agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu (https://www.agaclar.net/forum/kiler/22357.htm)

Güler 27-07-2012 21:35

Afiyet olsun...;)

peyyide 27-07-2012 21:39

Bende deneyeceğim:) Süs biberinden yapsam nasıl olur? Deneyen var mı?

TaşevliBahçe 27-07-2012 21:51

Süs biberlerinin hepsi acı olacağından nasıl olur bilmiyorum ama , tatlı biberle yaptık biz bir veya iki acı biber atmıştık içine harika olmuştu.

Kesinlikle tavsiye ederim...

Güler 27-07-2012 21:53

İçine bir iki acı biberin atılması gerekiyor zaten, tadı da o veriyor herhalde. ;)

peyyide 27-07-2012 22:15

Anladım, tamamen süs biberiyle olmaz gibi. Bozmayayım bu nefis turşuyu. Tam tarifi uygulayayım; tatlı biberler ve bir iki tane acı biber:)

melissa77 28-07-2012 08:44

yazilanlarin hepsini okudum herkes guzel demis bende deniycem
insallah ama biberler burda henuz olmadilar daha cok merak ettim
bi tursu sever olaraktan yapan yiyenlere afiyet olsun

serkanhoca 28-07-2012 14:15

Turşuları bitirdikten sonra kalan suya tekrar biberleri ekleyerek turşu yapsak olur mu?
Yoksa suyunu yenilememiz mi gerekiyor?

Güler 28-07-2012 19:07

Ben hemen ilave ediyorum. Ama bunu bir sefer yapmıştım. Üçüncü veya dördüncüde nasıl olur fikrim yok. İçindeki sarımsaklar daha sonra nasıl olur acaba?

Ama turşusu bitince suyunu salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Balık yanında yenen bol yeşil salata üzerinde denedim, nefis olmuştu.

üzüm 10-08-2013 20:08

2 Eklenti(ler)
Bu turşunun yapım zamanı geldi. :)
Eklenti 432697

Son iki senedir biberlere soğuk vurmadan hemen önce bitki üzerinde kalan Kamber, Kapya ve Maraş biberlerden de bu turşuyu yapıyorum.

Çekirdekleri çıkarılan Kamber, Kapya ve Maraş biberleri büyüklüklerine göre 2'ye veya dörde bölüyorum.

Yayvan tencerede kaynayan suya suyun yüzeyini kaplayacak kadar biber koyup 50-60 saniye bekletip kevgir kaşıkla çıkarıyorum. Biberler bitene kadar bu işlemi tekrarlıyorum.

Bu etli biberler için Güler Hanım'ın ilk mesajda verdiği şeker, zeytinyağ, sirke, limon ölçülerinin yarısını kullanıp sos hazırlıyorum.

Kavanoza sarımsaklarla beraber yerleştirdiğim biberlerin üzerine sosu döküp kalan kısmı hala sıcak olan haşlama suyuyla tamamlayıp kapağı kapatıp ters çevirerek kavanozun soğumasını bekliyorum.

Eklenti 432698

Bu sene bozumu beklemeden sadece maraş biberleri ile turşuyu yaptım. Bu sefer sosuna zeytinyağı koymayıp, aynı miktardaki zeytinyağ ile biberlerin çekirdeklerini kavurdum ve kavanoza ekledim.

skaraca 10-08-2013 20:52

İlk sayfada Güler hanımın vermiş olduğu tarife göre iki yıl önce ilk yaptığımda yağlı ve şekerli bir tad almıştım. Sanki suyu için yağ ve şekeri daha az koymak gerekiyor gibiydi. Örneğin turşuda sirke tadını pek alamamıştım. Yağ ve şekerin tadı daha yoğun hissediliyordu. Benim damak tadımdan kaynaklı da olabilir. Ancak daha sonra yeniden yapmadım. İlk sayfadaki ölçüler dışında farklı bir ölçü kullanan ve turşusunun güzel olduğunu düşünenlerin tariflerini almak isterim.

ayseldeniz 23-08-2013 15:55

Denedim çok güzel oldu sosu harika.Tarif için teşekkürler.

loveforlife 20-09-2013 14:29

1 Eklenti(ler)
Topladığım biberlerle Güler turşum kuruldu. Ben bayılıyorum bu turşuya... Arkadaki domates sularıyla beraber kışa keyifle yemek umuduyla...
Eklenti 442949

akçabardak 16-11-2013 18:50

Güler hanım,
Yeni fark ettim, çok değişik bir turşu tarifi en kısa zamanda ben de deneyeceğim, çok güzel
ve iştah açıcı görünüyor ellerinize sağlık.

akçabardak 16-11-2013 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1201185)
Topladığım biberlerle Güler turşum kuruldu. Ben bayılıyorum bu turşuya... Arkadaki domates sularıyla beraber kışa keyifle yemek umuduyla...
Eklenti 442949


Sevgili loveforlife, çok güzel görünüyorlar, tam da Güler hanımın turşusuna ağzım
sulanırken, arkadan sizin kiler geldi, valla şimdi sabahı nasıl çıkarırım bilemem,
bende yapmam lazım dayanamayacağım. Afiyetle yiyin ellerinize sağlık.

loveforlife 16-11-2013 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1219364)
Sevgili loveforlife, çok güzel görünüyorlar, tam da Güler hanımın turşusuna ağzım
sulanırken, arkadan sizin kiler geldi, valla şimdi sabahı nasıl çıkarırım bilemem,
bende yapmam lazım dayanamayacağım. Afiyetle yiyin ellerinize sağlık.

Sevgili Akçabardak,

Senin bahçede de son turfandalar var. Yarın hemen topla ve bu turşuyu dene. İnan ki tadına doyamayacaksın. Suyu da salatalarda sos olarak nefis oluyor. Zaten suyana ekmeğini bana bana yemesi de büyük keyif...
Sana da şimdiden afiyet olsun...

akçabardak 16-11-2013 21:35

Evet sevgili loveforlife, bahçemde hala ufak ufak biberlerim var ben de onların biraz daha
büyümelerini bekliyordum ama yarın olsun ilk işim bu olsun, hadi hayırlısı olsun.

Güler 17-11-2013 08:32

Bu turşuyu serçe parmağınız kadar büyüklükteki körpe biberlerden yapmanız gerekir ki çerez gibi tüketebilesiniz.
Bu zamana kalmış biberler ufak bile olsa körpe olmaz sert olurlar bu durumda da istenileni elde edemezsiniz ama yine de siz bilirsiniz.

ezgigül 17-11-2013 09:53

Ben bir gaflette bulunup bu güzelim tarife bir de domates ekledim.:dilli: Ve tüm turşuyu atmak zorunda kaldım.:mad: Turşu olgunlaştıkça domatesler köpürdü de köpürdü.
Bence turşumun üzerine 'Dikkat patlama tehlikesi' ya da 'sakın evde denemeyin' yazsam yeriydi. :dilli:
Yani tarif zaten mükemmel haliyle verilmiş. Sakın ekleme falan yapmayın.

skaraca 22-12-2013 08:33

Sayın Ezgigül,

Benim ilk yaptığım üç kavanoz turşudan son kalanda da aynı durum söz konusu oldu. Ki ben biber dışında farklı birşey eklememiştimde.
Turşumu her üç kavanoz içeriğide aynı olacak şekilde yapmıştım. İlk iki kavanozu tükettikten sonra üçüncü kavanozun açılışı biraz gecikmişti. Son kavanozu açmak istediğimde içindeki su köpürdü, kısmen açılan kapaktan taştı, taştı. Yaklaşık 1/4 ü taştıktan sonra köpürme ve taşma durdu. Ben turşunun bozulduğunu düşünmüştüm ve atmaya hazırlanıyordum ancak tadına baktığımda bir bozulma olmadığını, ilk kavanozlar gibi olduğunu gördüm ve turşuyu yedim.

bahcedenn 27-09-2014 22:14

1 Eklenti(ler)
Bu sene hiç konusu açılmamış ve şu an tam zamanı. Geçen sene hiç vakti değilken, tam da kışın ortasındayken görmüş ve denenecekler listesine almıştım. :)

Kuralı yarın tam 1 hafta olacak. Hiç açmadım. Kapakları kaynatıp sıcak sıcak kapatmama rağmen kapaklar tutmadı. Her gün sabah akşam ters düz ediyorum. Kapakların tutmamasına rağmen de hiç sızıntı yapmadı. 2 kavanoz pepperoncinilerden, 1 kavanoz kıl biberlerden, 1 kavanoz da karışık kurdum. Yalnız kullanılan malzemeleri söylenen ölçülerde kullanmak istediğimde kavanozlara aldıramadım. Sabırsızlıkla 1 hafta daha geçmesini bekliyorum. :dilli:

akçabardak 07-10-2016 20:57

1 Eklenti(ler)
Uzun zaman buraya hiç uğrayan olmamış :)

Sonunda bu tariften ben de yapabildim.

Eklenti 629548

aslama1994 30-10-2016 06:10

Bende denemek istiyorum ama benim ki biraz Nasrettin Hocanın işine dönecek.Çaliya yün takilacak yünleri satacağim. Öncelikle kıl biber tohumu bulmam lazım acı ve tatlı sonra onları ekip ürün almam gerekiyor.Sonrada bu turşuyu yaparım :)

Güler 30-10-2016 08:09

Ben de kurdum ama hiç domates koymadan. Körpe biberlerden çok lezzetli oldu.
Hani derler ya " çingenenin çengelde eti durmazmış" diye bizimki de o hesap oldu; zaten az kurmuştum, etli nohut, kuru fasulye derken açıp açıp yedik, kala kala sanırım ufak bir kavanoz kaldı..... diye biliyordum ki onu da Oğuz, kasaptan et alırken çok bahsetmiş ve onlara hediye etmek durumunda kalmış.
Körpe biber bulursam yeniden kuracağım.

Emel- 08-11-2016 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1483974)
Ben de kurdum ama hiç domates koymadan. Körpe biberlerden çok lezzetli oldu.
Hani derler ya " çingenenin çengelde eti durmazmış" diye bizimki de o hesap oldu; zaten az kurmuştum, etli nohut, kuru fasulye derken açıp açıp yedik, kala kala sanırım ufak bir kavanoz kaldı..... diye biliyordum ki onu da Oğuz, kasaptan et alırken çok bahsetmiş ve onlara hediye etmek durumunda kalmış.
Körpe biber bulursam yeniden kuracağım.

Güler Hanım, tarifi paylaştığınız için çok teşekkürler. Bu sene artık vakti geçti sanırım. Dediğiniz biberlerden artık bulamam, bulsam da körpe olmaz. Bulabilirsem körpe kıl biberin ufaklarından alıp yapmayı düşünüyorum.

Tek takıldığım nokta tuz miktarı. Siz ne kadar koyuyorsunuz acaba?

çiçeksever 01-08-2017 09:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 705570)
Yeğenim Karadenizli ailenin gelini. Kayınvalidesi hem çok becerikli hem de mutfağı çok lezzetli. Yaprak da ondan güzel şeyler öğrenmiş. Bize geldiğinde bahçedeki sivri yeşil biberlerden kurduğu turşu hepimizin çok hoşuna gitti. Oğuz sırf o turşudan yemek için hemen hemen haftanın iki günü ya kurufasulye ya da nohut ister oldu.
Sizlere bu turşunun tarifini vereyim.

1 kg.lık kavanoza sivri biberlerin en küçüklerinden (serçe parmağımız kadar olanlarından ve daha küçüklerinden) yıkayıp, saplarını temizleyerek doldurun ve iyice bastırın. On diş kadar da sarımsağı temizleyip aralarına sıkıştırın. Bir iki tane de acı biber koymak daha da lezzet veriyor.

Üzerine, (Çukur bir kap içinde)
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı zeytin yağı,
2 çay bardağı limon suyu,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz

koyarak karıştırın ve bu malzemeyi kavanoza boşaltın. Ağzını iye kapattıktan sonra kavonozu baş aşağı, daha sonra düz, daha sonra da yan yatırın. Bu işlemi aşağı yulkarı on gün yapın ki şeker dibe çökmeden iyice karışsın.

Biberleriniz iyice sarınca ki bu 10-15 gün içinde oluyor,turşunuz hazırdır.
(Bu sosu sakın atmayın, salatanız için de güzel bir sos oluyor)

Buyrun, Afiyet olsun.


Güler Abla tarifte su göremedim. Bu turşuya su konmuyor mu?

Güler 01-08-2017 14:44

Hayır sevgili ciceksever.

http://www.agaclar.net/forum/851281-post45.htm

çiçeksever 02-08-2017 07:53

Teşekkürler. Fakat ilk mesajı düzeltseniz iyi olur. Arkadaşlar ilk mesajı okudukları için merak edebilirler.

MehmetSami 25-09-2017 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 705570)
Yeğenim Karadenizli ailenin gelini. Kayınvalidesi hem çok becerikli hem de mutfağı çok lezzetli. Yaprak da ondan güzel şeyler öğrenmiş. Bize geldiğinde bahçedeki sivri yeşil biberlerden kurduğu turşu hepimizin çok hoşuna gitti. Oğuz sırf o turşudan yemek için hemen hemen haftanın iki günü ya kurufasulye ya da nohut ister oldu.
Sizlere bu turşunun tarifini vereyim.

1 kg.lık kavanoza sivri biberlerin en küçüklerinden (serçe parmağımız kadar olanlarından ve daha küçüklerinden) yıkayıp, saplarını temizleyerek doldurun ve iyice bastırın. On diş kadar da sarımsağı temizleyip aralarına sıkıştırın. Bir iki tane de acı biber koymak daha da lezzet veriyor.

Üzerine, (Çukur bir kap içinde)
2 çay bardağı toz şeker,
2 çay bardağı zeytin yağı,
2 çay bardağı limon suyu,
2 çay bardağı sirke
ve arzunuza göre tuz

koyarak karıştırın ve bu malzemeyi kavanoza boşaltın. Ağzını iye kapattıktan sonra kavonozu baş aşağı, daha sonra düz, daha sonra da yan yatırın. Bu işlemi aşağı yulkarı on gün yapın ki şeker dibe çökmeden iyice karışsın.

Biberleriniz iyice sarınca ki bu 10-15 gün içinde oluyor,turşunuz hazırdır.
(Bu sosu sakın atmayın, salatanız için de güzel bir sos oluyor)

Buyrun, Afiyet olsun.


Bir arkadaşımız bu mesajımın da buraya taşınmasını önerdi, daha yardımcı olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/851281-post45.htm

Verdiğiniz tarife göre acı sivri biberlerden turşumuzu kurduk.
Bakalım nasıl olacak; tahminim iyi olacağı yönünde.
Sonucu ve resmini de paylaşırım inşallah. Teşekkürler :)

MehmetSami 24-10-2017 19:31

Turşuyu kurmamızdan bu yana neredeyse 25 gün geç...
3-4 günde bir aklımıza geldikçe çalkaladık ve bu akşam;
bozulmuştur her halde, endişesiyle açıp barbunya pilakisi yanında tadına baktım ki.....
AMAN ALLAHIM BU NASIL BİR LEZZET; NASIL GÜZEL BİR TADTIR... ������
TEŞEKKÜRLER GÜLER HANIM.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025