agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

Lilium 12-12-2009 15:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 545177)

Hurmayı hiç sevmediğim halde,

Sevgil limon,
Meyvelitepe, ben, daha başka arkadaşlar varmı bilmiyorum ama aynı sizler gibi hurmayı hiç sevmezdim, sevmediğimdem dolayı fidanını dahi ekmedim, bu kurutmayı öğrendikten sonra hemen fidanını alıp ektim, umarım sizlerde benim gibi yaparsınız.
Daha sonra ben niye şimdiye kadar ekmemişim diye üzülmezsiniz.:(

nariçi 12-12-2009 16:29

İçi siyah hurmanın olgunlaşmış durumundan ziyade içi turuncu-sarı olan hurmaların olgun tadı çok güzel, jole gibi ve şekerli. Yanına elma koyup iyice oldunlaşırsa kerkelik ve dile yapışan keçelikler hiç kalmıyor.

nkoksal 12-12-2009 17:36

O kadar ballandıra ballandıra anlattınızdı ki dayanamadım sn. Meyvelitepe'nin olmaz demesine rağmen marketten olmamışlarını seçerek ( biraz da marketin alım görevlisinin abla bunlar kesinlikle karpitli değil demesine güvenerek ) 1 ay önce 4 adetçik hurma alıp denemeye başladım. İlk önce terasda rüzgar da, daha sonra yağmurlar başlayınca içeride o 4 adetçik hurma gayet güzel kurudu. Üstünde Meyvelitepenin bahsettiği beyazlanma henüz yok ama ben biraz daha bekleme niyetindeyim. Zaten 4 adetçik hurma olunca tam olsun bari.:D
Bu arada sormak istediğim birşey var. Bugün çalışan yardımcım kuruyan hurmaları görünce eskiden kendilerinin de köyde üzüm kuruttuklarını, ama asmadan önce kaynamış küllü suya batırıp öyle astıklarını söyledi. Üzümlerin bu işlemden sonra birkaç gün içinde kuruduğunu da söyledi. Bu konuda herhangi bir bilginiz varmı?

nariçi 12-12-2009 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkoksal (Mesaj 545252)
Bu arada sormak istediğim birşey var. Bugün çalışan yardımcım kuruyan hurmaları görünce eskiden kendilerinin de köyde üzüm kuruttuklarını, ama asmadan önce kaynamış küllü suya batırıp öyle astıklarını söyledi. Üzümlerin bu işlemden sonra birkaç gün içinde kuruduğunu da söyledi. Bu konuda herhangi bir bilginiz varmı?

Biz de hurmaları sıcak kaynar suya batırıyoruz,10 kadar sayıp asıyoruz.

aslan_k 12-12-2009 20:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 540174)
3-5 kilo yapanlara son pişmanlık fayda vermez, bir daha bir sene boyunca bulamazsınız demiştim :)

Sn.Aslan_K, sekiz sele hurmayı İstanbul'a taşıdı ama pek kimse talep etmemiş galiba.

Tam 15 kasa getirdim, sedan bir arabam olmasına rağmen o hafta bahçeye yalnız gittiğim için her deliğe yerleştirdim, İstanbul'daki arkadaşlar kesin isterler karpitsiz, ilaçsız, gübresiz,hurmaları dedim ama, sadecebir arkadaşımız
10 kg talep etti. :(
Bu arada ben Tüm uyarılara rağmen büyük bir heves ve inatla kapalı olan arka balkonumuza 200 adet kadar astım, ancak sirkulasyon oranı çok az olduğundan hepsi küflenmeye başladı, 5-10 tanesini küflenmeden buzdolabına koydum deneme amaçlı bir türlü kurumadılar dışları kurudu ama içleri bal kavanozu gibi olmuştu ben de dayanamadım yedim.:o

Seneye bahçeye bir ev yapamazsam bile sırf hurmalar için bir sundurma yapacağım :D

akcan67 13-12-2009 12:13

Sanırım hurmalardaki küf oluşumuyla en çok ben uğraştım.Ziira kaybetmemek için.Bulunduğum yer deniz kenarı.Nem oranının en yoğun yaşandığı yer diyebilirim.Her şeye rağmen kurutma işlemini başarıyla tamamladık.Üzülerek kuruttuklarımı uzun süre saklayamayacağım.Çünki tatlarının mükemmel olduğunu söyleyebilirim.
Bence kurutma işlemine başlamadan önce hava durmuna göre hateket etmek lazım.Çünki ilk bir kaç gün, en azından hurmaların dışı kabuk bağlayana kadar yağmura yakalanmamak önemli.

betito 21-12-2009 16:13

Bu hurmaların hepsinde çekirdek yok, en son 3-4 sende önce çekirdekli hurmasını yedim, ektim iki tane filizlendi, ama memlekete gittiğimden bakan da olmadığından kurumuş.

Memlekette de başka hurmaya aşılama yaptık, tutmadı. Devamlı alıyorm bu hurmalardan, çekirdek çıksın da eksem :(

nariçi 21-12-2009 16:44

İçi turuncu olan hurmalarda çekirdek ya hiç olmuyor veya bir-iki tane ancak oluyor. İçi siyah hurmalarda çekirdek çok bulunuyor.

Bu yıl tesadüf ya hurma kurutmaya başladık, iki aydır dalda yaprak kıpırdamıyor!

Fatih 21-12-2009 17:41

Ben deneme amaçlı ik tane soyup kuruttum.Bu sabah tam kurumasada-tabi ki dışı kurumuş ancak içinde az bir yeri kalmış-dayanamadım ve yedim tadı o kadar güzel ki aynı bal gibi.Ve şu anda kalan setleri bile soymamak için kendimi zor tutuyorum;)

MeyveliTepe 21-12-2009 18:03

Hafta sonu lodos fırtınası sayesinde askıdaki hurmaları alıp, saklamak üzere ambalajlamaya başladık. İşlem tamam. Bıyıklı kuşlar haricinde küflenme vb. zaiyat sıfır, başarı yüzde yüz :)

cukurovalı 23-12-2009 09:00

3 yaşındaki kızım akşam vakti çikolata istedi. Bende deneme için tam zamanı dedim ve bir tanesini kızıma verdim. Biraz sonra yine geldi ve baba çikolatasından yine istiyorum çok güzel yapmışsın dedi.

Ben amacıma ulaştım.Gerçekten lezzetliydi.Sebeb olanlara teşekkürler.

MeyveliTepe 23-12-2009 09:03

Baba çikolatası :) çok güzel bir deyim. GDO'lu çikolatadansa çok daha faydalı. ne güzel...

yasarugur 28-12-2009 09:13

Kuruttuğum trabzon hurmalarının birkaç tanesini yedik ,tadları harikaydı,içlerinden çıkan çekirdeklerin 7 tanesini toprağa gömdüm,bir gün önce de bu sitenin heyecanıyla olsa gerek 15-20 tane ceviz gömmüştüm,niyetim çıkan fidanları aşılayıp bahçeye dikmekti,sonra kendi kendime "Neden hazır fidanlardan almayıp tohum gömüyorum ki "diye sordum sonra da " İnsan kendi umutlarını tohum şeklinde toprağa gömüyor galiba" diye düşündüm...

aslan_k 28-12-2009 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavi_ladin (Mesaj 550063)
Bu hurmaların hepsinde çekirdek yok, en son 3-4 sende önce çekirdekli hurmasını yedim, ektim iki tane filizlendi, ama memlekete gittiğimden bakan da olmadığından kurumuş.

Memlekette de başka hurmaya aşılama yaptık, tutmadı. Devamlı alıyorm bu hurmalardan, çekirdek çıksın da eksem :(

Sn. mavi_ladin, çekirdek isterseniz size gönderebilirim, isteyen diğer arkadaşlar da varsa buradan bildirebilirler. Ya da burası uygun yer değil mi ?

borap 28-12-2009 15:25

Sevgili kurutulmuş hurma severler, sizlere 180 adet hurma için istatistik bilgi veriyorum:
Kurutma ortamı :Ankara, açık hava, hafif rüzgar, ortalama ısı 6 * C

1. Kurutma süresi 26 Kasım - 28 Aralık .. 30 gün
2. İlk ağırlık (ortalama) 170 gr/adet
3. Onbeşinci gün otalama ağırlık 90 gr/adet
4. Otuzuncu gün (içi koyu kahvarengi) 55 gr/ adet
5. Lezzet : Çok tatlı
6. Kabuk : Kuru
7. Küflenme : Yirminci gün % 10'u sap tarafından küflenme yaptı, yeniden kaynar suda 10 san. tutarak kurutmaya bıraktım. Bir daha küflenme olmadı.
8. Tüketim oranımız % 30

BİLGİ HERKESİN ORTAK MALIDIR.

MeyveliTepe 28-12-2009 15:30

Alıntı:

Küflenme : Yirminci gün % 10'u sap tarafından küflenme yaptı, yeniden kaynar suda 10 san.
Hurmaları ağaçtan mı toplamıştınız, çarşı pazardan mı almıştınız?
Bir de kurutma ortamınız nasıldı?

Karşılaştırma olsun diye, benimkilerin yaş ağırlıkları da aşağı yukarı sizinki kadardı. 5-6 hurma 1 kg geliyordu. Kurutulmuş 23 hurma bir kg geliyor. Yani bir kurutulmuş hurma 43 gr gibi.

nariçi 01-01-2010 00:00

Kurutma nereye kadar? Havalar rüzgarsız olduğu için uzun sürdü. Bir ayı geçti. Dışı kuru, dokununca içi esnemeyapıyor, tam olarak kuruması mı gerekiyor? İçi jöle gibi kalması mı lazım?

MeyveliTepe 01-01-2010 10:54

İçinin kıvamlı bir jöle gibi kalması gerekiyor. Bu noktada askıdan alıp daha fazla kurumayacağı bir ambalaja alabilrsiniz.

nariçi 01-01-2010 14:02

4 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim sayın meyvelitepe. 25 tanesi halen asılı diğerlerini indirdim. işte fotoğrafları:
Eklenti 120243
Eklenti 120244
Eklenti 120245
Eklenti 120246

int. sitelerinde ki saklama paketlerinin içinde sanki beyaz bir madde serpilmiş gibi gözüküyor; ne olabilir acaba!

MeyveliTepe 01-01-2010 15:09

Beyaz madde meyvenin doğal şekeridir. Benimkiler de öyle olmaya başladılar.

Güler 01-01-2010 15:35

Ben bu sayfaya hiç bakmıyorum! ;)

Lilium 01-01-2010 15:47

Ah güler abla bu kadar küseceğini bilseydim, şu pis boğazıma sahip olamadım, yoksa ne yapar eder bir kaçtane de olsa gönderirdim. :(

borap 04-01-2010 13:44

Hurmaları ağaçtan mı toplamıştınız, çarşı pazardan mı almıştınız?
 
Toptancı hallinden aldım. Hafif rüzgarlı balkon içinde kurudular.

MeyveliTepe 04-01-2010 13:52

Ankara'nın avantajı olmuş herhalde. Benzer koşullarda nemli bölgelerde kurutulmaya çalışılanların çoğu küflendi :)

Halden aldıklarınız da işlem görmemiş olmalı. Doğrudur, üreticiden işlem görmeden hale geliyor. Buradan alarak olgunlaştırıyorlar.

denizakvaryumu 04-01-2010 13:59

Yukarıda nariçinin hurma resimlerine baktığımızda hurmalarda beyazlık oluşmadığını görüyoruz.

Beyazlık hurmanın dışarda-rüzgarda daha fazla kaldığının bir göstergesi mi yoksa şeker oranının daha fazla olduğunu mu gösterir?

nariçi 04-01-2010 14:13

Bu yıl hiç rüzgar yoktu, üstelik hava da oldukça nemli geçti. Fakat ne de olsa İstanbul kadar nem yoğunluğu olamaz. Bakalım kapalı kalınca şekerlenme olacak mı!

selmaa 04-01-2010 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi samarra (Mesaj 545114)
sakaryanın nemli havasından dolayı kurumuyor burada sebze ve meyveler ya da ben beceremedim hurmayı denemedim ama patlıcan elma filan denemiştim sonuç olumsuzdu hep

kurutanların ellerine sağlık

Sayın Samara kuruyor ben denedim beyazlaşmasını bekliyorum epey kurudu. Ama daha hiç tadına bakmadım. Sabrediyorum.:D

MeyveliTepe 04-01-2010 16:10

Biraz fazla asılı kalınca beyazlaşma oluyor fakat şart değil. Yenecek kıvama gelmiş, her bir hurma 45-50gr ağırlığa düşmüş ise daha fazla beklemeye gerek yok.

yasarugur 04-01-2010 16:27

Kuruttuğum Trabzon hurmalarının tadının ramazanda aldığımız İran ya da Cezayir hurmalarının tadına çok benzemesi beni çok şaşırttı,gelecek yıl daha fazla kurutacağım...

YeşilSeven 04-01-2010 16:51

Sn Nariçi'nden tadımlık isteyeceğiz artık :) Bizimkiler yeterli rüzgar ve güneş görmedikleri için malesef çürüyüp düşmüşler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025