![]() |
Kaymak ağacı meyvesinden reçel yapan var mı acaba?
|
1 Eklenti(ler)
Bu forum da en aktif dönemimi yaşıyorum öyle ki , sayesinde en başta annem olmak üzere eski yaptıkları herşeyi yeniden iş edindirdim. Tabi onlardan görerek edindiğim püf noktalar sizlerin yazdıgı oranlarla az bucuk kendi eklentilerimle ikinci ayva reçeli deneyimi mi tamamladım .
DEDEDİN BAGI denilen bahce ( sahibi Halil Önen dir) yerlere dökülmüş ayvaları toplayıp ölçüsüz herşey anneannemin tarifi yanı göz kararı ile biraz reçel yaptım.:rolleyes: |
Alıntı:
Gerçi gönlü zengin birisi. Hele teşkilattan olunca ''dükkan sizin''. Güzel reçeliniz için teşekkürler. Komşuyuz, bize ne zaman düşer ki?. Sağlıkla kalın inşallah. Saygılarımla lütfen. |
1 Eklenti(ler)
Bu yıl ayva reçelinin rengini tutturdum ama bu kez biraz fazla çekirdek koyduğumdan ve rengi kırmızıya dönmeye başlayıncaya kadar kaynattığımdan dolayı, kıvamı koyu oldu.
Kavanozlara doldurduğum an, kıvamı tam yerinde idi ama sabah baktığımda katılaşmış olduğunu gördüm. Marmelat'tan biraz daha koyucana olmuş. (Gördüğünüz üzere, kendimden gayet emin olarak, hiç korkmadan fotoğraf makinasının üzerine baş aşağı getirip, fotoğraf çekebiliyorum. Dökülmüyor). :D:D Eklenti 355779 Bunun nedeni; Kaynama aşamasında, renk kırmızıya dönüşmediği için, ilk anda 5 tane eklediğim ayva çekirdeklerine 5 tane daha ilave ettim (1o çekirdek oldu). Çekirdeklerin 3 tanesini kıvam vermesi için, ikiye bölmüştüm. Kaynama süresini biraz uzun tuttuğumdan, koyu kıvamlı oldu ama yine de rahatlıkla yeniliyor. Çekirdekleri 6 tane ve 3 tanesini ikiye bölmek sureti ile kaynatma kafi gelecek. Ayrıca, renk kırmızıya dönmeye başlamadan ocaktan almak gerekiyor. Sonradan rengi kırmızılaşıyor. |
GÜL MARMELATI
Gül yapraklarını güzelce kıyın ve ağırlıklarının üç katı kadar pudra şekeri ilave edin. Bu karışımın üzerine bal kıvamına getirecek kadar gül suyu serpin ve kıvamı buluncaya kadar karıştırın. Bu gül ezmesini pastalarınızın ve kurabiyelerinizin üzerine sürerek yiyebilirsiniz. Eğer bunu yapma şansınız yoksa Ispartamızın gül reçellerini temin edebilirsiniz. |
Anjelik Erik Marmeladı
1 Eklenti(ler)
Anjelik erikleri keşfedeli birkaç yıl oldu, o günden beri de her yaz yollarını gözler durumdayım :)
Bilmeyenler için tarif etmek gerekirse, anjelik erik 5-6 cm çapında yuvarlak mora çalan koyu kırmızı kabuklu bir erik. İçleri kırmızı olanlarında bulunan yüksek pektin oranı (ki reçellerin jelleşmesi/kıvam almasını sağlıyan madde) sayesinde tek başına ya da şeftali, ahududu ve böğürtlen gibi meyvelerle karıştırarak kolay ve başarılı marmelatlar yapmak mümkün olabiliyor. Hem de genellikle reçellerde uygulanan 1:1 meyve / reçel oranının yarısı kadar şeker kullanarak... Aşağıdaki tarif içi kırmızı olan anjelik erik için, ancak daha yaygın bulunan içi sarı eriklerden çıkar ise, şeker miktarını biraz artırarak dengeleyebilirsiniz. Malzemeler: 1 kg kırmızı içli anjelik erik 0.5 kg toz şeker (*) 1 yemek kaşığı lion suyu (opsiyonel) Yapılışı: 1. Erikleri yıkayıp ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra isterseniz rendeleyin ya da benim yaptığım gibi yarım eriği ortadan uzunlamasına ikiye kesip sonra yatay olarak kesebildiğiniz kadar ince dilimleyin. 2. Çelik bir tencereye koyduğunuz eriklerin üzerine şekeri serpin ve en az 30 dakika en fazla 2 saat bekleyin (bekleme süresi daha uzun olursa çok sulanacaktır). 3. Orta ateşte 25-30 dakika ara ara karıştırarak pişirin (kıvam testi için buzlukta 10 dakika beklettiğiniz bir porselen tabağa bir tatlı kaşığı reçel damlatığ parmağınızla ortadan bir çizgi çekin, birleşmiyorsa olmuştur). 4. Önceden sterilize ettiğiniz kavanoza sıcakken doldurup kapağı kapatın ve ters çevirin. Marmelatınız hazırdır, afiyet olsun.. * Sarı içli erikler için 750 gram şeker ile yapabilirsiniz. Not - Fotoğraftaki marmelat birkaç gün önce yapıldı, ters çevirme işlemi ile kapağa doğru akıp soğuyan marmelat, düz çevirdiğim halde hala kavanozun alt kısmı boş şekilde duruyor.. Böyle bir kıvam elde ediyorsunuz.. Linzer ve dolgulu tarzda kurabiyeler için akmayan ideal malzeme olarak ta kullanabilirsiniz. |
Toplum olarak her yıl tekrarladığımız ve kendimize has olan alışkanlıklarımız vardır. Kışlık yiyeceklerimizin çoğunu yaz mevsiminde hazırlamak da bu alışkanlıklarımız içinde çok önemli bir yer tutarken, özellikle meyvelerin mevsimlik yetişmesi halkımızı bu meyvelerden daha uzun süreler yararlanma yoluna itmiştir. Her mevsimde her istenen meyveyi bulmak mümkün olamazken, insanlar aradıkları bu tadı, yazın yaptıkları reçel sayesinde yılın her günü bulma şansı yakalamışlardır. Kahvaltı sofralarının en vazgeçilmez gıdaları arasında yer alan bu meyve özlü yiyecek, kaynatılma yolu ile yapılıp, kavanozlar içinde çok uzun süreler bozulmadan muhafaza edilebilmektedir.
Meyvelerin uzun süre soframıza katılmasını sağlayan sistem aynı zamanda sebzeler için de geçerli olurken, kayısı, vişne ve çilek gibi lezzetli reçel çeşitleri yanında patlıcan ve kabak gibi sebzelerin de bu güzel yiyecek için kullanıldığını görebiliriz. Özellikle tere yağ ile muazzam bir birliktelik oluşturan bu çeşitli kahvaltılıklarının, kış mevsiminde insana ekstra enerji verdiği de söylenmektedir. Kar ve soğuk hava yüzünden kış mevsiminin ağaçları tamamen çıplak bir hale getirmesi, insanların bu konuda pratik çözüm bulmalarını sağlayıp, her mevsimde istedikleri gıdaya ulaşma imkanı sunmuştur. İçinde bolca şeker bulunmasından dolayı evden çıkmadan önce kahvaltı tabağında bu yiyeceğin bulunması, dışarı çıkınca insanların soğuğa karşı daha dayanaklı bir duruş sergilemesini sağlamıştır. * Gıda sektörünün çok geniş kapsamlı olması ve insanların gıda alma zorunluluğu, bu sektörün her zaman mesafe kaydederek büyümesine yol açmıştır. Kavanoz ve pet kaplarda raflara dizilen bu sanayi ürünü reçel çeşitleri, insanların çok tükettiği bir gıdayı ortaya çıkarırken, çoğu insanın kendi yaptığı ürünü tercih ettiğine şahit oluruz. Çocukların daha çok sevdiği bu güzel yiyeceğin, sağlık açısından da çok faydalı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.* |
3 Eklenti(ler)
Domates Reçeli
Her seferinde kireçli suda bekleterek yapıyordum domates reçelini, Bu sefer şekere yatırarak bir gece bekledikten sonra ertesi gün domatesler kaynatılarak reçel yapıldı, aradaki fark şöyle: Kireçli suda bekletilen domatesler dağılmadan bütün kalırken, şekere yatırılanlar domateslerde dağılma oldu, tat olarak değişen bir şey olmadı, her iki şekilde de aynı tat. Kullandığım malzemeler: 2 kilo yeşil yumurta çeri domates, Şeker (ben şekeri çok fazla koymuyorum göz kararı bir kat domates bir kat sepeleme şeker şeklinde) Yarım limon suyu 4-5 yaprak ıtır yaprağı Yarım çay kaşığı tere yağı 1 bardak su 5 Adet sade türk lokumu Yapılışı: Kireçli suda bekletilecekse, domatesler yıkandıktan sonra akşamdan durultulmuş kireç suyuna bırakılır ertesi sabah kireçli sudan çıkarılır ve bol suda iyice yıkanır. Ben bu gün bir gece önceden şekerde bekleterek yaptım, tencereye bir bardak suyu ve tereyağı ekledikten sonra ocağa kaynaması için koyulu. Orta ateşte yaklaşık 1-1.5 saat kadar kaynatıldıktan sonra (reçel kıvamını alınca) tencerenin altını iyice kısıp limon suyunu ya da limon tuzunu ve lokumları ilave edip, saplarından iple bağlamış olduğum ıtır yapraklarını da tencerenin içine salldıktan sonra 10 dakika çok kısık ateşte kaynattıktan sonra yaprakları çıkartıp ocağı kapatırım. Domatesler temizlenip yıkandıktan sonra Eklenti 527739 Akşamdan şekere yatırıldılar Eklenti 527740 Ertesi gün reçel hazır Eklenti 527741 Not. Çok minik(nohut büyüklüğünde) domatesler koyulursa biraz acımtırak tat veriyor, normal iriliğe gelmiş domates olmalı. |
Çok güzel görünüyor..Emeklerinize sağlık..
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:43. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025