agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)

Beğeni Düzeni108Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-05-2012, 19:42   #1
Ağaç Dostu

Serpent's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2007
Güneş enerjili sebze meyve kurutma sandığının denenmesi

Güneş enerjili kurutma sandığımı denedim ve elma kuruttum.

Karşılaşılan sorunlar ve sandığın performansıyla ilgili bilgiler şöyle:

3 kg elmayı soyup dilimledik. Hazırladığımız 750 g su ve 1 g C vitamini eriyiğine kısım kısım atıp 3-5 dakika bekletip çıkardık ve suyunu süzdük. Elmaları kurutma tepsilerine dizdik. Burada yaptığımız hata şu oldu. Elmaların suyunu süzdükten sonra sandığa yerleştirmeden önce temiz bez üstüne koyup fazla sularını alsaydık, sandık öncelikle o fazla suyu uçurabilmek için uğraşmayacak ve kurutma bir günde bitecekti.

Kurutma işlemine sabah saat 8 de başladık. Akşam saat 16 da yani 8 saat sonra sandığın alt tepsilerindeki elmalar tamamen kurumuştu. Alt tepsileri üstekilerle yer değiştirdik. Gün batarken üstten alıp alta yerleştirdiklerimiz tam kurumamıştı. Bu nedenle kurutma ertesi gün öğleye kadar sürdü. Bir dahaki sefere C vitaminli suya bandırdığımız elmaları temiz bezle kurulayıp sandığa ondan sonra yerleştireceğiz. Böyle yapınca sanırım elmalar bir günde kuruyacaktır.

C vitaminli sosa batırdığımız için elmalarda hiç kararma olmadı. Görünümleri de lezzetleri de mükemmel.

Biz kurutma yaparken hava sıcaklığı yaklaşık 24 derece idi sandığın içinde sıcaklık ise 55 dereceydi. Yani aslında çok sıcak olmayan bir havada bile bu sandıkla kurutma yapılabiliyor.

Sandık boyası da yapıldıktan sonra. Biz ona Kara Murat ismini taktık.

Name:  s-sandık-00102.jpg
Views: 2862
Size:  70.5 KB

Kabuğu soyulup dilimlenmiş elmalar C vitaminli sosa batırıldıktan sonra sandık tepsilerindeki durumları

Name:  s-sandık-00100.jpg
Views: 2901
Size:  70.5 KB

Sandıkta kurumuş elmaların durumu

Name:  s-Sandık-00105.jpg
Views: 2747
Size:  64.6 KB

3 kg yaş elmadan kurutulduktan sonra kalanlar (aslında sürekli tadına bakıldığı için azalmış durumda)

Name:  s-Sandık-00114.jpg
Views: 2593
Size:  52.1 KB

Saygılarımla..

Düzenleyen Serpent : 04-05-2012 saat 20:00 Neden: kelime düzeltmesi
Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2012, 21:32   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-07-2011
Sayın Serpent
Meyve kurutma için çalışmalarınızı baştan sona okudum.Faydalandım,bilgilendim.Teşekkür ve tebrik ederim.Baştan sabırsız davranıp bir mesaj yazmıştım.Cevabı almış oldum.Yapmaya çalışırsak yardım edeceğinizi tahmin ediyorum.Başka bir yerde yayınlanmasına izin verdiğinizden çıkardım.
Hoşçaakalın.

Nevin Marangoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025