agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde Sofralık Zeytin Yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/5888.htm)

gtatas 26-11-2009 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selsi (Mesaj 522962)
Sn. meyvelitepe.Cevapladıgınız için teşekkürler.
Benim zeytin agaclarım ispanyol cinsi.Bir kısmını siyah olarak topladım.Onları kavanozlara 1 kat zeytin 1 kat kaya tuzu olmak üzere doldurdum.hergün salladım. Yaklaşık 25 gün oldu. tatlanmış durumdalar.Yalnız bazı sorunlar var:
1- bazıları yumuşamaya başladı(hala içlerinde tuz bulunuyor)
2-bundan sonra onları nasıl muhafaza edecegimi bilemiyorum.Dolapta saklanmayacak kadar çok. ne yapmam gerekir.Bu konudada yardımcı olursanız sevinirim.
Yeşil zeytinleri-eger yalnış anlamadıysam- çizmeden tuzlu suda bekletebilir ve yenileceyi zaman tatlandırabilirim ?

Sayın selsi, ben geçen sene kalamata cinsi yeşil zeytinlerimi hiç çizmeden tuzlu ve limon tozlu suya attım olmalarını bekledim ve hala kütür kütür yemekteyim tavsiye ederim.

acemi_caylak 05-12-2009 07:34

Merhabalar,

Dün Toprak TV'de Manisa Akhisar yöresinde zeytinciliği anlatan bir video izledim. Zeytinleri hızlı tatlandırmak için kostik kullandıklarını söylediler. Daha önce burada arkadaşlarda sözetmişti. Ancak büyük üretim alanlarında kostiğin bu kadar yaygın kullanıldığını bilmiyordum. Sanırım artık dışarıdan zeytin alıp yemeyeceğim.

buyukcoban 05-12-2009 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 537744)
Su değiştirmek suretiyle tatlandırılan zeytin normal fermentasyon sürecinden geçmemiştir. PH seviyesi 5-6 civarında, bazen de daha yüksektir. Bu şekilde hazırlanan zeytini saklamaya çalışmayıp kısa sürede tüketmelisiniz.

Sayın meyvelitepe,

Ben de tam bunu sormak istemiştim. Hangi yöntemle hem katkısız hem de son tanesine kadar herhangi bir yumuşama olmadan zeytinlerimizi kendimzi hazırlayım tükatabiliriz?

MeyveliTepe 05-12-2009 15:46

Sn.Buyukcoban,
Bu baslıkta önceki sayfalara bakarsanız pek çok tarif olduğunu göreceksiniz. Ayrıca bu adrese de bakabilirsiniz. Bizim kullandığımız yöntemler topluca anlatılıyor.

hosseda 06-12-2009 10:29

tatlandırmada değişik bir usül.
 
Merhabalar,

Diyelimki 10 kg zeytin var ve bunu tatlandıracağız. Tatlanan zeytini de uzun sürede tüketeceğiz ama ilk zamanki hali ile (sertiği ile) muhafaza edebilelim istemekteyiz.

Zeytinleri hiç bir muameleye tabi tutmadan kaba koyuyoruz ve kabı ağzına kadar suyla doldurup bir kenara kaldırıyoruz. Zeytinlerin varsa saplarını ayıklamamak tercih edilmekte.

Bir hafta kadar sonra, üç beş günlük tüketimimiz kadar zeytini kaptan çıkarıyor ve bunları diliyoruz. Dilinmiş bu zeytinleri gene başka bir kaba alıp, suyla dolduruyoruz ve bir kaç gün suyu değiştirmek sureti ile yenecek hale gelinceye kadar tatlandırma işlemini yapıyoruz. Ana kaptaki zeytinler hep aynı suda bekleyecek sırası gelip alınıncaya kadar.
Ana kabın suyuna az miktarda tuz atanda var atmayanda, her iki şekilde de zeytin sertliğini muhafaza etmekte imiş.

Bayram tatilinde öğrendiğim bu usulü zeytin bulursam deneyeceğim ama belki sizlerden deneyen olur daha önce.

Hoşçakalınız.

buyukcoban 06-12-2009 14:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 541248)
Sn.Buyukcoban,
Bu baslıkta önceki sayfalara bakarsanız pek çok tarif olduğunu göreceksiniz. Ayrıca bu adrese de bakabilirsiniz. Bizim kullandığımız yöntemler topluca anlatılıyor.

Sn. meyvelitepe,

Bahsettiğiniz yöntemleri ve daha pek çok yöntemi okudum. Takdir edersiniz ki bu yöntemleri sıra ile denemek ve doğruyu bulmaya çalışmak için benim gibi amatörler için mümkün değil. Ben de bu yüzden size en uygunu hangisidir diye sormaya çalıştım. Yani sizin tecrübenizle sabit olarak.

Sn. hosseda'nın da yazdığı yöntemi bir arkadaştan daha duymuştum.

gtatas 08-12-2009 13:22

Bence kullanıcağımız kadar zeytinleri küçük şişelerde yapmalı çünkü zeytin almak için açtığımız zaman havası kaçmakta ve hemen yumuşamaktadır.

Dudi 08-12-2009 13:30

Zeytinleri 3 yerinden çizip, kavanoza tuzla basarak leziz zeytinler yaptım :D

MeyveliTepe 08-12-2009 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buyukcoban (Mesaj 541655)
Sn. meyvelitepe,

Bahsettiğiniz yöntemleri ve daha pek çok yöntemi okudum. Takdir edersiniz ki bu yöntemleri sıra ile denemek ve doğruyu bulmaya çalışmak için benim gibi amatörler için mümkün değil. Ben de bu yüzden size en uygunu hangisidir diye sormaya çalıştım. Yani sizin tecrübenizle sabit olarak.

Sn. hosseda'nın da yazdığı yöntemi bir arkadaştan daha duymuştum.

En iyi yöntem diye bir şey yok. Zeytinin çeşitine ve damak tadına göre değişir. Bana göre herhangi bir kimyasal kullanmadan yapılan zeytin iyidir. Yapım şekli dayanıklılığı etkiler. Söz gelimi tatlı suda bekleyen zeytin çözünüp çürümeye başlar. Bu sebeple tatlı suda veya su değiştirilerek yapılan zeytin hemen tüketilmeli. PH 4-4.5 seviyesinde usulüne göre fermente edilen zeytin hem sağlıklıdır hem de çok uzun süre dayanır. Tuz oranlarının muhtelif etkileri vardır. Yani şöyle yapılırsa en iyisidir demek yanlış olur. Aynı balık pişirmek gibi. Nasıl mevsimine, balığına, hatta nereden yakalandığına göre çok çeşitli balık yapma usulleri varsa zeytin de öyledir.

nalan61 17-12-2009 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nalan61 (Mesaj 533254)
Sevgili MeyveliTepe teşekkür ederim evet yanında diğer zeytin ağacı ile ceviz ağacı var. Şimdi o zaman zeytinleri toplayalım mı yoksa kararmasını bekleyelim mi ? Tabii siyahlaşırsa ne dersiniz.

Sn. Meyveli Tepe kararan zeytinleri topladım ve pet şişeye birkat tuz bir kat zeytin doldurdum aralarda salladım zeytinler tatlandı fakat zeytinlerin rengi siyahtan yeşile dönüştü bu ağaçtan ilk defa zeytin yapıyoruz yeşil olanları çizerek tatlandırmıştım çok güzel oldu ama siyah zeytin neden yeşile dönmüştür bu konuda fikriniz var mı?

nikomedia 18-12-2009 10:13

1 Eklenti(ler)
Bunlarda ağaçlarımızdan toplayıp yaptığım zeytinlerimizin bir kısmı. İnsanın kendi mahsülünü toplayıpta yemesi kadar zevkli birşey yok. Bizim için piyasadaki en iyi zeytinden bile kat kat iyi ve lezzetli :)

İlk defa yaptım. Bir kısmını salamura bir kısmınıda sele olarak denedim. Tabi yeşil zeytinide unutmayalım.

nalan61 21-12-2009 23:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 339040)
Fermantasyonu tamamlanan ilk grup zeytini salamuradan çıkarttım. Dört hafta önce siyah olarak salamuraya koyduğum zeytinler açık kahverengi ve yeşile dönmüşlerdi. Selelere alarak iki gün havalandırdım. Oksijenle temas sonucunda renkleri tekrar karardı, siyah, koyu kahve ve koyu yeşil oldular. Havalandırma işlemi zeytinin lezzetini toplaması açısından da önemli.

Bu yılki salamuralar geçen yıl olanlardan da daha güzel oldu sanki. Tuz oranını iyice azaltmamız sonucunda çok az tuzlu (%2), çok leziz, orta sertlikte oldular. En iri zeytinlari salamura için ayırmıştık. Bir kilogramda 180 zeytin var.

Sn Meyveli tepe bu yazıyı atlamışım halbuki defalarca tarifleri okuyarak zeytinlerimi kurmuştum son sorumu geri aldım iyi ki varsınız teşekkürler

Zeytinlibahçe 26-08-2010 07:11

Arkadaşlar zeytin toplama ve işleme zamanına yavaş yavaş yaklaşıyoruz, geçen yıl sn Meyvelitepe nin tavsiyeleriyle laktik asit kullanarak salamura suyunu 4.5-4.7 aralığında muhafaza edip, minimum tuzlulukta hani bir kişinin onlarça zeytin yemesine rağmen vucudun tuz limitlerini aşmayacak, zeytinin kendi aroma ve tadını alacağımız, sağlıklı mükemmel bir salamura yapıp yaz ortası kullanmaya başladık.

Dağıttığımız eş dost artık başka zeytin yiyemiyoruz, yine isteriz diyor :)

Yöntemi bize öğreten ve hatta ihtiyacımız olan laktik asiti bize gönderen sn meyvelitepe ye teşekkür ederim

Etrim 26-08-2010 10:37

Merhabalar, kırma zeytine Muğla'da "çekişte" deniyor. Garova günlüğü bloğunda konu çok güzel anlatılmış. Özellikle çekişte zeytin acılığı gittikten sonra kaliteli sızma zeytinyağı ve limon ilavesi ile mükemmel bir lezzete sahip oluyor. Ancak kısa zamanda tüketilmesi gerekiyor aksi takdirde üzerinde küf oluşmaya başlıyor. Zeytinlerin acılığı gidip yenilebilecek lezzete geldikten sonra son suyuna bir miktar tuz (kaya tuzu) ilave edip saklarsanız küf oluşmuyor.

Bu durumda yemeden önce tuzundan arındırmak için bir süre tatlı suda bekletebilirsiniz. Kolayca tuzunu suya bırakacaktır. Çekişte veya çizik zeytin yapacaksanız başkaca herhangi birşey katmaya gerek yok.

hosseda 26-08-2010 14:11

Sayın Etrim,

" Çekişte " gibi algıladığınızı düşünüyorum " çekiçte" zeytini.

Bodrum yerlisi çekiçte der çünkü yazdığınız zeytine. Çizik dediğiniz ise dilme zeytin diye adlandırılır gene o havalide.

Etirimli oldunuz, şiveleri de kapıveceniz gari...

Etrim 26-08-2010 16:15

Sn. Hoşseda,
Bence de "çekiçte" ama söylenişi kesinlikle "çekişte". bu yüzden düzeltmedim. Çizik Zeytin konusunda da haklısınız "Dilme" deniyor. Çekişteleri yapmak için genellikle Zeytin toplama zamanı gelmeden önce rüzgarla veya kendiliğinden yere düşün zeytinleri toplayık duruz gari Etirimde. Böylece değerlendirilmiş oluyor düşen yeşil zeytinler.

MeyveliTepe 01-10-2010 21:55

Arkadaşlar, taze zeytin yeme zamanı geldi. Bölgeye ve çeşite göre yeşil çizik, kalamata, kırık vs. yapmaya başlayabilirsiniz. Çizerek ve her gün su değiştirerek 2 haftada taze zeytin yemek mümkündür ve tadı başka bir şeye benzemez. İmkanı olanlar, kimi bahçeden, kimi komşudan, kimi pazardan zeytin bakabilirler :)

tommikks 30-10-2010 15:41

arkadaşlar evin önünden topladığım yaklaşık 2 kg siyah zeytini belkide 3 kg bilmiyorum, bir arkadaşın çok kolay bir şekilde tarif etmesi yüzünden 5 kg naylon kavanoza kurdum, kurarken aynen söylediği gibi bir sıra tuz ve bir sıra zeytin kullandım. Tuz kalın tuz ve zeytinlerin tamamı örtülecek şekilde üzerine tuz dökerek kat kat çıktım, ve söylenildiği gibi tam 2 hafta sonra kavanozu açtım baktım zeytinlerin tadı güzel ama biraz acıydı bende acılıkları geçsin diye 3 gün daha bekledim ve tekrar açtığımda tadlarının yenemeyecek denli zehir gibi acı ve sanki renklerininde değiştiğini gördüm,interneti biraz karıştırınca sele zeytinde 2 hafta sonra tuz değiştirilmesi gerekiyormuş diyerek yeni 2 kg 2 paket tuzla zeytinleri tekrar kurdum ve altta birikmiş sonradan öğrendiğim acı suyunuda tuzlarla birlikte döktüm, şu an 3 hafta olmuş az önce zeytinleri kontrol ettim yenebilir gibi ama hala acı, kavanoza hiç dokunmadım ve toplam olarak 3 defa ağzını açtım, bu noktadan itibaren ne yapmalıyım ? amacım kıvırcık sele zeytini yapmak...sanki bana 2 haftanın ardından kontrol ettiğim zeytinlerin canlılığı gitmiş zamanları geçmiş gibi geliyor,
sevgi ve saygılarımla

Ayşe Yıldız 30-10-2010 15:46

Bu şekilde kurulduğu zaman kurduğunuz kaplarda delikler açıldığını duydum. Acı suyun çıkması için ve her gün sallıyorlardı vidonları.

tommikks 30-10-2010 19:04

bana tarif eden arkadaş bu şekilde tarif ettiği için böyle yaptım, o da kendisi için 5 lt lik su bidonu arıyordu, bu konuda tamamen tecrübesiz ve bilgisizim , bir bilen arkadaş yardım edebilirse , acaba çok tuzdan dolayı mı oldu , şimdiden sonrası için salamura usulü üstüne su koysam olurmu yoksa yine ağaçlardan yeni zeytin mi toplayayım , o zamanda bir sürü tuz kullandım ona yazık :(

Nariel 31-10-2010 18:21

1 Eklenti(ler)
Yabani zeytin topladım yarım kilo kadar, yeşil-mor-siyah karışık durumdalar. Bunları nasıl bir yöntemle yapayım dersiniz? Renk renk ayıracak olsam olmaz, çünkü yeşil çıksa çıksa bir avuç çıkar:p Çizip suda tatlandırsam; olgun ve buruşuk siyahlar var onları ne yapacağım??

Şu yabanilerin tadını çok merak ediyorum, olursa kilolarca toplar yerim vallahi.

Lilium 31-10-2010 19:16

1 Eklenti(ler)
Sayın Nariel, bence uğraşma resim beni yanıltmıyorsa zeytinlerde sinek vuruğu var, yani kurtlular, vuruk olanları ayırıp salamuraya koyarsan olur.
Eklenti 177890

Nariel 31-10-2010 19:44

Sayın Lilium teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Bugün pazardan da 1 kilo yeşil-mor zeytin aldım ancak onlarda da bahsettiğiniz sinek vuruğu mevcut. Pazarda kalamata türleri dışındakiler hep böyleydi. Şimdi onları da ayıklamaya kalksam elimde 250 gram zeytin ya kalır ya kalmaz. Neden böyle zeytinleri satıyorlar?

Halil Önen 31-10-2010 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 711016)
... yeşil-mor zeytin aldım ..........sinek vuruğu mevcut. .................... Neden böyle zeytinleri satıyorlar?

Zeytine vurgun olup da, zeytin sinek vuruğunu bilemeyenlere vurmak için satıyorlar.:)

Her zaman içinde kurt (lavra) olmayabilir. Çekirdeye ulaşıp etrafında galeri açmadan önce, kimyasallarla yolda vurulmuş (öldürülmüş) da olabilir.


(Sn. lilium, gözlüğünüze!! hayranım):D

Nariel 31-10-2010 22:26

Ama koskoca pazarda bir tane pırıl pırıl renkli zeytin yoktu ki:( Ben de heralde dolu yağdığından ya da ne bileyim kuraklık olduğundan falan zeytinler bu sene kusurlu oldu sanmıştım.. Yeşillerin üzerlerinde hep mor bere ve halkalar var. Birkaçını kestim baktım, gerçekten kurt deliği gibi ama içinde kurda benzer bir şeye rastlayamadım. Yapmayayım mı şimdi bunları:(

(Bu arada yukarıdaki resimdekiler yabaniler, onlara birşey diyemem ama pazardan aldıklarım da böyle.)

Lilium 31-10-2010 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 711067)
(Sn. lilium, gözlüğünüze!! hayranım):D

Ne demezsin dürbün mûberek, yıllarca onları dürbünle takip ettim, ordan kalan bir alışkanlık.:)
Alıntı:

Birkaçını kestim baktım, gerçekten kurt deliği gibi ama içinde kurda benzer bir şeye rastlayamadım. Yapmayayım mı şimdi bunları
Bence yapmayın. Yinede siz bilirsiniz.

Nariel 31-10-2010 22:46

1 Eklenti(ler)
İşte aldıklarımdan bir avuç. Çoğunu çizip suya koymuştum bile, ama %90'ı böyle. Çok kötü hissettim şimdi kendimi, uzaktan bakınca çilli gibi gözüküyorlardı, meğer kurtlularmış. Çekirdeğe ulaşan galeriler de tespit ettim. Tüh.

Lilium 31-10-2010 22:55

Şu ürünü nasıl satıyorlar hangi vijdana sığdırıyorlar nasıl bir karakter anlamakta güçlük çekiyorum.
Sayın nariel aldığınız ürüne ürün demeye dilim de varmıyor ama bu ürünü kaça satıyorlar çok merak ediyorum.

Yahu bunların hepsi sabunluk.

Nariel 31-10-2010 23:00

Kilosu 3 liraydı. Şimdi gözümde canlanıyor da önceden pırıl pırıl yemyeşil kusursuz zeytinler gördüğümü anımsıyorum. Cahillik işte, kırk yılda bir zeytin yapayım dedim, aldandım. Attım hepsini, zaten elimi korkak alıştırıp sadece 1 kilo almıştım.

Allah'tan başka yerden aldığım siyah gemlik(?) zeytinlerim mis gibi kusursuz gözüküyor.

Lilium 31-10-2010 23:30

1 Eklenti(ler)
Siz üç lira vermişsiniz bir kilo almışsınız, düşünün ki, bunu atıyorum ayşe hanım on kilo alacak ottuz lira verecek, ve kışlık yeşil zeytinini yapacak çoluğuna çoçuğuna yedirecek. Ve daha o üründe ne kadar zehir olup olmadığı belli değil.

Nasıl bir vijdan o parayı alan kişi o parayı nasıl çoluğuna çoçuğuna yedirecek, pes vallahi.

Sevgili nariel, zeytinde doğal olarak benekler vardır ve bu doğaldır şu resimdeki gibi.
Eklenti 177958


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025