![]() |
Domates reçeli ile ilgili internette yaptığım araştırmalarda genellikle domateslerin kireçli suda bekletildiğini gördüm.. Sebebi ne olabilir diye merak ettim ve bu suda bekletildiğinde domateslerin vitaminleri suya geçmiyor mu diye de düşündüm doğrusu..
Özellikle dünya ülkelerinden Portekiz'de uygulanıyor oluşu, biz de özellikle Bozcaada ve Gökçeada'da yaşayan Rumlar tarafından yüzyıllardır yapıldığını ve bir de sivri armut modeli domatesler kullanıldığını öğrendim.. İyi de oldu, dağarcığıma yeni bir bilgi eklendi sayenizde.. :) |
Heyy ne güzel .Domates reçeli kıvranmalarımı bilen dostlarım BOZCAADA dan Domates reçeli yolladılar. Bozcaada da SALTO markası ile uzun yıllardır reçel ve pekmez üretimi yapan bir firmanın ürünü ve BADEMli.
Teşekkür ederim dostlarıma. Yanında 1 şişe de çocukluğumun şarabı DİMİTRAKOPULO yollamışlar. İnsanın yürekli dostlarının olması ne güzel. |
Alıntı:
Sevincinizi ve gururunuzu bizlerle paylaşmak için dostlarınızın jestini bize duyurduğunuzu biliyorum; ama, insan kıskanmadan edemiyor yahu:p Böyle güzel dostluklara bizden selam olsun! |
Sevgili Hassoman teşekkür ederim.
|
güzel bir elma reçeli,marmelatı ne varsa arıyorum.biliyorum şimdi siz,herkes bilir diceksiniz,ama benim bir kaç tatsız tecrübem oldu.cesaret edemiyorum pek.yardımcı olursanız çok sevinirim.adanadan saygılarımla efendim:)
|
Sevgili eSme,
Bu güne kadar bir reçete gelmediğine göre sizi daha fazla bekletmemek gerek... Evet, haklısınız elma marmelatını tutturmak gerçekten zor. Ateşte az tutsanız kendini koyveriyor, çok tutsanız rengi kararması bir yana çatalınıza erimiş akide şekeri gibi yapışıp kalıyor. Ama, sonuç ne olursa olsun çöpe gitmiyoooor!.. İyi tarafı bu;): Şimdi gelelim reçeteye: Ama bir dakika!.. Şimdiden söylüyorum, bir mucizeye tanık olmayacaksınız. Sonuçta bir elma marmelatının yapılmasına ilişkin bir öneri sunacağım size... Ha bu arada size bir sır vereyim mi? İyi yemek yapmak için mutfakta burnunuzu iyi kullanacaksınız... (Canım herşeye burnunuzu sokun anlamında söylemiyorum). Yani yayılan kokuları doğru değerlendireceksiniz. Elma marmelatında olacağı gibi... Evet, marmelat yapımına geçebilriz artık: 1 Kg sert, sulu kokulu elma... (Mesela iyi bir Amasya'ya ne dersiniz?) 1 kg dan az şeker (800 gr kadar. Canım bir kg şekerin üzerinden alıverin göz kararı işte) 1 limon suyu kabuk tarçın Elmaları kabuklarını soymuyoruz. Varsın dişimize gelsin. Elmalarımızı Dilimlere ayırıp çekirdek yataklarını çıkarıyoruz, ayıklanmış dilimleri limon sulu soğuk suya atıyoruz ki kararmasınlar değil mi ama. Marmelat yapacağımız tencereye şöyle dibini azıcık dolduracak kadar limonlu sudan koyuyoruz. Orta ateşte Ezilecek hale gelinceye kadar haşlıyoruz. Haşlanmış elma dilimlerini tencereden alıp kevgirden geçiriyoruz. Ha siz daha kolay bir yöntem biliyorsanız onu yapın. Haşlanmış elmalarımız püre haline gelsin de nasıl gelirse gelsin. İşte bu püreyi tencereye yeniden koyuyoruz. Üzerine şekerimizi boşaltıyoruz. Başlıyoruz karıştırmaya... Bu arada radyonuz açık olsun, şöyle keyifli bir müzik yayılsın mutfağınıza...... Marmelat kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Ne oldu... Mutfak elma kokusu içinde kaldı değil mi... Şimdi pempeleşinceye kadar pişirmeye devam. Bu arada kavanozlarınızı hazırlayın. İçlerine birer tane küçük boyda kabuk tarçın koyun. Marmelat dilediğiniz pembeliğe gelince, kokusu zirveye çıkınca, ya da 'eyvah kararacak galiba...' diye kaygılanmaya başladığınızda marmelatın içine bir limon suyunu ilave edip bir iki taşım daha kaynatın. Alın ocaktan sıcak sıcak tarçın kabuklu kavanozların içine dökün (aman dikkat kavanozlar oda sıcaklığında ve altlarında kuru bez olmalı ki çatlamasınlar) soğuyuncaya kadar ağızları açık kalsın ki rahatlasın, nefes alsın... Soğuyunca kavanozlarınızı dolaba kaldırın.. İşte şimdi radyonun sesini az daha açın ve kendinize bir kahve yapın. Çünkü hakettiniz..:D Afiyet olsun. |
hassoman o ne güzel bir anlatım bayıldım doğrusu.ilginize teşekkürler.ben netde baya bir araştırma yapıp sonunda dayanamayıp denedim.çok güzel bir marmelat oldu.1 kilo elmadan denemişdim 1 hafta bile dayanmadı.ama sizin tarifinize yakın bir tarif.ben tarçın eklememişdim sadece.şimdi sizin verdiğiniz tarifide denemek farz oldu sezen aksu eşliğinde.ve ****** son nokta kahve olucakdır.:)
benim tarifimide öğrenmek isteyenler olursa tarifini seve seve yazarım.adanadan sevgi ve saygılar... |
Bir ELMA REÇELİ tarifi de benden:
ÖLÇEK bire bir Yani 1 KG GOLDEN ELMA (İllada Eğirdir Elması) :) 1 KG dan az kristal şeker 1 PAKET VANİLYA 1ADET LİMON Elmalar soyulduktan sonra küp küp doğranır ve limonlu suya atılır (Kararmaması için). Süzülüp kaynatma tenceresine alınan elmaların üzerine şeker ve vanilya ilave edilerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Bu arada üzerine çıkan kef i alınır. Elma parçaları lokum görünümünü alınca limonu ilave edilir ve ateş söndürülüp soğumaya bırakılır. Kaynatma fazla olursa koyu olur kaynatmayı az yaparsanız daha sulu olur. Afiyet olsun. |
Kiraz Reçeli
1 Eklenti(ler)
SARI KİRAZ REÇELİ
Bahçemden topladığım sarı kirazlarla reçel yaptım. 1 kilo sarı kiraz, 1 kilo şeker, 4-5 damla limon suyu Kirazların çekirdeklerini çay kaşığının sapını veya küçük bir çengelli iğnenin arkasını kullanarak çıkarın. Kirazları derin bir tencereye koyun. Üzerine şekeri dökün. Ocağı yakmadan, bir süre (3-4 saat) şekerin kendi kendine erimesini bekleyin. Daha sonra ocağı yakın. Ağır ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Pişme sırasında reçelin üzerinde köpükler oluşacak. Bunları almayı unutmayın. Ocaktan indirmeden önce limon suyunu ekleyin. Bu koyulaşmasını sağlayacak. Afiyet olsun. |
Sayın Sakagün Sözünü ettiğiniz sarı kiraz reçeli ile geçenlerde tanıştım. Halam yapmış. Müthiş bir reçel bence. Teşekkürler.
|
Habibe, ben de sarı kiraz diye bir kiraz çeşidi olduğunu 2 gün önce öğrendim. 2 ay önce bir meyve bahçesi aldım ve merakla meyvelerin tadlarını bekliyorum. Internet'te araştırdığımda sarı kiraz reçelinin çok lezzetli olduğunu okudum. Hemen denedim :) Bakalım daha neler öğreneceğim.
|
Kendi ağacınızın meyvesinden yapmak gibi zevklisi olur mu hiç. Bakalım sizi ne süprizler bekliyor kimbilir. Halam bir de zerdaliden yapmış reçel benim yaptığımdan tek farkı ise içine çekirdeklerini kırıp iç bademlerini de eklemesi. İçi acı olmaz mı dediğimde, kayısının acıdır ama zerdalinin ki tatlı oluyor dedi.. Ne derece doğru bilmiyorum.
|
İncir Reçeli
Olmamış incirlerden, kabuğunu soymadan yapılan reçelin tarifini bilen var mı?
|
Çilek Reçeli
Ben bugün çilek reçeli yapıyorum her yeri kokusu sardı.Manav osmanli çileği dedi ama kandıramadı beni.Zonguldak'taki öğrencilik yıllarımdan hatırlıyorum Ereğli'de çilek festivali yapılırdı ve Osmanlı Çileği; ufak,açık pembe,oval ve kokuludur.Yanılıyormuyum arkadaşlar?
|
Ereğli çileği
Alıntı:
|
Ceviz Reçeli
Oralarda cevizlerin durumu ne? Kıbrıs'ta cevizler Mayıs sonu Haziran başı bol bol bulunur ve Kıbrıslılar ceviz macunu yaparlar. Market veya manavlarda cevizler tane ile satılır. (Genellikle 100 tane) Daha önce Kuzey Kıbrıs başlığında da bahsetmiştim.
Ceviz macunu. Yeşil cevizler ayıklanıp suya konur ve 4-5 gün, her gün suyu değiştirilerek, suda bekletildikten sonra bir şiş yardımıyla delinir. Daha sonra bir beze sarılmış kireç, suya atılır ve 2 saat kireçli suda bekletilir. Kireçli sudan çıkartılarak yıkanan cevizler tencereye konularak üzerlerini örtecek kadar su ilave edilir. İlk su kaynamaya başlayınca değiştirilir. Cevizler yumuşayana kadar (çok da yumuşamamalıdır) kaynatılır. Sonra soğuk suya atılıp, yarım limon sıkılır. Başka bir tencerede 1 kilo şeker su ile karıştırılır, içersine cevizler ilave edilir ve 7-8 saat bekletildikten sonra 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra yine 7-8 saat bekletilir ve tekrardan kaynatılır. (Ayni işlemi en az 4 kez tekrar yapmak gerekir.)Son kaynamada içine ½ limon suyu sıkılır ve tane karanfil ilave edilir. Kıbrıs geleneklerinde gelen misafirler için her zaman evde hazır olarak bulunan macunlar çok önemli yer tutar . Ceviz Macunu da macunlardan hemen hemen en sevilenidir. Bunun dışında mevsimine göre Karpuz, Kabak, Patlıcan, Turunç Macunları da yapılır. Herkese afiyet olsun... |
Ceviz Reçeli
Bu tarif güzelmiş ama kireci anlayamadım acaba bildiğimiz kireç mi ve nereden bulabiliriz?
|
Bizde, bu amaçla kullanılan kirece "Sönmüş Kireç" derler. Hırdavatçılarda Macun için sönmüş kireç diyerek satılır.
|
Vişne reçeli ve vişne hoşafı yaptım.
Reçeli her zamanki gibi 1'e 1 ölçülerinde yaptım. Yani 1 kilo vişneye 1 kilo şeker şeklinde. Kaynadıktan sonra da içine birkaç damla limon sıktım. Hoşaf için yarım kilo vişnenin çekirdeklerini çıkarmadan elimle sıkarak makarna süzgecinden geçirip suyunu çıkardım. Bu suya 1,5 bardak şeker kattım. Çekirdekleri çıkarılmış 1 bardak vişneyi de içine katıp kaynattım. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bakınız burada geçen yıl Kuzey Kıbrıs başlığında yaptığım tanım ve fotoğrafı görebilirsiniz. Fotoğrafta görüldüğü gibi ceviz macununun çatalı özeldir. Tabağına bakmayınız geçen yıl evime yeni taşındığım için özel macun tabağını bulamamışım kahve fincanı tabağına koymuşum. İkram edilirken mutlaka 1. fotoğrafta görüldüğü gibi bir bardak su üzerine çatal konur, tabakta da ceviz macunları vardır. Çatal ile su bardağını alan, isterse ceviz macununu suya koyarak yer, isterse de macunu bir lokmada yeyip üzerine afiyetle suyu içer. Bu arada cevizler ayıklanırken eğer eldiven giyilmezse parmaklar kararabilir. |
1 Eklenti(ler)
Buket hanım tarifini verdiğiniz ceviz macununu Antalyada ceviz reçeli olarak satıyorlar . **** restaurantlarda tatlı olarak ikram ediyorlar . Tadı bir harika 1 kavanozu tek başıma bitiriyorum.
|
Alıntı:
Bu arada ceviz macunu, ağızda oluşan uçuklara çok iyi geliyor. |
İncir Reçeli
Alıntı:
İncirlerin acısını almak için suda haşlıyorsunuz.Soğuyunca incirleri avucunuzda sıkarak içlerine giren suyu çıkarıyorsunuz.Derince bir tencerede 1'e 1 su, şeker karışımını kaynatıp koyulaşıca içine incirleri atıyorsunuz.İncirlerin içinde kalan su, şerbeti sıvılaştırıyor.Bu sebeple biraz daha kaynatıyorsunuz.Limon sıkmayı unutmuyorsunuz.Reçel kıvamına gelice karanfil atıp ocağı kapatıyorsunuz. |
Eylems, çok teşekkür ederim fakat benim aradığım tarif olmamış incirlerden, kireçte bekletilerek yapılan reçelin tarifi.;)
|
Buket hanım uçuklara iyi geldiğinide öğrendiğimiz iyi oldu .
İncir sütünde çok etkili asit var . Siğilleri tedavi amaçlı kullanıyorlar . Ellere değdiği zaman acayip kaşındırıyor . İncir reçeli yapımını denedim . Çok oyuncaklı bir iş zahmetinede değmiyor doğrusu . |
ErtanGM, kabukları soyulmadan yapılan bir reçel miydi? Kireç felan kullanılıyor muydu?
|
Alıntı:
|
Bu bahsettiğim reçelin kokusu müthiş oluyor, hindistan cevizi ve incir karışımı bir kokusu var ama tarifi yok.:(
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
ErtanGM, bahçedeki incirler şuan ceviz büyüklüğündeler hatta biraz daha ufakları bile var. Aradığım tarifi biraz daha bulamazsam büyüyecekler ama.:(
Kabukları soyulmadan ve bir gün kireçte bekletilerek yapılan tarifi bulmam lazım.. |
Sevgili Penelophe, Kıbrıs'ta ceviz macunu diyoruz, Türkiye'de ceviz reçeli deniliyormuş eğer incirde de böyleyse aradığınız tarif ceviz macunu ile aynı şekilde yapılıyor. Tabi benim bildiğim kadarıyla böyle, yalnız incirler soyularak yapılır. İncir sütü yakıcı olduğundan eldiven şart.
|
Sayın Sergül, Kıbrıs'ta birde karpuz kabuğu reçeli yapılırmış.Bir tv de birkaçyıl evvel izlemiştim.Kabukları soyup kireçli suda bekletiyorlar ve birkaç kez haşlıyorlardı.Yapmaya çalışmıştım olmamıştı.Siz biliyormusunuz?
|
Sevgili Penelophe ,olgunlaşmamış incirler toplanıp soyularak sudolu bir kapta 8 gün boyunca suyu her gün değiştirilerek bekletilir. 8,gün sonunda 4 kez her seferinde suyu değiştirilerek kaynatılır.Kaynatılan incirler 6 saat boyunsa kirece yatırılır.Kireçten alınan incirlerin ortaları şişle delinerek içine karanfil koyulur ve limonlu suda 1-2 saat bekletilir.Limonlu sudan çıkarılan incirlerin üzerine her 100 incire 1 kilo şeker konularak 6 saat dinlendirilir.Daha sonra kısık ateşte kaynatılır.Kıvama gelince soğutulup üzerine limon ilavesiyle bir kez daha kaynatılır.Soğuyunca kavanozlara konulur.
|
Çok güzel tarif WYZX. Kirece yatırılmasının nedeni incirlerin diri kalmasıymış değil mi? Yatırmasak nasıl olur acaba?
|
Wyzx, çok teşekkür ederim fakat ben kabuğu soyulmadan yapılan reçelin tarifini arıyorum, şimdi şöyle diyebilirsiniz, sende aynısını kabuğunu soymadan yap fakat kabuğu soyulmadan yapılan reçelin yapılış tarzı farklıymış, hem tadı, hem rengi, hem de kokusu daha güzel oluyor, bu yüzden ısrarla kabuğu soyulmamış olan reçelin tarifini arıyorum..
|
http://adanasofrasi.blogspot.com/feeds/posts/default adresinde kabuklu ve kabuksuz incir reçeli tarifi buldum. Umarım işinizi görür.
Kirece yatırılma sebebi kabuk kısımlarınında yenebilir olmasını sağladığı için diye biliyorum (emin değilim ama öyle aklımda kalmış). |
Yıllar önce ablamla Anamur da yazlıklarında kalırken incir reçeli yapmaya kalkışmıştık. Sağolsunlar bahçelerden toplamamıza izin verdiler ama bizi hiç uyaran olmadığı için biz onları bir güzel çıplak elle toplayıp reçelleri ortaya getirdik ama bizim bütün parmak uçlarımız delik deşik olmuştu ve bir hafta iş yapamaz halde kıvrandık. İncir reöçelinin böyle bir anısı vardı paylaşmak istedim..Antakya tarflarında kabkla yapılan ama kireçte bekletilen reçelin tadını çok sevmiştim. Acaba bilen var mı? Bu reçelde kullanılan ne tür bir kabak.
|
Uzum, çok teşekkürler, bu tarife göre yapacağım, ben o kadar arayıp bulamamıştım.:)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025