agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Domates (konserve, kurutma, sos) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/1551.htm)

DefneD. 20-10-2009 12:29

Sevgili nevsune'nin aşağıda verdiği tarifi denedim.
Alıntı:

Haşlanan veya buharlı pişiricide (hani şu tencerelerin içinde kullanılan delikli nesne) 25-30 dakika kadar pişirilen kuru domatesler yumuşayarak açılıyorlar. Bir kasede zeytinyağı, isteğinize göre limon, sirke veya nar ekşisi (ben nar ekşisini seviyorum), sarımsak, istediğiniz ve sevdiğiniz her türlü baharat karışımı, acı seviyorsanız kuruttuğunuz bir acı biber veya tane karabiber ve tencerenin dibindeki sudan bir-iki kaşık alarak iyice birbirine hallediyorsunuz. Yumuşamış domateslerin üstüne bu karışımı dökerek ağzı kapalı saklama kaplarında 2 hafta rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Ufak bir ilave yaparak tarife iri dövülmüş ceviz ekledim. Çok lezzetli oldu. Tavsiye ederim.:)

malina 06-11-2009 17:00

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1254497993

Ön sıradaki domateslerin görüntüleri farklı diye yapılışları da farklı diye düşündüm.
Nasıl yapıyorsunuz?

alideryacengel 06-11-2009 17:48

sayın malina.kışlıklarımızın saklandığı kavanozlardan bazılarında küçükparçalar şeklinde doğranmış domatesler , domates ilacı ve az miktarda tuz eklenerek saklananlar var.ön sırada soldan sağa üçüncü kavonozda ayva reçeli var(ayvaların çekirdeklerinde de vitamin olduğunu düşünen eşim çekirdekleri de reçele kattığı için reçelin kırmızı renk aldığını söyledi).ön sırada en sağdaki kavonozdada bahçemin bir köşesinde yetiştirdiğim minik domatesler var.onların da kendilerine has ekşimsi bir tadı var.hoşumuza gittiği için kışa saklamayı deniyoruz.ayrıca sert rüzgarlarda dökülen henüz kızarmamış domateslerimizi de turşumuza katıyoruz.

malina 06-11-2009 17:51

Minik domatesleri nasıl saklıyorsunuz?
Domates ilacı dediğiniz ne?

Ben aspirin kullanıyorum :)

nkoksal 06-11-2009 18:18

Aynı şey Malina Asetil salisilik asit. Aspirinin içinde tablet yapmak için dolgu maddeleri olduğundan eczanelerden asetil salisilik alırsanız tadı daha iyi olur. Bir kilo malzeme için bir gram asetil salisilik asit konur. Malzeme kış için saklanacak her şey olabilir. Turşu, salça, doğranmış domates vb.

malina 06-11-2009 18:25

Anladım onu biliyordum ama almayı hiç denemedim; bir kiloya 1 aspirin koyunca, tadında bir değişiklik algılamıyorum diye tembellik ediyorum sanırım :)

malina 06-11-2009 18:26

Zamanı geçti ama yazayım.

Benim çocukluğumda hiç ateş kullanılmazdı domates salçası yapmak için.
Böyle bir yapım anlatıldı mı hatırlamıyorum...

alideryacengel 06-11-2009 19:32

eşimin domates ilacı olarak kullandığı minik poşetin ambalajında "SALİSİLİK ASİT" yazıyor.

snow-in-summer 20-08-2010 00:00

Son mesajın üzerinden neredeyse 10 ay geçmiş .Ama yıllardır uyguladığım buzdolabı poşetine rendelenmiş **** doğranmış domatesleri koyup dondurucuda bir dahaki yaza kadar saklama yöntemimden artık eskisi kadar emin değilim.Çünkü plastiklerin ısıya maruz kalması kadar dondurucuya konulması da aynı zararlı etkiye neden oluyormuş.Bu konuda bilgisi olan üyelerimiz aydınlatırlarsa çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

Sevgi Durul 20-08-2010 00:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 528621)
Zamanı geçti ama yazayım.

Benim çocukluğumda hiç ateş kullanılmazdı domates salçası yapmak için.
Böyle bir yapım anlatıldı mı hatırlamıyorum...

Biz domates salçasını hiç kaynatmadan, güneşten yararlanarak yapıyoruz.

asbilgiç 15-09-2010 15:56

Ben domatesleri blenderden geçirip kaynatıyorum daha sonra kabuklarını çıkarmak için kevgirden geçiriyorum.Tuzlayıp kışın biriktirdiğim maden şişelerinin içine koyarak ağzını sıkıca kendi kapağı ile kapatıp şişeleri konserve gibi yeniden kaynatıyorum.Tek seferlik kullanım olarak hem pratik hemde açılınca hemen tüketmek durumunda kalmıyorum.

Sevgi Durul 17-09-2010 15:01

1 Eklenti(ler)
Önceleri domatesleri kaynar suya atıp, kabuklarını soyardım. Şimdi, hiç uğraşmıyorum, yıkayıp, ayıklayıp, enlemesine ortadan kesip, hafifçe çekirdeklerini sıkıyorum. Ve süzgüde biraz bekletip, gök suyunu süzdürüyorum. Bu dometesleri robottan geçirip, bir litresine 1 çay kaşığı tuz ilave edip soda şişelerine dolduruyorum.

Şişeleri büyük bir tencerede,ben düdüklü tencere kullanıyorum, 12 şişe alıyor suyun kaynamasından itibaren 15 dk. kaynatıyorum. Kışın kullanması pratik, bir şişesi bir kullanımlık. Hele bulgur pilavında çok güzel oluyor.

Gazoz kapağı kapatma aleti

Eklenti 171750

sakagun 14-11-2010 19:27

Konservelerin iyi tutması için bulaşık makinesine attıklarını duydum. Deneyen var mı?

erguva_N 15-12-2010 07:46

biz de domtes salçasını, kaynatmadan güneşten faydalanarak yapıyoruz, çok daha lezzetli ve uzun ömürlü oluyor.

malina 15-12-2010 11:56

Gazoz kapağı kapatma aleti

Ayrı bir konu olarak taşıdım.

verdoque 28-08-2012 20:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 31742)
Domates Konservesi

Olgun, beresiz, çatlak olmayan domatesler seçilir. Bol suda iyice yıkanır. İp fileye konarak sıcak suya 1-2 dakika süreyle batırılır. Sonra soğuk suya daldırılıp, kabukları soyulur. Yeşil kısımları kesilir.

Küçükleri bütün, büyükleri 2-3 parçaya ayrılır. şırası ile birlikte kavanozlara doldurulur (Kavanoz ve kapakları iyice yıkaynıp, 5-10 dakika sterilize edilmiş olmalıdır). Üzerine 1 çay kaşığı tuz konur. Havası çıkarılır. Kavanoz ağızlarında 2-3 cm.lik boşluk bırakılır.

Ağız ve kapaklar kurulanır ve kapatılır. Kaynamakta olan suda 45 dakika pastörize edilir. Bir gün bekletilip, soğuyan kavanozlar serin, kuru ve cereyansız yere kaldırılır.

Ketçap yapımı


Kaynak:
Alıntı: Karışık turşu, domates konservesi ve ketçap yapımı
Aynur ÇETİNKAYA
Ev Ekonomisi Tek.

Mine Hanım'ın konserve tarifini yaptım ama o kadar çok tarif okumuştum ki kafam karıştı ve konserveleri sıcak sıcak ters çevirdim. Suları dışarı fışkırdı. Üzüldüm kapakları iyi kapatamamışım diye. Soğuduktan sonra buzdolabına koydum, ne yapacağıma sonra karar veririm dedim. Sonrasında hiç okumadım, anneme de sormadım, bugün işten gelince kavanozları çıkardım, tek tek açmaya çalıştım, biri hariç hiçbiri açılmadı. Bıçakla kenardan havasını kaçırıp zorla açtım, buzdolabı poşetlerinde buzluğa attım. Sonra annemden öğrendim ki açılmayanlara ellemesem olurmuş :((( Başkası aynı hatayı yapmasın diye buraya yazıyorum, bu da bana ders olsun.

selis 13-09-2012 13:17

1 Eklenti(ler)
Halil Bey dün gece, sizin sevdiğiniz kırmızı renkler, benim sevdiğim siyah renge dönüşmeye başlamış..
Bir anlamı olmalı ;)
Eklenti 331280


Selis: Domatesler çürümeye başlamış..
Halil Önen: Sana domatesleri tuzlamanı söylemiştim..
Acilen saçlarını siyaha boyat

(Hayali bir diyalog olsa da, ben olsam öyle derdim) :p

Murat Öz 13-09-2012 13:21

Domatesleri aynı yöne bakar şekilde dizersen normal.
;)

Malum,
" Üzüm üzüme baka baka kararır."

sakdag 13-09-2012 13:34

Selisçim, çeyrek domateslerin, sıra sıra gondollara benzemişler... ;) ;)

Halil Önen 13-09-2012 16:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1018189)
Halil Bey dün gece, sizin sevdiğiniz kırmızı renkler, benim sevdiğim siyah renge dönüşmeye başlamış..
Bir anlamı olmalı ;)
Eklenti 331280


Selis: Domatesler çürümeye başlamış..
Halil Önen: Sana domatesleri tuzlamanı söylemiştim..
Acilen saçlarını siyaha boyat

(Hayali bir diyalog olsa da, ben olsam öyle derdim) :p


Ancak kendisiyle barışık, kendisini çok iyi tanıyan insanların geliştirdiği bir yetenek...

Hayaller olmasaydı yapmakta zorunlu olduğumuz uğraşların sıkıntı ve zorluklarına nasıl katlanırdık...:)

Sizi tanımak güzel(miş)...

Siz bir harikasınız...;)

selis 13-09-2012 18:47

1 Eklenti(ler)
Yani, ''Şu saatten sonra tuzlasan da, kurtaramazsın'' mı diyorsunuz? :D


Ben de sizi seviyorum.. Eklenti 331303

Halil Önen 14-09-2012 00:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1018297)
Yani, ''Şu saatten sonra tuzlasan da, kurtaramazsın'' mı diyorsunuz? :D


Ben de sizi seviyorum.. Eklenti 331303

Evet...;) çok geç kalınmış bu günden sonra pek kurumaz artık, güneşin etkisi az...

Bence _ değince bilimsel olmuyor_ sevgili sakdağ' ğın dediği gibi olmuş;

domatesleri enine tam göbeğinden ikiye kesip tuzlayıp kurutmak gerekiyor...

böyle daha dolgun oluyor_ ki ben de böyle seviyorum, tabii bir de kurutmalık domates olmalı...;)

akdenizlim2005 03-01-2013 16:48

arkadaşlar sizlerin paylaştığı bilgileri harmanlayarak 60-70 kavanoz domates konserve yaptım,sanırım birza limon tuzunu fazla kaçırdım,artık zamanı geldi kullanayım dedim bir kaç tane açtım ,fakat muazzam limon tuzu tadı var yani ekşilik,bana akıl verin ne yapmam lazım,yoksa atayımmı çöpe,şimdiden yardımlarınıziçin teşekkürler

Jezebel 29-07-2013 19:35

Geçen salı aldığım ampül domateleri kurutmayı denedim ve olacağına inandım. Her ne kadar altlarında ve üstünde birer tuz tabakası olsa da;)
Acemi şansı mı:confused:
Tuz miktarını ayarlarsam daha da iyi olacak umarım:)

üzüm 21-08-2013 12:28

Küçük Domates Konservesi
 
1 Eklenti(ler)

Önceki senelerde kiraz domatesle yaptığım konserveyi bu sene Principe borghese domatesi ile denedim. Kiraz domateste iyi sonuç alıyorum, bakalım geleneksel İtalyan domatesi ile nasıl olacak. :)

Kiraz domatesler ikiye bölünür. (Bütün olarak kullanınca sonuçtan memnun kalmadım.)

İçinde kaynatılacak kaba göre uygun kavanoza koyulur. (Kazanda kaynatacaksam 1lt'lik kavanozları kullanıyorum. Miktar azsa kaynatma kabı olarak eski bir çaydanlık kullanıyorum. Bu çaydanlık 600gr'lık kavanozu içine alıyor.) Kavanozun boğumuna kadar domatesler ezilmeden sıkıca doldurulur. Domateslerin arasına acı biber de koyabilirsiniz. Yedi kardeş biberi (çok küçük acı biber çeşidi) kullandığım için fotoğrafta çıkmamış. :)

1lt'lik kavanoza 1 dolu tatlı kaşığı tuz, 600gr'lık kavanoza 1 silme kaşıği tuz koyup, kavanozun boğumuna kadar su ilave edilir. Kapak sıkıca kapatılır.

Kaynatma kabının içine 2-3 kat bez serilir; kovanoz yerleştirilir, üzerine ağırlık konulur, kavanozun üzerini geçecek şekilde su ilave edilir; ateşe, ocağa konulur. Kaynatma kabındakı su kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra ateşten indirilir, soğumaya bırakılır.

Kaynatma suyu ilınınca kavanozları çıkrarıp ters kapaklayıp tamamen soğumasını bekliyorum. Tamamen soğuyunca kilere kaldırıyorum.

Kışın hamur işlerinde, pizzada, menemende, fırında peynirli yumurtalı ekmekde kullanıyorum.

mehan01 28-04-2014 09:16

Kuru domates yapımı
 
Değerli Ağaçlar.net üyeleri merhabalar uzun bir aradan sonra tekrar sizin kıymetli yorumlarınıza ihtiyacım var :rolleyes:
Ben bu sene tuzlu kuru domates yapmak istiyorum. Kuru domatesleri yaylada yapmayı planlıyorum yaylanın yüksekliği yaklaşık 1350 metre yazın gün boyunca sıcak oluyor birde rüzgar oldu mu güneş de durulmaz güneş yanığı olunuyor (tecrübeyle sabittir;)) ancak geceleri serin oluyor gündüzleri ve geceleri nem yok. Benim korkum ;
-Bu kadar yüksek bir yerde domates kurur mu ?
-Gece serin oluyor bu domates için sorun olur mu ? (Geç kuruma yapması küflenme gibi v.s.)
-Ortalama kaç günde kurur ?
-Rüzgarın olması domates kurutmak için bence bir avantajdır. Sizin fikirleriniz nelerdir. ?
Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim. Görüşmek üzere. Saygılarımla ;)

sakagun 03-08-2014 14:16

1 Eklenti(ler)
Bahçemden topladığım turuncu domateslerimin sap kısımlarındaki yeşilliği kestim. Bu kısım tavuklara, ördeklere verildi. Sonra domatesleri ortadan yatay olarak kestim. İçlerindeki çekirdekleri ve suyu çıkardım. 1 kavanoz kadar tohumluk ayrıldı. Kalanı domates çorbası olmak üzere dolaba kaldırıldı. Kalan etli kısmı irice doğrayarak zeytinyağı ve iki yemek kaşığı kalın tuz ile pişirdim ve 1/2 lt'lik kavanozlara doldurdum.
Kışın makarna sosu, menemen ve domates çorbası yapmada kullanıyorum, yemeklere katıyorum.

kutsallar 05-09-2015 16:40

herkese selam,salisik asitle domates ve biber karışık yapmak istiyorum,menemen tarzı,deneyeyen varsa tecrübelerinizi bekliyorum

mavi eylul 12-10-2015 22:06

1 Eklenti(ler)
Ben beş kilo domates ve yarım kilo acı ve tatlı karışık biberden yaptım turgutluda tukaş domatesi diye geçiyor sivri domates... Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğradım ve tencerereye koyup zeytinyağ ve tuzunu katıp kaynatım ayrı bir tavada da biberleri biraz kızarttim.sonra domateslerin pişmesine yakın biberlerinide katıp ikisini bir süre daha kaynatıp kavanozlara koydum...

Jakin 21-10-2015 11:22

Kahvaltılık Sos
 
5 Eklenti(ler)
Malzemeler:

2 Kg. Domates
1,5 Kg. Kapya Biber
1 Kg. Patlıcan
2 Ad. Havuç
1 Baş Sarımsak
1/2 Su Bardağı Zeytinyağı
1/2 Çay Bardağı Sirke
Sofra Tuzu, Kekik, Kırmızı Pul Biber

Yapılışı:

Domateslerin kabukları soyulup robotta çekildi, havuçlar rendelendi, bir süre birlikte pişirildi.

Patlıcan ve biberler fırında közlendi, kabukları soyuldu, ayıklandı, ince ince kıyıldı. Sarımsaklar soyulup robotta parçalandı.
Patlıcan, biber ve sarımsaklar tencereye eklendi, suyu azalana kadar pişirildi.
Bu aşamada blender ile iyice karıştırıldı.

Zeytinyağı, sirke, tuz, pul biber eklenip suyunu çekinceye kadar pişirildi.
Sıcakken kavanozlara 1 parmak eksik kalacak şekilde doldurulup, ağzı kapatılıp ters çevrildi.

Yeneceği zaman kıyılmış cevizle karıştırarak kahvaltılık sos olarak veya makarna ve et yemeklerinde garnitür olarak kullanmayı düşünüyorum.
Ben patlıcanı tam 1 kg. kullanmadım, 600 gr. kadardı. Ancak 1 kg. olursa daha lezzetli olacağını düşündüğümden tarife 1 kg. olarak yazdım.
Yaparsanız afiyet olsun.

Eklenti 581907
Eklenti 581908
Eklenti 581909
Eklenti 581910
Eklenti 581911


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025