![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,028
|
Bir ay sonra süzebilirsiniz. Sirke yapımında başka bir metod da sirkeyi doğrudan meyve suyu ile yapmak. Bu metodda meyvenin suyu sıkılıyor, ayrıca dışarıdan su eklenmiyor. Böyle oluşan sirke biraz daha keskin ve aroması daha fazla oluyor. Haliyle posa sebebiyle fire de az oluyor. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
|
Bira Mayası.
Merhaba, Bahçemizde siyah kokulu üzüm asmamız var. Geçen sene üzerinde sadece bir kaç salkım bulunan üzüm bu sene 9-10 kg. civarı meyve verdi. Dolayısı ile bu başlık birden ilgimi çekmeye başladı ![]() Ben bir bira sever olarak kendi biramı evde yapıyorum ve elimde 6'şar gramlık poşetlerde epey bir bira mayası mevcut. Yapım aşamasında bu mayaları kullansam olumlu ya da olumsuz bir sonucu olur mu acaba? Teşekkür eder, iyi akşamlar dilerim Düzenleyen Tolga Özmeral : 09-10-2017 saat 18:24 Neden: Devrik Cümle Düzeltildi. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,028
|
Benim bildiğim bira mayası düşük alkol üretir. Bu yüzden şarap mayası olsa daha iyi. öte yandan mayasız bile sirke olduğuna göre bence denenebilir. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
|
Alıntı:
Bundan cesaretle yüzsüzlük edip bir soru daha sorayım ![]() Bira yapımında kullandığımız basit fakat oldukça işlevsel ve ucuz bir aparat var. Bu sayede hava dışarı çıkabiliyor ancak içeri giremiyor Bu minik "hava kilidinin" çalışma prensibi (çok net çekemedim ama) şöyle; |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,028
|
Merak etmeyin, aynısından bende de var ![]() Hava kilidini sirke yapımında ilk aşamada kullanabilirsiniz tabii. Yani, meyveden alkol üretme aşamasında. Alkol üretimi tamamlandığında ise alkolün sirkeye dönmesi için ortamı aerobik'e çevirmeniz gerekiyor. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
|
O zaman, bu yöntemi denediğiniz ve kullanışlı bulduğunuz sonucunu çıkarıyorum ![]() Alıntı:
Düzenleyen Tolga Özmeral : 10-10-2017 saat 00:39 Neden: Link Ekleme. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: ist
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2016
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 103
|
Merhaba ahlat sirkesi yapmak istiyorum ama topladığım ahlatlar olgun değil önce olgunlaşmasını mı beklemeliyim..Olgunlaştıran sonra bile çok tatlı olmadığı için konulacak şeker miktarını arttırayım mı .. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,294
|
1 kg ahlat için yarım çay bardağı toz şeker katın. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Meyveli tepe nin önerisiyle elma suyundan sirke yaptım .Üzerinde köpüğü çok fazlaydı Erkan beye sordum sorun olmaz dedi .Dediği gibi köpük sönmeye başladı ..Önde elma suyundan sirke arkada üzüm sirkesi onun sirke anası oluştu biraz daha olgunlaşsın diye bekliyorum .Küçük kavanoz da alıç sirkesi kurdum oda ikinci aşamada . Burada deneyimlerini paylaşan bütün arkadaşlara teşekkür ederim .Son olarak da detaylı bilgi için google da Sirke yapmamak olmaz yazın ve hepsini yorumlara kadar okuyun derim.Meyveli tepe ye teşekkür edeceksiniz |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 270
|
Sn Tolga Özmeral, Üzümler kendi mayasını kabuğunda ihtiva eder.( Üzüm kabuğunda ki hafif mumlu tabaka) İlave maya kullanmanıza gerek yok. Şarap yapımında da bu doğal mayadan faydalanılabiliyor. Baştan sona kadar oksijenli ortam gerekli. Üzümleri sapından ayırıp sıkın. Kabukları ile beraber geniş ağızlı bir kabın içerise koyun. 500 ml organik, canlı sirke (bulabilirsiniz ev yapımı sirke ) ilave edin. Kabın ağzına tülbent kapatıp kendi haline bırakın. Günde 1-2 kez karıştırın 5-6 hafta sonra sirkeniz hazır. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2017
Şehir: Amasya-Samsun
Mesajlar: 311
|
Alic ve incir sirkelerim. ![]() ![]() SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Yıllar önce elma sirkesi yapmıştım üzerindeki sirke anasını kötü bir şey sanıp döktükten sonra onun aslında iyi bir şey olduğunu öğrenip yıllarca kendimle çok dalga geçtim cehaletimle yüzleşip/kabul edip ( belkide tembellikten) bir daha ev yapımı malzemelere bulaşmadım. " Her şeyi kendimiz yaparsak iyi işler yapanlar nereden para kazanacaklar" deyip yapanlardan satın aldım hep. Her ne kadar caaanım sirkeyi dökmüş olsam da ondan önce yaptığım biber salçası harika olmuştu mesela. Böyle işlerde başarılı olduğumu düşünüyorum Ama apartmanda oturup yukarıdan komşunun silkelediği halının tozları özene bezene yaptığım salçanın içine yağınca evde hiç bir şey yapmak istemiyor insan. Ama bu yıl üreticilerin ürettikleri malzemelere koydukları fiyatlar benim bütçeme biraz ağır gelince kolları sıvadım. İzine gelen Alamancılarımla ilgilenirken salça yapamadım. Ama bir tarhana yaptım kiiiii... Yok böyle bir şey!!! Eğer benim yaptığım bu şey tarhanaysa bu zamana kadar tarhana diye yediklerim neydi diye düşünmeye başladım. Artık hiç kimseden tarhana almam. Yaaa ben bir de sirke yapayım bakalım nasıl olacak dedim alıç ve kuşburnu sirkesi yaptım. İntenette çok tarif var... bir doktorun tarifine göre kurdum sirkeleri, doktorcum 20 günde oluyor dediği için de 25. gün süzüp içmeye başladık. Sirkelerin tadı harika oldu az beklettiğimiz için keskin değil ana falan da yapmadılar doğal olarak. Araştırmaya devam ettim. Uzun süre bekletilen sirkelerin tadının nefis olduğunu okudukça sirkelerimi 25 günde süzüp bekletmediğime pişman oldum. Hemen aktara koştum Şehirde bize kurtlu meyveleri layık gördüklerini bildiğimden biraz fazla miktarda kuşburnu, Hünnap, ( yarısından fazlasını kurtlu çıktı) yaban mersini aldım internet'ten de zerdeçal siparişi verdim. Paşabahçe'den 8er litrelik kavanozlar aldım. sirkelerimi kurdum. Tarifi bir çok tarifin karışımı. Meyveleri parçaladım ( daha kolay fermente olduğunu söylüyorlar) Bir çorba kaşığı kaya tuzu. Bir çay bardağı ev yapımı sirke. (Sığacık pazarından aldım) Bir çorba kaşığı bal 10 tane de nohut koydum. Kavanozların ağzını keten bir mutfak bezini yeterli büyüklükte kesip örttüm lastikle sabitledim. 17 kasımda kurduğum sirkeler hemen fermente olmaya başladılar. kimi daha hızlı kimi daha yavaş. Mesela Hünnap şu an köpük köpük, kuşburnu ve yaban mersini nazlı nazenin minik baloncuklar üretiyor. Zerdeçal daha mini minnacık baloncuklarla yetiniyor ve üzerinde bir yağ tabakası var ama baloncuklar gün geçtikçe fazlalaşıyor. Bu durum bana doğru yolda olduğum inancını veriyor. Her gün sirkeli suyla dezenfekte ettiğim tahta kaşıkla karıştırıyorum. Bu arada sirkelerimle konuşuyorum Belki gaza gelip daha lezzetli olurlar kimbilir ![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Sayın Ayazkızı, çok güzel anlatmışsınız. Ancak bu anlatım kesinlikle fotoğraflarla desteklenmeli saygılar, |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Alıntı:
Sayın Erdal Hocam Bu akşam fotoğraflayıp siteye yüklemeye çalışırım. Biraz yardım almam gerekiyor oğlumdan ![]() |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Sirkelerimin fotoğrafları |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Elinize sağlık, sayın Ayazkızı. Hepsi çok güzel görünüyor. Ben de İzmir'e çok yakın bir yerdeyim. Alıç, hala bulunur mu acaba, pazardan mı aldınız? Bu hafta sonu 3 gün İzmir'deyim. Semt pazarlarını gezebilirim ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
İzmir'deki aktarlarda ağustos sonu eylül başında vardı (Benim eve yakın olan hatay pazarında böyle şeyler görmedim hiç) ilk yaptığım alıç sirkesini Eylülde yapmıştım. Sonradan yine yapmak istedim ama alıç bulamadım belki köy pazarlarında vardır. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Soru net: Sirke anası oluşmadan sirke olur mu ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
Aşağıdaki fotoğraf bahar ayında yapmaya çalıştığım elma sirkesine ait. Bu yıl 17 Ekim'de yaptığım elma sirkesinin üzeri hala böyle görünüyor. Belki çok çook ince bir zar gibi ana oluşumu var. Ama bir türlü kalınlaşmıyor. O nedenle aklıma takıldı. Acaba, anası olmadan da sirke oluyor mu diye ![]() Not: Elmalar 1 Kasım'da su dibine çöktü. O günden beri karıştırmayı bıraktım. Kokusu sirke gibi ![]() |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Moderatör
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
Süzme zamanı, damak tadına bağlı değişiyor diye biliyorum. Yaklaşık dibe çöktükten iki ay sonra olmalı. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Benim gözlemime göre elma sirkesinin anası kalın olmuyor .Üzüm sirkesi anası kalın oldu .Elma sirkesini nardan önce kurdum narda sirke anası oluşmaya başladı ama elma da henüz bir oluşum yok . |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Bence de sıvayın kollarınızı Güler hanım. Ben bir önce yaptığım alıç ve kuşburnu sirkelerimi kullanıyorum çok bekletmemiş olmama rağmen tatları harika. Bundan sonra dışarıdan sirke almam. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
|
İşte, 17 Ekim'de mayaladığım elma sirkesi, 1 Kasım'da dibe çöken elmalar ve üstte görünen oluşum(?) Kavanozu fotoğraf çekmek için olduğu yerden alırken sarsıldığı için bulandı. Aslında sirke kısmı çok berrak. Aklıma takılan esas durum o üstteki tabakayla ilgili. Hala kalınlaşıp sirke anası oluşturmadı. Ama o tabakanın arasında dikkatli bakılınca jölemsi bazı şeyler de görünüyor. ![]() Bugün elmalar dibe çökeli tam 1 ay oldu. Sanırım en az 1 ay kadar daha beklemeliyim süzmek için. ![]() Tadına hiç bakmadım; ama kokusu sirke gibi. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
|
Hünnap sirkem hepsinden önce fermente olmaya başlamıştı bir kaç gün önce üzerinde tül gibi beyazlık oluşmaya başladı ( sanırım sirke anası) bu beyazlık gün geçtikçe yoğunlaştı artık karıştırmıyorum. Bu gün bir şey fark ettim kavanozun üst kısmı ılıktı. diğer kavanozlarda böyle bir ılıklık yok. Zerdeçal sirkem diğerleri gibi aştın taşkın köpürmedi hatta yüzeyinde yağ'a benzettiğim bir tabaka da vardı "galiba zerdeçaldan sirke olmayacak" diye düşünürken nazlı nazenin baloncuklarını da gördükçe ümit etmeye devam ettim. Bu gün kotrol ettiğimde onunda üzerinde tül gibi bir oluşum fark ettim.. Galiba zerdeçal sirkesi de olgulaşma yolunda. Onuda karıştırmayı bıraktım. Kuşburnu sirkem de meyveler büyük oranda dibe çöktü ama coşkulu coşkulu köpürmeye devam ediyor bende karıştırmaya devam ediyorum. Yaban mersini sirkemde, yaban mersinleri yüzeyde duruyor dibe çöken olduysa bile çoğunluk yüzeyde...Köpürmeye devam ediyor. Bende karıştırmaya devam ediyorum. Hani sirke 40 günde oluyor diyorlar ya benim sirkelerim kendi olgunlaşma tarihlerini kendileri belirliyorlar.. Diye düşünüyorum. Bakalım sirke anaları her birinde kaç gün sonra dibe çökecek ve seneye kuracağım sirkeler nasıl olacak. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Moderatör
|
Elma sirkelerimi 3 Ekimde kurmuştum, aşağı yukarı 20-25 gün her gün karıştırdım. Elmalar dibe çöktü gibi diyorum zira suyu o kadar berrak değil. Hiç sinek oluşmadı ama sirke anasını da tam göremiyorum, üzeri aynen Erdal Hoca'nın kurduğu sirke gibi ama sıvısı o kadar berrak değil. Süzmem gerekir mi gerekmez mi bilemediğimden öylece bırakıp gideceğim İstanbul'a. Yılbaşında gelir miyiz gelmez miyiz onu da tam bilemiyorum. Umarım bekledikçe başına bir şey gelmez. Ağzı tülbentli olarak karanlık mekanda bekleyecek. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2017
Şehir: Amasya-Samsun
Mesajlar: 311
|
suzun kavanoza alin agzini tulbntle kapatin yine eger bi sure gelemeyecekseniz ve beklemeye birakin. Konuyla ilgili gruba bekleriz.. https://www.facebook.com/groups/1900404140279748/ |
|
|
|
![]() |
|
|