![]() |
Alıntı:
Meyvelitepe, ben, daha başka arkadaşlar varmı bilmiyorum ama aynı sizler gibi hurmayı hiç sevmezdim, sevmediğimdem dolayı fidanını dahi ekmedim, bu kurutmayı öğrendikten sonra hemen fidanını alıp ektim, umarım sizlerde benim gibi yaparsınız. Daha sonra ben niye şimdiye kadar ekmemişim diye üzülmezsiniz.:( |
İçi siyah hurmanın olgunlaşmış durumundan ziyade içi turuncu-sarı olan hurmaların olgun tadı çok güzel, jole gibi ve şekerli. Yanına elma koyup iyice oldunlaşırsa kerkelik ve dile yapışan keçelikler hiç kalmıyor.
|
O kadar ballandıra ballandıra anlattınızdı ki dayanamadım sn. Meyvelitepe'nin olmaz demesine rağmen marketten olmamışlarını seçerek ( biraz da marketin alım görevlisinin abla bunlar kesinlikle karpitli değil demesine güvenerek ) 1 ay önce 4 adetçik hurma alıp denemeye başladım. İlk önce terasda rüzgar da, daha sonra yağmurlar başlayınca içeride o 4 adetçik hurma gayet güzel kurudu. Üstünde Meyvelitepenin bahsettiği beyazlanma henüz yok ama ben biraz daha bekleme niyetindeyim. Zaten 4 adetçik hurma olunca tam olsun bari.:D
Bu arada sormak istediğim birşey var. Bugün çalışan yardımcım kuruyan hurmaları görünce eskiden kendilerinin de köyde üzüm kuruttuklarını, ama asmadan önce kaynamış küllü suya batırıp öyle astıklarını söyledi. Üzümlerin bu işlemden sonra birkaç gün içinde kuruduğunu da söyledi. Bu konuda herhangi bir bilginiz varmı? |
Alıntı:
|
Alıntı:
10 kg talep etti. :( Bu arada ben Tüm uyarılara rağmen büyük bir heves ve inatla kapalı olan arka balkonumuza 200 adet kadar astım, ancak sirkulasyon oranı çok az olduğundan hepsi küflenmeye başladı, 5-10 tanesini küflenmeden buzdolabına koydum deneme amaçlı bir türlü kurumadılar dışları kurudu ama içleri bal kavanozu gibi olmuştu ben de dayanamadım yedim.:o Seneye bahçeye bir ev yapamazsam bile sırf hurmalar için bir sundurma yapacağım :D |
Sanırım hurmalardaki küf oluşumuyla en çok ben uğraştım.Ziira kaybetmemek için.Bulunduğum yer deniz kenarı.Nem oranının en yoğun yaşandığı yer diyebilirim.Her şeye rağmen kurutma işlemini başarıyla tamamladık.Üzülerek kuruttuklarımı uzun süre saklayamayacağım.Çünki tatlarının mükemmel olduğunu söyleyebilirim.
Bence kurutma işlemine başlamadan önce hava durmuna göre hateket etmek lazım.Çünki ilk bir kaç gün, en azından hurmaların dışı kabuk bağlayana kadar yağmura yakalanmamak önemli. |
Bu hurmaların hepsinde çekirdek yok, en son 3-4 sende önce çekirdekli hurmasını yedim, ektim iki tane filizlendi, ama memlekete gittiğimden bakan da olmadığından kurumuş.
Memlekette de başka hurmaya aşılama yaptık, tutmadı. Devamlı alıyorm bu hurmalardan, çekirdek çıksın da eksem :( |
İçi turuncu olan hurmalarda çekirdek ya hiç olmuyor veya bir-iki tane ancak oluyor. İçi siyah hurmalarda çekirdek çok bulunuyor.
Bu yıl tesadüf ya hurma kurutmaya başladık, iki aydır dalda yaprak kıpırdamıyor! |
Ben deneme amaçlı ik tane soyup kuruttum.Bu sabah tam kurumasada-tabi ki dışı kurumuş ancak içinde az bir yeri kalmış-dayanamadım ve yedim tadı o kadar güzel ki aynı bal gibi.Ve şu anda kalan setleri bile soymamak için kendimi zor tutuyorum;)
|
Hafta sonu lodos fırtınası sayesinde askıdaki hurmaları alıp, saklamak üzere ambalajlamaya başladık. İşlem tamam. Bıyıklı kuşlar haricinde küflenme vb. zaiyat sıfır, başarı yüzde yüz :)
|
3 yaşındaki kızım akşam vakti çikolata istedi. Bende deneme için tam zamanı dedim ve bir tanesini kızıma verdim. Biraz sonra yine geldi ve baba çikolatasından yine istiyorum çok güzel yapmışsın dedi.
Ben amacıma ulaştım.Gerçekten lezzetliydi.Sebeb olanlara teşekkürler. |
Baba çikolatası :) çok güzel bir deyim. GDO'lu çikolatadansa çok daha faydalı. ne güzel...
|
Kuruttuğum trabzon hurmalarının birkaç tanesini yedik ,tadları harikaydı,içlerinden çıkan çekirdeklerin 7 tanesini toprağa gömdüm,bir gün önce de bu sitenin heyecanıyla olsa gerek 15-20 tane ceviz gömmüştüm,niyetim çıkan fidanları aşılayıp bahçeye dikmekti,sonra kendi kendime "Neden hazır fidanlardan almayıp tohum gömüyorum ki "diye sordum sonra da " İnsan kendi umutlarını tohum şeklinde toprağa gömüyor galiba" diye düşündüm...
|
Alıntı:
|
Sevgili kurutulmuş hurma severler, sizlere 180 adet hurma için istatistik bilgi veriyorum:
Kurutma ortamı :Ankara, açık hava, hafif rüzgar, ortalama ısı 6 * C 1. Kurutma süresi 26 Kasım - 28 Aralık .. 30 gün 2. İlk ağırlık (ortalama) 170 gr/adet 3. Onbeşinci gün otalama ağırlık 90 gr/adet 4. Otuzuncu gün (içi koyu kahvarengi) 55 gr/ adet 5. Lezzet : Çok tatlı 6. Kabuk : Kuru 7. Küflenme : Yirminci gün % 10'u sap tarafından küflenme yaptı, yeniden kaynar suda 10 san. tutarak kurutmaya bıraktım. Bir daha küflenme olmadı. 8. Tüketim oranımız % 30 BİLGİ HERKESİN ORTAK MALIDIR. |
Alıntı:
Bir de kurutma ortamınız nasıldı? Karşılaştırma olsun diye, benimkilerin yaş ağırlıkları da aşağı yukarı sizinki kadardı. 5-6 hurma 1 kg geliyordu. Kurutulmuş 23 hurma bir kg geliyor. Yani bir kurutulmuş hurma 43 gr gibi. |
Kurutma nereye kadar? Havalar rüzgarsız olduğu için uzun sürdü. Bir ayı geçti. Dışı kuru, dokununca içi esnemeyapıyor, tam olarak kuruması mı gerekiyor? İçi jöle gibi kalması mı lazım?
|
İçinin kıvamlı bir jöle gibi kalması gerekiyor. Bu noktada askıdan alıp daha fazla kurumayacağı bir ambalaja alabilrsiniz.
|
4 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim sayın meyvelitepe. 25 tanesi halen asılı diğerlerini indirdim. işte fotoğrafları:
Eklenti 120243 Eklenti 120244 Eklenti 120245 Eklenti 120246 int. sitelerinde ki saklama paketlerinin içinde sanki beyaz bir madde serpilmiş gibi gözüküyor; ne olabilir acaba! |
Beyaz madde meyvenin doğal şekeridir. Benimkiler de öyle olmaya başladılar.
|
Ben bu sayfaya hiç bakmıyorum! ;)
|
Ah güler abla bu kadar küseceğini bilseydim, şu pis boğazıma sahip olamadım, yoksa ne yapar eder bir kaçtane de olsa gönderirdim. :(
|
Hurmaları ağaçtan mı toplamıştınız, çarşı pazardan mı almıştınız?
Toptancı hallinden aldım. Hafif rüzgarlı balkon içinde kurudular.
|
Ankara'nın avantajı olmuş herhalde. Benzer koşullarda nemli bölgelerde kurutulmaya çalışılanların çoğu küflendi :)
Halden aldıklarınız da işlem görmemiş olmalı. Doğrudur, üreticiden işlem görmeden hale geliyor. Buradan alarak olgunlaştırıyorlar. |
Yukarıda nariçinin hurma resimlerine baktığımızda hurmalarda beyazlık oluşmadığını görüyoruz.
Beyazlık hurmanın dışarda-rüzgarda daha fazla kaldığının bir göstergesi mi yoksa şeker oranının daha fazla olduğunu mu gösterir? |
Bu yıl hiç rüzgar yoktu, üstelik hava da oldukça nemli geçti. Fakat ne de olsa İstanbul kadar nem yoğunluğu olamaz. Bakalım kapalı kalınca şekerlenme olacak mı!
|
Alıntı:
|
Biraz fazla asılı kalınca beyazlaşma oluyor fakat şart değil. Yenecek kıvama gelmiş, her bir hurma 45-50gr ağırlığa düşmüş ise daha fazla beklemeye gerek yok.
|
Kuruttuğum Trabzon hurmalarının tadının ramazanda aldığımız İran ya da Cezayir hurmalarının tadına çok benzemesi beni çok şaşırttı,gelecek yıl daha fazla kurutacağım...
|
Sn Nariçi'nden tadımlık isteyeceğiz artık :) Bizimkiler yeterli rüzgar ve güneş görmedikleri için malesef çürüyüp düşmüşler.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:26. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025