agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu (https://www.agaclar.net/forum/kiler/22357.htm)

sevim.K 20-08-2011 16:49

Karadeniz deyince burnumda tüttü karadeniz. Ellerinize sağlık Güler hanım çok iştah açıcı görünümü var. O biberlerin parlak görünüşü harika. Zeytinyağı ve sirkeden sanırım. Üstelik en sevdiğim yemeklerdir nohut ve kuru fasülye

Malum bahçe yok. Pazara gidip en tazeciklerinden biber almalı;)

loveflower 20-08-2011 19:48

2 Eklenti(ler)
Teşekkürler Güler hanım,turşuya bayılırım.
Konuyu okur okumaz dolapta bulunan biberleri hemen değerlendirdim, umarım sonuç güzel olur, zira ilk defa turşu yaptım.Bir tane 2 litrelik kavanoza tatlı biberden, bir tane de 670 ml lik kavanoza acı biberden yaptım.

Eklenti 241873

Eklenti 241874

Uzaylı 22-08-2011 15:03

2 Eklenti(ler)
Nihayet fotoğraf ekleyebildim.

Bu da benim minik kıl biberleden yaptığım turşu. Biber ve sarımsak bahçeden. Zeytinyağı köyümüzden...
Benimki su ilavesiz oldu. Bu kadar biberi sığdırmaya çalışınca...

Eklenti 242151

ikinci fotoğrafı tahminen ikinci gün çektim. Çok çabuk sarardılar. Saplara yakın kısmına bıçak ucu ile küçük kesit delik açmıştım.
Eklenti 242152

s.eren 22-08-2011 15:34

Dün bende kurdum bu turşudan tarifleriniz doğrultusunda..İnşallah becerebilmişimdir..

Birde acil kornişon turşu reçelerine ihtiyacım var..Örneğin küçük pet şişelerine kurulanların..

Güler 22-08-2011 16:17

Arkadaşlar ben (daha doğrusu Oğuz) turşuyu kurarken delik açmıyoruz, çünkü çok küçük biberleri kullanıyoruz. En büyüğü serçe parmağım kadar. l kg.lık kavonoza 1-1,5 tatlı kaşığı dolusu tuz yeter gibi. Su hiç koymuyoruz, ben de ilk tarifi aldığımda su koymuştu yeğenim ama kayınvaldesi (işin pîri) hiç koymuyorum su dedi.
10 diş sarımsak ve iki adet acı biber de denk geliyor.

Turşuyu tükettiğinizde de sakın suyunu atmayın salatalarınız için harika bir sos oluyor.

sakagun 22-08-2011 20:02

Dün bir kavanoz daha yaptım. Bu sefer su koyacak yer kalmadı.
Güler Hanım su koymamak gerekiyorsa ilk mesajınızı günceller misiniz? Yapacak olanlar ilk mesaja bakıp yanılmasınlar.

Tura 27-08-2011 17:42

1 Eklenti(ler)
Ben de dayanamayıp yapanlardanım.

Eklenti 242844

Uzaylı 27-08-2011 21:54

Sayın Tura; Ellerinize sağlık. Hem de üç kavanoz birden başalmışsınız. Maaşallah. Biz bayrama kadar sabrediyoruz. O zaman tadım açılışını yapacağız inşallah.

Perihan Bayram 28-08-2011 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 705570)
Yeğenim Karadenizli ailenin gelini. Kayınvalidesi hem çok becerikli hem de mutfağı çok lezzetli. Yaprak da ondan güzel şeyler öğrenmiş. Bize geldiğinde bahçedeki sivri yeşil biberlerden kurduğu turşu hepimizin çok hoşuna gitti. Oğuz sırf o turşudan yemek için hemen hemen haftanın iki günü ya kurufasulye ya da nohut ister oldu.
Sizlere bu turşunun tarifini vereyim.

1 kg.lık kavanoza sivri biberlerin en küçüklerinden (serçe parmağımız kadar olanlarından ve daha küçüklerinden) yıkayıp, saplarını temizleyerek doldurun ve iyice bastırın. On diş kadar da sarımsağı temizleyip aralarına sıkıştırın. Bir iki tane de acı biber koymak daha da lezzet veriyor.

Üzerine, (Çukur bir kap içinde)
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı zeytin yağı,
2 çay bardağı limon suyu,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz

koyarak karıştırın ve bu malzemeyi kavanoza boşaltın. Ağzını iye kapattıktan sonra kavonozu baş aşağı, daha sonra düz, daha sonra da yan yatırın. Bu işlemi aşağı yulkarı on gün yapın ki şeker dibe çökmeden iyice karışsın.

Biberleriniz iyice sarınca ki bu 10-15 gün içinde oluyor,turşunuz hazırdır.
(Bu sosu sakın atmayın, salatanız için de güzel bir sos oluyor)

Buyrun, Afiyet olsun.


Tarif için teşekkürler Güler hanım,hemen yapacağım.sevgiler.

Perihan Bayram 28-08-2011 09:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 853238)
Ben de dayanamayıp yapanlardanım.

Eklenti 242844

Çok güzel görünüyorlar sayın Tura,afiyet olsun.

Güler 28-08-2011 11:36

Kavanozlarda gördüğüm biberler iri, çok küçüklerini seçmeniz gerekir ki bir lokmada yiyin. En büyüğü serçe parmağınız kadar olmalı.Sarımsakları da aralara serpiştirin. Biberler bazen 3-4 günde sararır ama olmuş değildir. En az 10 gün bekleyin, tadına bakarsınız olmamışsa kavanoz kapağını sıkıca yeniden kapatırsınız.
Benim ilk kurduğumu (zaten ben bir defa kurdum, şimdi işi Oğuz üstlendi- hernekadar karizman çizildi diyorsa da-) açtık iki seferde bitirdik. Ama hergün 1-2 kg turşu kuruyor Oğuz, taze taze sivri biber yemeği özledim. Adamdan kalmıyor ki hepsini topluyor. :D

sakagun 28-08-2011 11:41

3-4 gün önce tadına baktım. Tadına baktım dediysem dayanamayıp 10-11 tane yedim. Ertesi gün mide ağrısıyla uyandım. Ramazan'da az yemeye alışmış mideme dokundu. 2 gün ağrısını çektim. Az az yemenizi öneririm. Bu arada tadı çok güzel.

Uzaylı 29-08-2011 21:37

Bu akşam yaptığım turşunun tadına baktım. Daha doğrusu tadına baktık. Tadına baktık dediysem tam 27 tane yemişim.:D

İftara çorba ile başlamıştık. Ben ardından başka bir şey daha yemeden acı biber sevdiğimden, taze kıl biberlerden yiyeyim istedim. Bu da en iyi domatesle olur dedim. Eşimin bahçeden getirdiği dalından yeni kopmuş domatesle birlikte yemeye başlamıştım ki aklıma turşu geldi. Eşim de yemeğini benden önce başlayıp doydum deyip kalkıyordu ki ikimiz de kendimizi ekmek turşu yerken bulduk. Yemekler kaldı tabi.:p öyle bir kaptırmışım ki, kendime geldim. Yok dedim doyma hissi gelmeyecek. Yedikçe yiyeceğim, en iyisi fren yapmak. Ama ekmeği sosuna banması süpermiş. Aynı pizzacıların sipariş gelene kadar küçük ekmeklerle banmak için oyaladıkları pulbiberli yağ gibi... Bir tek pulbiberi yok. Biberler küçük te olsa acı tadı beklentim vardı ama nafile. Daha biberlerin acısı yerine gelmemiş. Ama onun dışında tadı süperdi. Eh ben bunun damak tadımıza göre değişik varyasyonlarını da yaparım. Önce bir ne ile karşılacağım onu merak etmiştim. Beğendik... Ee devam ederiz artık. Tarif için çok teşekkürler Güler hanım.

hanndan 29-08-2011 21:55

Bende yaptım turşudan 1 hatfa oldu,,,,,,çok sabırsızım.sapsarı oldu biberler altın gibi.sabırsızım.......

badem 30-08-2011 00:10

çok güzel bir turşu bende yaptım komşularada çok beğendi tarifini verdim güler hanım teşekkürler.

Güler 30-08-2011 06:02

Hepinize afiyet olsun, yarasın.... dermişim.

Bizimki halâ kurmaya devam ediyor, Tusak Turşucusu'nu da geçeceğiz bu gidişle....:D :D

ide 30-08-2011 23:34

Sevgili Güler Hanım ben de özenip turşunuzdan yaptım ,kesinlikle mükemmel bir tad. Merak ettiğim konu ise; bu turşumuzu kışa saklayabilmek için buzdolabında mı bekletmeliyiz? ya da dışarıda dursa ne kadar zaman dayanabileceğini düşünüyorsunuz?
(Bu güzel tarifle bizi tanıştırdığınız için teşekkürler)

M.TÜRK 30-08-2011 23:52

Annemin bahçesinden gelen biberleri bu konuyu görünce hemen değerlendirip tarifinize uygun turşu yaptım.Aslına bakarsanız biber turşusunu pek sevmem ama yapanların ballandıra ballandıra anlatmaları ilgimi çekti bir deniyeyim dedim.Bayramdan sonra inşallah tadına bakıcağız tek endişem şeker tadının baskın olma ihtimali.Eşimde çok merak ediyor ama devlet sırrıymış gibi söylemiyorum.Oda eşe dosta Murat turşu kurdu ama içeriğini söylemiyor diyor.Anlıyacağınız 1 lt.lik turşunun tadının meraklısı çok herkes turşunun olmasını bekliyor.İnşallah benden önce açan olmaz yoksa tadına bile bakamıyacağız.

Uzaylı 11-09-2011 01:08

Sayın M.TÜRK, Zeytinyağı şeker tadını bastırıyor. Hele de iyi bir zeytinyağı ise süper olur. Ama benim gibi bazen acele edip sosundan hemen tabağa alırsanız, zamanla zeytinyağı oranı diğerlerine göre azaldığından şeker tadı ortaya çıkıyor. Kolayı var; biraz zeytinyağı ilave edip devam edersiniz.

Güler 11-09-2011 14:33

Ağzını sıkı sıkıya kapatınca bir şey olmuyor.
Bizim ilk kurduklarımız bitti ama devamı geldiğinden sorun yok, bütün kış rahatlıkla yeriz.

Tura 11-09-2011 16:04

1 Eklenti(ler)
Eklenti 245150

4 Tane yapmıştım. Birini açtım yemek üzere. Çok güzel bir şey bu Güler Hanım. Tarif için teşekkür ederim. Biberlerin öyle büyük olduğuna bakmayın. Çok taze kıl biber, iki günlük.

Güler 11-09-2011 18:39

Afiyet olsun.
Benden ziyade Oğuz merak ediyor " yapanların hoşuna gitmiş mi" diye soruyor. Kendisi halâ kurmaya devam ediyor.

üzüm 11-09-2011 20:26

Güler Hanım,

Bu sene normal biber turşusu kurmaktan vazgeçtim. :D

Geçen sene bahçenin son zamanlarında 4-5 kavanoz yapabilmiştim. Çok kısa sürede tüketince 'niye daha erken davranıp bolca yapmadım diye' hayıflanmıştım. Bu sene erkenden başladım, halen yapmaya devam ediyorum.

Oğuz Bey'e herhalde yetişemem ama her fırsatta yapıyorum.

Sosu da çok hoşuma gitti. Özellikle havuç ve karnıbahar salatalarında kullandım. Kavanozlardaki turşu sosu bitince uygun ölçülerde hazırlayıp salatalarda kullanmaya devam ettim.

Tekrar teşekkür ederim.

Güler 11-09-2011 21:09

Afiyet olsun. Ben de sosunu salatalarda kullanıyorum hatta vaktim olursa biraz da, çok az yağda hafifçe bir iki çevirdiğim çam fıstıkları da salataya renk katıyor.

üzüm 11-09-2011 21:41

Yeşil ot ağırlıklı salatalarda çam fıstığını bende kullanırım. Bir önceki mesajda bahsetmeyi unutmuşum; semizotu salatasına da sizin sosu çok yakıştırdım.

sunrise84 17-09-2011 20:04

Çok lezzetli görünüyor denemek istiyorum:)

zenfree 18-09-2011 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 858030)
Afiyet olsun.
Benden ziyade Oğuz merak ediyor " yapanların hoşuna gitmiş mi" diye soruyor. Kendisi halâ kurmaya devam ediyor.

Güler Hanım, bu turşuyu yaptım. Yapmaz olaydım! :)) O kadar beğendik ki, kavanoz açılır açılmaz bitiyor. Nerdeye kahvaltıda yiyeceğiz. Özellikle eşim yerken transa geçiyor.:))
Bu tarif için çok teşekkürler.

Lilium 18-09-2011 13:21

O kadar güzel şeyler yazılmış ki, güler abla, nagihana söyleyeyim bugün hemen bunu yapsın, ben oğuz abi kadar bu işlerde becerikli olamadığım için beceremem.

Baksanıza transa bile geçenler var transa geçiriyorsa beni uçurur :)

Oğuz abiye sor bakalım aslan sütünün yanında iyi gidiyor mu? gidiyorsa beraberce denemeye ne der acaba hem şu mısırlar da kartlamadan pişirelim artık.

nesli6 19-09-2011 21:53

Değişik bir tarif, benimde kendi uydurduğum değişik turşu tarifleri var ama şekerlisini denememiştim, turşu sever olarak çok merak ettim, mutlaka deniycem;)

aygün 19-09-2011 22:13

Güler Hanım ben de dayanamayp yapanlardanım. '26' sında yiyebileceğiz inşallah.

Fakat hakikaten sosu çok lezzetli. Tam salatalık...

zenfree 19-09-2011 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 860437)
O kadar güzel şeyler yazılmış ki, güler abla, nagihana söyleyeyim bugün hemen bunu yapsın, ben oğuz abi kadar bu işlerde becerikli olamadığım için beceremem.

Baksanıza transa bile geçenler var transa geçiriyorsa beni uçurur :)

Oğuz abiye sor bakalım aslan sütünün yanında iyi gidiyor mu? gidiyorsa beraberce denemeye ne der acaba hem şu mısırlar da kartlamadan pişirelim artık.

Sayın Lilium, Güler Hanım'a sormuşsunuz ama, ben de yanıt vermek istiyorum. Turşudan çok mezeye benziyor zaten. Harika olur.:))

Halil Önen 20-09-2011 10:25

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 860437)
Oğuz abiye sor bakalım aslan sütünün yanında iyi gidiyor mu?

Tilkiye 'seni tavuk dolu bir kümeste bekçi yapmak istiyoruz, ne diyorsun' demişler.

Gülmekten cevap verememiş.:D

Eklenti 246645

Saygılar

zenfree 21-09-2011 14:16

Halil Bey domatesler çok lezzetli görünüyor. Burdaki tarife göre mi yapılıyor?

Güler 21-09-2011 15:00

Haklısın sevgili zenfree tam da mezelik.
Bu hafta yemeğe misafirlerimiz vardı. Sardalya Balığı zamanı diye mangalda sardalya yaptık, bir kısmını da asma yaprağına sararak ızgara yaptım. Yanına da ballı karides eşlik etti sarımsaklı patates ile.
Misafirler hepsini çok beğendiler ama son anda Oğuz'un zeytinyağlı biber turşusu hepsini bastırdı. O kadar çok beğendiler ki kadehleri bir daha doldu sırf turşuyu yemek için. Giderken de birer kavanoz biber turşusu hediye etmek durumunda kaldık. Nasılsa yarın Oğuz yine fabrikayı çalıştırır.
malina için bir kavanoz ayırmıştım ama kendileri nasılsa yapıyor diye üzerinde çok durmuyorum ama Mine Hanım için ayırdığım bir kavanoz var onu fellik fellik kaçıracak yer arıyorum hep. Karambola gelip o da gitmesin diyorum.
Sevgili Ferda senin ki hazır, gelip almanı bekliyor.

zenfree 21-09-2011 21:01

Güler Hanım desenize turşu, asma yaprağında sardalya,ballı karides ve sarmısaklı karidesi unutturdu.:)) Yani emekler boşa gitti. Bence artık misafirlere tarhana çorbası ve zeytinyağlı biber turşusu yeter.:))

Güler 21-09-2011 23:57

Haklısın galiba, bol kırmızı biberli bir tarhana çorbası ile erişte ve bu turşu işi kolaylaştıracak gibi. Hadi gelsene.
Önümüzdeki hafta sonu oğlum İtalyan arkadaşlarını davet etmiş, üzümler kalır mı diye soruyor ama ondan sonra ev müsait, beklerim.

dünyam1 22-09-2011 00:18

bu turşudan benimde yapmam gerek ,hemen acil...

Halil Önen 22-09-2011 01:09

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 861400)
Halil Bey domatesler çok lezzetli görünüyor. Burdaki tarife göre mi yapılıyor?

Evet küçük bir ilave ile...

Karışıma yarım bardak acı biber turşu suyu ilave ettim.

Eklenti 246949

Bu acı biberden ( tatlı bibere göre çok güzel) yarım bardak.

Bu da yeşil domatesten. Küçük olanlar kesilmiyor. Bütün yapılıyor.

Eklenti 246951

Yeşil domates tatlı bibere göre çok çok güzel.

Eklenti 246952

Peki küçük dolmalık bibere ne dersiniz? En tazelerinden...

Isırdığınızda ustalaşmak istenebilir. Benim gibi üç defa hanımın yüzüne fiskiyelerseniz üç defa özür dilemek yetmeyebilir.;)

Saygılar

(Acını etkisinden midir, resimlerin yerlerini kaçırmışım.:p

Lilium 22-09-2011 01:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 861617)
Isırdığınızda ustalaşmak istenebilir. Benim gibi üç defa hanımın yüzüne fiskiyelerseniz üç defa özür dilemek yetmeyebilir.;)

Vallah halil bey özürle yırttıysanız iyi, ben iyisimi, oklavaları merdaneleri de el altından uzaklaştırayım, işi sağlama alayım. :D

Orta derecede tuzunu almış, içi malzemeyle dolduruluş patlıcan turşusunu da çok severim.

üzüm 22-09-2011 08:56

Zeytinyağ-Şekerli biber turşusunun maraş biberi ile yapıldığını da duydum.

Şekerli, sirkeli,tuzlu kaynayan suda çekirdekleri temizlenmiş maraş biberi çok az haşlanıyormuş. (Herhalde kaynayan suda çok az tutuluyordur.) Maraş biberinden çıkan çekirdekler zeytinyağında hafif kavruluyormuş. Kavanozlara konulan maraş biberlerinin üzerine zeytinyağında kavrulan çekirdekler ve soğumuş kaynama suyu ilave edilip kapağı kapatılıyormuş.

Acaba maraş biberinden bu şekilde turşu yapan var mı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025