agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni9Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-12-2007, 15:50   #1
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Zeytinyağı

Doğanın insanoğluna armağan ettiği en değerli besinlerden birisidir zeytinyağı. Bu mucizevi yağın sağlık açısından sunduğu nimetler saymakla bitmez. Çocukluktan yaşlılığa yaşamımızın her döneminde zeytinyağı sağlığımızı bir çok açıdan olumlu yönden etkiler. Zeytinyağının genel tanımını yapıcak olursak; sadece zeytin ağacı meyvelerinden elde edilen hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal hali ile tüketilebilen, oda sıcaklığında sıvı olan bir yağdır.


Zeytinyağı Çeşitleri

Türk Standartları Enstitüsü’nün belirlediği ölçülere göre üç tür zeytinyağı vardır:

1.Natürel Zeytinyağı: Yeşilimsi sarı renkte, zeytinin kokusunu ve tadını en yoğun, en doğal biçimde muhafaza eden, tabiatın bize sunduğu en kaliteli besinlerden birisidir. Renginin tonu, üretim yerine göre değişir. Endülüs natürel zeytinyağlarının rengi sarıya bakarken, Toskana ve Ayvalık’ta yeşil hakimdir. Doğal haliyle, işlenmeden yenilebilir.

Bu tür zeytinyağı, kendi içinde iki kategoriye ayrılır: Sızma ve Natürel. Sızma Zeytinyağı’nın asit oranı en fazla 1’dir. En makbul zeytinyağı olarak kabul edilen sızma, genellikle çiğ olarak tüketilir. En çok salatalarda kullanılan sızma zeytinyağı, pişmiş sebzelere ya da İtalyanlar'ın yaptığı gibi makarnalara sos olarak eklenebilir. Natürel zeytinyağı ya da Extra zeytinyağının asit oranı ise yüzde 1-2 arasındadır. Natürel zeytinyağında, daha yoğun bir zeytin tadı vardır.

2. Rafine Zeytinyağı: Asit oranı yüksek olan zeytinyağının, yenilebilir nitelikte olmadığından rafine edilmesi gerekir. Fiziksel rafinasyon işlemi sonrasında elde edilen rafine zeytinyağı, hemen hemen sıfır asit oranına sahip, yağın kalitesini bozan maddelerden arındırılmış bir yağdır.

3. Tip Zeytinyağları: Riviera zeytinyağı olarak bilinen bu yağ, rafine ve natürel zeytinyağların belli oranlarda (yüzde 10 - 20 oranında natürel) karışımından elde edilir. Özellikle yemek ve kızartmalarda kullanılır. Riviera zeytinyağının lezzet ve kalitesini, karışım oranları ve natürel zeytinyağının niteliği belirler. Asit oranı en fazla 1’dir.

Zeytinyağının saymak ile bitmeyen yararları;

1) Zeytinyağı kalp ve damar hastalıklarında temel risk faktörü olan kolestrolü azaltarak damar tıkanıklıklarını önler.

2) Zeytinyağı kolestrol içermez. İnsan bünyesinde kandaki kolestrol seviyesini düşürür, kötü huylu kolestrolü azaltırken iyi huylu kolestrole dokunmaz. Halbuki diğer bitkisel sıvı yemeklik yağlar kolestrol seviyesini düşürürken kötü kolestrol ile birlikte iyi kolestrolüde düşürür. Bu durum zeytinyağı için bir avantajdır.

3) Sıcak ve soğuk tüketildiğinde mide asitliğini azaltarak gastrit veya ülsere karşı koruyucu bir rol oynar.

4)Bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağdır ve bağırsaklardan geçişi düzenleyen özelliği vardır.
5)Safra taşı riskini azaltır ve taşların erimesine yardımcı olur.

6)Kemik ve dişlerin gelişimini, hücre ve dokuların yenilenmesini sağlar, yaşlanmayı geciktirir.

7) A,D ve E vitaminlerince zengindir.

8)Bebek besleyen ve emziren annelerin beslenmesinde en uygun yağdır.

9)Antioksidan maddeler içermesi nedeni ile diğer yağlara göre yüksek sıcaklıklarda bile daha dayanıklıdır ve bu özelliğine bağlı olarak kızartmalarda kullanılabilecek en sağlıklı yağdır.

10) Zengin antioksidan içeriğinden dolayı yaşlılarda ve bebeklerde beyin ile sinir sisteminin gelişmeyle yenilenmesinde önemli rol oynar...

Daha çok yararı var yazmak ile bitmez

Zeytinyağının Kalite Kriterleri:
1)Zeytinyağının rengine bakılır:Kalitesine göre açık sarıdan yeşile doğru renk değişimi gösterir. Zeytinyağının renginin koyu olması içindeki katkı maddelerinin göstergesidir ve bu da kalitesinin düşüklüğün belirtisidir.
2) Zeytinyağının kokusuna bakılır:Zeytinyağının kendine has bir kokusu olmalıdır.
3)Zeytinyağının donma derecesine bakılır: Zeytinyağı normal sıcaklıkta +4-+5 derecede donar. +2 derecede beyaz tanecikli bir hale gelir.
4)Acılaşma : Güneş ışığı, hava, sıcaklık , nem ve metal oksitlenmesi nedeniyle zeytinyağında acılaşma meydana gelebilir.
5)Karışık Yağ: En çok rengini sarılaştırmak amacıyla Pamuk yağıyla karıştırılır.Ayrıca Susam ve Ayçiçeği yağıyla da karıştırılabilir.

Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilmeli?

- Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14-15 C'dir.
- Zeytinyağı her türlü kokuyu çeker, içine alır. Bu nedenle yabancı koku olmayan yerlerde ağzı kapalı olarak muhafaz edilmelidir.
- Zeytinyağları renkli cam şişelerde, renkli camlı damacanalarda ve içi laklı teneke kutularda dolu olarak saklanmalıdır. Plastik bidonlar, kalaysız teneke veya sac kaplar uygun değildir. Zeytinyağı ağzı açık olarak uzunca bir süre hava ile temas ederse, yağ bozulmaya başlar ve asitliği yükselir.
- Usülüne uygun olarak saklanan naturel zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl, riviera ve rafine zeytinyağları 1.5 yıl dayanırlar.

Kaynaklar: Gıda Dünyası Dergisi Aralık Sayısı, Yemeklik Yağ Teknolojisi Ders Kitabı.

mazda_ozan beğendi.
Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2007, 19:25   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Sevgili kardeşim Sebo senin bu bilgilerinin yanında bende zaytinyağı yapım aşaöalarını yazayım bari

İlk önce zeytinler hasat edilir, yapraklarından ve yabancı maddelerinden ayrılır. Daha sonra zeytinler çekirdekleri ile birlikte dikey biçimindeki ezici taşlar yardımı ile güzelce ezilir ve zeytin hamur(pirina) haline getirilir. Sonra bu pirina yani hamur jut bezinden dokunmuş bohça biçimindeki torbalara doldurulur ve hidrolik prese maruz kalır. Presleme işlemi 3 şekilde yapılır ve bu işlem 10 dk. sürer. Bu presler sonucu ortaya zeytinyağı ve karasu açığa çıkar. Bu karasu yani meyve suyunu ayırmak için zeytinyağı+karasu dinlendirme tankına alınırlar. Bu tankta zeytinyağı üste çıkar ve kolay bir şekilde zeytinyağı alınır. Lakin alınan zeytinyağının içindede az bir miktarda karasu olduğu için zeytinyağı santrifüj ayırıcılara gönderilir ve zeytinyağı karasudan tamamiyle ayrılır. Daha sonra zeytinyağı depolama tankına gönderilir ve satış için hazırlanır.

NOT:Eğer eksiklerim varsa lütfen affediniz ve tamamlayınız


SEVGİLERİMLE...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2007, 08:04   #3
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Arkadaşlar, geçen hafta okulumuz öğrencilerinden bir grup,gezi-gözlem yapmak için Zeytinyağı fabrikasını ziyaret ettiler. Ben de onlarla gidip oradaki işlemleri görüntüledim. Şu anda o fotoğraflar okuldaki dosyamda yüklenmiş. İnşallah yarına sizlere aşama aşama zeytinyağı'nın elde edilişini buraya eklerim.


Düzenleyen Buket Aknar : 09-12-2007 saat 08:49
Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 20:24   #4
Ağaçsever
 
guler64's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar Mesajı Göster
Arkadaşlar, geçen hafta okulumuz öğrencilerinden bir grup,gezi-gözlem yapmak için Zeytinyağı fabrikasını ziyaret ettiler. Ben de onlarla gidip oradaki işlemleri görüntüledim. Şu anda o fotoğraflar okuldaki dosyamda yüklenmiş. İnşallah yarına sizlere aşama aşama zeytinyağı'nın elde edilişini buraya eklerim.
Buket hanım yıllardır yemegimi zeytinyagı ile yapıyorum .İmalat hane temizmi?saygıllarımla.

guler64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2007, 17:42   #5
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Buket Hanım buna çok seviniriz, bu fotoğrafları eğer izniniz olursa bizde okuldaki çalışmalarımızda kullanmak isteriz.
Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2007, 14:59   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-12-2007
Şehir: Akcay
Mesajlar: 1
konuyla ilgili yardım edebileceğim bir şey varssa bende yardım edebilirim sizlere bizler edremit körfezinin zeytinyağını toplayan toptancıyız sadece körfezin yağı üzerinde calışıyoruz . hertürlü yardıma acığız.....

İdamis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2007, 21:17   #7
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sn. İdamis;

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz efendim, desteğiniz için teşekkür ederim. Herhangi bir bilgiye ihtiyacımız olduğunda sizin ile irtibata geçeceğim. Sizde lütfen forum kullanma klavuzunu okuyunuz bu sizin için iyi olacaktır kurallarımızı öğrenmiş olursunuz;
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2007, 23:32   #8
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
merhaba,

Biz her yıl kendi zeytinlerimizden toplayıp, Tarsus'ta bir tesiste yağını çıkarttırıyoruz.
"Kargaya yavrusu kuzgun görünür" misali, tattığımız diğer zeytinyağlarında da bu tadı bulamıyoruz Muhtemelen, gerçekten kaliteli başka yağ tatmadığımızdan.
Yağımızın kalite analizini yaptırabileceğimiz kurumlar var mı, varsa maliyeti nedir acaba?

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 18:48   #9
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sevgili Msaygin;

Adanada ne gibi kurumlar var bilmiyorum ama, okulumun yan tarafında "Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü" var. Bu gibi kurumlara kişisel analizler yaptırabiliyorsunuz. Bursa gıda kontrol ve merkez araştırma enstitüsü'nün web adresi:
http://www.bursagida.gov.tr/

Umarım yardımcı olabilmişimdir...

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2007, 19:19   #10
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Galeri: 36
Çok teşekkürler, benzeri bir kurum Adana'da da vardır mutlaka.Şahsen böyle bir işlem yaptırmış olan var mıdır diye de merak etmiştim.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 20:46   #11
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Ben, bir haftadır her gün okul dönüşünde fotoğrafları aktaramadığımı hatırlayarak sizlere karşı mahcup olduğumu düşünüyorum. İnşallah yarına unutmayıp USB'ye aktaracağım ve burada sizlere göstereceğim.

Sevgili güler64, ben orayı gördüğümde inanamadım. El değmeden, pırıl pırıl bir zeytinyağı elde ediliyor. İçimden uzanıp bir bardak doldurmak ve içmek geldi.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 21:04   #12
Ağaçsever
 
guler64's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar Mesajı Göster
Ben, bir haftadır her gün okul dönüşünde fotoğrafları aktaramadığımı hatırlayarak sizlere karşı mahcup olduğumu düşünüyorum. İnşallah yarına unutmayıp USB'ye aktaracağım ve burada sizlere göstereceğim.

Sevgili güler64, ben orayı gördüğümde inanamadım. El değmeden, pırıl pırıl bir zeytinyağı elde ediliyor. İçimden uzanıp bir bardak doldurmak ve içmek geldi.
Buket hanım çok teşekkür ederim. İçim rahatladı hoşçakal

guler64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 21:05   #13
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Güler Hanım, sizin sorunuz insanın aklına hemen marka faktörünü getiriyor. Piyasada yer edinmiş, belirli devlet kurumları tarafından kontrol edilen, bir isim yapmış firmalara güven elbetteki daha fazla oluyor.

Buket Hanım, estağfurullah efendim sizin iyi niyetinizi hepimiz biliyoruz. En kısa zamanda fotoğrafları kısada olsa açıklamalar ile bekliyor olacağız.

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 17:11   #14
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Açıklamalarını da eklemeye çalışacağım umarım başarılı olurum.

Zeytinler önce, genişçe bir kısımda yıkanmaya gitmeden önce toplanıyorlar 1, fotoğrafta görülen kısımın altı açılarak asansör veya merdiven gibi bir makine (2. 3. fotoğraflar) yardımı ile yıkanacakları yere taşınıyorlar.

Eklenen Resimler
   
Vegy beğendi.
Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 17:18   #15
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Zeytinler görüldüğü gibi yıkandıktan sonra yola devam ederek ( ben onu görüntüleyemedim) yine kapalı başka bir kısımda ki içerisinde blender gibi bir alet var orada öğütülür, ardından çekirdekleri ile sıvı kısmı ayrıştırılarak katı kısım (adına ne dendiğini şimdi hatırlamıyorum) ayrı bir yere aktarılıyor, sıvı kısım ise görüldüğü gibi zeytin yağı olarak karşımızda...

Eklenen Resimler
   
Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 17:28   #16
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Sanırım karşımızda dediğiniz yağ henüz ham yağ olmalı çünkü daha berraklaşmamış baya bir işlemden geçtğini kırlangıç yağ fabrikasından biliyorum sızma yağ olabilmesi için çok daha fazla işlem gerekiyor sanırım.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 17:38   #17
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Bir sızma yağ var ayrıca bizde "kara yağ" denen rengi daha koyu olan sanırım başka işlemlerle pişirilmiş yağ var ama benim görüntülediğim bu aşamaya kadar olan kısım.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 17:47   #18
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Anladım ama bukadar işlemden sonra yeniliyorsa iyi değil sanırım zararlı asitlerinden bile arındırılmamış gibi geldi bana inanın o aşamadan sonra bir rafine fabrikasına gitmiş olmalı rafine edilen yağları bu şekilde açıkda kesinlikle göremezsiniz tamamen kapalı basıclı borular içinde bir kaç makinadan daha geçiyor. Açıkda görüken makinadan çıkan tek posası görükür bazende bir kaçtane kapan vardır kaçakları yakalamak için.
Sizin gösterdiğiniz aşamadan sonra öğle çok asit çıkıyorki o asitlere beton dayanmıyor hatda bazı seramikler bile dayanmıyor o tür fabrikaların tabanları EPOKSİ boya **** EPOKSİ derzler le yapılıyor o keskin asitler ancak onlar dayanıyor.
Bu aşama bukadar biz yiyoruz diyorsanız tavsiyem yemeyin.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 17:53   #19
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Önce şunu belirtmekte yarar var sanırım. Ben bu konunun uzmanı değilim. Okulda öğretmen arkadaşlarımın öğrencilerimizi gözleme götürdüğü bir fabrikaya idareci olarak gittim ve orada bulunduğum kısa sürede bir kaç kare fotoğraf aldım. Çok hızlı bir kaç bilgi de aldıktan sonra ayrıldım ve burada arkadaşların isteği ile fotoğrafları ekledim. Yorum yapmaya mevcut bilgim yeterli değil. Bahsettiğiniz zemin durumları , derzler hakkında hiç bir bilgim yok. Asit konusuna gelince yapılan işlemler ile ilgili bilgi veren görevli arkadaşlar ne anlattılarsa onları aktardım. Zaten bazı işlemleri görüntüleyemedim.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 18:18   #20
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Slemlar Buket hnm bende konuyu çok iyi bilmiyorum sadece bulunduğum ortamlarındaki gözlemlerimi aksettirdim ki bu şekilde olanlar yenmeyesin diye **** görenler ZEYTİN yağı bu aşamada yeniyor sanmasınlar diye sanırım bu işin uzmanları bizi daha iyi aydınlatacaktır diye umuyorum iyi akşamlar.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 18:40   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Sevgili Buket hanım, sizin dediğiniz katı kısmın adına yanlış hatırlamıyorsam pirina adı verilir...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 18:49   #22
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Sercan, sanırım öyle birşeydi. Hatta fabrikanın dışında tepeleme (küçük bir dağ gibi ) duruyordu. Sanırım yakıt olarak kullanılabiliyormuş.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 18:56   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Evet Buket hanım, bu konuda haklısınız...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 19:55   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Rafine olan bir zeytinyağını hiç bir Egeli yemez...rafine demek asiti yüksek olan yağın asitini düşürmek demek...

Rafine sürecindeki işlemler ise işin doğallığından, vitaminlerden, minerallerden uzaklaşmak demek.Bir başka anlatımla rafine zeytinyağı asiti yüksek yani kötü zeytinyağını kimyasal metodlarla iyileştirmek demek.

Gerçek zeytinyağı kaliteli zeytinlerden elde edilen hiç bir kimyasal işlemden geçmeyen sızma zeytinyağı demek hele bir de soğuk pres olursa deymeyin keyfimize...

http://www.zeytinim.com/bolumyazilari.aspx?id=1

linkteki zeytinyağını tavsiye ederim.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2007, 22:23   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sayın uzman16

favori zeytinyağım ve eşe dosta tavsiye ettiğim zeytinyağı -laleli- yani linkini verdiğim.
(organik 3 lt teneke ya da sızma 5 lt teneke alın)
Aldığı ödüller de kalitesinin kanıtı.

deneyin vazgeçemeyeceksiniz.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2007, 11:43   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Pirinada da bir miktar yağ vardır. Bu, kimyasal yollarla ayrıştırılarak sabun imalinde kullanılır.

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2008, 15:48   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Gerçek sızma nasıl olur?

Büyük küçük tüm marketlerin raflarında dizi dizi "sızma zeytinyağı" etiketli şişeler var.

"Gerçek sızma" zahmetli bir iş olduğundan, "kontinü" tipi makine grubunda üretilen zeytinyağları, son yıllarda "sızma" diye satılır oldu.

Babadan zeytinyağcı Ali Erişen'i bulmuşken, bu konuya açıklık getirmesini istiyor ve soruyoruz;

- Gerçek sızma zeytinyağı nasıl olur, bir anlatır mısınız?

- Gerçek sızma, eskiden kullanılan ve son yıllarda yeniden moda olmaya başlayan sulu baskı sistemiyle elde edilen yağdır. Zaten, rafları dolduracak kadar sızma yağ olmaz. Çünkü o kadar çok çıkmaz. Şimdi yarım asitlik yağa bile sızma deniyor.-

Gerçek sızmaya geleyim...

- Dev değirmen taşlarında altında ezilen zeytin hamur haline gelir. O hamur, sızdırma özelliği olan çuvallara doldurulup sızmaya bırakılır. Bu hamurdan ilk çıkan yağ, gerçek sızma zeytinyağıdır.

Ama bu sistemin en büyük dezavantajı, sistemde hijyenik koşulların tam olarak sağlanmasının zorluğudur. Fransa'da halen bu eski sistemi kullananlar var.
- Bu sistemi kullananlar bizde de var ama ürünleri pahalı.
- Tabii, litresini 35-40 liraya satıyorlar. Ben organik bir ürünü sulu baskı sistemiyle sıkarsam 35-40 liradan aşağı vermemem lazım.

Türkiye'de zeytinyağı tüketim miktarını düşünecek olursak bu yağın tercih edileceğinden emin değilim.
http://www.zeytuni.blogspot.com/

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2008, 16:01   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sızmaya örnekler:Fiyatlara dikkat edilirse yukarda belirtilen açıklamanın doğrulandığı görülmekte.

Bu zeytinyağlar ilaç niyetine içilir.

http://www.ta-ze.com.tr/tr/tr/products/detail/25.aspx

(yarım litresi 70 YTL)

http://www.ta-ze.com.tr/tr/tr/products/detail/23.aspx

(yarım litresi 27,50 YTL)

http://www.ta-ze.com.tr/tr/tr/products/detail/1.aspx

(yarım litresi 27,50 YTL)

Eklenen Resimler
 
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 16:36   #29
Ağaç Dostu
 
imgelem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-01-2007
Şehir: Cunda Adası / Ayvalık
Mesajlar: 312
Galeri: 25
Bilmiyorum başlık uygun mu,ama burada paylaşılabilir diye düşündüm.Aslında Sayın Malina'dan rica etsek Zeytin ve Zeytinyağı üst başlığında ilgili konuları toparlasa .Farklı yerlerde açılmış bir sürü başlık var.Zeytin sektöründen biri olarak zaman zaman bilgileri arkadaşlarla paylaşmak isterim.

Balığı ayçiçeği yağında kızarttığımız zaman, balıktaki Omega-3 yok oluyor! Sadece ve sadece zeytinyağı ile kızartılmalı.


Omega-3 hangi gıdalarda saklı?
İşte Prof. Dr. Kenan Demirkol ile akıllı beslenme üzerine özel yeni bir röportaj daha! Günlük Omega-3 ihtiyacımızı nasıl karşılarız? Balık yağı satarken nasıl bir tuzak kuruyorlar?


Hastalanmadan sağlıklı yaşamın sırrı akıllı beslenmede, akıllı beslenmenin sırrı da Omega-3'te saklı!


Peki sağlıklı yaşamın anahtarı Omega-3 ihtiyacı hangi gıdalardan alınır? Hayvansal ve bitkisel Omega-3 içeren gıdalar neler? Hangi balıklar zararsız? Keten tohumunun sırrı ne? Tuzağa düşmeden balık yağı nasıl alınır?


Ve Omega-3 hakkında merak edilen soruların cevapları.


İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol iyibilginin sorularını yanıtladı..


-Günlük Omega-3 ihtiyacımızı doğal yolla nasıl karşılarız?


"Omega-3 kaynakları hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılıyor. İnsan vücudunun günde 1-1,5 gr. hayvansal Omage-3'e ihtiyacı vardır. Hayvansal Omega-3 kaynakları arasında, ilk sırada yumurta yer alıyor. Her gün bir yumurta Omega-3 ihtiyacının büyük bölümünü karşılar."


-Yumurtanın yıldızı son günlerde iyice parladı, peki özgür tavuk yani doğal köy yumurtası mı tercih edilmeli?


"Eğer bulunabilirse tabiî ki doğalı tercih edilmeli. Ancak büyük şehirlerde marketlerde ambalajlı satılan, doğal yemle beslenmiş ve Omega-3 açısından zenginleştirilmiş yumurtalar alınabilir. Ben de bu yumurtalardan yiyorum."


-Yumurtadan sonra ikinci sırada yer alan Omega-3 kaynağı nedir?


"Balık. Haftada 3-4 defa balık yiyerek hem sağlıklı beslenmiş, hem de Omega-3 ihitiyacımızı karşılamış oluruz."


-Balık ama hangi balıklar?


"Özellikle küçük balıklar tercih edilmeli, çünkü büyük balıklar denizlerdeki ağır metaller açısından risk içeriyor. Ağır metaller balıkların yağlarında birikir, onları yediğimizde vücudumuzda serbest radikallere dönüşerek hastalıklara zemin hazırlar. Bu yüzden hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük deniz balıklarını öneriyoruz. Kızartma yapılabilir, ancak kesinlikle ayçiçeği veya mısır yağı ile değil! Balığı ayçiçeği yağında kızarttığımız zaman, balıktaki Omega-3 yok oluyor! Sadece ve sadece zeytinyağı ile kızartılmalı.


İnsan beyninde de bütün hücrelerin duvarında olduğu gibi oleik asit ve Omega-3 vardır. Saf sızma zeytinyağı en iyi oleik asit kaynağıdır. İyi kolesterolü düşürmeden, kötü kolesterolü düşürür bu kalp için en sağlıklı yağ demektir.


Evliya Çelebi seyahatnamesinin Trabzon bölümünde hamsiyi zeytinyağında pişirme tarifi vardır. 400 sene önce zeytinyağında kızartma yapılırken, 100 sene önce mi yanıp zehirler oldu! Zeytinyağı yanınca kanser yapar iddiası tamamen emperyalist oyunun bir parçasıdır. Margarin ve mısırözü yağını dünyaya pazarlayabilmek için! Yunanistan'da yıllık zeytinyağı tüketimi kişi başı 20 kg. Türkiye'de ise 1 kg. Sağlık sorunları Türkiye'de neden artıyor gerisini siz düşünün!


Zeytinyağı ısıya dayanıklıdır, zeytinyağının yanma derecesi 250 derecedir. Siz yakamazsınız, tam aksine ısıya en dayanıklı yağ zeytinyağıdır. Sızma zeytinyağında daha düşük ısılarda duman görürsünüz ama bunun hiçbir zararı yoktur. Evliya Çelebi'nin tarif ettiği gibi hep zeytinyağı."Bu arada kızartma sevmeyenler balık buğulama yapabilirler."


-Çiftlik balıklarındaki Omega-3, deniz balıkları ile aynı oranda mıdır?


"Bazı çiftlik balık üreticileri iki kat Omega-3 içeriyor diyorlar. Ancak bir gerçek var ki çiftlik balıkları yapay yem ile besleniyor ve bu çiftlik balıkları deniz balıklarının yediği yosunu, yeşil Omega-3 kaynaklarını yiyemiyor, işte bu çerçeveden baktığımızda çiftlik balıkları, deniz balıklarına oranla yüzde 50 daha az Omaga-3 içeriyor diyebiliriz."


-Bitkisel Omega-3 kaynakları nelerdir?


"Bitkisel Omega-3 kaynaklarına geçmeden önce, bitkisel Omega-3'lerle ilgili önemli bir noktanın altını çizelim. İnsan vücudunun günde 1-1,5 gr. hayvansal Omega-3'e ihtiyacı olduğunu söze başlarken de belirtmiştim. Hayvansal Omega-3 içeren gıdalar, insan vücudunda 3 gramda 1,5 gram Omega-3'e dönüşür. Bitkisel Omega-3'ler ise insan vücudunda 7 gramda 1,5 gram Omega-3'e dönüşür.


Örneğin; Ceviz Omega-3 kaynağı olarak bilinir, cevizden vücudumuzun ihtiyacı olan Omega-3'ü alabilmek için çok fazla kalori alabileceğimiz noktasına dikkat edilmelidir."


-Bitkisel Omega-3 kaynaklarından fazla kalori almadan sağlıklı olarak faydalanmak mümkün değil mi?


"Bitkisel Omega-3'ü en çok bulunduran besin maddesi "keten tohumu"dur. Bu nedenle günde 1-2 tatlı kaşığı tatlı kaşığı keten tohumu, tane olarak özellikle salatalara konarak tüketilebilir. Keten tohumlu ekmekler tercih edilebilir. Yurtdışında ekmek hamuruna katılır. Ancak, hazırdan ziyade, tam buğday unu ile evde yapılan ekmek hamurunun içine tane olarak keten tohumu katılmasını öneririm."


-Keten tohumu ekmek ile beraber pişince vitamin değerinde bir eksilme olur mu?


"Hayır olmaz. Keten tohumu öğütüldükten 24 saat sonra vitamin değerini kaybeder. Bu yüzden tane olarak alınmalıdır ve mümkünse çiğnenmelidir. Öğütüp tüketenler ise evde kendileri öğütüp, 24 saat içinde tüketmelidirler."


-Keten tohumunun sürekli alınmasında bir sakınca var mı?


"Hayır yoktur. Keten tohumu rahatlıkla her gün kullanılabilir. Ancak, kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta; 1 tatlı kaşığı keten tohumunu birden ağza alıp çiğnemeye çalışılmamalıdır. Kendi ağırlığının 7 katı su tutucu özelliğinden dolayı ağızda hemen şişer ve boğulma riski doğurabilir. Bu yüzden salata veya ekmek içine koyarak ve çiğnenerek tüketilmesini tavsiye ediyoruz."


-Peki başka hangi bitkiler Omega-3 içerir?


"Tüm yeşil otlar. Semizotu bu yeşil otların başında gelir. Salatada tercih edilecek yeşillikler iyi birer Omega-3 kaynağıdır."


-Hazır olarak satılan Omega-3, diğer adıyla balık yağı kapsülleri faydalımıdır?


"Elbette. Ben de her gün bir tane Omega-3 kapsülü kullanıyorum.


-Omega-3 kapsülleri alırken nelere dikkat etmeliyiz, en iyi balık yağı kapsülü hangisi?


"Bu kapsülleri alırken tuzağa düşmemek gerek. Bazı ambalajların üzerinde 1,5 gram Omega-3 içerir yazıyor, iyi de bu yağın hepsi Omega-3 değil ki, toplam yağların yani kapsülün miktarı o kadar!


Ambalajın üzerinde EPA ve DHA miktarına ve toplam miktarın ne olduğuna bakılmalı. Hangisi EPA ve DHA'yı en yüksek miktarda içeriyorsa o tercih edilmeli."


www.iyibilgi.com özel Nihal Doğan

imgelem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2016, 12:06   #30
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster

Yayla çorbası ve zeytinyağlı barbunya dünden
Söz zeytinğağlı yemekten açılmışken, sanıyorum ülkemizde çok az kişinin uyguladığı ve benim de eşime ısrarla söylediğim önemli bir hususu belirtmeden edemedim..Çünkü ben çok tanık oluyorum; insanlar özellikle soğan kavurma aşamasında tüm zeytinyağını tencereye boca edip, o güzelim değerli yağı yakıyorlar ve birçok yararlı özelliğinden mahrum kalıyorlar:

''...Sıcak yemek yaparken kullanılacak yağın önce %10 'u konur!
Yemek pişirirken de kullanacağımız yağ miktarının onda birini baştan koyup kalan kısmını yemek pişirilip, ılındıktan hatta soğuduktan sonra ilave edersek zeytinyağının çoğunu ısıtmadan yani bozmadan kullanmış oluruz. Aslında geleneksel yemek tariflerimizdeki soğan kavurma sağlıklı olmadığından tüm malzemeleri çiğden koyarak yemek pişirilmelidir, böylelikle baştan hiç yağ koymayabiliriz.''


ZEYTiNYAĞI NASIL KULLANILMALI, NASIL SEÇİLMELİ? - Yarımadanın Sesi

Kolay gelsin..

ayazkentli beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025