agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Tarhana (https://www.agaclar.net/forum/kiler/1550.htm)

Billur Korkmaz 28-08-2007 14:37

Bence çok mantıklı, hayatı hep pozitif yönüyle değerlendiren hoşgörü ve sağduyu sahibi sevgi dolu bir insanın yorumları diye niteledim ben kendimce..
Tarhana yoğururken de pozitif ve sevgiyle yapmalı ki yiyenler de şifa bulsun değil mi ama? ..:o

nevsune 29-08-2007 05:03

Benim annem de bu dokuz günlük süreyi dolduranlardan.

Sanırım bu süre içinde tüm sebze tatları ve kokuları kaynaşıyor. Biz tarhana otu veya tarhana kokusu kullanmamamıza karşın, mis gibi bir tarhana kokusu sarar ortalığı.

Biz diyorum, çünkü evvelki yıl ununu biraz kaçırmakla birlikte (acemilikten, cıvık olacak korkusuyla), anneminkine yaklaşan bir lezzette tarhana yapabilmiştim. Bu yıl şu kereviz yaprakları bir çıksa hemen yapacağım.

mehtap051 05-11-2007 23:23

Bizde tarhanayı süzme yoğurt,tarhanalık buğday(yarma deriz)ve tuz atarak yaparız.
3 kilo tarhanalık buğday
3 kilo süzme yoğurt
tuz
Süzme yoğurt ve buğday iyice karıştırılır.su dökülerek ayran kıvamına getirilir ve ocakta pişirilir.Soğuduktan sonra elimizle şekil vererek güneşte kuruturuz..Çorba yapacağımız zaman tarhanalar sıcak suya ıslatılır.Yumuşayınca üzerine su ilave edilerek pişirilir.Daha sonra tereyağ,salça ve naneden sos yapılıp çorbaya dökülür.Artık içilmeye hazırdır.
Un tarhanası da yapılır ama ben bunu tercih ederim.Özelliklede soğuk havalarda pişirilirki içimiz ısınsın diye.

malina 03-09-2008 13:14

Eylül geldi, tarhana yapan yok mu? Ben bugün yarın yapacağım... :)

kaju 03-09-2008 13:49

Bir hafta önce denedim.
Birer kilo domates, biber kullandım. Biber sulanmasın diye buharda pişirip kabuğunu soydum. Domatesi süzdüm. Yoğurt olarak 1 kilo süzme yoğurt kullandım. Dereotu, maydanoz, taze nane kullandım. Bu malzemelere 2 kilo un ekledim. Ne çok katı ne de sıvı oldu.
Annemle bu un miktarı aramızda çekişme halini aldı. annem un koyalım diyor ben hayır diyorum. sanırım benden habersiz bir kilo un daha eklemiş. :)
Bana fazla un tadını bozucakmış gibi geliyor. Hem kalorisini de yükseltir diye az un kullanmaya özen gösterdim.

Sizler un miktarını nasıl ayarlıyorsunuz?

malina 03-09-2008 13:59

Sonuçta bu hamurun kuruması gerek... Hazırladığın malzemeye uygun miktar un koymalısın ki bir gün içinde tava gelsin ve ufalanabilsin... Yani göz kararı :)

malina 03-09-2008 14:03

tarifdefteri.com adresinde böyle bir tarif gördüm. Nohutlusunu hiç denememiştim..

Alıntı:

3 kg domates , 2 kg kırmızı biber , 1 kilo yeşil biberi (acı isteğe bağlı) doğrayıp kaynatıyorum , el blendırı ile parçalıyorum , çekirdeklerini temizlemek için kevgirden geçirip , bir bez torbaya döküyorum.Bez torbada biraz suyunu süzüyorum ,çok sulu olursa kıvamı tutturmak için çok un ilave etmek gerekir.

Akşamdan ıslattığımız yarım kilo nohutu yumuşayıncaya dek haşlıyoruz.Fırından bir ekmek hamuru alıyoruz, veya kendimiz mayalayarak hazırlıyoruz.1-2 demet naneyi ve 1 kilo kadar kurusoğanı ince ince doğruyoruz.

Büyükçe bir kabın içine domates ve biber püresini , 1 kilo süzme yoğurdu , kıyılmış nane ve soğanı , haşlanmış nohutu koyup karıştırıyoruz .Ben bu yıl maydanoz da ilave etmeyi düşünüyorum , bakalım yakışacak mı? Tarhanamızı un ilave ederek mantı hamuru kıvamına getiriyorum, tabii ekmek hamurunu da unutmuyorum , hamur tarhananın mayalanmasını sağlıyor.Hamura tuz ilave etmeyi unutmayalım.

Geniş bir kapta tarhanayı yoğurup , kapağını biraz aralık bırakalım.İlk bir kaç gün çok kabarabilir.Hergün hamuru biraz süt ile yoğuruyorum.Ben tarhanayı bu şekilde 10 gün kadar mayalandırıyorum.Bildiğim kadarıyla bu süre tarhananın içinde B vitaminlerinin oluşması için gerekli.Bu süre için de yaş tarhanayı çorba pişirip tadına bakabilirsiniz.

Mayalanma sürecinin sonunda biraz un ilave ederek katı hamur kıvamında yoğuruyorum.Daha sonra masanın üzerine sofra bezi örtüyorum, tarhanadan el büyüklüğünde parçalar kopararak masanın üzerine aralıklarla dağıtıyorum.

Tarhana gölge ve havadar yerde kurur.Bundan sonra hergün tarhana parçalarını ikiye bölerek hamurları kurutuyorum.Çok kuru da olmasın çünkü kuruyup sertleşince toz haline getirmek de kolay olmuyor.

Dahasonra hamur parçaları mutfak robotu ile toz haline getirilir. Robotla çekildikten sonra toz tarhanayı bir kaç gün serip kurumasını sağlıyorum.Yeterince kuruyunca biraz tuz ile karıştırıp bez torbaya koyarak muhafaza edelim
www.tarifdefteri.com

Passion 03-09-2008 15:19

Ben de bu günlerde tarhana yapmayı düşünüyorum. Annem bu sene kızılcıktan yaptı. Ben sebzeli olan diğer tür tarhanayı sevdiğimden - üşenmezsem eğer- bir miktar yapmayı düşünüyorum.

Annem kızılcık tarhanasını şöyle yapmış. Ölçüler göz kararı , yaklaşık miktarlar şöyle :

2 kg kadar kızılcık püresi ( Kızılcığı kaynatıp kevgirden geçiriyor . Kevgirden geçen ilk suyunu atıyor. Daha posalı olan kısmı alıyor. )
1 kg yeşil mercimek ( bir gün önceden ıslatılıp , robottan parçalanıyor)
5-6 kaşık yoğurt
Yarım demet dere otu
1 çay kaşığı bira mayasıyla yapılmış bir avuç kadar hamur
Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında)

8 gün fermentasyona bırakılıyor. Günde 5-6 kez karıştırılıyor.


Annemin diğer sebzeli tarifi ise şöyle :
1/2 kg kırmızı etli biber ( kapya)
250 g yeşil biber
4 büyük baş soğan
5-6 adet iri domates
1/2 demet dere otu
1/4 demet nane
1/2 demet maydanoz
Yeşillikler doğranıyor, sebzeler ise isteğe göre ya küçük küçük doğranıyor ya da robotta parçalanıyor.

Bütün malzeme çiğ olarak karıştırılıyor. Bu karışıma
1 kg yoğurt ekleniyor.

Bu karışım 3 gün bekletiliyor ve bekleme süresi boyunca her gün sıkça karıştırılıyor.

3. günün sonunda
1 kg nohut ( akşamdan ıslatılıp, hafif haşlanıp , robotta parçalanmış ) - Nohut eklemek zorunda değilsiniz, tercih meselesi.
1 çay kaşığı bira mayasıyla yapılmış hamur
Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında)

8-9 gün fermentasyona bırakılıyor. Günde 5-6 kez karıştırılıyor.

Bekletme süresi isteğe bağlı. Eğer tadını ekşi seviyorsanız daha uzun süre, istemiyorsanız daha az bekletebilirsiniz. Eğer ilk kez yapıyorsanız şu şekilde anlayabilirsiniz. Tarhana fermentasyondayken 1-2 kaşık alıp pişirebilir ve tadına bakarak fermentasyon süresine karar verebilirsiniz.

Fermentasyon süresi bitiminde temiz bir beze , parça parça serilerek kurutuluyor. Robottan geçirilip tekrar kurumaya bırakılıyor.

Ayrıca benim gibi siz de yaş tarhana seviyorsanız ; tek pişirimlikler halinde buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atabilirsiniz. Ben kurusundan daha çok seviyorum bunun tadını.

Afiyet olsun :) .

berduray 06-09-2008 23:02

Annem temel malzemelere ilave nohut ekler, geçen sene ben de öyle yaptım.Daha önce yaptıklarım anneminkine benzememişti,o lezzeti veren nohutmuş meğer.

Ben bu sene içine soya fasulyesi de ekleyeceğim kızlar için, belki böylece çaktırmadan yedirebilirim.

Nasipse yarın yapmayı düşünüyorum.

Gelişmeleri bildiririm.

eylems 07-09-2008 00:36

Arkadaşlar, kendi kendine mayalanıp kabaran tarhana hamurundan çörek yapmayı düşünen **** yapanlarınız var mı?. Denemenizi tavsiye ediyorum. Müthiş lezzetli bir çörek oluyor.

berduray 09-09-2008 10:16

Tarhana
 
5 Eklenti(ler)
Benimki tarhanadan ziyade ne bulduysam koydum çorbası oldu.Kızlara besin değeri daha fazla çorba yapmak adına...


Malzemeler, soya fasulyesi, nohut, azıcık kuru bakla, yarma(göce de deniyor, aşurelik buğday kısaca) haşladım.

Eklenti 46846

Domates,soğan, sarmısak,yeşil biber
Eklenti 46850
Meşhur otumuz
Eklenti 46851

Eklenti 46852
En alta otu yerleştirdim.soğanı, biberi doğrayıp, en üste domatesi rendeledim.

Ocakta hafif suyunu çekip, ot yumuşayana dek kaynattım.
Ot altta olunca sebzelerin suyuyla yumuşuyor, aroması çıkıyor, geçen sene domatesi de doğramıştım ama domates yumuşayıp suyunu verene dek otu yakmıştım, o yüzden bu sene rendeledim, otu yakmadan olayı hallettim.

Eklenti 46853

berduray 09-09-2008 10:24

Tarhana
 
5 Eklenti(ler)
Pişince böyle bir şey oldu.

Eklenti 46854
Haşlanmış bakliyatı pişen domateslerle karıştırdım.Kekik, kuru nane,tuz ekledim.
Eklenti 46855
Bahçede tohuma duran rezene tohumlarından koydum
Eklenti 46856

Eklenti 46857
Hepsini karıştırıp, bir bağ maydanoz ekledim.
Eklenti 46858

berduray 09-09-2008 10:32

Tarhana
 
4 Eklenti(ler)
Biraz normal un, biraz mısır unu ekledim.Süzme yoğurdu da karıştırdım.

Eklenti 46860
İki gündür güneşte bekleyen kapya,salçalık biber vardı, onu da ekledim,çiğ olarak biraz daha domates rendesi ilave ettim
Eklenti 46862
Hepsini elimle güzelce karıştırdım, son durum bu
Eklenti 46863
Şimdi mayalanmaya başladı.
Eklenti 46864

berduray 09-09-2008 10:40

10 gün sonra çok sık gözenekli bez torbaya aktaracağım,orada da mayalanmaya devam eder,3 gün sonra da sofra bezine alırım,geriye ufalayıp, kurutmak kalıyor.

eylems 09-09-2008 10:44

Berduray şimdiden afiyet olsun. Senin de dediğin gibi ne bulduysam koydum çorbası olmuş. Yalnız bir sorum olacak domates çorbayı ekşi yapmıyormu? Mayalanma esnasında da bir ekşi tat oluşuyor. Duble eşki olur gibi geldi bana.

berduray 09-09-2008 10:48

Valla ben kızlarımın doğru beslenmesi için herşeyi yaparım, çok faydalı olduğu halde soya fasulyesini yediremiyordum, tarhanaya da bayıldıkları için çaktırmadan yedirmek için yaptım, diğerleri temel tarhana malzemeleri zaten.

Bez torba orada devreye girecek ,çok fazla ekşilik akıp, gidecek.

Sebahattin Sargın 09-09-2008 18:14

Uzun süredir bu bölüme yazılar yazamıyordum, kaynaklarımdan aktarım yapmaya başlayalım bakalım...

Öncelikle Sevgili Berduray bu güzel paylaşım için teşekkür ederiz, ellerine sağlık...

Derslerde gördüğümüz 2 çeşit tarhana yapımını yazayım dedim...

Yoğurt Tarhanası

Malzemeler:

1 kilogram yağlı yoğurt
Aldığı kadar,un tuz

Yapılışı:

Yoğurdu büyük bir kaba koyup, içine aldığı kadar un koyunuz. Yeterince un ilave edip, ekmek hamurundan biraz daha katı olacak şekilde hamurunu yoğurunuz. Üzerini kapatıp bir gece kendi haline bırakınız. Ertesi gün hamuru küçük parçalara bölüp temiz bir bez üzerine koyup kurutunuz. Hafif nemli haldeyken kalbur veya elekten geçiriniz ve toz haline getiriniz. Tekrar serin bir yere koyup kurutunuz. Tamamen kuruyunca serin bir yere koyup kışa saklayınız...

Domatesli Tarhana

Malzemeler:

1,5 kg yağlı yoğurt
2 kg domates
3-4 acı biber
3-4 adet soğan
Aldığı kadar un
Nane, maydanoz, tuz

Yapılışı:

Soğanları doğrayıp, geniş bir tencereye koyunuz. İçine doğranmış biber, domates, nane, maydanoz ve 1-2 bardak su ilave edip iyice kaynatınız. Tencereyi ateşten alıp soğuyunca içine yoğurdu ve alabildiği kadar unu koyup hamur yapınız. Ağzını kapatıp 3-4 gün mayalanmaya bırakınız. Bu süre zarfında zaman zaman hamuru yoğurunuz. Sonra hamuru küçük parçalara ayırıp kurutunuz. Hafif nemli iken elek veya kalburdan geçiriniz. Tekrar bez üzerine koyup kurutunuz. Tamamen kuruyunca torbalara koyup saklayınız...

Belki aynı tarifler yayınlanmıştır ama ben de yazayım dedim...

Sevgiler ;)

berduray 11-09-2008 12:57

Teşekkür ederim Sebo, yollayayım istersen sana da tadımlık, kaktüs kardeşliği, yüzük kardeşliği oluyor da tarhana kardeşliği neden olmasın:)

Mermaid 11-09-2008 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 283522)
Valla ben kızlarımın doğru beslenmesi için herşeyi yaparım, çok faydalı olduğu halde soya fasulyesini yediremiyordum, tarhanaya da bayıldıkları için çaktırmadan yedirmek için yaptım, diğerleri temel tarhana malzemeleri zaten.

Bez torba orada devreye girecek ,çok fazla ekşilik akıp, gidecek.

Konu çoçukların gıdası olunca anneler nasılda mucit oluyor.
Kutlarım sizi Berduray;

bende çoçuklarımın sevmedikleri şeyleri değişik atraksyonlarla sunuyorum onlara hiç haberleri olmadan yemiş oluyorlar.
Ama tarhanaya soya fasulyesi karıştırmak hiç aklıma gelmezdi. Fikir için teşekkürler. Hafta sonu kısmet olursa deneyeceğim
Elinize sağlık


Meşhur otunuz nedir? İstanbul'da bulabilirmiyim acaba?

Emel Yılmaz 11-09-2008 14:51

Arkadaşlar bizim burada yani aydın yöresinde tarhana şöyle yapılır:

Büyük bir tencerenin içine mesela iki kilodanmı yapacağız
2 kilo yağlı yoğurt 2 kilo dometes 2 kilo kırmızı etli biber, 2.5 kilo kuru soğan 1 bağ tarhana otu doğranacak

olanları doğradıktan sonra iyice kaynatın. Bunlar kaynadıktan sonra soğutun.

Soğuyan malzemenin içine yoğurt un birde eklemek isteyen olursa tereyağını ekleyip iyice karıştırsın.

Bu hamur çok fazla katı olmayacak. Bunu bir kaşık yardımıyla unlanan tepsilere birer kaşık aralıklarla dökün.

Bu döktüğümüz tarhana hamurlarını suyunu çektikçe parçalara ayırın.En sonunda çok kurutmadan ****** avucunuzla avkılayın. Sonra süzgeçten geçirin. Çok ince isteyen olursa bunu ince elektende geçirebilir.

AFİYET OLSUN. Buda bizim aydın yöresinde çok yaygın bir tariftir.

kaju 11-09-2008 17:48

Bizim tarhana oldu. Dün test bile ettik. Kendim yaptım diye söylemiyorum güzel olmuştu. :) Yeni tarhana pişirme şekli öğrendim. Tencerede biraz yağ eritip tarhanayı koyuyorsunuz ve biraz kavurup su ekliyorsunuz, karıştırarak pişiriyorsunuz.

berduray 11-09-2008 23:29

Allah güle güle yedirmeyi nasip etsin inşallah.

Kavuruken sarmısak ve kuru nane koymayı denediniz mi?

berduray 11-09-2008 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mermaid (Mesaj 284523)
Konu çoçukların gıdası olunca anneler nasılda mucit oluyor.
Kutlarım sizi Berduray;

bende çoçuklarımın sevmedikleri şeyleri değişik atraksyonlarla sunuyorum onlara hiç haberleri olmadan yemiş oluyorlar.
Ama tarhanaya soya fasulyesi karıştırmak hiç aklıma gelmezdi. Fikir için teşekkürler. Hafta sonu kısmet olursa deneyeceğim
Elinize sağlık


Meşhur otunuz nedir? İstanbul'da bulabilirmiyim acaba?


Teşekkür ederim efendim ot tarhana otu ben de burada bulamadım İzmir'den getirttim.İstanbul gibi baharat cenneti bir şehirde mutlaka bulursunuz gibi geliyor bana.

Yüklediğim resme dikkatlice bakın bakalım belki baharatçılarda görünce tanırsınız, çalımsı bir şey.
Size de kolaylıklar dilerim.

Ali H. ALI 15-09-2008 13:17

1 Eklenti(ler)
Kibrislilarin en sevdigi corba. Hellimli tarhana corbasi.

Eklenti 47191

Ali H. ALI 15-09-2008 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 265463)
Rahmetli nenemin, kocaman, disi kara ici bakir(kalayli) bir kazani vardi. atesi yakar uc ayak uzerine kazani oturtur, haftalarca eksittigi yogurt ve bulguru
kazana ekler, cali cirpi ile yanan hafif ateste karistira, karistira pisirirdi.

Tarana(tarhana) pistikten sonra, buyukler avuc icinde onu parmak uzunlugunda kesip, selelere siralarken biz kucukler de o taranayi cimcikleyip yemeyi cok seviyorduk.

Taranalar(tarhanalar) selelere dizildikten sonra duz dam uzerine, gunes altinda kurumaya birakiliyordu. Kuruduktan sonra da bez torbalara konup kis icin saklaniyordu.
Kis aylarinin en guzel corbalarindan biridir kavrulmus hellimli tarana(tarhana) corbasi.

Sergul hanim teskkurler, beni yine yillar oncesine goturdunuz.
Tarana(tarhana) corbaniz hellimli olacaksa ben de buyuk bir tahta kasikla gelirim :)

K. Kibris sayfasindan bir eklenti.

amalia 20-09-2008 00:10

bir tarifte ben vereyim istedim.bu tarif Ege yöresine ait Uşak ve Denizlide (bazı yerlerinde ) yapılır.

Uşak ve Denizli yöresi tarhanası

1 kg domates
1 kg kırmızı biber (kapya denilen cinsinde)
1 kg sogan
1 kg yogurt
1 lt süt ( istenirse sadece yogurt koyulabilir yani 2 kg yogurt olur)
1 tane mayalanmış ekmek hamuru (kendiniz mayalayabilirsiniz )
tarhana otu ( yoksa bir bag nane)
acı olması istenirse minik acı biberlerden yaklaşık bir avuç
rengini daha kırmızı olması istenirse salça
aldıgı kadar un

yapılışı : hamur mayalanır ,tarhana yapılacak kaba alınır orda mayalanması beklenirken biberler biraz haşlanıp püre haline getirilir.Domates ve soganda robottan **** rendeden geçirilir.

hepsi hamurun üstüne alınır.yogurt ,süt ,istenen otlar ve acı biberde çekilip hepsi bir güzel karıstırılır.koyu bir kek hamuru oluncaya kadar un eklenir.

ilk yapıldıgı gun kabarma olacagı için sürekli karıstırılır.üstüne bir örtü kapatılıp beklemeye alınır ama her gun mutlaka karıştırmak gereklidir.

Havanın sıcaklıgına göre 15 ila 21 gun arası bekletilir ama en az 15 gun beklemelidir.parçalara ayırıp kurutmaya bırakılır ve ufalanarak kurutma işlemine devam edilir.iyice kurumaya başladıgında elekten ufalanır ve bu şekilde sıcak ama GÜNEŞ ALMAYAN bir yerde bir kaç gun daha bekletilir ve cam kavanozlara alınır.

yapılırken içine sarımsak konulur ve sıcacık içilir.Benim tavsiyem naçizane ; her ne kadar teknoloji artık işlerimizi kolaylastırsada ufalanırken robot KULLANMAMAK tır.El teması ve lezzeti bir başka oluyor.

ben bekleme süresindeyim,kurutup bir an önce tadına bakmak istiyorum ve her ne kadar yazı sevsemde kışın gelmesine sadece tarhana çorbası için katlanabilirim.

Kemal Kutlu 25-09-2008 19:43

Ankarada, akrabalarım ve babaannem tarhanya ne koyduklarını tam olarak kestiremiyorum.Herşeyi katıyorlar (allah ne verdiyse) birde içine bolca az acılı biber turşusu katıyolar.

Ağzım sulandı şimdi karnım aç tabi :D

Sevgiler..

zenfree 25-09-2008 23:17

Burada çok ilginç bir tarhana var.
http://www.agaclar.net/galeri/showim...date=lastvisit

berduray 27-09-2008 21:55

Tarhana
 
3 Eklenti(ler)
Tarhanada son durum, sofra bezine alıp, kurtma işlemini bitirdim.


Eklenti 48318

Eklenti 48319

Eklenti 48320

susam 12-11-2008 15:21

TARHANA (Denizli-Acıpayam)

Bizim oraların tarhanasının lezzeti bir başka olur. Tarhana olunca çorbayı yapmak marifet değil, asıl marifet tarhanasını yapmaktır. O yüzden belki evinde kışlık tarhanasını yapmak isteyenler olur diye yazayım dedim.

Önce bir ölçü nohut, bir ölçü kuru fasulye ayrı ayrı haşlanır. Suyuyla birlikte süzgeçten geçirilir. (Gerçi artık rondolar var. Onunla daha kolay olur.)

Bir tarafta süzme yoğurt suyla ezilip hazırlanır.
Domatesin kabukları soyulup salçalık biberle rondodan geçirilir.

Bunların hepsine yetecek kadar un (mümkünse bire bir buğday unuyla has un karışımı) büyükçe bir leğene konur. Üstüne hazırlanan bütün malzeme konup tuzu eklenir. Bir güzel yoğrulur. Cıvık bir hamur halini aldığında tarhana hamurumuz tamamdır.

Hamurumuzun üzerini bir örtüyle kapatıp 20 gün sabah akşam tahta kepçeyle karıştırarak iyice mayalandırılır.

Sonrasında güneş gören bir yere bez serilip o bezin üzerine parça parça hamur dökülür. Ara ara mıncıklayarak iyice kuruyana kadar birkaç gün bekletilir. Sonrada avuçlarınızla öğütülür.

Bez torbaya konulup canınız çektikçe bol biberli, sarmısaklı, naneli nefis tarhana çorbası yapılarak bir güzel yenilir.

denizakvaryumu 17-03-2009 16:30

Tarhana otu bulamayanlara :)

ÇÖRTÜK OTU BİTKİSİ :

Latince adı : ECHİNOPHORA ANATOLİCA

Maydanoz giller familyasından, bodur çalı görünümünde, çok yıllık bir bitkidir.

Tarhana otu olarak da bilinir.


FAYDALARI:

Sindirim sistemi rahatsızlıkları ve mide ülserine karşı etkilidir.

İştah açıcıdır.

Çocuklarda zayıflık, gelişememe ve kansızlığa iyi gelir.

Şeker hastalığı, öksürük , balgam sökme ve göğsü yumuşatmada iyi sonuç veren bir bitkidir.

Hazımsızlığı giderir.

Uyarıcı ve kuvvet vericidir.


http://www.sahamarket.com/index.php?.../product&pid=9

denizakvaryumu 17-03-2009 19:44

TARHANA YAPIMI

Tarhananın Hazırlanışı:Buğday özel olarak değirmende öğütülür. Bu öğütmeden göce denilen iri parçacıklı bölüm ile un elde edilir. Elekle birbirinden ayrılan göce ile un hafif rüzgarda savrulur, kepeğinden ayrılır.

Tarhana pilavı:Göce, pilav şeklinde pişirilir. İçine dorak otu konur, değişik bir tat ve koku alması sağlanır. Üzerinden yağlanarak naneli ayran ile yenir.

Tarhana çorbası için tarhana hazırlama:Öğütülen buğdayın unlu bölümü ayran ile hamur haline getirilir. Hamurun içine domates, nohut, yoğurt, boy otu, nane, dorak otu, kırmızı etli biber ve tuz konularak güzelce karıştırılır, yoğrulur. Koyu bir bulamaç elde edilince bir bez torbaya doldurulur.

Hazırlanan karışım bez torbada 3 hafta kadar bekletilir. Bu beklemede tarhana biraz sertleşmiş, mayalanmıştır. Üçüncü haftanın sonunda tarhana çıkarılır, bezlere serilir, kurutulur. Kuruyan tarhana elle övelenir un haline getirilir. Kışlık tarhana hazırlanmıştır.

http://bucakhem.meb.gov.tr/bucak.htm

maki01 05-06-2009 21:04

ECHİNOPHORA ANATOLİCA yı nereden bulabiliriz?

Ayşe Özdil 30-06-2009 15:15

Ekşi Tarhana
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 291264)
Burada çok ilginç bir tarhana var.
http://www.agaclar.net/galeri/showim...date=lastvisit


Yaz gününde çok uygun olmadı ama, burada Zenfree nin dikkati çektiği Antalya- Akseki yöresine özgü ekşi tarhanayı biraz anlatayım istedim.
O bölgede yetişen bir yabani erikle yapılan tarhana çeşidi bu. Çocukluğumda sık sık babaannem yapardı. Biz torunları, bu çok lezzetli çorbayı, tabağında en fazla çekirdek bulma yarışına döndürür ve çok eğlenirdik..
Öğrendiğime göre, son yıllarda Akseki dağlarında eskisi kadar bol yabani erik bulunmadığı için yapımı azalmış ..
Elde edilen az miktar da, özenle kavanozlarda saklanıp, " birer çorbalık " benim gibi çok özleyenlere hediye edilir hale gelmiş..

Ayşe Özdil 30-06-2009 15:21

3 Eklenti(ler)
Yaz gününde tarhana çorbası içilir mi ? Dün öğleyin ben afiyetle içtim ve merak edenler için de fotoğrafladım.. Aslında daha önce geçen yılki Akseki ziyaretimde Ekşi tarhanayı fotoğraflamıştım.Yapımında kullanılan yabani eriği de. Bütünlük oluşturması açısından buraya tekrar küçülterek ekliyorum ve ardından da çorbanın tarifini yazacağım...

Ayşe Özdil 30-06-2009 15:31

Akseki Yöresi Ekşi Tarhana Çorbası
 
1 Eklenti(ler)
Çocukluğumdaki bu lezzeti tekrar tadabilmek çok hoştu.

Çorbayı bana pişiren kuzenim şöyle anlattı :

Parça kemikli dana eti, haşlanmış nohut, kuru börülce , salça , 1-2 çorba kaşığı tahin, yağ , ekşi tarhana , su..

Tüm malzeme bir arada pişiriliyor. Nohut geç piştiği için önceden haşlanıyor sadece. Son derece besleyici ve lezzetli bir kış çorbası.

Ekşi tarhananın yapılışını öğrenebilirsem daha sonra onu da eklerim..

Ayşe Özdil 30-06-2009 15:35

1 Eklenti(ler)
Görüldüğü gibi, dün benim tabağımda sadece iki yabani erik çekirdeği çıktı !

berduray 01-07-2009 13:58

Ben de adının nereden geldiğini merak etmiştim hep..Bilmem gerçek, bilmem rivayet...Paylaşayım.

Tarhana Çorbasının Hikayesi...

Devrin sultanı, Ramazan ayında, bir gün tebdil-i kıyafetle şehri dolaşmaya çıkar. Yanında baş veziri vardır. Sultan; Paşa, akşam ezanı kimin kapısının önünde okunursa o evde iftar edelim, der. İftar vakti yaklaşmıştır. Ara sokaklara girerler. Her evin kapısının önünde bir kişi beklemektedir. Bir misafir bulup evlerine iftar için çağıracaklardır. Başkalarına iftar ettirmenin zevkine tadacaklar ve sevabını alacaklar.

Sultan ve veziri kendilerini tanıtmadan, herkese selam vererek giderler. İftar topu atılıp akşam ezanı okunmaya başladığında, fakir ama gönlü zengin bir Müslümanın evinin önündedirler. Zaten ev sahibi de iftara birilerini çağırabilmek için kapıda beklemektedir. Sofra hazırlanmış. İftar sofrasında ekmek, tuz ve mis gibi tüten bir çorba vardır. Tuzla iftarlarını açarlar, ekmek ve çorba ile karınlarını doyururlar. Çorba, sultanın çok hoşuna gitmiştir. Ev sahibine;

-“Bu çorba çok hoşuma gitti. Ne çorbasıdır bu?” diye sorar.

Çok zeki ve ferasetli olan ev sahibi;

-“Darhane çorbasıdır, sultanım” diye cevap verir.

Darhane, Anadolu insanının dilinde “tarhana” olarak yerini alır. Bazı yerlerde ise daha da kısaltılarak “tarana” olarak kullanılır.

züleyha 02-08-2009 17:08

Arkadaşlar afiyet bal şeker olsun, tarhana çorbalarınızı büyük bir iştahla ve afiyetle yudumlayınız. Bu sene bende niyet ettim tarhana yapmaya ama aklıma takılan bir soru var. Tariflerden anladığım kadarıyla tarhana otu genelde ege yöresinde kullanılan bir ot. Daha önceden hiç kullanmadım ama bu sefer kullanmak niyetindeyim. Bu hafta tarhana otunu buldum ve aldım hamurun içine koymak için. Ama merak ettiğim konu bu ot haşlandıktan sonra çıkartılıp atılıyor mu, yoksa hamurun içinde bırakılıyor mu?

acemifüsun 02-08-2009 17:22

Sevgili züleyha domates,kırmızı biber, soğan, birlikte pişirilirken;kuru bir çalı demeti olan bu ot da tencereye konur,pişme bitince,soğuduktan sonra,demet halindeki otlar içinden alınır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025