![]() |
Sevgili Sebahattin ve Zenfree teşekkürler.. Zeytinlerimde olan çürükler aslında çürük değilmiş, ben renkleri aynı kalacak sanıyordum ama aslında renkleri kahverengine yakın bir renk oluyormuş..
|
Sevgili Penelophenin başına gelen renk kararmasıdır doğru tahmin etmişim ;). Zeytin hava ile temas edince oksitleme dediğimiz olay meydana geliyor, yani zeytinde kararma oluyor.
Yarın okulda ham zeytini işleyeceğiz, bu başlık altında işleme aşamlarını fotoğraflarını en kısa zamanda yayınlıyacağım. Sevgiler ;) |
Bunu söyleyecektim ama yazmayı bir türlü denk getiremedim. Yeşil zeytine işlenen zeytinler eğer salamurasının üzerine çıkarsa ya da salamurası eksilirse hava ile temas eden kısımlar oksitleneceğinden kararırlar. Bu nedenle sık sık salamuranın suyunu kontrol etmek ve eksilen suyu tamamlamak gerekir. Salamura deyince yeşil zeytin su ile muhatap olmaya başladığı andan itibaren ki kullanılan tüm sular anlamındadır.
|
Aslında suyu hergün değiştiriyorum, öyle aşırı havalanmaya maruz kalmıyor. 5-10 sn. suzuz kalıyor sadece. Komşumun söylediğine göre zeytinler suda durdukça renkleri değişirmiş..
|
Selam arkadaşlar. Bugün okulda zeytin yaptık. Gerçekten zeytin yapımı çok zevkli bir iş. Okulda iki çeşit zeytin yaptık. Sele zytini ve kaliforniya usülü zeytin yaptık. Sebo kardeşimde bol bol resim çekti ve en kısa zamanda sizlere çektiği resimleri sunacaktır...
|
Bu 6 aylık süre içinde şişenin kapağını hiç açmıyor musunuz? Şişeyi nerede sakılıyorsunuz? Buzdolabında mı? Bir de topladığınız zeytinler yeşil mi? Siyah mı?
Sevigili Sercan, ben fotograf değil 1 kavanoz zeytin bekliyorum. ;) Sebo'ya söyle lütfen.;) |
Şişenin kapağını 15 günde bir, gevşeterek içindeki havayı biraz boşaltıyorum.
Şişeleri buzdolabında değil, kiler gibi bir yerde saklıyorum ve siyah zeytinden yapıyorum. Gemlik çevresinde buna yağlı zeytin deniyor. |
Yeterki siz zeytin isteyin sevgili Zenfree. Eğer yaptıklarımızı okuldan çıkartabilirsek size iletiriz. Çünkü yaptığımız fermante ürünleri okul yemekhanesine veriyoruz...
|
Sevgili Sercan şaka yapıyordum.;)
Zeytin bulmak için hemen her hafta pazara gidiyordum. Son 3 haftadır vaktim olmadığından gidememiştim. Bugün gittiğimde zeytinin zamanı geçti dediler.:( |
Merhabalar...Ben de bir tanıdığım sayesinde evde zeytin yapmaya çalıştım..fena olmadı...bir kavanoza göz kararı ile olgunlaştıktan sonra toplayıp yıkadığım zeytinleri koydum, üzerine yine göz kararı kaya tuzu ve biraz zeytinyağ ekledim..hergün kavanozu sallayarak altüst yaptım..bazen ters çevirdim...20-25 gün sonra yenecek duruma geldiler..
denemenizi tavsiye ederim.. |
Sevgili Zenfree aslında zeytin için o kadarda geç değil. Biraz araştırma sonucu bulabilirsin diye tahmin ediyorum...
|
Sevgili zenfree
Mesajını görünce Armutluya telefon ettim, zeytinleri tek tük toplayan varmış, daha tam olgunlaşmadı dediler. |
Bunu duyduğuma sevindim Ferda Hanım. Daha vaktim var demek ki.;) Teşekkürler.
|
http://www.gemlikzeytini.com/modules.php?name=ekoyeri
Bu sitede birçok zeytin yapımı tarif edilmiş. |
Bugün 14 gün oldu, hergün suyunu değiştirdiğim halde zeytinler zehir gibi acı..
|
:D en az 3 ay beklemeniz lazım acılığın gitmesi için. Ya da suyu ılık tutmak süreci biraz kısaltabilir.
|
E hani 15 günde olacaktı benim zeytinler?:mad:
|
Biz şöyle yaptık, kırdığımız zeytinleri 5 gün boyunca, günde bir kere suynu değiştirerek suda beklettik.Sonra 5lt. suya bir kahve fincanı limon tuzu koyarak zeytinleri ısladık, ağzını sıkıca kapattık.1 hafta sonra çok çok lezzetli yeşil zeytinimiz hazırdı.
Sonra ikinci partiyi yaparken ben ölçüsüz koydum limon tuzunu, biraz az kalmış demek ki ikinci parti o kadar iyi olmadı :) |
Sn MSaygın,
Acaba yeşil zeytini çizerek tarifinizi uygulasak nasıl olur? Yani kırmadan üzerini çizsek 5 gün suyunu değiştirip bekletsek ve 5lt. suya bir kahve fincanı limon tuzu koyarak zeytinleri bekletsek . Böyle bir deneyiminiz var mı ya da tatlanması farklı olur mu? |
Yeşil zeytini Kırma zeytin yapar suyunu hergün değiştirirseniz en geç 2 hafta içinde yemeğe hazır olur. Birazcık acılığı olabilir ama üzerine limon ,tuz ve zeytinyağı muhteşem olur.
|
uzman16, bu bizim de ilk yapışımızdı, fazla tecrübemiz yok ama yukarıdaki mesajlarda çizilen zeytinin acısının daha geç çıkacağı yazılı, muhtemelen 5 gün yeterli olmayacaktır çizilen zeytin için.
Mesajları tekrar okuyunca ben de anladım ki, ikinci uygulamamızın iyi olmayışının nedeni limon tuzu oranından ziyade az bekletmek.İlk sefer zeytinler daha küçüktü, o yüzden 5 gün yeterli oldu belki de ama ilk mesajda yazdığı gibi 10-15 gün bekletmek doğru olacak sanırım. Bir yakınımız da çok bekletirseniz zeytinin yağı da azalır, lezzetsiz olur demişti, bunun doğruluğu nedir acaba? |
Alıntı:
Mesela Penelophe'nin yöntemi hızlı sonuç vermedi. Öğrenmiş olduk.;) Ben deneyeceğim ama zeytin bulamıyorum. |
Ben 15 gün önce 5 kg. yeşil 5 kg siyah zeytin siparişi verdim, hala bekliyorum.
Gelir gelmez birazını sele birazını da kaya tuzu-zeytin - sıvı yağı kavanoza koyarak yapacağım. Siyah zeytinle ilgili bilgi eksiği yok ama sıkıntı yeşil zeytinde . Zeytinlerim gelsin beni kimse tutamayacak. Ama şu an beklemedeyim.:p Sn. MSaygın'ın yöntemini deneyeceğim. |
Ben daha çok bekleyeceğim gibi..Acaba şimdi limon tuzlu suya koyup bekletsem daha erken olur mu?
|
Sn. Zenfree zeytin bulamıyorsanız Bursa'dan bulup gönderelim.
|
Alıntı:
Arkadaşlar yukarıda yazdığım cümleler KIRMA ZEYTİN için geçerli. Çizik zeytin biraz daha geç oluyor. |
Alıntı:
|
Siyah zeytinlerim geldi. :rolleyes:
Birazını sele yaptım. Kaya tuzu ile zeytini sıra sıra (bir sıra zeytin bir sıra tuz olarak) poşete koyup poşetin altını bıçağın ucu ile ara ara delip astım. 4-5 gün ellemeyeceğim, sonra torbayı her gün alt üst edeceğim. 10 gün içinde olacağını düşünüyorum. Kalan zeytini de bir kapta (3 kilo zeytini 2 avuç kadar kaya tuzu ile) harmanladım, kavanoza koydum. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirdim ve kapağını kapattım. Her gün çevireceğim. Sanırım 3 ay kadar sonra olur. Yeşil zeytin haftasonu gelecek . Onu da sonra yazarım. |
2 Eklenti(ler)
Bugün de yeşil zeytinlerim geldi.
Zeytinleri çizdim ve suya koydum. 2 farklı yöntemle yapıyorum. 1- Birazına (2 kilosuna ) M.Saygın'ın usulünü uyguluyorum. Her gün suyunu değiştireceğim. Çok az limon tuzu attım içine. Diğerini de arkadaşımın annesi tarif etti. 2-Tuzlu suya koydum 2 hafta suda bırakacağım. Haftada 1 defa suyunu değiştireceğim. Sonra limon tuzu ekleyeceğim. Resimdeki zeytinler 1. yöntemle yani M.Saygın'ın tarifine göre. |
1 Eklenti(ler)
Siyah zeytinlerimden sele olana henüz ellemedim.
Kavanoza koyduğum diğer kısmı ise her gün çeviriyorum. Zeytin suyunu salmaya başladı. Eklenti 26434 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025