![]() |
Zeytinler Gemlik'te bir köyden ama köyün adını bilmiyorum. Yarın arkadaşımdan türünü de öğrenirim.
Sizin siteyi inceledim. Bir solukta okudum. Hele "Esnaf Kan Ağlıyor" yazınız tam ülkemiz gerçeğini yansıtıyor. Bundan sonra da sizi takip edeceğim. Yazdıklarınız çok akıcı ve öğretici. Teşekkürler paylaşımlarınız için. |
Günlüklerimizi beğendiğinize çok sevindik, yorumlarınız bizim için teşvik edici. Bizim gibi düşünen arkadaşlara yardımcı olabilecek deneyimlerimizi yazmaya çalışıyoruz. Henüz projenin epey başındayız, dolayısıyla yapacak ve yazacak çok şeyimiz var..
|
Sn. Meyveli Tepe,
Gemlik Gençeli köyünün zeytinleri. Yüksek tepelerin olduğu bir yermiş ve deniz suyundan etkilenmiyormuş. Yeşil zeytinleri de çok yağlıymış. |
Denizden etkilenmeyen zeytinin makbul olduğunu duymuştum. Bildiğim kadarıyla o bölgede sadece trilye var. Bizim ağaçlar da 300mt rakımda. Köylülerin söylediğine göre sadece zeytin değil, diğer her çeşit meyve ve zebze o yükseklikte daha iyi oluyormuş. Hatta işi daha da ileri götürüp, Tepeköy samanlısının yakın çevrelerde daha düşük rakımlı yerlerdeki diğer samanlı zeytinlerinden farklı olduğunu söylüyorlar.
Bu arada, nihayet samanlı zeytinlerimden yaptığım siyah salamuralarım oldu. 5 haftalık doğal fermantasyondan sonra partiler halinde salamuradan çıkartmaya başladım. 2 gün kadar rengini toplaması için selelerde havalandırıyorum. Bu zeytinin 5 haftalık salamuradan sonra mükemmel bir sofralık haline gelmesi ilginçtir ama okuduğum hiç bir literatüre uymuyor. Az tuzlu, hiç acısı yok, çok hoş bir aroması ve çok güzel bir lezzeti var. Bir kaç gün içinde meyvelitepe'de bu zeytinin yapılma aşamalarını detaylı olarak yazacağım. Ağaç ve zeytin dostu arkadaşların mutlaka tatması lazım diye düşünüyorum. Bu yüzden, istediğini belirten ilk 15 arkadaşa, vakumlanmış yarımşar kiloluk paketlerde hiç bir ücret talep etmeden göndermeye karar verdik. İsteyen arkadaş sadece kargo ücretini ödesin yeter. Tek beklentim, zeytinleri tatdıktan sonra düşüncelerini paylaşmaları.. |
Eh bu teklife hayır diyemeyeceğim. Zeytin yapma heveslisi olarak ilk talip ben olayım.:D
|
Sayın uzman16, sizi ilk sıraya yazdık..
|
sayın meyveli tepe 2.ci sıraya beni yazabilirmisiniz?
|
Zeytin bulur bulmaz sizin yöntemi ilk fırsatta denemek istiyorum.
|
Sayın nazlı06 ikinci sıradasınız..
|
Zeytin zamanı bazı arkadaşlar kendi zeytinlerini kendi yapsa da sanırım herkes bütün yıl kendi imal ettiği zeytinleri yemiyordur. Gerek kendi deneyimlerimden, gerek çeşitli yerlerde okuduğum haberlerden yola çıkarak vermek istediğim bir bilgi var.
Dalından siyah, ya da siyaha yakın bir renkte toplanan zeytin salamuraya girdikten sonra rengi açılır. Açık kahverengi veya yeşilin tonlarında bir renk alır. 4.5 ph derecesinde meydana gelen fermantasyonun doğal bir sonucudur bu. Fermantasyonu tamamlanan zeytinler salamuradan çıkarıldığında bu renktedir (örneklerini yayınlayacağım). Doğal olan, bu zeytinin birkaç gün havalandırılmasıdır. Hava ile temas sonucunda zeytinlerin rengi koyulaşır. Siyaha yakın koyu kahverengi veya çok koyu yeşil olur. Çok azı tam siyah veya yakın bir renge gelir. Epeydir para ile zeytin almıyorum. En son markete gittiğimde zeytin reyonunu inceledim. Hepsi fabrikadan çıkmış gibi kömür karası. Sele zeytini dışında bu mümkün değil. Boyanmadıkça tabii. Bu konuda Tükoder dehşet verici bir uyarıda bulunmuş. Burada sözü edilen boyalar cana kast cinsinden. Biraz iyimser olup bazı zeytin tüccarlarının izin verilen gıda boyaları kullandığını düşünmek bile yeterince rahatlatıcı gelmedi bana. Niye boyalı zeytin yesin ki insanlar ? Not: Usulüne uygun yapılan sele zeytini yapım esnasında zaten uzun süre hava ile temas ettiği için kömür gibi siyah oluyor. Boyanmasına gerek kalmıyor yani. Marketten zeytin alan arkadaşlara boya açısından sele zeytinini tavsiye etmek yerinde olur sanırım. |
68.mesajda bu konuya dikkat çekmiştim. Sadece boya değil paslı demir bile atıyorlarmış içine kararsın diye.
Benim selelerin çekirdeği simsiyah değil. |
Meyveli Tepe sizinkiler ne renk hepsi siyah mı?
Gidip biraz zeytin yedim gecenin bu saatinde çekirdeklerinin rengine bakmak için . Arada siyah çıksa da çoğu bordo. Galiba zeytinin türüyle alakalı. |
Salamura'lar (size göndereceklerim) 3 günlük havalandırmadan sonra bile simsiyah değil. Dalından toplandığındaki olgunluk derecesine göre koyu kahverengi veya koyu yeşil. Çekirdek renkleri de açık renk ile koyu menekşe rengi arasında değişiyor.
Ben seleleri çuvalda yani hava ile temas edecek şekilde yaptığım için zeytin renkleri parlak siyah oldu. Çekirdek renkleri ise koyu kahverengi veya bordo gibi.. |
Bu arada, zeytin isteyecek arkadaşlar için son tarih Cuma günü akşamı. Cumartesi günü isteyen arkadaşların zeytinlerini kargoya vereceğim..
(Zeytin yemek dediniz de, aklıma geldikçe mutfaktaki mevye tabağı gibi duran kaseden yiyiyorum. Çekirdekleri saydığımda 25-30 oluyor bazen. İnşallah fazla zeytin yemenin bir zararı yoktur:D ) |
Sn.MeyveliTepe 3. sırayı da ben alayım özel mesajla adresi yazdım.
Bu arada blogunuzda yapılışını da öğrendikten sonra umarım kendimiz de yapabiliriz.Peki aynı yöntemi başka zeytin çeşitlerinde de uygulayabilecek miyiz? |
Sayın Denizakvaryumu, sizi de üçüncü sııraya yazdık. Aynı yöntemi sofralık siyah zeytin olabilen cinslere uygulayabilirsiniz. Söz gelimi genellikle gemlik zeytini diye bilinen trilye cinsine uygulanabilir (ki, ben yöntemi gemlik salamurasından uyarladım). Sadece zeytinin olma zamanı değişecektir. Trilye hiç denemedim ama okuduğuma göre 4-5 ayda yenebilir hale geliyormuş. Oysa samanlı cinsine bir ay yetti. Ege bölgesi zeytinlerine uygulanırsa ne olur kestiremiyorum. Belki domat cinsi bizim kalamata usulü ile olabilir.
|
Bir arkadaş zeytin isteğini özel mesajla bildirdi. Dolayısıyla şu anda beşinciyi arıyoruz..
|
Bugün saat 19:00 son...
Bugün son gün. Tekrar hatırlatmak istedim. Daha 11 arkadaşa Kasım sonunda bahçemizdeki samanlı zeytin ağaçlarından topladığımız ve salamura ederek 5 haftada yeme olgunluğuna erişen zeytinlerimizden ücretsiz olarak yarımşar kilo vakumlanmış paketler ile tadımlık gönderebilirim (başka talip çıkmazsa halihazırda isteyen arkadaşlara göndereceğim miktarlar biraz yükselecek)
Akşam paketleri hazırlayacağımdan saat 19:00'a kadar isteyen alıyor. Fırsatı kaçırırsanız yenisi bir yıl sonra... |
Pratik zeytin yapımı:
5 kg.lık su şişesi(pet şişe) içerisine yıkadığınız siyah zeytinleri doldurun. Üstünde çalkalanmasına yetecek kadar boşluk bırakın. İçerisine 1 kg. zeytine 100 gr. oranında kaya tuzunu da koyun. Zeytinyağı koymayın, zeytinde zaten kendi yağı mevcut olduğu için buna gerek yoktur. Pet şişenin kapağını kapatın ve güzelce çalkalayın ki tuzlar aralara karışsın. Hergün pet şişeyi yerde yuvarlayarak veya elinizde çevirerek çalkalayın ki suyu çıkabilsin. Çıkan suyu kapağını açıp boşaltın. Bu işlemi hergün tekrar edin. Sakın tekrar tuz eklemeyin! 2-3 hafta içerisinde siyah zeytin tatlanacaktır. Şunu da unutmamak lazım ki zeytinin cinsine göre tatlanma süresi uzayabilmektedir. |
İsteyen arkadaşlara zeytinleri MNG kargo ile gönderildi. İlginize teşekkür ederiz. Zeytinler elinize geçtiğinde vakumlu ambalajı açın, bir akşam süzgeç, kevgir gibi bir şeyin içinde dursun ve havalansın. Ertesi sabah az miktarda zeytinyağı veya ayçiçek yağı ile karıştırın (sadece seytinlerin dış yüzeylerine bulaşacak kadar). Bir kavanoza doldurun ve hemen yemeye başlayabilirsiniz. Zaten bir kaç gün içinde biteceğinden eminiz. Afiyet olsun.
|
Afiyet olsun.
Bir kaç gün siteye gelemedim neler kaçırmışım. :( Gitti güzelim zeytinler.:o |
Alıntı:
|
Tam o kadar olmasa da miktarlar biraz yükseldi tabii :)
|
Yılbaşı piyangosu gibi bir şey olmuş.;)
|
2 Eklenti(ler)
Eklenti 27589
Geç oldu ama süper oldu.:) Şimdiye kadar yediğim en lezzetli zeytinleri kendim yapacağım hiç aklıma gelmezdi. Dün baktım tadına, bugün bitti.Eklenti 27590 |
Afiyet olsun.
Benim de ham zeytin bulamayacağım hiç aklıma gelmezdi. Ama aksilikler birbirini izledi ve ben bir türlü zeytin yapamadım. Sizlerin yaptıklarını görünce mutlu oluyorum :) |
Bizim tanıdıklar var Ayvalık'ta. Bayramda halen zeytinlerle uğraşıyorlardı. Soğuk havada toplanır diye biliyordum da bu kadar geç zamanda toplandığını bilmiyordum. Bir soruşturayım bakayım gelirken zahmet olmazsa getirsinler :)
|
Alıntı:
Ben 2 hafta sonra izmire gidiyorum. Eğer pazarda bulabilirsem hem kendime hemde size alıp gönderebilirim. Ben de ilk defa deneyenlerden olacağım. İnşallah pazarda kalmıştır. |
Ben 2 haftadır pazarda göremiyorum..
|
Muhtemelen belki ben gidene kadarda kalmayabilir. İkimizin de şansına
|
Benim seleler öyle güzeldi ki gidip gelip çerez gibi yemekten bitti. Yeniden sipariş verdim, henüz toplanmamış ağaçlar varmış. Biraz araştırırsanız ham zeytin bulabilirsiniz. Hiç bulamazsanız yardımcı olmaya çalışırım.
|
Sn. Penelophe , zeytinleriniz çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık ve afiyet olsun. :cool:
Bu arada benim yeşil zeytinler hala acı. :( |
Alıntı:
zeytinler elime geçti, herşey için çok teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın. |
Afiyet olsun.. Bir akşam havalandırırsanız daha da iyi olur..
|
Merhaba meyveli Tepe. Zeytinlerimi bu gün aldım. Çok teşekkür ederim. Tadları çok nefis. Şu an süzgüde bekliyorlar. ben geliş gidiş atıştırırken pek kavanoza fırsat kalmıyacak galiba. Tekrar çok teşekkürler.
|
Afiyet olsun. Tarifi Meyvelitepe'de..
|
Benimkiler de geldi :) Teşekkür ederim.
Şu sıra tükettiğim zeytinler var. Açma işini bir süre sonra yapmayı düşünüyorum. Olur mu? |
Nasıl isterseniz. Vakumlu paket serin yerde istediğiniz kadar durur..
|
Sn.meyvelitepe sayesinde bu salamura zeytinin tadına bakma şansımız oldu.
Gerçekten çok nefis olmuş.Blogda yapılışını da öğrenmemiz iyi oldu.İlk fırsatta da bu şekilde deneme yapacağım. Bu arada merak ettiğim yaşadığınız yer-mikro klimada HURMA zeytin yetişip yetişmediği. (Birbaşka anlatımla hurma zeytin Karaburun-Çeşme-Urla'dan başka bir yerde kesinlikle olmaz mı?) -------------------- Hurma zeytin : Hurma zeytin tamamen doğal haliyle yani hiç bir işleme gerek duyulmadan dalından toplandığı şekliyle yenebilen naturel zeytin çeşididir. Hurma zeytin yoğun olarak Karaburun , Çeşme ve Urla yarımadası olarak adlandırılan bölgede yetişmektedir. Hurma zeytinin dalında olgunlaşmasını sağlayan bu bölgedeki iklim şartlarıdır. Hurma zeytinin suya basılarak **** tuzda bekletilerek tatlandırılmasına gerek yoktur. Hurma zeytin zaten doğal haliyle dalında olgunlaşmış ve acılığını kaybetmiştir, bu nedenle neredeyse tamamen tuzsuzdur ve hasattan hemen sonra yenebilecek haldedir. Zeytin meyvesinin doğal tadını tam olarak hissedebileceğiniz bir üründür. Tamamen doğal tadları arayanlar için vazgeçilmez bir lezzettir. |
Sn. Meyveli Tepe,
Zeytinler bugün geldi. Çok teşekkürler. Söylediğiniz gibi bir kaba koyup havalandırıyorum. Zeytinler oldukça büyük, rengi kahverengi gibi. Tadı da güzel, sertliği de. Ellerinize sağlık. Çok beğendim. Salamura ama hiç çizilmemiş. Yönteminizi sitenizden tekrar okuyacağım. Bu zeytinin selesinin çok güzel olacağını düşünüyorum. Benim zeytin biraz daha küçük dış rengi koyu bordo gibi. Bidon selelerim de oldu bu arada belirteyim. Seneye bidon selesi de yapın, hepsinin mukayesesini yapma imkanınız olur.;) Tekrar teşekkürler. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:51. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025