agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde Sofralık Zeytin Yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/5888.htm)

looktr 15-01-2018 14:54

1 Eklenti(ler)
Zeytin salamura yaptım. Bazılarında 5mm çapında kavverengi yuvarlak bir leke oluşmuş. Bu leke nedir?

hosseda 21-05-2018 22:43

Bu yıl zeytinde değişik bir kaç usul denedim. Bu akşam son kavanozdan zeytin çıkarırken yazmak aklıma geldi.

Önce saklama usulünü anlatayım ( çıkardığım zeytinler hala sertliğini koruyor) :
Acısı giden zeytin için dışarıda tuzlu su yapılıyor. Kavanoza konulacak zeytinin kilosu başına bir avuç dolusu kaya tuzu atılan suyu karıştırarak tuzu eritiliyor ve kavanoz içindeki zeytinin üzerine dökülerek en üste yarım çay bardağından az zeytinyağ ekleniyor ve kapak sıkıca kapatılıyor. İhtiyaç duyulduğunda zeytin kavanozdan alınıyor yıkanarak yağlanmak suretiyle yenmeye hazır hale geliyor. Ekşi ile arası iyi olan bir adet limonu dilimleyerek kabın üstüne ilave edebilir ancak sertlik için tuzlu su yeterli oluyor limon şart değil ( zeytini kavanozdan çıkardığınızda güzelce yıkarsanız tuzlu zeytin durumuda kalmıyor).
Zeytini tatlandırmada ise iki ayrı yol denedim :
- 3,5 kg olgun zeytini ( alacalı) iki tarafından kesmek suretiyle dildim ve 5 kg.lık cam kavanoza sade su ile koyarak yaklaşık 45 gün kadar hergün suyunu değiştirdim( arada gün atlaması olabilir, sorun olmuyor...). Tatlandığında yukarıdaki usulle saklamaya aldım. Bu yol zahmetli ancak nefis lezzette ve sertlikte
zeytin oldu.
- Gene 3,5 kg zeytini dildim ve kiloya bir avuç kaya tuzu hesabıyla yaptığım tuzlu su içinde iki aya yakın unuttum. Arada yaptığım kontrollarda acılık kalmadığını gördüğümde suyu döktüm zeytinleri güzelce yıkadım, tekrar aynı ölçüde tuzlu su içine koyarak üstte yazdığım usulle sakladım.
- Önceki yıllarda torba içinde tuzlayarak tatlanmaya bıraktığım zeytinlerden bu yıl iyi netice alamadım bir torba küflendi, bir diğeri ise süre dolmasına rağmen iyi tatlanmadı daha fazla tuzda kalsalardı eriyeceklerdi.

Bundan böyle elim ererse zeytini her gün suyunu yenileyerek tatlandırma yoluna giderim ama buna gücüm yetmeyecek olursa tembel işi olan ikinci usulde de sonuç gayet iyi, şu anda yediklerimiz bu usulle yapılanlar...

ercan4141 02-11-2021 09:32

Merhaba arkadaşlar,
10 kg kadar samanlı cinsi zeytini kavanozlara doldurdum hava almayacak şekilde her gün ters düz ediyorum. Merak ettiğim nokta kavanoz **** plastik şişelerde olan zeytinler hava almadan ne kadar dayanabilirler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025