agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Turşu Yapımları (https://www.agaclar.net/forum/kiler/2693.htm)

gülenmelek 10-10-2011 21:02

Sayın asbilgiç; biz turşuyu kurmadan önce kabın dibine mutlaka nohut atarız böyle bir durumla karşılaşmamak için. Siz atmışmıydınız acaba ?


Sevgili fatma sunay; gerçekten harika görünüyor. Ellerinize sağlık. Hem tarifini, hem de fotoğraflarını paylaştığınız için teşekkürler. Aslında ne kadar basit, zorluğu olmayan bir tarif ama bazen düşünüp bulmak gerekiyor sadece. (241. mesajın son fotosunda elinizde tuttuğunuz nedir acaba ;) )

fatma sunay 11-10-2011 19:15

Sevgili gülenmelek elimdeki kekik kavanozu.İçine kekikte konuluyor çok değişik bir aroması oluyor. Yazın acı biberleri kurutuyoruz kışın da birer kavanozluk yapıp yiyoruz. Çok basit ve çabuk yapılan bir şey.

mrduran 11-10-2011 21:37

Merhabalar,

Hepiniz muhteşemsiniz o tariflerinizle. Çok teşekkürler.
Yalanıp yutkundum yerimde.

Anacım, Abdest alır yapardı küplerle. Lahana, suyu içilenden. Şimdi tutturamıyor kıvamını, oğlum günahımız çoğaldı, ondandır zahir diyor.

Benden de size bir turşu tarifi. Azcık bilek gücü isteyen:))

''Turşu loru'' diye satılır. Daha ziyade, babadan gelme peynirciler/mandracılar bilir. Çok tuzlu değildir, az tuzlu dan fazlacana.
Turşuluk biber(Etli)...İnce biberler olmaz,erirler. Uzun sarı biber olacak veya kalın yeşil biber.
Bir şişe süt kaynatılıp, çocuk maması sıcaklığına soğutulucak.
Loru tepsimsi bir kaba alıp, tahta kaşıkla ezeceğiz, arada bir azcık süt katarak. Lorun sulanmasına izin vermiyeceğiz. Nerdeyse lor kıvamına yakın yoğun olacak. Ama lorda hiç parçacık kalmayacak. İyice halledeceğiz. Beton kıvamı gibi (Kaba benzetme-özür), sanırım kaşıkla ezilmiş kese yoğurdu kıvamı uygundur:))

2 litre cam kavanoz. Dibine 3 parmak kadar lor.

Biberler, uctan itibaren 1/3 oranında bıçakla yarılacak
Biberlerin sapları dipten sıfıra kadar kesilecek. Dur hepsini değil.
Kavanoza sapları tam kesik biberler, dipleri aşağı gelecek şekilde dik şekilde lora saplanacak. Zaten lor onu tutacak. Taban kaplanınca, kalan biberlerin sapları bir tutam bırakılacak şekilde kesilip sivri ucları, alttaki dizinin boşluklarına yerleştirilecek. Bu arada lor ilave edilecek, Biberler kuruda kalmasın yani(Maksat biberleri saplayacağınız boşlukları hedefleyebilmeniz). Üst sıraları aynen dolduracaz. Lor takviye edecez hep. Sivriler aşağı gelecek yani artık. Sadece dibe koyduğumuz sırada biber sapları aşağı gelecek. Sıkı sıkı yapacaz ama. Tepeleme biber bastıktan sonra, kalan boşluğu lor ile tamamlıcaz.
Derin bir tabağa koyduğumuz kavanozun kapağını öylesine kapatacaz ama sıkmıyacağız.
Lor ve sütü buzdolabında saklıyacağız. Ertesi gün, kavanozun eksilen üstünü tekrar lor ile tamamlıyacağız. (lor kuruduysa süt ile ve tahta kaşık ile tekrar ezeceğiz, kıvamını tutturacağız).

Bir gün daha tekrarlıyacağız bu lor tamamlama işini. Ağzına kadar lor ile tamamladığımızda kapağını sıkıca kapatacağız.
3-4 gün sonra kapağı hafif gevşetip havasını alacağız ve sıkacağız. Gel 20 gün gel sonra.

Bu domates ve hıyarla da olur. Ama sadece çatal ile delinmek şartı ile.

Pancar da ise yarıya bölmek yeter.

Kelek ayrıca tek olarak yapın. Oluşması uzun sürer biraz,diğerleri ezilir.
Hiç bir katkı maddesi kullanılmaz.
Hem lor, hemde içindeki sebze ile beraber afiyetle yeyin.

Ben ise soslu turşuları severim. Minikler ya da doğranmış olanlarını. Ekmek banılacak kıvamda olmalı. Acıyı başka türlü bastıramam:)) Sayın Fatma Sunay' ın ki de tam türümden. Kekik turşusunu deneyecem sanırım.

Saygılarımla lütfen.

aşkan 11-10-2011 21:37

fatma hanım turşunuz ilgimi çekti yapmak istiyorum fakat anlamadıgım yer kavanozun hepsinimi sirke ile dolduruyoruz

Yeşile_Özlem 06-10-2012 22:26

Bugün hayatımda ilk kez turşu yaptım:o Ufak bir kavanoza acı biber turşusu, yarım kiloluk kavanoza da karışık turşu kurdum. Domates, patlıcan, acı biberler bahçemden. Saksıda yetiştirdiğim taze fasulyeleri de kattım. Sonuç ne olacak merak ediyorum:D

elta 04-11-2012 19:15

Ben bu yıl salatalık turşularımı, sıcak salamura ile kurdum. Hem 3-4 gün içinde yenilebilecek kıvama geldiler hem de kütür kütür oldular.

İyice yıkanmış salatalıkları cam kavanoza doldurdum. Kavanoza birkaç sarımsak, dilimlenmiş havuç, birkaç tane karabiber, 1-2 tane karanfil de koydum.

Salamura;
1 ltlik kaba;
4 yemek kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 çay kaşığı limon tuzu
1 litreyi tamamlayacak kadar yeni kaynatılmış su

Yeşile_Özlem 11-11-2012 14:49

Yaklaşık bir ay önce , hayatımda ilk kez turşu kurmuştum. Kavanozlardan birini bayramdan önce açtım, turşum fena olmamış Şu aralar bitmek üzere :o

İlk turşu yapma girişimimin başarılı olmasından cesaret alarak, 8 gün önce de iki kavanoz turşu kurdum. Domates ve biber karışık. Ancak bugün kavanozlardan birindeki suyun bulandığını gördüm. Kapağını açtım, baktım, bozulma yok. Tekrar kapağını kapattım ama kapaktan foşurdama sesleri geliyor, sanki kaynıyor gibi. Nedeni ne olabilir acaba? Turşum bozulmuş mudur? :(

BrunoL 10-02-2013 13:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Arzu Kırlangıç (Mesaj 495769)

1 Kilo pancar bol su ile iyice yıkanır. Kök kısmından biraz kesilerek kabuklarıyla beraber tencerede haşlanır. Çatal rahatça batıyorsa pişmiş demektir. ( Çok yumuşak olmayacak ).

Pancarlar tencereden çıkarılır. Yeteri kadar soğuduğunda parmaklarımızla kabukları soyulur. ( Ovalayınca çok kolay çıkıyor )

Pancarları dilimleyip kavanoza alın ( Pancarlar küçükse dörde bölün ). Kaynatmış olduğumuz kırmızı renkli suyundan koyun. 1/ 3 ü kadar sirke ilave edin. ince kıyılmış 1 baş sarımsak, yeteri miktarda tuz ekleyip kavanozu karıştırın. Turşu ertesi güne hazır. Sade olarak veya salataları süsleme amaçlı kullanılabiliyor.

Yapımı çok basit ve lezzetli.

Birazdan iki kilo ile yapacağım, 6 kaşık şeker mi ekleyeceğim? Esmer şeker olur umarım.
Arzu Kırlangıç ve katmer, teşekkür ederim.

BrunoL 16-02-2013 22:20

Mükemmel oldu, her kavanoza birer de acı biber ekledim:rolleyes:

Cumhur Tonba 23-06-2013 11:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 60582)
Aynı yöntemle ben mısır silajı yapıyorum. Tuz oranı daha az olmak koşulu ile temelde aynı. Bütün dikkat edilmesi gereken, malzemenin çok iyi sıkıştırılması ve içinde hiç hava kalmaması. Hatta sıkıştırma işlemi o kadar önemli ki, traktörle üzerinde gezerek yapıyoruz. Hava almadığı sürece iki yıl kadar bozulmadan dayanır. Perşembe günü pazardan bir lahana alıp deneyeceğim:)

Sayın Todor,
Biliyorsunuzdur zaten. Çitçilerimiz silaj'a turşu da derler.

incirli 26-09-2013 09:05

merhabalar
bu sene ilk kez turşu kurmayı denedik
kavanozlardan ses geliyodu ben de kapağı açtım biraz taştı
bir tane kavanoz da hafiften bulanıklaşmaya başladı
bunlar normal midir?
suyunu değiştirsem mi acaba?

-dilruba- 26-09-2013 09:28

Doğrama/Kıyma turşu
 
4 Eklenti(ler)
Tarif (Doğrama/Kıyma Turşu Nasıl Yapılır? - Nalan'ın Hobileri ) adresinden alıntıdır..

Ama geçen sene denedim ve sonuç muhteşemm... Her öğünde turşu yemek isteyeceksiniz emin olun...


Bu aralar turşu yapmanın tam zamanı. Turşu yapmayı düşünenler ve tarif arayanlar için tadına doyamayacağınız, iyi ki denemişim diyeceğiniz muhteşem bir turşu tarifi. Ben yıllardır hep bu şekilde turşu yapıyorum.
Turşumuzun içinde su yok, kalın tuz yerine ise normal tuz kullanıyoruz. Sebzeler bütün olarak değil, doğranarak kullanıldığı için sunum olarak da güzel bir turşu oluyor. Toplamda 7 kilo sebze ve bir orta boy beyaz lahanadan yapılıyor, malzemeleri kendi isteğinize göre de seçebilirsiniz ama kg. ölçülerine dikkat edilmesi gerekiyor aksi taktirde sirke ve tuz oranı eksik veya fazla gelebilir. Ben 3 litrelik kavanozlardan kullanıyorum, iki tam dolu biri de yarım olmak üzere toplamda 2.5 kavanoz turşu çıkıyor.

Doğrama Turşu Malzemeleri;
2 kg. kornişon salatalık
1 kg. Acur
1 kg. Taze Kırmızı biber
1 kg. Yeşil biber
2 kg. havuç
1 orta boy beyaz lahana
2 demet maydonoz
1 demek kereviz sapı
250 gr sarımsak
1250 gr. sirke
1.5 su bardağı normal sofralık tuz
1 yemek kaşığı limon tuzu

Tüm malzemeleri iyice yıkadıktan sonra büyükce bir kabın içerisine (kavanozlara değil) hepsini 2-3 cm. büyüklüğünde doğruyoruz. Büyükçe bir kap dedim ama normalde evlerimizde bu ölçülerde bir kap bulmak pek mümkün değil, sadece turşu yapmak için bir tane edinebilisiniz. Tüm malzemeleri doğrama işlemi bittikten sonra 1.5 su bardağı tuzu malzemelerin üzerine döküp, tuzla malzemeleri ovuyoruz ve tam 1.5 saat o şekilde bekletiyoruz.

Sebzeler 1.5 saatin sonunda sularını salmış oluyorlar. Malzemeleri, üzerine sirke, sarımsak ve limon tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra kavanozlara doldurup, sirkeli tuzlu suyu kavanozlara eşit oranda paylaştırıyoruz. Tüm suyu kullandığınızdan emin olun. 10-15 gün sonra turşunuz hazır:)

Fotoğraftaki malzemeler yukarıdaki ölçülerden fazladır, sizi yanıltmasın.

hira 26-09-2013 09:37

bir-iki kez başarısızlıktan sonra bu sene hazır turşu salamurasıyla yaptım turşuyu.. sebzeleri yıka, kavanozlara doldur :)

-dilruba- 26-09-2013 11:25

Syn Hira, bence yukarıda verdiğim tariften çok az bişey deneyin, inanın pişman olmazsınız.. :)

serotrade 26-09-2013 15:15

Sirkeli turşu tarifini verebilecek biri varsa sevinirim, acur, kornişon ve veya tatlı biber için olabilirse sevinirim , ayrı ayrı kavanozlarda yapılacaktır. Tesekkurler Serhan

incirli 27-09-2013 10:47

arakdaşlar benim kornişon ve acı bibr turşusu bulanıklaşmaya başladı
kapağını açtım suyu da pişmiş bamya gibi yapış yapıştı.biraz peçeteyle aldım suyundan.tekrar ekledim
bu normal midir?
suyunu boşaltıp tekrar doldursam mı?

yağmur 27-09-2013 11:33

Sayın incirli tuzu nasıl? Azıcık hissedilir olacak, hafif tuzlu yani. Birde turşunuza 4-5 tane kuru nohut atın belki düzelir. Bir de su eklediyseniz tuz da eklemelisiniz.

hira 27-09-2013 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -dilruba- (Mesaj 1203143)
Syn Hira, bence yukarıda verdiğim tariften çok az bişey deneyin, inanın pişman olmazsınız.. :)

deneyeceğim inşallah, teşekkür ederiz :)

incirli 27-09-2013 12:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1203445)
Sayın incirli tuzu nasıl? Azıcık hissedilir olacak, hafif tuzlu yani. Birde turşunuza 4-5 tane kuru nohut atın belki düzelir. Bir de su eklediyseniz tuz da eklemelisiniz.

sayın yağmur
tuzu orta idi olmazsa biraz daha ekleyeyim
yalnız başta koyduğum kaya tuzu mu yoksa limon tuzunu mu kastediyosunuz?
dibine nohut attık annem söylemişti içinde nohut var yani

yağmur 27-09-2013 22:51

Kaya tuzunu kastetmiştim. Ben kaya tuzu+sarımsak+nohut üçlüsüyle bu güne kadar hiç böyle bir problem yaşamadım. Ama her zaman tuzunu tam yenecek kıvamdan az daha fazla atarım. 1 gün sonra kontrol ediyorum az ise tuz ekliyorum biraz daha.

incirli 28-09-2013 07:20

bi yerde hata yaptık ama nerde bilemiyorum :D
neyse bekleyip göreceğiz bakalım nasıl olacak

sevoş 06-09-2014 10:20

2 Eklenti(ler)
Eklenti 516399

Biberiye biberden yapılmış soslu turşu



Eklenti 516400

Yine biberiye beberden turşu

oz26 11-09-2014 00:54

Pepperoncini Biber Turşusu
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 516997

Sayın birnefestoprak'ın önerdiği çözelti ve malezemelere ilaveten üzerine mayonoz eklediğimiz pepperoncini biber turşusu.

bahcedenn 12-09-2014 21:40

3 Eklenti(ler)
Eklenti 517211

Çok merak ediyorum nasıl olacaklarını...
Güya bunlar Golden Greek Pepperoncini. Ne farkı fark Italian'ından?

Eklenti 517208

Balkanlar'dan Boşnak Biberleri. İlk defa denedik bu tür turşuyu. Olmalarına daha 10 gün var.

Eklenti 517207

Bunlar da meşhur Jalapenolar. Bunların nasıl olduğunu biliyoruz.

loveflower 13-09-2014 17:57

1 Eklenti(ler)
Turşularım hazır :) Umarım güzel yapmışımdır.

Eklenti 517335

birnefestoprak 14-09-2014 03:50

Bu baslik, forumun en ilginc ve onemli alanlarindan birisi. Ozellikle bahceden taze taze hasat edilen urunlerin birbirinden cok farkli yollarla bir nevi omurleri uzatilarak ama ayni zamanda tamamen kendine has yiyeceklere donusturulerek saklanmak uzere islemden gecirilmesi, bence bir toplumun kuliner yapisini cok yukarda bir mertebeye tasiyor. Basli basina bir sanat dali; damak tadinin tarihsel gelisiminin ve birikiminin cok onemli bir yansimasi...

Tarif yelpazesindeki cesitlilik bakimindan Turkiye'yle yarisacak ulke cok azdir (Rumlarin ve Ermenilerin konuya katkisi coktur). Bu bakimdan, mutfak kulturleri bize yakin olan ulkelerin yanisira Kore, toplumda tuketilen sebzelerin hemen hepsinin tursusunun yapildigi benim bildigim bir diger ulke.

aleydi 24-02-2015 01:02

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim turşularım . Ben turşu yapımında sirke kullanmıyorum . Gerçi bizim evde turşuları eşim yapar . 5 lt lik kavanoza 4 kaşık kaya tuzu , kendi arzunuza göre ayarlayabilirsiniz ,2 limon suyu ,1 kaç baş sarımsak , 1 avuç nohut .üzeri için tohumda dere otu . Tuz oranını ayarlayamıyorsanız tuzu bir kapta iyice çözdürün . Bir yumurtayı iyice yıkayıp suyun içine koyduğunuzda yumurta yukarı doğru kalkıyorsa tuzu iyidir .İlk evlendiğimizde bu yöntemle kurmuştuk turşumuzu . Sonra gerek kalmadı :) .

Eklenti 538305

Ozlem A 24-02-2015 07:35

1 Eklenti(ler)
Pazarda hala kornişon varmış, seralardan geliyor. Ev yapımı turşunun yerini hiç biri tutmaz diyerek hardal tohumu, dereotu ve karabiberle bol sirke az tuzlu turşular kurdum bir ay kadar oldu.

Fotoğraftaki Ekim ayında kurduğum turşular, çoktan yendi bitti. Yenileri de açıldı yarısı gitti bile.

hira 19-08-2016 00:32

Sevgili eşim, illede fasülye turşusu kavurması diye tutturunca pazardan iki kilo fasülye aldım, şuanda fasülyeler ve ben mutfaktayız :D masanın üzerine dizdiğim malzemelerle bakışıp duruyoruz. Gecen senelerin birinde kurduğum başarısız fasülye turşusu deneyimim ağzımı ziyadesiyle yakmış durumda. Ya Allah dedim, başlıyoruz bakalım. Kaçan uykumun bana verdiği ceza bu saatte. Haydi Bismillahh.

saslans 07-10-2016 08:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema (Mesaj 147610)
Selamlar.Elbette herkesin formülü başkadır ama benim tarifim 116 no bir bakmanızı hatta küçük bir kavanoz kurmanızı tavsiye ederim.Bir de ben sitrik asit ve benzeri maddeleri pek kullanmıyorum.Doğal yoldan üretimimi yapıorum.Tarifte göreceğiniz üzere sirkede yok.Sadece nohut+limon+sarmısak.
Genede herkesiz ellerine sağlık Allah ağız tadıyla,sağlık ve afiyetle yemek nasip etsin.

Merhaba Sema hn,
Tarifiniz ilgimi çekti, 116 nolu yazınıza da baktım, acaba daha net olabilmesi açısından;
ölçülerinizi
ya
1 kg Sebzeye göre
veya
1 litre Su ya göre vermeniz mümkün mü ?
Teşekkürler,
not: umarım hala bu site sizin için aktif durumdadır, zira yazınızın tarihi oldukça eski


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025