agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

aslan_k 18-11-2009 11:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 533981)
:)) Afiyet olsun.

Bu yıl yüzlerce kişi tonlarca hurma kurutuyor. Seneye belki de binlerce kişi olacak. Kendi adıma çok keyif verici bir durum.

İstanbul'da pek rağbet olmadı galiba, hurmaları topladım getirdim ama pek isteyen olmadı.:))
Küçücük balkona 200 taneye yakın hurma astım, kalanları da artık olgunlaşınca eşe dosta dağıtırım herhalde :))

tenar 18-11-2009 12:15

Ben de konuyu bugün gördüm. Ereğli'de, köylerinde yetiştirdiklerini getiren bir kaç sebzecim var. Onlara sordum hemen. Ama henüz bir sonuç alamadım. Bakacaklar.

Sn akcan67, kendimi şanslı sayıyorum. Ben belki denk gelmeyecek ve kurutamayacağım ama yakında sizler sayesinde nasıl bir şey olduğunu görebileceğimi düşünüyorum.

Kadıtarlasında olduğunuzu okudum. Ben de Bağlık lojmanlardayım. Belki tanışma vasilemiz olur hurmalar.

nariçi 18-11-2009 18:30

Burada dünden beri rüzgar (poyraz) başladı kuruma çabuklaşacak. Bizim ki hepsi 40 adet. Manavdan alanlar sapsız olduğu için sapından bağlayamaya bilirler. Sapından bağlamak için dalından özel olarak kesilmesi gerekir.

akcan67 18-11-2009 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tenar (Mesaj 534375)
Ben de konuyu bugün gördüm. Ereğli'de, köylerinde yetiştirdiklerini getiren bir kaç sebzecim var. Onlara sordum hemen. Ama henüz bir sonuç alamadım. Bakacaklar.

Sn akcan67, kendimi şanslı sayıyorum. Ben belki denk gelmeyecek ve kurutamayacağım ama yakında sizler sayesinde nasıl bir şey olduğunu görebileceğimi düşünüyorum.

Kadıtarlasında olduğunuzu okudum. Ben de Bağlık lojmanlardayım. Belki tanışma vasilemiz olur hurmalar.

Sn tenar isterseniz kendi yaptığım hurmalardan size ikram edebilirim.Çünki kurutmaya başlayalı 2-3 hafta olamasına rağmen,muhteşem bir tadı olduğunu söyleyebilirim.Neden bende yapmadım diyeceksiniz.Daha sonrada yollarda eminim hurma ağacı aramaya başlarsınız.

akcan67 18-11-2009 22:09

Arkadaşlar

Yine kendi tecrübelerime dayanarak şunu söylemeliyim.Hurmaların üzeri kabuk bağladıktan sonra zamanla eğer küflenme oluyorsa bunları kuru bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz.Gayet güzel oluyor.Tabi hurmalara dokunduğunuz içinde içlerinde sert kalan kısımların dahada yumuşayarak dağılıp çabuk olgunlaşmasınıda sağlamış oluruz düşüncesindeyim.

MeyveliTepe 18-11-2009 22:29

Sn.Akcan67, küflenme devam mı ediyor? Hurmaların asılı olduğu yeri fotoğraflama imkanı var mıdır?

malina 18-11-2009 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aslan_k (Mesaj 534347)
İstanbul'da pek rağbet olmadı galiba, hurmaları topladım getirdim ama pek isteyen olmadı.:))
Küçücük balkona 200 taneye yakın hurma astım, kalanları da artık olgunlaşınca eşe dosta dağıtırım herhalde :))

İstanbul'dan isteyen yok dediğinizi okuyunca, ne demişsiniz diye aradım. Çok üstü kapalı geçmişsiniz :)

Alıntı:

Sizinki kadar değil Sn Meyvelitepe :) hepsini kurutacak yerim malesef yok. Sadece alt mesajda gördüğünüz çıtalar hepsi o ;) İstanbul'daki arkadaşlara duyurulur !

Hurmalar gayet sert öyle tutuncu göründüğüne bakmayın, Grany Smith Elma gibi sertler.
Üstü yarı kapalı bir terasım var, iyi de rüzgar alıyor :)

Bir miktar alabilirim ve isterseniz, terasımın bir bölümünü kurutmak için kullanabilirsiniz :)

akcan67 18-11-2009 23:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 534708)
Sn.Akcan67, küflenme devam mı ediyor? Hurmaların asılı olduğu yeri fotoğraflama imkanı var mıdır?

Sn MeyveliTepe

Malisef devem ediyor.Sanırım havaların yağışlı gitmesinden kaynaklanıyor.Yarın resimleri yüklerim.

MeyveliTepe 18-11-2009 23:12

Serada mı kurutuyordunuz?

akcan67 18-11-2009 23:34

Serada kurutmuyorum.Dışarıda sadece üstü kapalı ve her tarafı açık.

Güler 19-11-2009 05:52

Ne kadar bu sayfaya bakmayacağım desem de duramıyorum.

Adım çıktı deliye inmez yediye mi ne derler hani, aynen o misal, madem hava akımı istiyor, hurmaların karşısına vantilatör mü koysak acaba?
Ohh klima gibi serin veya ılık ılık kururlar...:dilli:

tenar 19-11-2009 07:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 (Mesaj 534693)
Sn tenar isterseniz kendi yaptığım hurmalardan size ikram edebilirim.Çünki kurutmaya başlayalı 2-3 hafta olamasına rağmen,muhteşem bir tadı olduğunu söyleyebilirim.Neden bende yapmadım diyeceksiniz.Daha sonrada yollarda eminim hurma ağacı aramaya başlarsınız.

Sn akcan67, otobüsle Ankara'ya yolculuklarım sırasında görüyorum, haala tupturuncu hurmalar duruyor dallarında. Köylerden gelecek haberlerden ümitliyim, bakalım.

Dün kuru incirleri yerken, hurmayla ne kadar benzer olabileceklerini düşünerek yedim. Hurmalarınızı siz yiyip bitirmeden ziyarete geleceğim elbet:)) Henüz tam kurumadan yemeye başlamışsınız, tam kurusun derken korkarım bana tadımlık kalmayacak:)

Saygılar

idris şenol 19-11-2009 07:36

2 Eklenti(ler)
ürünlerimizi kurutmak için sayın meyvelitepenin üstüne basa basa belirtiği gibi ama benim imkansızlıkarımıdan dolayı bir okadarda boş vermişliğim yaptığım cevizli sucuklar yaklaşık 10 günden beri diil kuruma damlamayı zor kestim:D
neyseki havalar poyraza döndü biraz olsun kuruma işi başladı:(

pazardan olgunlaşmamış sarı renkte sert hurmalar alıp soyup yaklaşık 20 sn kaynar suda bekletip hava akımı olan üstü kapalı bir yere astım onlarıda resimliyecem
ama benim endişem hurmaların bulunduğu yer doğu ve batı hava akımı mevcut burası gibi ılıman iklimlerde KUZEY VE GÜNEY olması gerkliymiş

Lilium 19-11-2009 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 534781)
Ne kadar bu sayfaya bakmayacağım desem de duramıyorum.

Adım çıktı deliye inmez yediye mi ne derler hani, aynen o misal, madem hava akımı istiyor, hurmaların karşısına vantilatör mü koysak acaba?
Ohh klima gibi serin veya ılık ılık kururlar...:dilli:

Vantilatör iyi fikir.
Ya beni görseniz daha da deli dersiniz, baktım kurumayacaklar aldım odaya yaktım sobayı, o yüzeydeki nemlilik ıslaklık odadaki ısı ile ince bir kabuk oluşturdu ve kurumaya yüz tuttular, bakalım göreceğiz, bir hafta on güne kadar belli olur ne olacağı.
Delilik işte delinin ne yapacağı bellimi, seneye daha çok yapacak olursam korkarım kalolifer kurarım.:D:D

Lilium 21-11-2009 11:35

2 Eklenti(ler)
Daha önce de yazdığım gibi, ilk olarak beş on tane yaptıklarımı kapalı bir ortama koymuştum, onlar küflenip gittiler çöpe, havaların serin ve rutubetli gidişi küflenmelerine sebebiyet vermişti.
Daha sonrakilerine soba yaktım ve dört beş günde kabuk yapıp kurumaya başladılar, durumları aşşağıda ki gibidir.

Daha tam kurumamış olsalarda bu sabah bir tane deneme yaptım
Bu şekilde de yemesi çok güzel, çok daha tatlanmış ve burukluğu kalmamış.

Eklenti 114856

Eklenti 114857

tenar 21-11-2009 12:53

Bu haftasonu Ereğlide kalmam gerektiğinden hurma işini halledeyim dedim. Bugün sebzecim köyünden, sabah toplanmış henüz olmamış sert ve tupturuncu hurmlar getirdi, 5 kilo kadar.

Yukarıda anlatılan yönetemle akşam bu işin ilk adımlarını hallederim. Umarım güzel bir tebrübe olur.

Lonicera 21-11-2009 15:07

Sn Lilium, inşallah yönteminiz iyi sonuç verir de( ki verecek gibi görünüyor) şu küf olayını böylece çözmüş oluruz. Sanırım böyle bir süre kurutup meyvenin kabuk bağlanması sağlanırsa tekrardan dışarı alınabilir.

Şurda yiyeceğimiz 3-5 tane hurma kurusu. Kaynar su, masaj, İçeri -dışarı, soba- klima. Ne eziyet ama:) Gerçi böyle bir lezzete değiyor ama değil mi?

Lilium 21-11-2009 17:50

Geçen yılda birkaç tane yapmıştım, bu kadar zahmet vermemişti, bu yıl küflenmelerini havaların yağışlı ve nemli gitmesine bağlıyorum, yoksa fazla zahmetli bir şey değil, soy, sıcak suya sok ve as, geriye sadece ve sadece çok leziz bir çukulata yemek kalıyor.
Kabuk bağlamasından sonra tekrar dışarıya alınabilirmi bilemiyorum böyle bir deneyimim yok, fakat rutubetli yerde olmaması gerekir diye düşünüyorum.

Bu yıl bizlere tecrübe olsun serin rutubetli havalarda buna dikkat edeceğiz, ya da önlemini alacağız.

Sevgili Lonicera, onlar olsun yeter ki, ben onlara kalolifer bile kurarım. :p çünkü buna değer.:p

Lonicera 21-11-2009 18:09

Evet bu yıl tecrübe yılımız olacak. En azından benim şimdiden çıkardığım bazı dersler var.

Sn MeyveliTepe' nin dediği gibi az miktarda yapmak çok pişmanlık veriyor:) bu bir..

Bahçede yer açılıp korogaki için yeni trabzon hurması fideleri dikilecek, bu iki..

En önemlisi de görünüşe aldanmayıp kesinlikle hiçbir marketten hurma alınıp kurutma girişiminde bulunulmayacak, bu da üç.:)

akcan67 21-11-2009 22:07

merhaba
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tenar (Mesaj 535780)
Bu haftasonu Ereğlide kalmam gerektiğinden hurma işini halledeyim dedim. Bugün sebzecim köyünden, sabah toplanmış henüz olmamış sert ve tupturuncu hurmlar getirdi, 5 kilo kadar.

Yukarıda anlatılan yönetemle akşam bu işin ilk adımlarını hallederim. Umarım güzel bir tebrübe olur.


Sn tenari

Hurma fiyatları hakkında da size bir bilgi vermesi açısından şunu belirteyim.En son hazırladığım hurmaların kilosunu 1 liradan temin ettim.Son derece mükemmel irilikte.

tenar 22-11-2009 16:29

Sn akcan67, bu bilgi için çok geç artık:) çünkü ben hurmaları getiren kadın 2 dedi, 2 verdim artık. Özellikle istediğim için 2 demiş olabilir. Ben de bir daha bulamaycağımı düşünerek sevinerek aldım zaten. Helal olsun napalım. 5 kilo getirmişti.
Dün pazara gittiğimde gördüm, bahçeden ne çıkarsa getirmişti teyzemin birisi, 1,5 dedi. Fazla canım acımasın diye başkasına da sormadım, ondan da elindeki kalan 1,5 kiloyu aldım.
Akşam 6 kilosunu işledim. Dün geceden beri bütün kapıları açık oturuyorum evde, onlar çabucak kabuklansın küflenmesin diye üşümeye razıyım:) Yoğurt mayaladım o sıcak ister, onu da iyice sarıp sarmalayarak korudum. Ev haala ısınmış değil:)

Artık yeter; ev sıcak, herhalde sorun olmaz, gündüzki akım yeterli olur diye düşünüyorum.

MeyveliTepe 24-11-2009 21:18

2 Eklenti(ler)
Eklenti 115228

Hurmalar gayet iyi durumda. Herhangi bir küflenme vs. yok. Mükemmel yenecek durumdalar. Saklanabilmeleri için biraz daha kurumaları lazım.

Eklenti 115229

Sinek ya da kanatlı kuş zararı da yok. Tek problem iki ayaklı kanatsız ve bıyıklı kuşlar :)

nariçi 24-11-2009 21:41

İki ayaklı kuşlar derken ...
uçan kuşlarda iki ayaklı.:)
İnsan kuşlardan mı zarar var?
Burda hurma 40 kuruşla başlıyor manavda 60-100 civarında.

MeyveliTepe 24-11-2009 21:44

Düzelttim. Sanırım daha açıklayıcı oldu :)

nariçi 24-11-2009 21:52

Enteresan tarafı bu kuşların bıyıklı olmasıymış.:eek:

Bugün hava durgun daha önce kuru yüzeyli olan hurmaların yüzeyi nemli gibi geldi. Bu işin birincil koşulu rüzgarlı hava.

denizakvaryumu 24-11-2009 21:55

Hurmaların daha çabuk kuruması için alttan yukarıya ortadan bıçakla yarılamaz mı?

MeyveliTepe 24-11-2009 22:17

Öyle daha iyi olacağını sanmam. Çünkü kuruma sürecinde önce dışı ince ama geçirgen bir kabuk bağlıyor, sonra içi süratle olgunlaşıp yumuşuyor, sonra da yumuşayan içi yavaş yavaş koyulaşıp kayısı kıvamına geliyor. Söylediğiniz gibi kesilme sonucunda bu süreç bozulabilir.

Lilium 24-11-2009 23:34

Sn meyvelitepe bu duruma kaç günde geldiler acaba

Güler 24-11-2009 23:43

Sevgili lilium sen de benim gibi yap sus otur. Bu sene biz bu işi beceremedik, seneye yine talim yaparız. ;)

Lilium 25-11-2009 03:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 537187)

Sinek ya da kanatlı kuş zararı da yok. Tek problem iki ayaklı kanatsız ve bıyıklı kuşlar :)

Yok yok güler abla seneye kadar bekleyemeyeceğim, bizde bıyıklı kuş olup bir yerlere dalarız, sanada bıyık takar aramızda idare ederiz.;)

MeyveliTepe 25-11-2009 07:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 537256)
Sn meyvelitepe bu duruma kaç günde geldiler acaba

Üç hafta oldu galiba :)

denizakvaryumu 25-11-2009 07:58

Sabahları kırağıdan arabanın camları buz tutuyor,5 dakika buzları çözmek için uğraşıyorum bu durumda Ankara gibi yerlerde dışarıda hurma kurutma sanırım mümkün olmayacak.

MeyveliTepe 25-11-2009 08:40

Sn.Denizakvaryumu, soğuk bölgelerde de kurur. Isının kurumaya bir etkisi yok. Bana kalırsa daha da iyi kuruyacaktır çünkü havadaki nem oranı daha az. Korede tipi yemiş, don görmüş hurmanın daha iyi olduğuna dair bir yerlerde bir yazı okuduğumu hatırlıyorum.

MeyveliTepe 25-11-2009 08:44

1 Eklenti(ler)
Eklenti 115238

Bir haftadır bizim buralarda hava böyle. Ona rağmen olumsuz bir etki olmadı.

denizakvaryumu 25-11-2009 08:53

Hımm teşekkürler.

Bu açıklama çok iyi geldi :) gelecek sene inşallah çok sayıda hurma kurutacağım.

Güler 25-11-2009 10:12

Ben karar verdim evdeki vantilâtörden daha büyüğünü alacağım, bakalım bu sefer başarılı olabilecek miyim? :p

Lilium 25-11-2009 11:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 537269)
Üç hafta oldu galiba :)

Sormamın nedeni dış ortam ile iç ortam farklılıkları, bazı arkadaşların dışarıda küflenip cürüdüklerini yazınca bunun nem ve rutubetten kaynaklanabileceğini düşündüm, rutubetsiz ılık hatta sıcak bir ordamda daha iyi olabileceğini düşünüp sıcak odaya aldım, gördüm ki çok daha kısa bir sürede kuruyabiliyorlar.

Sizinkiler üç haftada bu duruma gelmişler, benimkiler bir haftada sizinkilerden daha da fazla kuruduğunu fotoğraflardan tespit edebiliyorum.
Demek istediğim şudur ki rüzgarlı hava yeterli olabilir ama sıcak hava da kurumayı hızlandırıyor.

Lilium 25-11-2009 12:15

Alıntı:

Isının kurumaya bir etkisi yok.
Ben aynı kanıda değilim, ısının kurumada etkisi olduğunu düşünüyorum,
Alıntı:

Bir haftadır bizim buralarda hava böyle. Ona rağmen olumsuz bir etki olmadı.
Öyle tahmin ediyorum ki hurmaları astığınız gün havalar böyle olsaydı küflenip çürürlerdi, meyvalar kabuk yapıncaya kadar ki ilk iki gün havaların ılık sıcak ve ya güneşli olması önemli diye düşünüyorum.

MeyveliTepe 25-11-2009 13:34

Sn.Lilium, bu iş tamamıyle nem transferi ile ilgilidir. Konu ile ilgili fizik kuralları birebir geçerlidir.

Bu yıl hurma kurutmada üçüncü yılım ve her türlü hava durumunu fazlasıyla yaşadım diyebilirim. İlk yıl deneme yılıydı, 8-10kg kadar. Geçen yıl 175 kilo, bu yıl da 200 kilodan fazla. Fırın kurutmasını da etkilerini izlemek bakımından denedim.

Siz nasıl istiyorsanız öyle yapabilirsiniz. Büyük miktarlar için daha iyi bir yol bulursanız ne güzel, hep birlikte öyle yaparız.

cukurovalı 25-11-2009 13:52

1 ay oldu kurutmaya başlayalı ve ilk hacminin üçte birine düştü hurmalar.

Meyvelerin dışında beyazlık, doğal şeker, mutlaka meydana gelmesi gerekiyormu.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025