saatte kuruyor meyve ve sebzeler. Çilekler 10 saat sürdü. Maydanoz ve dereotu ise 3-4 saat içinde avuç içerisinde ufalanacak kadar kuruyorlar. Makineyi almadan önce en çok endişe ettiğim konu elektrik tüketimiydi, gelen faturadan aşağı yukarı yaptığım hesaba göre 12-15 saatlik kullanım sonrası 3-4 tl gibi bir elektrik tüketimi oluyor yanlış hesaplamadıysam.

Resulgur 30-09-2015 06:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gauke (Mesaj 1412342)
Sayın Resulgur, meyve ve sebzeleri profilonun gıda kurutucusu (birkaç mesaj yukarıda Sayın Jezebel'in fotoğrafını paylaştığı makine) Kurumax PFD1350W kullanarak kuruttum. Kapya biberler yaklaşık 12 saatte kurudu, biraz fazla koymuştum onun da etkisi var, miktarı uygun ayarlarsanız yaklaşık 8-10 saatte kuruyor meyve ve sebzeler. Çilekler 10 saat sürdü. Maydanoz ve dereotu ise 3-4 saat içinde avuç içerisinde ufalanacak kadar kuruyorlar. Makineyi almadan önce en çok endişe ettiğim konu elektrik tüketimiydi, gelen faturadan aşağı yukarı yaptığım hesaba göre 12-15 saatlik kullanım sonrası 3-4 tl gibi bir elektrik tüketimi oluyor yanlış hesaplamadıysam.

Sn. Gauke Çok teşekkür ederim. Peki sağlık açısından sağlıklı mı bu yöntem o plastik tepsiler ısınınca koku yapmadı mı , siz memnun kaldınız mı ve öneriyor musunuz ?

Gauke 30-09-2015 07:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1412399)
Sn. Gauke Çok teşekkür ederim. Peki sağlık açısından sağlıklı mı bu yöntem o plastik tepsiler ısınınca koku yapmadı mı , siz memnun kaldınız mı ve öneriyor musunuz ?

Rica ederim sayın Resulgur, sağlık açısından herhangi bir sıkıntı yaratmıyor, zira sıcaklık 60 dereceyi geçmiyor bu da plastiklerin etkilenmeyeceği bir sıcaklık. Isınınca oluşan tek koku içerisinde kuruttuğunuz gıdanın kokusu ki bu da özellikle meyvelerde eve hoş bir koku veriyor mesela çilek kurutma sırasında adeta çilek reçeli pişiyormuş gibi bir koku oluyor hafiften.

Üründen gayet memnunum, amacına uygun, performansı iyi. Ancak ürünü almayı düşünüyorsanız devamlı kullanmayacağınızı göz önüne almanız lazım. Yani 7/24 kullanılacak bir ürün değil. İhtiyacınız olduğunda kullanıp sonrasında dolaba kaldırıyorsunuz belki 1-2 ay hiç kullanmıyorsunuz ama ilginiz var ise bir çok ürün hazırlanabilir. Özellikle meyve-sebze kurusundan çok biraz daha emek harcayıp daha fonksiyonel ürünler hazırlayabilirsiniz. Mesela toz baharat karışımları gibi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025