agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Tarhana (https://www.agaclar.net/forum/kiler/1550.htm)

Sevgi Durul 13-09-2012 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1018254)
Sn. SDurul
sizin çörtük otu dediğiniz ot kuruyunca 159.mesajdaki ot gibi mi oluyor?

Sayın denizakvaryumu, daha önce hiç kurutmamıştım. Bu yüzden benzeyip benzemediği hakkında yorum yapamıyorum.

Şimdi bir arkadaş için topladım, kurutuyorum. Daha sonra fotoğraf eklerim.

hepgül 14-09-2012 09:53

Sn. selis "yakınmıyız bilmiyorum, değilsek postayla yollarım.." demişsiniz. Çok naziksiniz.
Teşekkür ederim. Ben Urladayım. Bu civarda sorabilirim birilerine. Posta için zahmet etmeyin lütfen. Şunu öğrenmek istiyorum. Rahmetli
Annem yapardı ama ben çocuktum ve hatırlamıyorum içine neler kattığını. Sorarak, okuyarak ve buradan öğrendiklerimle genel anlamda neler katılacağını ve nasıl yapılacağını sonuca bağladım ama Tarhana otunda kaldım. Onun için sormuştum nereden bulabilirim diye. Mutlaka gereklimi Tarhana otunu katmak?
Hayat kırkından sonra başlar dedikleri bu herhalde. Kırkından sonra İzmire taşındım ve İzmire taşındıktan sonra kendim birşeyler yapmaya başladım.
Nelermi yaptım? Nar reçeli... İncir reçeli... Turunç reçeli... Nardan marmelat. Salamura Zeytin....Bahçemden topladığım malzemelerden turşu... Domates salçası... Biber salçası... off offf offf neler neler yapmışım yahu Kendimi aşmışım :D Sizlerle paylaşmak istedim.

Ağaçlar.net tüm bu yaptığım şeylerde hep ilk başvuru kaynağım oldu. Tüm üyelere sonsuz teşekkürler.

selis 14-09-2012 12:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 1018483)
off offf offf neler neler yapmışım yahu Kendimi aşmışım :D Sizlerle paylaşmak istedim.

Gerçekten de bu zamana kadar yapmayıp da bir anda yapan biri için harikasınız.. Genelde ilk yapılanlar hüsran oluyor.. ;)
Tarhanam güzel oldu ama salça ve domates kurutma işinde tecrübesizlikler yaşadım.. Çürüttüm :(

Tarhana otu aktarlarda da, demeti 1-2 tl den satılıyor.. Ki Urla gibi bir yerde hayli hayli bulursunuz..
Genelde yazılanlara göre bu ot pişirilerek eklenmiş.. Ben kuru eklediğim için aradaki farkı da çok merak ettim doğrusu.. Verdiği koku, aroma güzel ama.

Herşey gibi tarhanayı da layıkıyla yapacaksınızdır.. Afiyet olsun ;)

üzüm 14-09-2012 14:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 1018483)
... Mutlaka gereklimi Tarhana otunu katmak? ...

Sayın hepgül, biz tarhana otunu kullanmayız, bilmeyiz de. :)

Tat farkı yaratıyor mu bilmiyorum ama galiba tarhananın rengini daha kırmızı yapıyormuş.

selis 14-09-2012 15:17

Yeşil ve kuru olan bir bitki, nasıl yeşil renk verir bilmem ama, tarhana otunun hoş bir koku verdiğini biliyorum..

memet 14-09-2012 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 1018586)
Sayın hepgül, biz tarhana otunu kullanmayız, bilmeyiz de. :)

Tat farkı yaratıyor mu bilmiyorum ama galiba tarhananın rengini daha kırmızı yapıyormuş.

Tarhana otunun kokusu olmayınca, tarhananın yarısı eksik gibi bir şey oluyor.

Sevgi Durul 14-09-2012 21:04

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1018371)
Sayın denizakvaryumu, daha önce hiç kurutmamıştım. Bu yüzden benzeyip benzemediği hakkında yorum yapamıyorum.

Şimdi bir arkadaş için topladım, kurutuyorum. Daha sonra fotoğraf eklerim.


Bugün, bu bitkinin çiçeklendiğini gördüm. Daha önce hiç dikkât etmemiştim. Aradığınız bitki olup olmadığına yardımcı olur belki.

Eklenti 331523

Çiçek detayı.

Eklenti 331524

Daha sonra bu mesajımı silerim.

hepgül 15-09-2012 00:36

Dün Urla pazarında Tarhana otu ile tanıştım :D

memet 17-09-2012 15:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 1018825)
Dün Urla pazarında Tarhana otu ile tanıştım :D

Urlada peynircilerde lor doldurulmuş biber de bulabilirsiniz.

Malina'nın önerisiyle tarhananın bir kısmını ayırdım ekşimesi için. Altıncı gününde ama bir tad farkı olmuyor gibi geldi bana.

memet 18-09-2012 15:44

Birgün öyle bir gün böyle diyor bu diyecekler. Bugün tamamen değişti tadı ekşidi.

denizakvaryumu 18-09-2012 17:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1018736)
Bugün, bu bitkinin çiçeklendiğini gördüm. Daha önce hiç dikkât etmemiştim. Aradığınız bitki olup olmadığına yardımcı olur belki.

Evet bugünlerde tarhana otunun çiçekte olması gerekir, kokusu çiçekteki dere otu gibi...

Yabani doğada bulmak mümkün ancak sürülen tarım yapılan araziler nedeniyle bulmak zorlaştı ama arayan bulurmuş sonunda buldum;)

ayseldeniz 27-09-2012 12:37

Sayın Kiraz uzun zamandır buyotu tohumu arıyorum.Rahmetli annem buyotu kullanırdı.Çok güzel kokusu olur.Bizim damak tadına uygun.Fazlalık tohumunuz varsa gönderirseniz sevinirim. Teşekkürler.

hepgül 03-10-2012 20:14

İyi akşamlar yaptığımız tarhanada küçük küçük sinekler oluşu : ( Yani sineğe benzettim ben. Ortamda sinek böcek olmamasına rağmen neden oldu bilmiyorum. Komşumuz bunun normal olduğunu söyledi. Güneş gören bir yere ser biraz beklesin geçer gider dedi. Bu durum gerçekten normalmi? Yoksa bu tarhanayı atayımmı? Saygılar

ayseldeniz 09-10-2012 11:55

Atmayın.Sinekler olur.Güneşi görünce giderler.

Sevgi Durul 09-10-2012 11:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 1026834)
İyi akşamlar yaptığımız tarhanada küçük küçük sinekler oluşu : ( Yani sineğe benzettim ben. Ortamda sinek böcek olmamasına rağmen neden oldu bilmiyorum. Komşumuz bunun normal olduğunu söyledi. Güneş gören bir yere ser biraz beklesin geçer gider dedi. Bu durum gerçekten normalmi? Yoksa bu tarhanayı atayımmı? Saygılar



Tarhananız geçen yıldan kalmışsa güvelenmiş olabilir, eğer öyleyse atmanız gerekecek.

malina 09-10-2012 12:56

Bence yeni yapıyor...

Sirke sineği mi "küçük küçük sinekler" dedikleriniz?

ilksenozturk 09-10-2012 15:51

tarhanayı toz hale getirmeyip iri parçacıklar halinde saklasak küflenme gibi bir sıkıntı olur mu?
çok sert oldular, blenderin bıçaklarını kırabilirler neredeyse.
hem çorba yapımından önce biraz suda bekletince açılıyor da zaten, un haline getirme neyin önüne geçiyor?

tamam, kabül, çok uğraştım bu kadarına, üşenmiyor da değilim toz haline getirmeye :)

malina 09-10-2012 16:23

Gerçekten kuruduysa sorun olmaz. Zaten bu biçimde, parçalar halinde kurutulan tarhana çeşitleri de var ...

selis 20-10-2012 13:26

1 Eklenti(ler)
Tarhana otunu inceledim, çiçekleri arasında tohum aradım ama bulamadım.. Fakat ana kök etrafında çıkan çok sayıda minik bitkiler var.. Yumru ile oluşmadığına göre mutlaka tohumla çoğalıyor.. Yine de tohum aramaya devam edeceğim..

Yaklaşık bir ay önce 4 kök söktüm ve saksıya diktim..
Aldığım yerdeki toprak çok sertti, saksıdaki yumuşak ve gübreli toprakta
daha güzel gelişeceğini düşünmüştüm..
Çok heveslenmiştim ama hepsi kurudu..

Bu sabah görünce şaşırdım.. ;)

Ebru_83 07-01-2013 00:50

tarhana da kuflenme
 
Gecen tarhana yapiyim dedim elime yuzume bulastirdim. 4 cu gun kuflenmeye basladi. Aslinda kokusu guzeldi ama ben olmadi diye cope attim. Yoksa atmamalimiydim? Malzemeleri olmasi gerektigi gibi attim.
Sizce nerde yanlis yaptim? Kuflenmesini engellemem icin ne yapmaliydim? Icim ciz etti, hala cozemedim hata nerde diye.:confused

malina 04-10-2013 18:09

Yeşil tarhana denedim :)

Yeşil yağlı (salçalık) biber
Yeşil domates
Bol yeşil dereotu
Yabani rezene

Kuru soğan, un, kuru dereotu vb. klasik malzemeler
Farklı olarak, haşlanmış buğday...

Fena olmadı :)

cemo 04-10-2013 18:16

Yeni yeni icatlar cıkartmayın sevgili Malina:)

Atadan gördüğümü zor yaptım, birde buna heveslendirmeyin şimdi.

fund@ 05-10-2013 12:01

1 hafta önce tarhana yoğurdum ilk kez..cıvık bir hamur elde ettim.her gün karıştırmama rağmen bozulmuş galiba..üzeri küflendi ve çok pis kokuyor..neden böyle oldu anlamadım:((

malina 05-10-2013 17:53

Nasıl yaptınız?

fund@ 06-10-2013 12:40

domates, biber gibi tüm malzemeleri rondoya çekip yoğurt ve unla yoğurdum.

cemo 17-10-2013 06:58

5 Eklenti(ler)
Sevgili Malina nın yeşil tarhanasından yapayım dedim, ama abarttım yine.:p

Bahceden yeşillikleri topladım. Sirkeli suda bekletip, güzelce yıkadım.

Kullandığım yeşillikler.

Kereviz, yeşil domates, yeşil biber,fasulye, pazı, nane, maydanoz, reyhan, havuç.

Sarımsak ve soğanı ilave ettim.
Eklenti 448034

cemo 17-10-2013 07:11

5 Eklenti(ler)
Bi ryerde buğday eklendiğini duymuştum. Buğdayı haşladım.
Buğday olursa mısır da olur diyerek, mısırı da haşladım.
Biraz daha abarttım, bulguru da haşladım.

Bir yandan da korkuyorum ama, rezil birşey olacak diye:))
Eklenti 448039
Eklenti 448040
Eklenti 448041
Bir yandan guzinede salcalık biberleri kızarttım.
Eklenti 448043
Biberleri temizleyip süzdürdüm. (biberi fazla yapmıştım dondurucuya koymak için.) 5-6 biber ve yarım litreye yakın biber suyunu ayırdım.
Süzme yoğurt ve tarhana baharatı sırasını bekledi:)
Eklenti 448042
Tüm malzemeyi pişirdim.

cemo 17-10-2013 07:28

3 Eklenti(ler)
Pişirdiğim malzemeyi robottan geçirdim.
Yoğurt, kırmızı biber suyu, tuz ve tarhana baharatını kattım.
Yorgunluktan beynim durmuş olmalı ki, el blenderiyle bıztttt etmek aklıma gelmemiş:))
Eklenti 448044
Unu katmadan malzemenin durumu.
Eklenti 448045
Ve nihayet oflaya poflaya yoğurmayı başardım.
Eklenti 448046

İlk gün hamurda tık yok. Naptım ben ya olmıcak bu dedim.
2. gün hafif kabarma başladı. 3. gün derken fos fos kabarıyor, günde 2 kez karıştırıyorum.

6. gün epey oldu bu dedim ve tarhanayı serdim.

1 gün boyunca gidip gelip tarhanayı alt üst ettim. Ertesi gün tam kıvamındaydı, robottan çektim ve kuruması için serdim.

Henüz pişirip tadına bakamadım tabii:)

Tarhanayı yaptıktan 2 gün sonra sağolsun eşim, fotoğraf makinamın üstünden arabayla geçti:((( Makinamın içi dışına cıktı:eek: Yeni makina aldığımda çorbanın fotoğrafını eklerim inşallah.

Neden bu kadar abarttım:confused: Ehh torun yiyecek organik olsun, o da olsun bu da olsun derken, böyle birşey oldu işte.;):))

cemo 17-10-2013 07:31

Benim tarhana yeşillikten cıktı tabii:))

Salçalık biber ve domates katınca kırmızı tarhana oldu yine.
Daha önce yaptığımdan daha açık oldu rengi, ama doğal oldu ..

alanur 17-10-2013 13:53

Ellerine sağlık cemo görüntüler harika, eminim tadı daha da güzel olacak. Sağlıkla tüketin, toruna şifa olsun.
Tarhana baharatı kattığını söylüyosun içinde neler var merak ettim. Sevgiler.

cemo 17-10-2013 13:57

Canım, 7 çeşit baharat var içinde rengarek. Ama isimlerini bilmiyorum inan. Annemler tarhana yoğururken hep bu baharatı katarlardı.

Konu başlığına yüklemeleri yaptıktan sonra, sucuklu tarhana yaptım. Tat bildiğin tarhana.
Mısır buğday belli değil içinde. Epey besleyici oldu bence.

Kahvaltı yapmayı sevmediğimden, kışın tarhana içerim genelde.

Kiraz 21-10-2013 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fund@ (Mesaj 1205952)
1 hafta önce tarhana yoğurdum ilk kez..cıvık bir hamur elde ettim.her gün karıştırmama rağmen bozulmuş galiba..üzeri küflendi ve çok pis kokuyor..neden böyle oldu anlamadım:((

Her karıştırmada az da olsa un ilave ettiniz mi? Hiç tuz attınız mı?

Dilek Sarıkaya 09-12-2013 08:12

Biz Kastamonuluyuz.Annem yıllardır aynı tarhanayı yapar.10 kg yoğurt alınır.Biz dorak deriz fakat doğrusu dereotunun karta kaçmışıdır.2 demet dorak yoğurdun içine katılır.Bidona basılır. Bir hafta dorakla kalır. Bir hafta sonra yoğurdun içinden dorak çıkartılır,2 kg sivri biber(isteyen acı biber de katabilir.Biz çocuklardan dolayı katamıyoruz.)2 kg soğan gelişi güzel yoğurdun içine doğranılır.Soğan ve biberle de bir hafta kalan yoğurdumuzu 10 gün sonra;aldığı kadar un,3 demet maydanoz,3 demet dereotu,3 demet nane ve aktarlarda satılan karışık baharatlar var paketli 2 tane de onu katıp büyükçe bir leğende iyice özleşene kadar yoğururuz.Bu hamur karışımının ağzını tülbentle örter,2-3 gün gider gelir karıştırırız;yoksa taşar.Kabarması ve taşması durduktan sonra da kavanozlara doldurur,üstüne zeytinyağı gezdiririz(üzeri küf olurmuş annem öyle söyler)yiyeceğimiz kadarını dolaba,kalanını da balkon gibi serin bir yerde muhafaza ederiz. Biz buna hamur ya da yaş tarhana deriz.Daha önceden ev müsaitken yaş halini bezlere serer kurutur,daha sonra elekten geçirir kuru tarhana yapardık.Şimdi yapmıyoruz.Hamur haliyle tüketiyoruz. Yiyeceğimiz zaman da; kavanozdan 3 yemek kaşığı alır,bir kasenin içine sıcak suyla beraber koyarız.Bu arada tencerede yağ ve salçayı istenirse kıymayı kavururuz. Kavrulma işi bitince kasedeki tarhanayı ezip yumuşatır tencereye alırız. Üzerine sıcak su ilave eder,kaynayana kadar karıştırırız. Tuzunu karabiberini ekler,altını kapatırız.Bir alternatif de (bunu genellikle sabahları kahvaltı yerine içeceğimiz zaman yaparız.) Tarhanayı yağ ve salça ile pişirir,inmeye yakın üzerine tuz ile dövülmüş sarımsak katar öyle içeriz.Bu haliyle işkembe çorbasına benzetirim.Şu an tarhanaya soğan ve biber doğradım,haftaya yoğuracağım.Unutmazsam resimlerini eklerim.

Ozlem A 09-12-2013 11:39

Ben bu yıl annemle Ege tarhanası yaptım. Tarifi 40 Fırın Ekmek sitesinden uyarladım, yapılışı düşündüğümden çok basit oldu ve malzemeler de yazın her evde bulunabilir şöyle ki:

Malzemeler:
1 kilo domates
3 adet kapya biber
3 adet orta boy kuru soğan
Yarım kilo süzme yoğurt
1 adet ayva (eğer bulabilirseniz) (Özlem A - yabani armut yani çördük koyabilirisiniz ben ikisini de bulamadığım için koymadım)
2 silme çorba kaşığı tuz
1,5 kg un (gerekirse artırın)

(Özlem A notu : Ben malzemelere undan aynı miktarda eksilterek 250 gram irmik ve 1 demet tarhun otunun yaprağını da yakıştığını düşündüğüm için ekledim. Annem nane koyar. Sonuçta 2 kg kadar tarhana elde ettim.)


Yapılışı:

Domates, biber, kuru soğan ve ayvayı gerektiği gibi ayıklayıp güzelce yıkayın. İri parçalara kesip düdüklü tencereye alın. Düdüklünün basıncı istenen seviyeye ulaştıktan sonra (düdüğü çıktıktan sonra) 15-20 dakika pişirin. Normal tencerede pişirecekseniz, malzemelerin yumuşaması 40-45 dakika sürebilir.

Tencereyi kenarda ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra pişen malzemeleri el blenderi kullanarak hafifiçe parçalayın. Bu işlem, malzemenin kevgirden süzülmesinde büyük kolaylık sağlar.

Tenceredeki malzemeyi kevgirden veya süzgeçten ezerek geçirip posayı atın. Tuzu ilave edip karıştırın.

Unu geniş bir karıştırma kabına alın, ortasını havuz biçiminde açın. İçine yoğurdu ve kevgirden geçen karışımı ilave edip yoğurun. Hamurunuz ekmek hamurundan daha sert kıvamda olmalıdır.

Hamurun üstünü temiz bir mutfak beziyle örtün ve 7 gün boyunca hergün 2-3 dakika kadar yoğurun. (Özlem A - İlk 3 gün çok fazla kabarma oldu, pay bırakacak büyüklükte bir kapta mayalamaya dikkat edin)

7 günün sonunda hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yassıltın ve temiz bir bez üstüne büyük bir masa üstüne veya ayak altı olmayan bir alana serin.

12 saat sonra hamurları kontrol edip alt üst edin. Ertesi gün kurumayı kolaylaştırmak için parçaları elinizde kırarak küçültün.

Hamurları ertesi gün tekrar kontrol edip avucunuzda ufalamaya çalışın. Elinize yapışmadan ufalanıyorsa toz haline getirmeye hazırdır.

Hamurları parça parça mutfak robotuna alıp toz haline gelinceye kadar çekin. Toz haline gelen tarhanayı geniş bir tepsi veya siniye alıp üstüne mutfak bezi serin. 1-2 gün daha masa üstünde veya temiz bir yerde iyice kuruması için bekletin. Bu esnada arada karıştırmak kurumasını kolaylaştıracaktır. Cam kavanozda serin bir yerde saklayabilirsiniz. (Özlem A : Ben bez torbaya koyup bir ay kadar havadar bir yerde tuttum)

Sonuç mükemmel çıktı tavsiye ederim.

habiş 09-12-2013 13:46

geçenlerde komşuyla otururken tarhanadan açıldı laf. ben yapacaktım geç kaldım bu sene onunda kaynanası yapmış bana da biraz denemelik verdi yoğurt, un, soğa, fasülye nohut yeşil mercimek haşlayıp koymuş onlar alışmış seviyorlar ama bana biraz ağır geldi kokusu zaten rengi de kaverengimsi

durdu 09-02-2014 13:10

selamlar,
tarhana yapımıyla ilgili konuları okudum. her yöreye göre **** her şehre göre tarhana yapımı değişiyor. bırakın şehri her mahallede bile farklı yapılabiliyor...
ben sadece şuana kadar baktığım tariflere ek olarak anneannemin kattığı bir agacın yapraklarınıda sizlere tavsiye edeceğim tadına ayrı bir tat katıyor....
malzemeleri;
un, tuz, salçalık biber, domates, sogan, sarımsak, tarhana otu, çötük otu, haşlanmış nohut,yogurt yani genel malzemeler... bunlara ek olarak melengiç agacı yaprağı
sogan, çötük otu, sogan, sarımsak, biber, dometes, tarhana otu, melengiç yapragı ve diger koymak istediğiniz yeşillikler hepsi bir kazanda kaynatılıp süzgeçten geçirilerek çıkan su ile yogurt karıştırlıp unla yogrulur en az 15 gün alt üst edilerek mayalandırılır...gerisi aynı zaten ....

tekrar yazayım melengiç agacı yapragı kaynatılıp konuluyor malzemeye....ayrı bir tat veriyor...
saygılarımla
durdu

s.toprak 29-09-2017 16:21

Merhaba, hepiniz nasılsınız? Artık evde kendi yaptığım mayamı kullanarak ekşi maya ekmeğimi sürekli yapıyorum. ek olarak marketten yoğurt da almıyorum, yoğurdumu da kendim yapıyorum. Son yıllarda çoğunluk yoğurdunu evde yapmaya başladı. Şu anda çok sevinçliyim çünkü uzun bir aradan sonra yine buradayım. Bir sonbahar videosunda tarhana otu, kürdan otunu görünce Google'da Tarhana otu yazıp arattım. Tanımadığım bir ot çıkıyor, çürdük otu imiş. İzmir-Tire'liyim. Çocukluğumda evimizde tarhana yapılırdı, sebzelerin haşlandığı suyunda bir demet tarhana otu da bulunurdu. Ölçü oranı: 1 kg una 1kg. tam yağlı süzme koyun (kese) yoğurdu idi. Bizim tarhana otumuz dere otunun çiçeklenmiş tohuma kaçmış olanı dır. Bu otun kozalak gibi baş vermiş kurumuş kısmının minik dalları kürdan olarak da kullanılabilirdi. Burada okudum, meğer sevgili Malina da İzmir'li imiş ve o da ayni tarhana otunu tanıyormuş. Buna da sevindim, çok memnun oldum. Herkese sevgilerimi gönderiyorum.
Belki Ağaçlar Net'te Tire'den İzmir'den ortak tanıdıklarımız çıkar kim bilir. Şu anda Ziraat Fakültesi mezunlarından kimse aklıma gelmese de belki çocukluk komşumuz rahmetli veteriner Hurşit Keser, veya yine komşumuz Kemal Yılmaz'ı ya da başkalarını, öğretmenleri doktorları veya başka meslekten olanları tanıyanlar olabilir belli mi olur .

s.toprak 29-09-2017 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi durdu (Mesaj 1248098)
selamlar,
tarhana yapımıyla ilgili konuları okudum. her yöreye göre **** her şehre göre tarhana yapımı değişiyor. bırakın şehri her mahallede bile farklı yapılabiliyor...
ben sadece şuana kadar baktığım tariflere ek olarak anneannemin kattığı bir agacın yapraklarınıda sizlere tavsiye edeceğim tadına ayrı bir tat katıyor....
malzemeleri;
un, tuz, salçalık biber, domates, sogan, sarımsak, tarhana otu, çötük otu, haşlanmış nohut,yogurt yani genel malzemeler... bunlara ek olarak melengiç agacı yaprağı
sogan, çötük otu, sogan, sarımsak, biber, dometes, tarhana otu, melengiç yapragı ve diger koymak istediğiniz yeşillikler hepsi bir kazanda kaynatılıp süzgeçten geçirilerek çıkan su ile yogurt karıştırlıp unla yogrulur en az 15 gün alt üst edilerek mayalandırılır...gerisi aynı zaten ....

tekrar yazayım melengiç agacı yapragı kaynatılıp konuluyor malzemeye....ayrı bir tat veriyor...
saygılarımla
durdu

Ooooo, Melengiç ağacı yaprağı! Melengiç ağacı antep fıstığı bitkisinin yabanisi. Aşılanınca antep fıstığı ağacı oluyor.Tire Karagöl Mevkii dağları tepeleri melengiç doludur. melengiç yaprakları tazecik filizler elle toplanır,
küçük demetler yapılır haşlanır, zeytin yağı limon dökülerek salata gibi (Turp otu, hardal vb. gibi) yenir, nefis olur. Melengiç haşlamasının üzerine su içerseniz ağzınızda şeker tadı oluşur. Ayni filizler haşlanıp sirkeye yatırılarak melengiç turşusu yapılır. Filizler toplandıktan sonra minik demetler halinde bağlanır öyle haşlanır, haşlandıktan sonra servis tabağına alınırken bağcıklar çözülür çıkarılır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025