![]() |
Karadeniz deyince burnumda tüttü karadeniz. Ellerinize sağlık Güler hanım çok iştah açıcı görünümü var. O biberlerin parlak görünüşü harika. Zeytinyağı ve sirkeden sanırım. Üstelik en sevdiğim yemeklerdir nohut ve kuru fasülye
Malum bahçe yok. Pazara gidip en tazeciklerinden biber almalı;) |
2 Eklenti(ler)
Teşekkürler Güler hanım,turşuya bayılırım.
Konuyu okur okumaz dolapta bulunan biberleri hemen değerlendirdim, umarım sonuç güzel olur, zira ilk defa turşu yaptım.Bir tane 2 litrelik kavanoza tatlı biberden, bir tane de 670 ml lik kavanoza acı biberden yaptım. Eklenti 241873 Eklenti 241874 |
2 Eklenti(ler)
Nihayet fotoğraf ekleyebildim.
Bu da benim minik kıl biberleden yaptığım turşu. Biber ve sarımsak bahçeden. Zeytinyağı köyümüzden... Benimki su ilavesiz oldu. Bu kadar biberi sığdırmaya çalışınca... Eklenti 242151 ikinci fotoğrafı tahminen ikinci gün çektim. Çok çabuk sarardılar. Saplara yakın kısmına bıçak ucu ile küçük kesit delik açmıştım. Eklenti 242152 |
Dün bende kurdum bu turşudan tarifleriniz doğrultusunda..İnşallah becerebilmişimdir..
Birde acil kornişon turşu reçelerine ihtiyacım var..Örneğin küçük pet şişelerine kurulanların.. |
Arkadaşlar ben (daha doğrusu Oğuz) turşuyu kurarken delik açmıyoruz, çünkü çok küçük biberleri kullanıyoruz. En büyüğü serçe parmağım kadar. l kg.lık kavonoza 1-1,5 tatlı kaşığı dolusu tuz yeter gibi. Su hiç koymuyoruz, ben de ilk tarifi aldığımda su koymuştu yeğenim ama kayınvaldesi (işin pîri) hiç koymuyorum su dedi.
10 diş sarımsak ve iki adet acı biber de denk geliyor. Turşuyu tükettiğinizde de sakın suyunu atmayın salatalarınız için harika bir sos oluyor. |
Dün bir kavanoz daha yaptım. Bu sefer su koyacak yer kalmadı.
Güler Hanım su koymamak gerekiyorsa ilk mesajınızı günceller misiniz? Yapacak olanlar ilk mesaja bakıp yanılmasınlar. |
1 Eklenti(ler)
|
Sayın Tura; Ellerinize sağlık. Hem de üç kavanoz birden başalmışsınız. Maaşallah. Biz bayrama kadar sabrediyoruz. O zaman tadım açılışını yapacağız inşallah.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Kavanozlarda gördüğüm biberler iri, çok küçüklerini seçmeniz gerekir ki bir lokmada yiyin. En büyüğü serçe parmağınız kadar olmalı.Sarımsakları da aralara serpiştirin. Biberler bazen 3-4 günde sararır ama olmuş değildir. En az 10 gün bekleyin, tadına bakarsınız olmamışsa kavanoz kapağını sıkıca yeniden kapatırsınız.
Benim ilk kurduğumu (zaten ben bir defa kurdum, şimdi işi Oğuz üstlendi- hernekadar karizman çizildi diyorsa da-) açtık iki seferde bitirdik. Ama hergün 1-2 kg turşu kuruyor Oğuz, taze taze sivri biber yemeği özledim. Adamdan kalmıyor ki hepsini topluyor. :D |
3-4 gün önce tadına baktım. Tadına baktım dediysem dayanamayıp 10-11 tane yedim. Ertesi gün mide ağrısıyla uyandım. Ramazan'da az yemeye alışmış mideme dokundu. 2 gün ağrısını çektim. Az az yemenizi öneririm. Bu arada tadı çok güzel.
|
Bu akşam yaptığım turşunun tadına baktım. Daha doğrusu tadına baktık. Tadına baktık dediysem tam 27 tane yemişim.:D
İftara çorba ile başlamıştık. Ben ardından başka bir şey daha yemeden acı biber sevdiğimden, taze kıl biberlerden yiyeyim istedim. Bu da en iyi domatesle olur dedim. Eşimin bahçeden getirdiği dalından yeni kopmuş domatesle birlikte yemeye başlamıştım ki aklıma turşu geldi. Eşim de yemeğini benden önce başlayıp doydum deyip kalkıyordu ki ikimiz de kendimizi ekmek turşu yerken bulduk. Yemekler kaldı tabi.:p öyle bir kaptırmışım ki, kendime geldim. Yok dedim doyma hissi gelmeyecek. Yedikçe yiyeceğim, en iyisi fren yapmak. Ama ekmeği sosuna banması süpermiş. Aynı pizzacıların sipariş gelene kadar küçük ekmeklerle banmak için oyaladıkları pulbiberli yağ gibi... Bir tek pulbiberi yok. Biberler küçük te olsa acı tadı beklentim vardı ama nafile. Daha biberlerin acısı yerine gelmemiş. Ama onun dışında tadı süperdi. Eh ben bunun damak tadımıza göre değişik varyasyonlarını da yaparım. Önce bir ne ile karşılacağım onu merak etmiştim. Beğendik... Ee devam ederiz artık. Tarif için çok teşekkürler Güler hanım. |
Bende yaptım turşudan 1 hatfa oldu,,,,,,çok sabırsızım.sapsarı oldu biberler altın gibi.sabırsızım.......
|
çok güzel bir turşu bende yaptım komşularada çok beğendi tarifini verdim güler hanım teşekkürler.
|
Hepinize afiyet olsun, yarasın.... dermişim.
Bizimki halâ kurmaya devam ediyor, Tusak Turşucusu'nu da geçeceğiz bu gidişle....:D :D |
Sevgili Güler Hanım ben de özenip turşunuzdan yaptım ,kesinlikle mükemmel bir tad. Merak ettiğim konu ise; bu turşumuzu kışa saklayabilmek için buzdolabında mı bekletmeliyiz? ya da dışarıda dursa ne kadar zaman dayanabileceğini düşünüyorsunuz?
(Bu güzel tarifle bizi tanıştırdığınız için teşekkürler) |
Annemin bahçesinden gelen biberleri bu konuyu görünce hemen değerlendirip tarifinize uygun turşu yaptım.Aslına bakarsanız biber turşusunu pek sevmem ama yapanların ballandıra ballandıra anlatmaları ilgimi çekti bir deniyeyim dedim.Bayramdan sonra inşallah tadına bakıcağız tek endişem şeker tadının baskın olma ihtimali.Eşimde çok merak ediyor ama devlet sırrıymış gibi söylemiyorum.Oda eşe dosta Murat turşu kurdu ama içeriğini söylemiyor diyor.Anlıyacağınız 1 lt.lik turşunun tadının meraklısı çok herkes turşunun olmasını bekliyor.İnşallah benden önce açan olmaz yoksa tadına bile bakamıyacağız.
|
Sayın M.TÜRK, Zeytinyağı şeker tadını bastırıyor. Hele de iyi bir zeytinyağı ise süper olur. Ama benim gibi bazen acele edip sosundan hemen tabağa alırsanız, zamanla zeytinyağı oranı diğerlerine göre azaldığından şeker tadı ortaya çıkıyor. Kolayı var; biraz zeytinyağı ilave edip devam edersiniz.
|
Ağzını sıkı sıkıya kapatınca bir şey olmuyor.
Bizim ilk kurduklarımız bitti ama devamı geldiğinden sorun yok, bütün kış rahatlıkla yeriz. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 245150
4 Tane yapmıştım. Birini açtım yemek üzere. Çok güzel bir şey bu Güler Hanım. Tarif için teşekkür ederim. Biberlerin öyle büyük olduğuna bakmayın. Çok taze kıl biber, iki günlük. |
Afiyet olsun.
Benden ziyade Oğuz merak ediyor " yapanların hoşuna gitmiş mi" diye soruyor. Kendisi halâ kurmaya devam ediyor. |
Güler Hanım,
Bu sene normal biber turşusu kurmaktan vazgeçtim. :D Geçen sene bahçenin son zamanlarında 4-5 kavanoz yapabilmiştim. Çok kısa sürede tüketince 'niye daha erken davranıp bolca yapmadım diye' hayıflanmıştım. Bu sene erkenden başladım, halen yapmaya devam ediyorum. Oğuz Bey'e herhalde yetişemem ama her fırsatta yapıyorum. Sosu da çok hoşuma gitti. Özellikle havuç ve karnıbahar salatalarında kullandım. Kavanozlardaki turşu sosu bitince uygun ölçülerde hazırlayıp salatalarda kullanmaya devam ettim. Tekrar teşekkür ederim. |
Afiyet olsun. Ben de sosunu salatalarda kullanıyorum hatta vaktim olursa biraz da, çok az yağda hafifçe bir iki çevirdiğim çam fıstıkları da salataya renk katıyor.
|
Yeşil ot ağırlıklı salatalarda çam fıstığını bende kullanırım. Bir önceki mesajda bahsetmeyi unutmuşum; semizotu salatasına da sizin sosu çok yakıştırdım.
|
Çok lezzetli görünüyor denemek istiyorum:)
|
Alıntı:
Bu tarif için çok teşekkürler. |
O kadar güzel şeyler yazılmış ki, güler abla, nagihana söyleyeyim bugün hemen bunu yapsın, ben oğuz abi kadar bu işlerde becerikli olamadığım için beceremem.
Baksanıza transa bile geçenler var transa geçiriyorsa beni uçurur :) Oğuz abiye sor bakalım aslan sütünün yanında iyi gidiyor mu? gidiyorsa beraberce denemeye ne der acaba hem şu mısırlar da kartlamadan pişirelim artık. |
Değişik bir tarif, benimde kendi uydurduğum değişik turşu tarifleri var ama şekerlisini denememiştim, turşu sever olarak çok merak ettim, mutlaka deniycem;)
|
Güler Hanım ben de dayanamayp yapanlardanım. '26' sında yiyebileceğiz inşallah.
Fakat hakikaten sosu çok lezzetli. Tam salatalık... |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Gülmekten cevap verememiş.:D Eklenti 246645 Saygılar |
Halil Bey domatesler çok lezzetli görünüyor. Burdaki tarife göre mi yapılıyor?
|
Haklısın sevgili zenfree tam da mezelik.
Bu hafta yemeğe misafirlerimiz vardı. Sardalya Balığı zamanı diye mangalda sardalya yaptık, bir kısmını da asma yaprağına sararak ızgara yaptım. Yanına da ballı karides eşlik etti sarımsaklı patates ile. Misafirler hepsini çok beğendiler ama son anda Oğuz'un zeytinyağlı biber turşusu hepsini bastırdı. O kadar çok beğendiler ki kadehleri bir daha doldu sırf turşuyu yemek için. Giderken de birer kavanoz biber turşusu hediye etmek durumunda kaldık. Nasılsa yarın Oğuz yine fabrikayı çalıştırır. malina için bir kavanoz ayırmıştım ama kendileri nasılsa yapıyor diye üzerinde çok durmuyorum ama Mine Hanım için ayırdığım bir kavanoz var onu fellik fellik kaçıracak yer arıyorum hep. Karambola gelip o da gitmesin diyorum. Sevgili Ferda senin ki hazır, gelip almanı bekliyor. |
Güler Hanım desenize turşu, asma yaprağında sardalya,ballı karides ve sarmısaklı karidesi unutturdu.:)) Yani emekler boşa gitti. Bence artık misafirlere tarhana çorbası ve zeytinyağlı biber turşusu yeter.:))
|
Haklısın galiba, bol kırmızı biberli bir tarhana çorbası ile erişte ve bu turşu işi kolaylaştıracak gibi. Hadi gelsene.
Önümüzdeki hafta sonu oğlum İtalyan arkadaşlarını davet etmiş, üzümler kalır mı diye soruyor ama ondan sonra ev müsait, beklerim. |
bu turşudan benimde yapmam gerek ,hemen acil...
|
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Karışıma yarım bardak acı biber turşu suyu ilave ettim. Eklenti 246949 Bu acı biberden ( tatlı bibere göre çok güzel) yarım bardak. Bu da yeşil domatesten. Küçük olanlar kesilmiyor. Bütün yapılıyor. Eklenti 246951 Yeşil domates tatlı bibere göre çok çok güzel. Eklenti 246952 Peki küçük dolmalık bibere ne dersiniz? En tazelerinden... Isırdığınızda ustalaşmak istenebilir. Benim gibi üç defa hanımın yüzüne fiskiyelerseniz üç defa özür dilemek yetmeyebilir.;) Saygılar (Acını etkisinden midir, resimlerin yerlerini kaçırmışım.:p |
Alıntı:
Orta derecede tuzunu almış, içi malzemeyle dolduruluş patlıcan turşusunu da çok severim. |
Zeytinyağ-Şekerli biber turşusunun maraş biberi ile yapıldığını da duydum.
Şekerli, sirkeli,tuzlu kaynayan suda çekirdekleri temizlenmiş maraş biberi çok az haşlanıyormuş. (Herhalde kaynayan suda çok az tutuluyordur.) Maraş biberinden çıkan çekirdekler zeytinyağında hafif kavruluyormuş. Kavanozlara konulan maraş biberlerinin üzerine zeytinyağında kavrulan çekirdekler ve soğumuş kaynama suyu ilave edilip kapağı kapatılıyormuş. Acaba maraş biberinden bu şekilde turşu yapan var mı? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:51. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025