agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kanatlılar (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/)
-   -   susex tavuk (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/19400.htm)

Gezegen 27-06-2011 01:45

2 Eklenti(ler)
bunlarda benim geçen sene civcivden büyüttüğüm sussex ler

cihan_as 27-06-2011 04:44

Sn gezegen, yumurta verimi ne durumda, hergün yumurta alabiliyormusun.

Gezegen 27-06-2011 22:01

Allah nazardan saklasın maşallahı var arada bir tatile cıkıyor ama süper bir yumurtacı 65 gr ortalama yumurta yapıyor sarı yumurtluyor

cihan_as 27-06-2011 22:56

Maşallah nazar değmesin. Susex tavukların yumurta verimi konusunda bilgi edinmek istedim susex tavuk yumurtası için yetiştirmek isabetli olur.

Gezegen 28-06-2011 07:03

katılıyorum köy tavuğu yerine sussex tercih etmek daha mantıklı bence hem görünümleri hemde yumurta bakımından

thares 28-06-2011 08:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gezegen (Mesaj 828590)
katılıyorum köy tavuğu yerine sussex tercih etmek daha mantıklı bence hem görünümleri hemde yumurta bakımından

Köy tavuğunun yumurtası kuluçka için pazarda 3 tanesi 1 TL Sussex denilen görünümlü tavuğun yumurtası tanesi 5 TL ye satılıyor. En iyisini siz tercih ediniz.

Gezegen 28-06-2011 20:09

sayın thares maddi açıdan düşündüğünüzde başlangıç maliyeti biraz fazla her güzel şey gibi :) ama daha sonra getirside olacaktır ama ben hem yumurta hem de süs tavuğu olarak baktığım için onları izlerken bile 1.5 aylık civcive 35 lira verdiğime pişman değilim şimdide kuluçka makinası aldım bir kaç cinsin orjinallerini bulup çoğaltmayı düşünüyrum ama liğt sussex her zaman yumurta için tek geçerim :)

fenasihoroz 12-07-2011 19:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi thares (Mesaj 825437)
Demek elinizde altın parçaları var iyi satışlar

Hocam kuluçka net ten Cengiz Akçora nasılsınız,Buraya arada bir giriyorum şimdi mesajınızı gördüm teşekkürler

idcevi 24-07-2011 22:06

Elimde 19 tavuk 4 horoz şeklinde saf kan sussexlerim var, İzir Torbalı'da yaşıyorum.Yumurta ya da civciv isteyen olursa karşılayabilirim.

cihan_as 13-08-2011 21:45

Sn idcevi arkadaşımızın torbalıda'ki evine misafir oldum. Meyve ve zeytin yetiştirdiği bahçede sohbet ederek gezinti yaptık.
Yetiştirdiği meyvelerden idcevinin eşi meyve ikramında bulundu eşine ve idceviye çok teşekkür ediyorum.
Bahçesinide sussex tavuklarını üretimini yaptığı kümesleri gördüm. Yetiştirdiği sussex civcivlerinden yerinde ırkını görerek 5 ad sussex civciv aldım. Civcivler yeni yerinde oldukca sağlıklı görünüyorlar, gurk tavuk kendi civcivleriyle birlikte yeni misafirlerini hemen kabul etdi onlara kendi civcivi gibi ilgi gösteriyor.

idcevi 13-08-2011 22:22

Sayın cihan_as
Sizi misafir etmekten mutlu olduk, yolunuz düştüğünde her zaman bekleriz.
Anne tavuk tarafından misafirlerin kabul görmesi çok sevindirici. Umarım bir sorun olmadan yetişkin olurlar, baharda yumurtalarından yeriz :)

Ben de birkaç tanesini anne tavuğun altına koyayım dedim ama kesinlikle kabul etmedi hayvan, yapacak bir şey yok benimkiler makine yavrusu olarak büyüyecekler artık.

denizakvaryumu 19-09-2011 16:20

Gerçek light susex ile kırma light susex nasıl anlaşılır?

Kırmalarda boyundaki siyah tüyler az oluyor diye biliyorum?

Gerçek light susexlerde boyundaki siyah tüyler bariz olarak çok fazla?

idcevi 25-09-2011 22:42

Boynundaki siyah tüylerin fazla ya da az olması onun kırma olduğunu göstermez, ancak türünün bizim beğendiğimiz özelliklerini taşımadığı ya da az taşıdığı söylenebilir.

cihan_as 26-09-2011 05:35

Sn idcevi, sizden aldığım civcivin kanatlarında siyah tüyün dışında kahverengiye yakın tüyler var. Biraz daha büyüdüğünde siyah tüylerin görüntüsü baskın kalır sanıyorum.

denizakvaryumu 26-09-2011 10:32

L.sussex tavuğunun ayak rengi de önemli bir konu...

Bazı LS hobicileri ayağın kesinlikle beyaz olmasını savunurken diğer bir kısım sarı da olabilir diyor.

Konu yurt dışında da tartışılıyor ...Genelde hakim olan görüş beyaz ayaklı olması yönünde.

Ama benim gibi yumurtaya önem verenler için ayağın beyaz ya da sarı olması değil yılda 300 yumurta verip vermemesi önemli olan :)

LS besleyip de "yılda 300 yumurta alıyorum" diyen bir arkadaş var mı? :)

SametAras 26-09-2011 19:26

Arkadaşlar atak-s cinsini de araştırın derim. Ben günlük yumurta satacağım. Bu yüzden atak-s cinsini yeğledim. Lütfen şu pdf belgesini okuyunuz: www.tae.gov.tr/UserFiles/file/Atak-S.pdf

denizakvaryumu 27-09-2011 08:03

Atak-s in yumurta verimi 314 lerde...Muhteşem bir rakam...

Atak-S lerin hastalıklara dayanımı nasıl acaba?

LS lerin tercih edilmesinin bir nedeni de dayanıklı tavuk olmaları...

SametAras 27-09-2011 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 863536)
Atak-s in yumurta verimi 314 lerde...Muhteşem bir rakam...

Atak-S lerin hastalıklara dayanımı nasıl acaba?

LS lerin tercih edilmesinin bir nedeni de dayanıklı tavuk olmaları...

Atak-s'ler iyi bakılırsa kışın 20 cm karda dahi yumurta yaparlar. Hastalıklara karşı sussexlerden daha dayanıklıdır. Bir sayfadan alıntı yaptım, lütfen okuyunuz:

1995'ten bu yana üzerinde çalışılan ve 72 haftada 300 yumurta veren Atabey, ithal tavuklara göre %50 ucuza mal oluyor. Verimli Türk Boğası Anadolu Esmeri'nden sonra şimdi de yüksek yumurta ve et verimine sahip Türk tavuğu Atabey geliştirildi.. Türk tipi damızlık tavuk ırkı geliştirildi. Yeni Türk tavukları ile ithalat kesilecek hatta damızlık ihracatına başlanacak. İthal tavuklara göre yüzde 50 daha ucuza mal edilen Atabey, Atak ve Atak S serisinin yumurta verimleri çok yüksek. Türkiye'de tavukçuluk alanında çalışmalar yapan tek kurum olan Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, 1995 yılından beri sürdürdüğü ıslah çalışmalarının meyvesini topluyor.

Kanada'dan getirdikleri saf tavuk ırklarından, melezleme yolu ile yerli "Atabey" "Atak", "Atak-S" serisini ortaya çıkaran Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, "bu şekilde, ebeveyn temininde dışa bağımlılıktan kurtulacağız" diyor. Yumurta tavukçuluğu için geliştirdikleri bu türlerin, bugüne kadar yurt dışından getirilen tavuk ırklarından yüzde 50 daha ucuza mal olduğunu hatırlatan yetkililer, "Bu sayede üreticinin yüzü daha çok gülecek" şeklinde konuşuyor.

YUMURTLAMAYA HAZIR
Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde 1995 yılında başlatılan ıslah çalışmalarının sonlandığını, yumurtacı damızlık Atak, Atabey ve Atak-S"nin üretime hazır olduğunu söyleyen Enstitü Müdürü Cengizhan Mızrak, "Haymana'da kurulan tesislerimizde Türkiye'nin yumurtacı damızlık ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaşmış durumdayız. Selçuk ve Ankara üniversitelerinde yapılan çalışmalar çok olumlu sonuçlar verdi. Ortaya çıkardığımız bu üç tür, verimlilik bakımından yurt dışından gelen tavuk ırklarını aratmıyor" diye konuştu.

İTHALAT KESİLECEK
Türkiye'nin yıllık "yumurtacı" damızlık tavuk ihtiyacının, 500 bin civarında olduğunu vurgulayan Mızrak, bu miktarın tamamının ithal edildiğine değinerek şunları söyledi: "Türkiye'de ıslah edilmiş bir tavuk ırkı olmadığı için bu anlamda tamamen dışarı bağımlıyız. Üretici, damızlık olarak Amerika, İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerden gelen tavukları kullanıyorduk. Atak, Atabey ve Atak-S, yapılan ıslah çalışmaları sonucu, verimlilik bakımından dışarıdan gelen tavuk ırklarından bir farkı olmadığını ortaya koymuş durumda. Verimliliğin yanı sıra fiyat açısından baktığımızda, yerli damızlığımızın, ithal damızlıklardan yüzde 50 oranında daha ekonomik olduğunu görüyoruz."

HASTA OLMUYORLAR
Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde yapılan ıslah çalışmaları sonucu ortaya çıkan ve Türkiye'nin ilk yerli yumurtacı tavuğu olma özelliğini taşıyan Atak, Atabey ve Atak-S'lerin, yaşam gücü bakımından ithal damızlıklardan daha iyi durumda olduğuna değinen Mızrak, "Yerli damızlıkların yaşam gücü daha yüksek olduğu gibi hastalıktan da ari durumdalar. Şu anda hastalık taşıma riskleri yok. Bu nedenle kuş gribi gibi salgın hastalıklar nedeni ile, dışarıdan tavuk alımı durdurulduğunda kendi ırklarımızla krizleri de atlatabileceğiz" dedi.

idcevi 27-09-2011 21:13

Atak, Atak-S ve Atabey ırkı tavukların yumurta veriminin iyi olduğu ama yumurtalarından kendi özelliklerini taşıyan bireylerin yetişmeyeceği, her defasında TAE'den yumurta ya da civciv alınması gerektiğini söylüyorlar, ne kadar doğrudur bilmiyorum.

Bildiğim kadarıyla ülkemizde Light sussex ırkının çok fazla geçmişi yok, dolayısıyla bu konuda yapılmış araştırma da olmadığını biliyorum (Dilerim vardır da benim haberim yoktur, birileri bulup bizi aydınlatır) o yüzden bildiklerimiz sadece literatürde yazılanlar. Dilerim birileri bu konu üzerinde çalışmalar yapar ya da yapıyordur.

SametAras 27-09-2011 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idcevi (Mesaj 863797)
Atak, Atak-S ve Atabey ırkı tavukların yumurta veriminin iyi olduğu ama yumurtalarından kendi özelliklerini taşıyan bireylerin yetişmeyeceği, her defasında TAE'den yumurta ya da civciv alınması gerektiğini söylüyorlar, ne kadar doğrudur bilmiyorum.

Bildiğim kadarıyla ülkemizde Light sussex ırkının çok fazla geçmişi yok, dolayısıyla bu konuda yapılmış araştırma da olmadığını biliyorum (Dilerim vardır da benim haberim yoktur, birileri bulup bizi aydınlatır) o yüzden bildiklerimiz sadece literatürde yazılanlar. Dilerim birileri bu konu üzerinde çalışmalar yapar ya da yapıyordur.

Abi bende hibrit olarak alırsan dediğin şekilde oluyor diye biliyorum. Ama büyük ihtimalle damızlık ebeveyn olarak alırsan üreme devam eder.

TAVUKULUK ARATIRMA STASYON MDRL

denizakvaryumu 28-09-2011 07:54

LS lerde aslında hibrit tavuk , aynı durum LS ler için de geçerli bu durumda ....

odogal 28-09-2011 09:31

büyük çifliklerdeki yumurta tavukları verimlilik dönemi sonunda pazarlarda satılıyor. genellikle küçük kasabalarda. düşük fiyatla. bunlar alanlar yumurtlamasını bekliyor. ne kadar verim alınabilir?

cihan_as 14-10-2011 00:11

Sn idcevi, sizden aldığım süsex civciv horoz çıktı. Boyu bir karış olduğu halde horoz sesi şeklinde ötüyor. Civcivi sizden alalı 2 ay olmuş.

idcevi 16-10-2011 00:24

Sayın cihan_as horoz ya da tavuk sağlıklı olarak büyümesi güzel. Dilerim bundan sonra da başına kötü bir durum gelmez. Ben horozları bu yaşlarda sesinden değil de ancak ibik görüntüsünden tanıyabiliyorum. Hem ibikleri hem de vücut yapıları tavuklara göre daha fazla büyüyorlar.

efe-can 23-12-2011 20:43

Sn İdcevi;

Son iki ay içinde 15 civarında Susex piliçlerden kaybım oldu. Bu ikinci defa kuluçkadan çıkanlardan yaklaşık 30 adet vardı (nisan 2011 doğumlu ) Yarısını kaybettim. Hepsindede gelişme çok yavaş oldu. Önce az hareket ediyorlar, daha sonra ibiklleri kararıyor ve ölüyor. Birden çok zayıflıyor. Öldükten sonra bir otopsi yaptım. Taşlıkları pörsümüş ve karaciğerlerinde lekeler var. Dışkıları su gibi ve bayaz..
Diğerleride aynı ortamda yaşıyorlar ve aynı yemle besleniyorlar.
Yazın 2 ton kadar buğday almıştım. Böceklenmesin diye toz kireç serpip karıştırdım. Bunun bir zararı olur mu bilmiyorum.
Şubat ayında 40 kadar yerli yumurtalarımdan ürettiklerimde ve daha sonraki susex lerde bir sorun yok. Sadece Nisan ayında çıkanlarda problem var.
Bu konuda başka bilgisi olan arkadaşlar var ise lütfen bilgilerinizi paylaşın.
Selamlar...

thares 25-12-2011 08:16

Süper Serum Diye Bir Karışımdan Haberiniz Yok Sanırım Hemen Araştırın ve Bulun Ölümlerden Kurtulun Yumurtası 5 TL olan bu LS leri telef etmeyin
SAYGILAR

efe-can 25-12-2011 18:54

Sn Thares;
Doğrusu duymadım. Geçenlerde Veteriner hekime sordum; bana antıbiyotıkten falan bahsetti.
Bu (super serum) Nereden nasıl temin edilir ve uygulaması nasıldır bana açabilirmisiniz. Teşekkür ederim

denizakvaryumu 25-12-2011 21:08

dektros tatlımsı 500 g serum
bemiks kompoze 5 li ampul
dodex 5 li ampul

hazırlanışı serumun sadece lastik kapağını açın alt kapak dursun 5 li ampullerin tamamını kırıp şırıngayla serumun içine boşaltın karışım hazır maliyeti 10 tl
doz aşımı diye bir sıkıntı yok saf olarak bile verebilir siniz benim tavsiyem 250 g suya 4-5 şırınga serum sıkın ilk günden itibaren verin süper bir vitamin ve enerji takviyesi dir.
bu serumla beslediğiniz hayvanlar kolay kolay hasta olmazlar.
büyümeleri diğerlerinden farklı olur tüy renkleri parlak olur gösterişli hayvanlar olurlar daha hareketli olurlar

http://forum.petarkadas.com/kuslar-g...r-serum-tarifi

idcevi 27-12-2011 20:01

Efe-can arkadaş, üzücü bir durum yaşamışsınız:( Dilerim tekrarı olmaz. Arkadaşların bahsettiği karışım b grbu vitaminler ve glikoz takviyesi, mutlaka faydası olacaktır ama hastalık konusunda aslında ciddi ciddi bir veterinere danışmak lazım diye düşünüyorum.

Benim toplu ölüm olmadı ama birer ikişer derken başlangıca göre oldukça sayıları azalıyor. Yedirdiğim yeme, verdiğim emeğe yazık oluyor diye kızıyorum bazen ama yapacak bir şey yok, devam...

efe-can 28-12-2011 16:59

Sn İdcevi_;
Ölümler toplu değil nerede ise bir ay içinde oldu. Önce ibiği kakarıyor, az hareket ediyor, çok zayıflıyor ve ölüyor. Birisini karantanaya almıştım. Yoğun antibiyotik verdim. Yaşadı ama penguen gibi yürümeye başladı. Adam olası yok, kestim ciğerlerini inceledim; diğerlerinde olduğu gibi karaciğeri yaralı idi. Son bir haftadır bir ölüm yok. Kayıp sayısı 16 kadar.

Aslında o grubun çoktan yumurtlaması lazım ama dedimya sağlıklı bir gelişme olmadı. Sadece Susex ler değil. Aynı partide çıkan yerli civcivlerde öyle.
Arkadaşların önerdiği serumu bir uygulayacağım.Bakalaım sonuçne olur..
Selamlar....


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025