agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni601Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-02-2017, 23:34   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 111
Elmaları atın artık birdahaki sefere elmaları daha ince dograyın birde ekmek mayası ve seker ekleyin

ağaç sevdalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2017, 23:36   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 111
Baslangıçta seker fermantasyonun hızlı baslamasını saglıyor meyvalardaki seker suya gecene kkadar zaman geciyor

ağaç sevdalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2017, 23:42   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 111
EKMEK MAYASI BİRA MAYASI VEYA SARAP MAYASI AYNI ŞEYDİR DOGAL OLARAK BİRÇOK MEYVANIN DIŞINDA BULUNUR ENÇOK SİYAH ÜZÜMDE VARDIR BU MAYA OKSİJENSİZ ORTAMDA ALKOL OKSİJENLİ ORTAMDA ASETİK ASİT(sirke asidi) üretir. bu yüzden sirke yapmak için kavanozun kapağı yerine bezle kapatıyoruz

ağaç sevdalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2017, 21:53   #4
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
İş

Anlaşılan ben-biz ekmek yemeyeceğiz.
Bırakın işi ehline sizler zahmet etmeyin.
İstediğiniz meyvenin sirkesi elinizin altında.
Alıç, böğürtlen, ceviz gb. aklınıza ne gelirse sirkeniz hazır.

Eklenen Resimler
     
Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2017, 11:50   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-11-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 74
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kozanli Mesajı Göster
Anlaşılan ben-biz ekmek yemeyeceğiz.
Bırakın işi ehline sizler zahmet etmeyin.
İstediğiniz meyvenin sirkesi elinizin altında.
Alıç, böğürtlen, ceviz gb. aklınıza ne gelirse sirkeniz hazır.
Sayın Kozanlı senelerdir sizin söylediğinizi yapıyordum. Yani işi ehline bırakıyordum. Ancak bizler işi ehline bıraktıkça ehil olanların hak ettikleri fiyatlara bütçemiz yetmemeye başladı. (Emekli aylığımla geçinmeye çalışıyorum )
Sayın meyveli tepenin bir sözü var "iş başa düşünce insan kunduracı bile olurmuş" Ehil olanlar da deneye yanıla ehil oldular. aslında bizim işimiz daha kolay bizden önce yürüyenlerin ayak izlerini takip ediyoruz. Kunduracı olamasak da çarığımı kendim dikecek kadar beceri sahibi olabileceğime inanıyorum. Saygılar

Ayazkızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2017, 12:39   #6
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Sirke ustası arkadaşlar benim beş ay önce kurduğum elma sirkesinde henüz sirke anası oluşmadı elmalar dibe çökeli çok oldu .Ne yapmam lazım süzeyimmi ????Yoksa sirke anası oluşana kadar öyle dursun mu ???.Bir yapamadım gitti şu sirkeyi cevap için şimdiden teşekkür ederim .

sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2017, 14:01   #7
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 Mesajı Göster
Sirke ustası arkadaşlar benim beş ay önce kurduğum elma sirkesinde henüz sirke anası oluşmadı elmalar dibe çökeli çok oldu .Ne yapmam lazım süzeyimmi ????Yoksa sirke anası oluşana kadar öyle dursun mu ???.Bir yapamadım gitti şu sirkeyi cevap için şimdiden teşekkür ederim .
Resim koyarsanız,yardımı daha rahat alırsınız diye düşünüyorum.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 15:32   #8
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Üstümdeki eringenliği atıp kış boyu çabaladığım ve çok olumlu sonuçlar aldığım sirke yapım çalışmalarımın resimlerini ekliyorum.Önceki mesajlarımda eklediğim resimlerimde ana tam oluşmamıştı,anladımki sirke oluşumunda sıcaklık önemli bir faktör,sıcaklık biraz daha artınca sirkede,analarıda oluştu.Bu arada anaları saklamaya uğraşmadım,attım.Yeni sirke yaparsam mevcut sirkelerimden ekleyeceğim.
Şişelerde,üzüm,nar,elma ve elmanın saf suyundan birde portakal ile limon karışımı sirkeler var.Portakal limon karışımını temizlik amaçlı yaptım,odayada spreyle sıkıyorum,güzel bir koku veriyor.

Eklenen Resimler
     
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 22:06   #9
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
Birkaç kez boşa giden çalışmadan sonra bu son denemede başarılı oldum. Erkan Bey'in söylediği gibi sıcaklıkla çok yakından ilgisi var. 12 Mart günü yaptığım sirkeyi dün süzdüm. Anasını da kavanoza aldım, duruyor. Çok lezzetli ve keskin bir sirke ortaya çıktı. Küçük kızım da yarım litrelik bir şişeyle kendine aldı, götürdü.

Sirke olup olmadığını denemek için de küçük bir oyun düzenledim. Cam sürahide yaptığım sirkeyi kavanoza aktarırken lavaboya ve mutfak tezgahına da birazcık dökülmüştü.Bilerek temizlemedim oraları. Biraz sonra içeri giren eşim : Bu ne yaaa, ne yaptınız burada? Her taraf sirke kokuyor! deyince başarılı olduğuma emin oldum.

Şimdi sorularım şunlar: 1-Bu sirkeyi ağzı sıkıca kapalı olarak buzdolabında mı saklamalıyım

2- Zincir bozulmasın diye hemen güzel elma bulup yenisini hazırlamak istiyorum. Bunun için maya olarak sirkenin kendisinden mi, yoksa anasından mı faydalanmak daha doğru ve etkili olur

Bunlar da fotoğraflar:

Eklenen Resimler
  
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 22:57   #10
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Hocam ağzı kapalı ama dolapta değil,serin karanlık bir yerde muhafaza edin,mutfak tezgahının altı olabilir.Yeni yapacağınıza ana veya yaptığınız sirkeden ikiside olur,hiç bir şey katmasanızda oluyor ama imkanınız varken istediğinizi katın.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2017, 19:36   #11
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
Bu başarımdan cesaret alarak bugün hemen yeni sirkemi yaptım. Bu sefer kavanozu da büyüttüm

Umarım bu da güzel bir sirke olur. Havalar bizim buralarda çok sıcak. Bundan öncekini 47. günde süzdüm. Sanırım bunun için 40 gün yeter. ( Bu mesajdan tarihi de takip edebilirim. )

Bekleyelim, görelim

Eklenen Resimler
 
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2017, 15:38   #12
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
20. Gün

1 Mayıs'ta yaptığım elma sirkesinin bugünkü görünüşü. 2-3 gün önce elmalar dibe çökmeye başlamıştı. Ben de karıştırma işini bırakmıştım. Bugün gördüm ki elmaların tamamı dibe inmiş. Ve sirke anası oluşmuş.

İlk sirkeyi baharın başlangıcı gibi yapmıştım ve 47. günde süzmüştüm. Buralarda havalar bir ara o kadar sıcak gitti ki 20. günde sirkemiz bu hale geldi.

Peki şimdi ne olacak, hemen süzmeli miyim, yoksa birkaç gün daha beklemeli miyim? İşte fotoğraflar :

Eklenen Resimler
    
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2017, 16:33   #13
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
O ana kalınlaşacak dibe çökecek,acele atmeyin,toplamda en az bi 45 lük olsun.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2017, 10:02   #14
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
36. günde durum aşağıdaki gibi.. Sirke anasının üzeri küf değil ama küf benzeri bir görüntü almış. Aynı durum Erkan Bey'de de olmuş ve sıkıntı çıkarmamış. O nedenle telaş etmiyorum.

Ama sirke anasının benim beklediğim kalınlığa neden ulaşmadığını da merak ediyorum.

Acaba sirke anasına zarar vermeden süzüp elma posalarını atayım mı? Yoksa en az 45. güne kadar bu şekilde mi bekleteyim?

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen Erdal Hoca : 05-06-2017 saat 10:03 Neden: yazım yanlışı
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2017, 16:48   #15
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,294
Name:  Fotoğraf-0013.jpg
Views: 2244
Size:  24.4 KB


fermentasyon tankında sirke yapımı. 8 litrelik damacanalar yetmiyor .

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2017, 18:19   #16
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2017, 02:13   #17
Ağaç Dostu
 
mutlu_inan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-09-2015
Şehir: Eskisehir
Mesajlar: 238
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba.
Sadece olgun olması bile olmuyor benim bildigim şekeri bol olan meyvelerden olması lazım mesela ekşi elma olmuyor limonda olmuyor vb.. Ancak baldan sirke yapan gördüm "en azından ikram etmişti ve baldan şöyle şöyle yaptım demişti şimdi hatırlamıyorum"

mutlu_inan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2017, 09:32   #18
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,294
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba.

toz şeker ilavesi yapabilirsiniz bakterilerin çalışması için. kışın temizlikte kullanmak için turuçgillerden sirke yapıyorum.

fakat sirke yapımında nohut ,ekmek v.b. kullanmayın. klorsuz su, meyve, birazcıkta fermente sirke katın içine yeterli . meyveler çökene kadarda çelik malzeme ile karıştırın. sirke anası çökene kadarda dinlensin.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2017, 11:41   #19
Ağaç Dostu
 
muratcolak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2017
Şehir: Amasya-Samsun
Mesajlar: 311
Biz dibe dusen butun elmalari olgunlassin **** olgunlasmasin aliyoruz sirke icin

muratcolak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2017, 20:41   #20
Ağaç Dostu
 
nkutsay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
Daha dun kurdugum 5 litrelik elma sirkesini ilk gun sık sık karistiracagim diye agzini acik birakmistim. Hemen bulmuş minicik sinekler. 3 tane gordum kavanozun icinde cikarmaya calistim. Daha sonra da karistirip orttum agzini. Icine sinek karisti mi tam olarak emin olamiyorum.
Devam edeyim mi dokeyim mi bilemedim.

nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2017, 09:36   #21
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
Daha dun kurdugum 5 litrelik elma sirkesini ilk gun sık sık karistiracagim diye agzini acik birakmistim. Hemen bulmuş minicik sinekler. 3 tane gordum kavanozun icinde cikarmaya calistim. Daha sonra da karistirip orttum agzini. Icine sinek karisti mi tam olarak emin olamiyorum.
Devam edeyim mi dokeyim mi bilemedim.
Dökmeniz yerinde olacaktır malesef.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2017, 10:54   #22
Ağaç Dostu
 
nkutsay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
Kıyamadım dokmedim sirkeyi. Temizlikte kullanirim dedim. Uzeri beyazlandi. Kopuklenmeden mi kaynaklaniyor bilmiyorum. Alkol kokusu da baskin. Meyvelerin dibe cokmeye hic niyeti yok gibi.

Işlem dogru ilerliyor mu sizce?

Eklenen Resimler
  
nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2017, 17:03   #23
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Bir soruda benden 15gün önce kurduğum üzüm sirkesinin üstü bu şekilde beyazladı .Bu nedir acaba çiçek mi ?

Eklenen Resimler
 
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2017, 12:43   #24
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 Mesajı Göster
Bir soruda benden 15gün önce kurduğum üzüm sirkesinin üstü bu şekilde beyazladı .Bu nedir acaba çiçek mi ?
Soruma cevap gelmedi ama o sirke anası galiba resimlerde gördüğüm gibi oluşum oldu .Üzümler dibe çöktü.Aynı zamanda elma sirkesi kurmuştum onda da elmalar dibe çöktü sirke anası oluşmaya başladı .Bu sefer olacak inşallah .

sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2017, 17:34   #25
Ağaç Dostu
 
nkutsay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
Umarim dogru yoldadir ama sivi bulanik ve sallamalardan vebuharlasmadan kaynakli kavanozun üst bolumu 1-2 cm. tortu tutmus. Alkol kokusu azalmis ama hala var meyve kokusuyla yarisiyor.

Kavanozu oldugu gibi temiz bir kavnoza aktarasim var. Uygun olur mu?

Eklenen Resimler
 
nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2017, 11:01   #26
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Elma sirkemin üsten ve yandan görüntüsü aslında üstünde daha bütün bir oluşum vardı .Ben elimi sürünce oluşum alta indi .
Bende doğru yolda olmayı umuyorum

Eklenen Resimler
  
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2017, 11:15   #27
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Sirke kokusu var mı?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2017, 13:42   #28
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sirke kokusu var mı?
Evet sirke kokusu var

sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2017, 16:55   #29
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Kavanozun ağzını penye gibi bir bezle, sirke sinekleri giremeyecek şekilde kapatın, etrafını da sıkıca lastikleyin, bir ay kadar olgunlaşsın.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2017, 17:14   #30
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kavanozun ağzını penye gibi bir bezle, sirke sinekleri giremeyecek şekilde kapatın, etrafını da sıkıca lastikleyin, bir ay kadar olgunlaşsın.
Şimdi ağzı tülbenle kapalı (tülbent gözenekli değil )
lastikle bağlı etrafına havlu sardım .Bu şekilde mutfak tezgahının üzerinde bekliyor Bir ay sonra süzüp kullanabilir miyim? Tabi biraz beklerse daha güzel oluyor galiba .
Bu sirke konusunda görmüştüm bloğunuzu çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için .Yorumlara kadar okudum .Ama yinede pratik te sorular oluyor .Tekrar teşekkür ederim

sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025