![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Penelophe elindekiler ne alemde anlamadım ama hemen yemek için yaptıysan hergün suyunu değiştirmen gerek 10-15 gün içinde acısı kaybolunca tuz, limontuzu ekliyorsun bu kadar. Ama 2 ay sonra yiyeceksen 1litrelik pet şişeye kayamış soğumuş su ve 1 çorba kaşığı tuz ekleyebilir bu şekilde bekletebilrsin Birde zeytini çizmeden **** kırmadan bütün olarak suda bekletip yiyeceğin zaman çizip tatlandırabilirsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Penelophe acaba aşağıdaki noktalardan birini atladın mı?
Çizme yeşil zeytin yapımında uygulanması gereken önemli noktalar vardır: 1-Çizme yeşil zeytin yapımında sert çeşitlerle sıhhatli sağlam daneler ile çalışılmalıdır. 2-Hasat zamanına gerekli özen gösterilmeli,olgunluğu ilerlemiş zeytinlerde bozulmalar artacağından bu devreye dikkat edilmelidir. 3-Tüm sofralık zeytin yapımlarında olduğu gibi Çizme yeşil zeytin yapımında da el ile hasat yapılmalıdır. 4-Zeytin daneleri içindeki yapraklar bereli,böcek tahribatlı gibi kaliteye etki edecek unsurlardan iyice ayıklanmalı,zeytinin temiz olmasına dikkat edilmelidir. 5-Çizme makinalarının temizliğine ve bıçak keskinliğine büyük dikkat gösterilmelidir. 6-Çizilen zeytinlerin konulduğu kaplar çok iyi temizlenmiş olmalıdır. 7-Su içinde tatlanana zeytinler vakit geçirmeden tuzlu suya alınmalıdır. 8-Tuzlu su içinde tuz kontrolleri sık sık yapılarak tuz yüzdesi %7’nin altına düşürülmemelidir. 9-Ambalajlamada temizliğe dikkat edilmeli,ambalaj kapları tamamen salamura ile doldurulmalı,üzerlerine hava temasını kesmek amacıyla natürel zeytinyağı konulmalıdır.Aksi halde hava boşluğunda gelişen küf ve mayalar zeytini bozar. 10-Çizme yeşil zeytin fazla dayanıklı değildir.Yukarda saydığımız şartlara uyulmalı ve kısa zamanda tüketme yoluna gidilmelidir.Serin ve kuru yerlerde depolanmalı,depoda tüm sağlık koşullarına uyulmalıdır. Kaynak Düzenleyen zenfree : 20-11-2007 saat 19:35 Neden: yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Penelophenin başına gelen renk kararmasıdır doğru tahmin etmişim ![]() Yarın okulda ham zeytini işleyeceğiz, bu başlık altında işleme aşamlarını fotoğraflarını en kısa zamanda yayınlıyacağım. Sevgiler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Bunu söyleyecektim ama yazmayı bir türlü denk getiremedim. Yeşil zeytine işlenen zeytinler eğer salamurasının üzerine çıkarsa ya da salamurası eksilirse hava ile temas eden kısımlar oksitleneceğinden kararırlar. Bu nedenle sık sık salamuranın suyunu kontrol etmek ve eksilen suyu tamamlamak gerekir. Salamura deyince yeşil zeytin su ile muhatap olmaya başladığı andan itibaren ki kullanılan tüm sular anlamındadır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Selam arkadaşlar. Bugün okulda zeytin yaptık. Gerçekten zeytin yapımı çok zevkli bir iş. Okulda iki çeşit zeytin yaptık. Sele zytini ve kaliforniya usülü zeytin yaptık. Sebo kardeşimde bol bol resim çekti ve en kısa zamanda sizlere çektiği resimleri sunacaktır... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
|
Şişenin kapağını 15 günde bir, gevşeterek içindeki havayı biraz boşaltıyorum. Şişeleri buzdolabında değil, kiler gibi bir yerde saklıyorum ve siyah zeytinden yapıyorum. Gemlik çevresinde buna yağlı zeytin deniyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Yeterki siz zeytin isteyin sevgili Zenfree. Eğer yaptıklarımızı okuldan çıkartabilirsek size iletiriz. Çünkü yaptığımız fermante ürünleri okul yemekhanesine veriyoruz... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
|
Merhabalar...Ben de bir tanıdığım sayesinde evde zeytin yapmaya çalıştım..fena olmadı...bir kavanoza göz kararı ile olgunlaştıktan sonra toplayıp yıkadığım zeytinleri koydum, üzerine yine göz kararı kaya tuzu ve biraz zeytinyağ ekledim..hergün kavanozu sallayarak altüst yaptım..bazen ters çevirdim...20-25 gün sonra yenecek duruma geldiler.. denemenizi tavsiye ederim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili Zenfree aslında zeytin için o kadarda geç değil. Biraz araştırma sonucu bulabilirsin diye tahmin ediyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
http://www.gemlikzeytini.com/modules.php?name=ekoyeri Bu sitede birçok zeytin yapımı tarif edilmiş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu.
|
Biz şöyle yaptık, kırdığımız zeytinleri 5 gün boyunca, günde bir kere suynu değiştirerek suda beklettik.Sonra 5lt. suya bir kahve fincanı limon tuzu koyarak zeytinleri ısladık, ağzını sıkıca kapattık.1 hafta sonra çok çok lezzetli yeşil zeytinimiz hazırdı. Sonra ikinci partiyi yaparken ben ölçüsüz koydum limon tuzunu, biraz az kalmış demek ki ikinci parti o kadar iyi olmadı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sn MSaygın, Acaba yeşil zeytini çizerek tarifinizi uygulasak nasıl olur? Yani kırmadan üzerini çizsek 5 gün suyunu değiştirip bekletsek ve 5lt. suya bir kahve fincanı limon tuzu koyarak zeytinleri bekletsek . Böyle bir deneyiminiz var mı ya da tatlanması farklı olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Mesela Penelophe'nin yöntemi hızlı sonuç vermedi. Öğrenmiş olduk. ![]() Ben deneyeceğim ama zeytin bulamıyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Yeşil zeytini Kırma zeytin yapar suyunu hergün değiştirirseniz en geç 2 hafta içinde yemeğe hazır olur. Birazcık acılığı olabilir ama üzerine limon ,tuz ve zeytinyağı muhteşem olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: Tire
Mesajlar: 1,489
|
Alıntı:
Arkadaşlar yukarıda yazdığım cümleler KIRMA ZEYTİN için geçerli. Çizik zeytin biraz daha geç oluyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu.
|
uzman16, bu bizim de ilk yapışımızdı, fazla tecrübemiz yok ama yukarıdaki mesajlarda çizilen zeytinin acısının daha geç çıkacağı yazılı, muhtemelen 5 gün yeterli olmayacaktır çizilen zeytin için. Mesajları tekrar okuyunca ben de anladım ki, ikinci uygulamamızın iyi olmayışının nedeni limon tuzu oranından ziyade az bekletmek.İlk sefer zeytinler daha küçüktü, o yüzden 5 gün yeterli oldu belki de ama ilk mesajda yazdığı gibi 10-15 gün bekletmek doğru olacak sanırım. Bir yakınımız da çok bekletirseniz zeytinin yağı da azalır, lezzetsiz olur demişti, bunun doğruluğu nedir acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Ben 15 gün önce 5 kg. yeşil 5 kg siyah zeytin siparişi verdim, hala bekliyorum. Gelir gelmez birazını sele birazını da kaya tuzu-zeytin - sıvı yağı kavanoza koyarak yapacağım. Siyah zeytinle ilgili bilgi eksiği yok ama sıkıntı yeşil zeytinde . Zeytinlerim gelsin beni kimse tutamayacak. Ama şu an beklemedeyim. ![]() Sn. MSaygın'ın yöntemini deneyeceğim. Düzenleyen uzman16 : 29-11-2007 saat 15:27 Neden: yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|