![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu.
|
Domates salçası
Merhaba dostlar.Kendi yetiştirdiğimiz deşti domateslerden ev yapımı salça yaptım.Resimlerle anlatmaya çalışayım.Belki bazı dostlara faydası olur. 1- Toplanan domatesler yıkanıp sapları ayıklandıktan sonra 2 veya 4'e bölünüp plastik bidonlara konur. Bidon ağzına kadar dolduktan sonra hiç bir katkı maddesi katmadan kapağı kapatılıp güneş gören bir yere alınır. 2- Üç gün sonunda yumuşayan domadesler bidon içerisinde elle sıkılır iyice ezilir. 3- beşinci veya altıncı günde tam yumuşayan domatesler küçük gözenekli metal süzgeçlere belli oranda alınıp el yordamıyla iyice sıkılır.Süzgeçin altına metal bir kap(kazan-tencere gibi)konulursa daha rahat domatesler sıkılır.Süzgeçteki domatesler iyice sıkılıp pafları kalana kadar sıkılıp tüm domatesler bu yöntemle sıkılır. 4- Sıkma işlemi bittikten sonra elde edilen sıvı ocağa alınır.Müstakil evlerde odun ateşinde ocaklarda daha güzel olur.Tüpte yüksek ateşte sıvı kaynayana kadar karıştırılır.Kaynama esnasında oluşan köpük bir kaşık yardımıyla alınıp atılır.Karıştırma kaşığı tahta kaşık olması tercih edilmeli. 5- kaynama başlayınca orta hararette bir ısıyla devam edilmeli.Köpük bittikten sonra yaklaşık elde ettiğiniz sıvının 3'te biri uçacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu.
|
deşti domates salçası devam
6- Hafif katılaşmış sıvıyı ocaktan alıp geniş sini dediğimiz tepsilere güneş gören bir yere alınıp siniye dökülür.Bu sıvıya istediğiniz tuz oranını kendi damak zevkinize göre ayarlayıp turşu yapımında kullanılan iri tuz ilave edilip Hergün belli aralıklarla karıştırılır. Bu karışım gün geçtikçe katılaşır.Katılaşma oranını göz kararıyla hesaplaya bilirsiniz.Tam katı olmaması makbüldür.Tuz oranı bizde orta düzeydedir.Ne az tuzlu nede çok tuzlu olması lazım. Yaklaşık bir hafta sonunda salçanız hazır. Afiyet olsun. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
|
Alıntı:
Düzenli sulama sıkıntım olduğu için, salça yapmak üzere deşti domates yetiştirmeye karar verdim. Deşti domates biraz ekşi olur derler, salçası nasıldır? Çok ekşi olur mu? Malum fazla ekşi olunca içerisine konulan yemeğin tadını da bozuyor diye düşünüyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
|
çok güzel bir anlatım olmuş, elinize sağlık Sn Bahtiyar02 ben de birkaç bişey eklemek isterim izniniz olursa. biz yukarıda belittiğiniz bidonlara ekleme aşamasını biraz değişik yaparız. 4e böldüğümüz domatesleri tuzu bu aşamada ekleyip bez poşetlere doldurur, yavaş yavaş suyunu da süzmesini bekleriz. 3-4 gün sonra hali hazırda suyu da nispeten süzülmüş olarak elde ettiğimiz domatesleri süzgeçten geçirir ve güneşe koyarız. eğer tuzda bekletme aşamasında suyu yeterince süzülmemiş ise o zaman önce kaynatır sonra tepside güneşe alırız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Çok teşekkür ederim.Sevgili malina'ın dediği gibi tamamen güneşten yararlanarakta salçalar yapılıyor.Bizde özellikle acı biber salçası halen bu yöntemle yapılır. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Salça yapımı her evin bugünlerdeki telaşı, köyümüzde küçükte bir salça makinesi var, kim salça çıkartacaksa telefon edip ayağına geliyor, bazen eşten dosttan siparişlerde oluyor, ev hanımları harçlıklarını da çıkarıyorlar, iki gün önce komşumuz sipariş üzerine üç yüz şişe salça yapmış. Yardıma gittiği için ben de hanımdan öğreniyorum, yarın ben de yaparken onlarda bana yardıma gelecekler diyor, güzel bir telaş hafifte açılı olursa tadına doyum olmuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|