![]() |
Alıntı:
Küçücük balkona 200 taneye yakın hurma astım, kalanları da artık olgunlaşınca eşe dosta dağıtırım herhalde :)) |
Ben de konuyu bugün gördüm. Ereğli'de, köylerinde yetiştirdiklerini getiren bir kaç sebzecim var. Onlara sordum hemen. Ama henüz bir sonuç alamadım. Bakacaklar.
Sn akcan67, kendimi şanslı sayıyorum. Ben belki denk gelmeyecek ve kurutamayacağım ama yakında sizler sayesinde nasıl bir şey olduğunu görebileceğimi düşünüyorum. Kadıtarlasında olduğunuzu okudum. Ben de Bağlık lojmanlardayım. Belki tanışma vasilemiz olur hurmalar. |
Burada dünden beri rüzgar (poyraz) başladı kuruma çabuklaşacak. Bizim ki hepsi 40 adet. Manavdan alanlar sapsız olduğu için sapından bağlayamaya bilirler. Sapından bağlamak için dalından özel olarak kesilmesi gerekir.
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar
Yine kendi tecrübelerime dayanarak şunu söylemeliyim.Hurmaların üzeri kabuk bağladıktan sonra zamanla eğer küflenme oluyorsa bunları kuru bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz.Gayet güzel oluyor.Tabi hurmalara dokunduğunuz içinde içlerinde sert kalan kısımların dahada yumuşayarak dağılıp çabuk olgunlaşmasınıda sağlamış oluruz düşüncesindeyim. |
Sn.Akcan67, küflenme devam mı ediyor? Hurmaların asılı olduğu yeri fotoğraflama imkanı var mıdır?
|
Alıntı:
Alıntı:
Bir miktar alabilirim ve isterseniz, terasımın bir bölümünü kurutmak için kullanabilirsiniz :) |
Alıntı:
Malisef devem ediyor.Sanırım havaların yağışlı gitmesinden kaynaklanıyor.Yarın resimleri yüklerim. |
Serada mı kurutuyordunuz?
|
Serada kurutmuyorum.Dışarıda sadece üstü kapalı ve her tarafı açık.
|
Ne kadar bu sayfaya bakmayacağım desem de duramıyorum.
Adım çıktı deliye inmez yediye mi ne derler hani, aynen o misal, madem hava akımı istiyor, hurmaların karşısına vantilatör mü koysak acaba? Ohh klima gibi serin veya ılık ılık kururlar...:dilli: |
Alıntı:
Dün kuru incirleri yerken, hurmayla ne kadar benzer olabileceklerini düşünerek yedim. Hurmalarınızı siz yiyip bitirmeden ziyarete geleceğim elbet:)) Henüz tam kurumadan yemeye başlamışsınız, tam kurusun derken korkarım bana tadımlık kalmayacak:) Saygılar |
2 Eklenti(ler)
ürünlerimizi kurutmak için sayın meyvelitepenin üstüne basa basa belirtiği gibi ama benim imkansızlıkarımıdan dolayı bir okadarda boş vermişliğim yaptığım cevizli sucuklar yaklaşık 10 günden beri diil kuruma damlamayı zor kestim:D
neyseki havalar poyraza döndü biraz olsun kuruma işi başladı:( pazardan olgunlaşmamış sarı renkte sert hurmalar alıp soyup yaklaşık 20 sn kaynar suda bekletip hava akımı olan üstü kapalı bir yere astım onlarıda resimliyecem ama benim endişem hurmaların bulunduğu yer doğu ve batı hava akımı mevcut burası gibi ılıman iklimlerde KUZEY VE GÜNEY olması gerkliymiş |
Alıntı:
Ya beni görseniz daha da deli dersiniz, baktım kurumayacaklar aldım odaya yaktım sobayı, o yüzeydeki nemlilik ıslaklık odadaki ısı ile ince bir kabuk oluşturdu ve kurumaya yüz tuttular, bakalım göreceğiz, bir hafta on güne kadar belli olur ne olacağı. Delilik işte delinin ne yapacağı bellimi, seneye daha çok yapacak olursam korkarım kalolifer kurarım.:D:D |
2 Eklenti(ler)
Daha önce de yazdığım gibi, ilk olarak beş on tane yaptıklarımı kapalı bir ortama koymuştum, onlar küflenip gittiler çöpe, havaların serin ve rutubetli gidişi küflenmelerine sebebiyet vermişti.
Daha sonrakilerine soba yaktım ve dört beş günde kabuk yapıp kurumaya başladılar, durumları aşşağıda ki gibidir. Daha tam kurumamış olsalarda bu sabah bir tane deneme yaptım Bu şekilde de yemesi çok güzel, çok daha tatlanmış ve burukluğu kalmamış. Eklenti 114856 Eklenti 114857 |
Bu haftasonu Ereğlide kalmam gerektiğinden hurma işini halledeyim dedim. Bugün sebzecim köyünden, sabah toplanmış henüz olmamış sert ve tupturuncu hurmlar getirdi, 5 kilo kadar.
Yukarıda anlatılan yönetemle akşam bu işin ilk adımlarını hallederim. Umarım güzel bir tebrübe olur. |
Sn Lilium, inşallah yönteminiz iyi sonuç verir de( ki verecek gibi görünüyor) şu küf olayını böylece çözmüş oluruz. Sanırım böyle bir süre kurutup meyvenin kabuk bağlanması sağlanırsa tekrardan dışarı alınabilir.
Şurda yiyeceğimiz 3-5 tane hurma kurusu. Kaynar su, masaj, İçeri -dışarı, soba- klima. Ne eziyet ama:) Gerçi böyle bir lezzete değiyor ama değil mi? |
Geçen yılda birkaç tane yapmıştım, bu kadar zahmet vermemişti, bu yıl küflenmelerini havaların yağışlı ve nemli gitmesine bağlıyorum, yoksa fazla zahmetli bir şey değil, soy, sıcak suya sok ve as, geriye sadece ve sadece çok leziz bir çukulata yemek kalıyor.
Kabuk bağlamasından sonra tekrar dışarıya alınabilirmi bilemiyorum böyle bir deneyimim yok, fakat rutubetli yerde olmaması gerekir diye düşünüyorum. Bu yıl bizlere tecrübe olsun serin rutubetli havalarda buna dikkat edeceğiz, ya da önlemini alacağız. Sevgili Lonicera, onlar olsun yeter ki, ben onlara kalolifer bile kurarım. :p çünkü buna değer.:p |
Evet bu yıl tecrübe yılımız olacak. En azından benim şimdiden çıkardığım bazı dersler var.
Sn MeyveliTepe' nin dediği gibi az miktarda yapmak çok pişmanlık veriyor:) bu bir.. Bahçede yer açılıp korogaki için yeni trabzon hurması fideleri dikilecek, bu iki.. En önemlisi de görünüşe aldanmayıp kesinlikle hiçbir marketten hurma alınıp kurutma girişiminde bulunulmayacak, bu da üç.:) |
merhaba
Alıntı:
Sn tenari Hurma fiyatları hakkında da size bir bilgi vermesi açısından şunu belirteyim.En son hazırladığım hurmaların kilosunu 1 liradan temin ettim.Son derece mükemmel irilikte. |
Sn akcan67, bu bilgi için çok geç artık:) çünkü ben hurmaları getiren kadın 2 dedi, 2 verdim artık. Özellikle istediğim için 2 demiş olabilir. Ben de bir daha bulamaycağımı düşünerek sevinerek aldım zaten. Helal olsun napalım. 5 kilo getirmişti.
Dün pazara gittiğimde gördüm, bahçeden ne çıkarsa getirmişti teyzemin birisi, 1,5 dedi. Fazla canım acımasın diye başkasına da sormadım, ondan da elindeki kalan 1,5 kiloyu aldım. Akşam 6 kilosunu işledim. Dün geceden beri bütün kapıları açık oturuyorum evde, onlar çabucak kabuklansın küflenmesin diye üşümeye razıyım:) Yoğurt mayaladım o sıcak ister, onu da iyice sarıp sarmalayarak korudum. Ev haala ısınmış değil:) Artık yeter; ev sıcak, herhalde sorun olmaz, gündüzki akım yeterli olur diye düşünüyorum. |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 115228
Hurmalar gayet iyi durumda. Herhangi bir küflenme vs. yok. Mükemmel yenecek durumdalar. Saklanabilmeleri için biraz daha kurumaları lazım. Eklenti 115229 Sinek ya da kanatlı kuş zararı da yok. Tek problem iki ayaklı kanatsız ve bıyıklı kuşlar :) |
İki ayaklı kuşlar derken ...
uçan kuşlarda iki ayaklı.:) İnsan kuşlardan mı zarar var? Burda hurma 40 kuruşla başlıyor manavda 60-100 civarında. |
Düzelttim. Sanırım daha açıklayıcı oldu :)
|
Enteresan tarafı bu kuşların bıyıklı olmasıymış.:eek:
Bugün hava durgun daha önce kuru yüzeyli olan hurmaların yüzeyi nemli gibi geldi. Bu işin birincil koşulu rüzgarlı hava. |
Hurmaların daha çabuk kuruması için alttan yukarıya ortadan bıçakla yarılamaz mı?
|
Öyle daha iyi olacağını sanmam. Çünkü kuruma sürecinde önce dışı ince ama geçirgen bir kabuk bağlıyor, sonra içi süratle olgunlaşıp yumuşuyor, sonra da yumuşayan içi yavaş yavaş koyulaşıp kayısı kıvamına geliyor. Söylediğiniz gibi kesilme sonucunda bu süreç bozulabilir.
|
Sn meyvelitepe bu duruma kaç günde geldiler acaba
|
Sevgili lilium sen de benim gibi yap sus otur. Bu sene biz bu işi beceremedik, seneye yine talim yaparız. ;)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sabahları kırağıdan arabanın camları buz tutuyor,5 dakika buzları çözmek için uğraşıyorum bu durumda Ankara gibi yerlerde dışarıda hurma kurutma sanırım mümkün olmayacak.
|
Sn.Denizakvaryumu, soğuk bölgelerde de kurur. Isının kurumaya bir etkisi yok. Bana kalırsa daha da iyi kuruyacaktır çünkü havadaki nem oranı daha az. Korede tipi yemiş, don görmüş hurmanın daha iyi olduğuna dair bir yerlerde bir yazı okuduğumu hatırlıyorum.
|
1 Eklenti(ler)
|
Hımm teşekkürler.
Bu açıklama çok iyi geldi :) gelecek sene inşallah çok sayıda hurma kurutacağım. |
Ben karar verdim evdeki vantilâtörden daha büyüğünü alacağım, bakalım bu sefer başarılı olabilecek miyim? :p
|
Alıntı:
Sizinkiler üç haftada bu duruma gelmişler, benimkiler bir haftada sizinkilerden daha da fazla kuruduğunu fotoğraflardan tespit edebiliyorum. Demek istediğim şudur ki rüzgarlı hava yeterli olabilir ama sıcak hava da kurumayı hızlandırıyor. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Sn.Lilium, bu iş tamamıyle nem transferi ile ilgilidir. Konu ile ilgili fizik kuralları birebir geçerlidir.
Bu yıl hurma kurutmada üçüncü yılım ve her türlü hava durumunu fazlasıyla yaşadım diyebilirim. İlk yıl deneme yılıydı, 8-10kg kadar. Geçen yıl 175 kilo, bu yıl da 200 kilodan fazla. Fırın kurutmasını da etkilerini izlemek bakımından denedim. Siz nasıl istiyorsanız öyle yapabilirsiniz. Büyük miktarlar için daha iyi bir yol bulursanız ne güzel, hep birlikte öyle yaparız. |
1 ay oldu kurutmaya başlayalı ve ilk hacminin üçte birine düştü hurmalar.
Meyvelerin dışında beyazlık, doğal şeker, mutlaka meydana gelmesi gerekiyormu. |
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025