agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Domates (konserve, kurutma, sos) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/1551.htm)

Mahmut Leventoğlu 12-09-2007 09:09

Meyva suyu şişeleri bu iş için ideal. Sadece bir taşımlık kaynatıyor ve sıcak sıcak şişelere dolduruyorsunuz. Şişe ağızına doğru bişr parmak boşluk bırakın orayada sıvı yağ ilave edin. Kapağını kapatıp su dolu bir kaba baş aşağı dikin ve soğuyana kadar öyle kalsın. Yani bir tür konserve yapmış oluyorsunuz.

COYOTE 12-09-2007 09:15

Teşekkür ederim Mahmut Bey.;)

sevil 13-06-2008 06:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 137930)
Ben domatesi güneşte kurutarak salça yapıyorum.
Hiç bir şeyini ayıklamadan, robottan geçirdikten sonra, 5 dakika kadar, sıcak fırında tutup sonra doğrudan güneşe koyuyorum(domatesin kabuklarına asla kıyamam). Suyunu çekince tuzunu ve sıvıyağını ilave edip, kaynatılarak dezenfekte edilmiş kavanozlara(kapakları da) doldurup, üzerlerine biraz daha sıvıyağ gezdirerek kaldırıyorum. Geçen yıl yaptığım bu salçayı, bu yaz başına kadar kullandım.

Kırmızı biber salçasını da, çekirdeklerini çıkartıp, aynı usulle yapıyorum. Ankara'da acısına hiç denk gelemediğim için, kuruma aşamasında içineçok acı biber ilavesi yapıyorum.

Nevsune Hanım,
Tarifinizi dün denedim, şimdi kuruma aşamasında.
İlk defa salça yapıyorum.
Paylaşımınız için teşekkürler

nevsune 13-06-2008 09:01

Elinize sağlık:) Ne iyi etmişsiniz. Umarım memnun kalırsınız.

Geçen yıl yaptığım domates ve biber salçalarını bütün bir kış kullandım. Dün, domatesin sonuncu kavanozunu açtım.

Bu yıl yapma olanağı bulabilecek miyim bilemiyorum ama zamanı olanlar lütfen bir deneyin. Öyle fazla bir eziyeti yok. Tek sorun, arada bir karıştırmak için evde olmak:) Son derece dayanıklı. Kapaklarını iyi vakumlamışım ki hiç fire vermedim. Aynı zamanda çok sağlıklı, içinde katkı maddesi yok. Ne yediğinizi biliyorsunuz.

Nurcan Özgür 19-07-2008 00:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sercanoral (Mesaj 140075)
Sevgili Nevsune kusura bakma soruna biraz geç cevap buldum:) Babaannemin dediğine göre 10 kg domatese 5 kilo biber ve 5 kilo patlıcan...

Segili sercanın tarifi harikadır kahvaltılık salça(lütenitsa) ben domates kabuğunu ve çekirdeğini ayırmadan yapıyorum 5 kg yağ biberi ve patlıcan közlenip kabuklar ayrılıp kıyma makinesinden geçirilir 10 kg domateste kıyma makinesinden geçirilir salça tavasında altına da ateş yakılarak(eğer uygun ortam varsa bahçe gibi) pişirilmeye başlanır. patlıcan ve biberler piştiği için sonuna doğru katılıp biraz daha pişirilir(patlıcan ve biberi közlemeden de oluyor çiğden etmakinesinden geçirilip domatesle beraber pişiriliyor. takdir edersiniz ki közlenenlerin tadı daha güzel) bol sarımsak ezilip tuz ve sıvı yağla(yağ miktarı zevke bağlı ama bol olursa lezetide güzel oluyor ) azıcık daha pişiriliyor indirdiğinizde zevkinize göre doğranmış maydanoz katıp steril kavanozlara doldurulup sıkıca kapatılıp kaynatılıyor. Soğuduğunda bir kaç yıl dayanabilmesi mümkün. Biz bu salçaya bayılırız kahvaltımızdan da pek eksik olmaz. Acılı seven varsa küçük süs biberlerinden bazı kavanozlara ekleye bilir. Ayrıca yemeklerimize katmak için domates suyu da hazırlarız kışlık. :p

nisalp 04-08-2008 13:49

merhaba ben yeni üyeyim. foruma evdeki 5 kg. domatesi nasıl değerlendirebileceğime dair çözümler ararken rast geldim. pek çok seçenek sunulmuş gerçekten ama hala emin değilim. bir kere benim domateslerim ayaş domatesi, sulu.. ama gördüğüm kadarıyla yukarıdaki seçenekler daha çok yumurta domates gibi suyu az olan ve dolayısıyla çabuk kuruyabilen domatesler için daha uygun.. diğer seçenekler ise riskli geldi biraz, patlama tehlikeleri filan :) şu patlıcanlı, biberli tarif çok hoşuma gitti.. ama zahmetli ve zaman alıcı geldi o da..sizce çalışan, zaman kısıtı olan, ve ilk kez deneyecek biri için en garantili seçenek hangisi olabilir?

berduray 04-08-2008 17:49

Ben yıllardır salçamı kendim yaparım, gerek kırmızı biber, gerekse domates.

***Bir kaç kasa domates alırım her yıl, genişçe leğende yıkarım.
***İrice doğrarım leğene koyar güneşin kollarına bırakırım.

Damlar bu iş için çok uygun, orta katlardaki dostlar balkon kullanabilir.


(Ben robotla uğraşmam, güneş altında birkaç gün içinde yumuşar, kabuğundan kolayca ayrılır)


***Birkaç gün içinde doğranmış domatesler yumuşar, süzgeçten geçirir, çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılmasını sağlarım.

***Bir hafta, on gün içinde domatesler salça kıvamı almaya başlar.

***İyice suyunu çekip kıvama gelince irituzu ekler, bir gün daha güneşte bıraktıktan sonra toparlar, üç kiloluk yoğurt kovalarına doldurur, mutfak dolabımın altına koyarım.

3 sene bozulmadan salçam durur.

Enerji tasarrufu için kaynatmaya karşıyım ama Karadeniz gelini olarak oraların rutubetini bildiğim için yapacak bir şey yok.

***Salça suyunu gündüz güneşte, gece ayazda çeker, ben hiç süzdürmem suyunu.

Yemekte de önemli ama ben asıl kahvaltıda ekmeğin üzerine sürmeyi sevdiğim için olabildiğince doğal yöntemleri seviyorum, kaynat , süzdür, aspirin bana göre değil.,

sadece kişisel fikrim, elbette bölgenin durumuna göre salçayı nasıl korumak gerekiyorsa öyle yapmalı...

Kiraz 04-08-2008 18:28

Sevgili Berduray öyle güzel anlattınız ki ben de mi yapsam :)
Ama İstanbul'un havası sizinki gibi değil.

Sayın Nisalp, çalışırken yaptığım alışkanlığımı devam ettiriyorum:

Domatesleri yıkayıp, kaynar suda bir kaç dakika beklettikten sonra soyuyorum. Dilimleyip sonra da bir müddet kaynatıp (kıvamı önemli değil), uygun poşetlere yerleştirip derin dondurucuda saklıyorum. Bu şekilde yaptıklarımı yemeklerde kullanıyorum.

Bir de yıkanan domatesleri kabuklarıyla beraber doğrayıp biraz pişiriyorum, blender ile iyice parçalayıp, poşetlerde derin dondurucuda saklıyorum. Bunu da mis gibi domates çorbası yaparken kullanıyorum.

Ayrıca bazen de bütün(doğranmamış) domatesleri yıkayıp kabuklarıyla beraber derin dondurucuda saklıyor, yemek yapacağım zaman suyun altına tutup kabuklarını soyuyor, sonra da kesip kullanıyordum. Ama forumda bazı sebzelerin kaynatılmadan dondurulduğunda bakteri problemi yaşayabileceğini okudum. Bu nedenle domatesteki durumu bilemediğimden tavsiye de edemiyorum, zira en pratik metod buydu.

berduray 05-08-2008 21:34

Bodrum sıcağında öyle yapılır tabi buralar serin diye düşünenler olabilir ancak ben Ankara'da yaşadığım yıllarda da bu yöntemle yaptım, dediğim gibi salça gündüz güneşten, gece ayazdan kıvamını bulur, az bir kısmı da bu yöntemle deneyin, olmazsa bildiğinizden şaşmazsınız.

Sevgiyle kalın, "AĞAÇLAR"la kalın.

ilker_eroglu 05-08-2008 23:50

Merhabalar,

Daha öncede yazmıştım başka bir başlık altında ama iyi bir cevap gelmemişti.

Marketlerde satılan dogranmış domatesler nasıl diri duruyorlarmı yoksa ezik domates gibilermi.

Şayet durumları iyise kışın kullanmak üzere o şekilde dogranmış domates saklama şansımız varmıdır varsa nasıl.

İlker

malina 06-08-2008 00:15

Salatada kullanılır halde değiller. Sormak istediğiniz bu mu?

Ya da şöyle sorayım, nasıl bir kullanım için düşünüyorsunuz?

ilker_eroglu 06-08-2008 00:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 265651)
Salatada kullanılır halde değiller. Sormak istediğiniz bu mu?

Ya da şöyle sorayım, nasıl bir kullanım için düşünüyorsunuz?

Sn malina,

Sormak istedigim buydu "Salatada kullanılır halde değiller".

Tesekkürler.

İlker

kaju 06-08-2008 01:51

domates reçeli tarifi yazım mı?

malina 06-08-2008 11:59

Tabii, bekliyoruz :)

berduray 06-08-2008 23:52

Küflenme ; suyunu yeterince çekmediğinden ya da tuzunun azlığından kaynaklanır, bu sizi yıldırmasın arkadaşlar,


ben dayanmasını istediğim salçaya tuzu biraz fazla koyunca yemeğe pişerken hiç tuz koymuyorum böylece dengeliyorum,


denemelerinizde başarılar, hemen pes etmeyin.

kaju 07-08-2008 16:22

1 Eklenti(ler)
Domates reçeli
Domates Reçeli yunan mutfağına ait bir tarif. Yunanlılar kahve yanında misafirlerine ikram ediyor. Türkiye sınırlarında Bozcaada da bulabilirsiniz. Malesef bozcaada'da satış fiyatı bana çok yüksek geldi. Küçük bir kavanozu 7-7.5 ytl'ye satıyorlar.

Bende evde kendim yapmaya karar verdim ve bire bir aynısını yaptım.

Bu arada ben ölçüleri tahmini olarak kullandım. Size en yakın ölçüleri vermeye çalışıcam.

Öncelikle gerekli olan kireç suyu.
6 litre suya 250 gram toz kireç ekleyip suda eriyinceye kadar karıştırın ve bir kenarda 6 saat unutun. Daha fazla unutmanızda sakınca yok. Bu kireç suyunu kabak tatlısında, kivi gibi yumuşak meyve reçellerinde kullanabilirsiniz. Fazla yapıp şişeleyip saklayabilirsiniz.
6 saat sonunda dibe çöken kireci havalandırmadan suyu süzerek ayırın.

Reçel için erik domates gerekiyor. Cherry domates boyutunda ama yumurta gibi olan küçük domateslerden.
Diyelimki 1 kilo domates kullandınız 1 kilo domatese 1 kilo şeker 500 lt su kullanın.

Domatesleri yıkayıp kabuklarını domatesleri zedelemeden soyun. Soyulmuş domatesleri 2 saat kireçli suda bekletin.
Bu arada domates adedi kadar kavrulmamış bademi sıcak suya atıp kabuklarını soyun.

2 saat sonunda domatesleri bol su ile 2-3 kez yıkayın.
Yıkadıktan sonra domateslerin üst veya alt tarafından bir delik açıp, elinizde hafifçe sıkın. İçinde suyu ve çekirdeği kalmasın. ve her birinin içine soyulmuş bir badem koyun. Bütün domatesleri bu şekilde hazırladıktan sonra su ve şekeri kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra domatesleri içine atıp kaynatmaya devam edin. İçine yarım limon sıkın. Ekşi olmasını isterseniz limon tuzu kullanın veya limon miktarını artırın.
Diğer reçellerde olduğu gibi şeker kıvama gelince olmuş demektir. En son üstüne bir paket vanilya ekleyip karıştırın.

Zahmetli gibi görünse de yapımı çok eğlenceli.

Tadı, kokusu domatese hiç benzemiyor. Tadanların aklına domates reçeli olabileceği hiç gelmiyor. Sofrada güzel bir ayrıntı oluyor.

cemo 08-08-2008 22:56

Sevgili kaju,
Tarıfi çok detaylı anlatmışınız,görüntüde mükemmel.Ben ki tatlı yiyemem, inanın canım çekti:)

öğretmen 08-08-2008 23:48

Salçanın küflenmemesi için benden bir kopya size:Kullanmadığınız salçanın üzerini düzleyin ve sıvı yağ (zeytinyağı tercih) dökün.Hava ile teması kestiğiniz için küflenmez..
Küçüklüğümde anneanneme yardım ederdim.Büyüdüm evin salçasını ben yaptım.Evlendim mecburen ben yapıyorum:D

öğretmen 09-08-2008 00:22

Sarıgöl'de gördüğüm domates saklama veya domates sosu vs. vs. ne derseniz bir sos var (Kusura bakmayın cümleyi nasıl toparlayacağımı bilemedim)..
1-Bir yıl boyunca içtiğimiz maden suyu şişelerini saklıyoruz.
2-Yazın bu şişeleri güzelce kaynatıyoruz.
3-Bu arada domateslerin kabuğunu soyuyoruz.
4-Robattan veya kıyma makinasından veya salça makinasından(eğer bu varsa kabuklarını soymaya gerek yok.Çünkü makina kendisi ayırıyor) geçiriyoruz.
5-Maden suyunun kapakları (kullanılmamış) satılır,onlardan alıyoruz.Kullanacağımız kadarını kaynatıyoruz.
6-Maden suyu şişelerini bu domateslerle dolduruyoruz.Üzerine biraz tuz ekliyoruz.
7-Burada gördüğüm kapak kapatma makinası var .Şişenin ağzına kapağı koyup makinayla bastırıyoruz.
8-Daha sonra bu şişeleri kaynatıyoruz.Ama kaynadıktan sonra hemen çıkarmıyoruz. Kendiliğinden soğuyor.
9-Kışın özellikle tarhana çorbasında, kurufasulyede ve diğer çorbalarda salçayla birlikte kullanıyoruz. Ben salçayı çok az koyuyorum veya hiç koymuyorum.
10-Aynı bu şekilde meyve suyu da yaptım. Kayısı, erik, şeftali...Çocuklar kahvaltıda çay içmedikleri için bunu çok sevdiler. Tabi tuz yerine şeker koydum. Açtığımda çok koyu oluyor biraz sulandırıyorum.
70-80 şişe yapanlar var.Hatta kahveciler şişeleri parayla satıyorlar:D Cam şişeler de değerlendirilmiş oluyor.

ilker_eroglu 09-08-2008 00:40

Sn öğretmen,

Çok ilginç ve güzel bilgiler denemek gerek bence.

İlker

berduray 11-08-2008 17:30

...Da biz nasıl bulacağız o kapak kapatma makinasını?

Nasıl bir alet acaba?

Bu merak beni bir gün öldürecek...

üzüm 16-08-2008 01:02

Güneş salçası yapma denememde ikinci kez başarısızlığa uğradım. Bir şeyi yanlış veya eksik yapıyorum.

Akşamdan domatesleri ikiye böldüm. Ertesi gün dipte biriken suyu dökerek (annem acı su dediği bu suyu salçada kullanmaz, bende onun gibi yapıyorum) domatesi rendeledim. İlk iki gün bir problem olmadı, sabahları karıştırıp; güneşe bırakıp, akşamları içeriye alıyordum.
3. gün üst tabakada güneşin kurutmasıyla oluşan çatlaklarda beyaz oluşumlar görünce (çok hızlı yayılıyorlar) dökmek zorunda kaldım.

- Karıştırmayı az mı yapıyorum, ne sıklıkda karıştırmak lazım.
- Tuz hangi aşamada koyuluyor? Rendeledikten sonra tuz koymak gerekiyor mu?
- Veya ... ?

Acaba nerede hata yapıyorum?

Önceki denememde domatesi rondodan geçirmiştim; çok sulanmıştı. Üzerine tül örtmüştüm (tek kat örtecektim, tül büyük olunca düşünmeden dörde katlayıp kullanmıştım). Ondaki küflenme daha farklıydı.

çilek_2 16-08-2008 13:48

Sn uzum
Domatesleri ikiye veya üçe kesince üzerine iri tuz ekleyin.

berduray 16-08-2008 15:41

Salça yapımı
 
Sayın Üzüm demişsiniz ki; [QUOTE=uzum;268906] sabahları karıştırıp; güneşe bırakıp, akşamları içeriye alıyordum.
3. gün üst tabakada güneşin kurutmasıyla oluşan çatlaklarda beyaz oluşumlar görünce (çok hızlı yayılıyorlar) dökmek zorunda kaldım.

- Karıştırmayı az mı yapıyorum, ne sıklıkda karıştırmak lazım.
- Tuz hangi aşamada koyuluyor? Rendeledikten sonra tuz koymak gerekiyor mu?

;);)
Ben detaylı anlatmıştım,demiştim ki salça gündüz güneşten, gece ayazdan olur.

*Akşamları içeri almışsınız, bırakın olduğu yerde kalsın, kendinizi yormayın.


*Beyaz oluşumlar dediğiniz şey yüzünden mi döktünüz domatesleri, hiç gerek yoktu.Günde 2 kez şöyle kaşıkla karıştırıverseniz o beyaz oluşumlar oluşmazdı, diyelim ki oldu ben şimdiye dek zehirlenmedim, karıştırınca kaybolur o.

Bu oluşumlar genelde salçanın ağzı sıkıca kapatılınca,buharlaşma yapılmayan durumda olur, tepsi ya da kapak filan kapattıysanız üzerine sebep budur.

En ideali ince bir tül, eski bir tülbenttir, tozun, böceğin giremeyeceği engeldir ama buharlaşmayı engellemez.


*Rendeleyip bir sürü uğraşmışsınız hiç gerek yok, güneş altında 2 gün kabuklarından ayrılması için yeterli,yapmanız gereken tek şey süzgeç, iliştir neyse ondan geçirmek.

*Tuzlama aşaması salçanın artık tamamen koyulaşıp, kıvam almasından sonra.Kıvam tamam olunca irituzla tuzlayıp 1-2 gün daha güneşte bekletince saklama kaplarına doldurup, afiyetle yemek kalıyor geriye.

üzüm 18-08-2008 08:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 268999)
....
*Beyaz oluşumlar dediğiniz şey yüzünden mi döktünüz domatesleri, hiç gerek yoktu.Günde 2 kez şöyle kaşıkla karıştırıverseniz o beyaz oluşumlar oluşmazdı, diyelim ki oldu ben şimdiye dek zehirlenmedim, karıştırınca kaybolur o.
....

Bilmeyince yapalır böyle şeyler...:o Demek beyaz oluşumlar zararlı değil.

Şimdi tekrar deneyeceğim.
Sayın berduray, Sayın çilek_2 verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim.

kaju 18-08-2008 13:44

Domates kurutma işlemine bugün başladım. Tepsiyi güneş gitse bile gece gündüz hep balkonda mı tutucam? yoksa akşamları içerimi almalıyım?

üzüm 18-08-2008 17:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaju (Mesaj 269423)
Domates kurutma işlemine bugün başladım. Tepsiyi güneş gitse bile gece gündüz hep balkonda mı tutucam? yoksa akşamları içerimi almalıyım?

İstanbul özellikle Ağustos ayında aşırı nemli oluyor. Eğer geceleri içeri alırsanız veya üzerini tülbent benzeri bir örtü ile örteseniz (gece örtüp, sabah açarsanız) kuruma işlemi daha çabuk olur diye tahmin ediyorum.

(Sabah erken saatde dış mekan bitkileri üzerinde çiy oluyorsa içeri almanız iyi olur)

Filiz 27-08-2008 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 48409)
Biz her yaz Yalakderede bahçemizden **** çevreden aldığımız domatesler den domates suyu yaparız ve bütün kış kullanırız. Fakat sağlık açısından hiç araştırmadık.

Şöyle : Domatesleri rondodan geçiriyoruz. 1Kg için 1 aspirini ezerek karıştırıyoruz. Sonra mutlaka ağzı geniş meyve suyu şişelerine dolduruyoruz. Üzerine 2 parmak kadar ayçiçek yağı koyup ağzını sıkı sıkı kapatıyoruz. Serin ve gölge bir yerde saklayıp kış boyu salça yerine domates suyu kullanıyoruz. Şimdi soruyorum bu sağlığa aykırı mı değilmi?

Mahmut abinin tarifinden yola çıkarak bugün itibariyle 7 kavanoz domates suyum oldu :D umarım patlamazlar. Acaba diyorum bu domatesler çığ olduğu için içerisinde yaşayan bitki hücreleri ışığa maruz kalıp fotosentez yapmaya başlayınca patlıyor olabilir mi? Zeytinyağını acıtan neden gibi. O yüzden kavanozlarımı siyah poşetlere koyup mutfak dolabına gizledim bakalım neler olacak. Bir de memetin verdiği gün kurusu domatesi denedim. Sonuçları iletirim. Afiyetle kalın..

kaju 30-08-2008 08:38

Domates kurutma işleminde başarısız oldum. Malesef 3.-4. günlerde tek tek küflenmeye başladılar. Halbuki neredeyse kurumuşlardı. :(

üzüm 30-08-2008 11:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaju (Mesaj 279433)
Domates kurutma işleminde başarısız oldum. Malesef 3.-4. günlerde tek tek küflenmeye başladılar. Halbuki neredeyse kurumuşlardı. :(

Sayın kaju, domates kurutmaya başladığımda ilk 4 **** 5 denemeden sadece birinde başarılı olmuştum. İstanbul'un nemi kurutma işlemini zorlaştırıyor. Acaba şu konuya bakmış mıydınız?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025