agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kanatlılar (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/)
-   -   susex tavuk (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/19400.htm)

MeyveliTepe 11-12-2022 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1619167)
Aslında protein üretmek hiçte zor değil mesela, yazın gölge biyere 8-10 fayans taşını koyun ve altını hergün ıslatın, hiç kurutmayın altını, 1 hafta 10 gün sonra vıcık cıvık kurtcukların dolduğunu görürsünüz. Ve tavuklar buna bayılıyorlar.

Sorun miktarda. Her gün tavuk başına kaç gram toplanabilir ve bunların kuru ağırlığı ne olur?

Müslüm.Aşcı 11-12-2022 23:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1619163)
Her tahılın protein oranları belli. İnternetten sorgulayarak bulabilirsiniz, %8 ile %14 arasında değişiyor. Tavukların günlük yem miktarları ortalama 110 gr olarak kabul edilir ve yumurtacı tavuklarda bunun 18,7 gramının (%17) protein olması gerektiği belirtilir. Buna göre kullandığınız tahıl (veya başka) besinlerin kuru protein oranları ve miktarlarının yola çıkarak toplam besinin %17'sinin protein olmasını sağlarsınız. Verilen proteinin de yeknasak olmayıp çeşitlendirilmesi, az da olsa, zaman zaman da olsa hayvansal protein takviyesi yapılması da önerilir.

Tahıl fermantasyonunda aktif olan bakteri genellikle lactobacillus plantarum oluyor. Kendi hazırlayacağınız serumda L.plantarum oranı yüksek olmayacaktır. Fakat olgunlaşmış turşuda L.plantarum hakim bakteridir. Bu yüzden ilk kez tahıl fermantasyonu yapıldığında turşu suyu kullanılması daha garantili. İkinci ve devamındaki fermantasyonlarda ise bir önceki fermantasyondan aşılama yapılması çok iyi sonuç veriyor. Zira yem için yapılan fermantasyonda, fermantasyon süresi uzun değil. Tahıl fermantasyonunda uzmanlaşmış bakterinin devam ettirilmesiyle, ılık ortamda iki gün yeterli geliyor. İkinci gün fermente yemin pH derecesi 4-4,5 civarına geliyor.

Çok teşekkürler.
Hayvansal protein olarak arada bir balık veriyorum ama düzenli değil. Bu yıl yapamadığım siyah asker sineği larva üretimini inşallah önümüzdeki yaz başarabilirsem o konuyu da çözmüş olacağım. Ayrıca Sadova'nın iki ürününü (12 aya kadar olan ve 12 aydan büyük olan yumurtacılar için) kullanıyorum. Gerçi siz bir yerlerde sadece 1 ürünün sertifikalı olduğunu belirtmiştiniz ama ben firmanın sitesinde o bilgiye ulaşamadım.

chelik26 09-01-2023 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1619163)
fermantasyonlarda ise bir önceki fermantasyondan aşılama yapılması çok iyi sonuç veriyor. Zira yem için yapılan fermantasyonda, fermantasyon süresi uzun değil. Tahıl fermantasyonunda uzmanlaşmış bakterinin devam ettirilmesiyle, ılık ortamda iki gün yeterli geliyor. İkinci gün fermente yemin pH derecesi 4-4,5 civarına geliyor.

Sn meyveli tepe, ilkinde turşu suyu ile yaptık sonrakilerde, yaptığımızdan aşılarken su mu ilave edeceğiz, aynı oranı nasıl yakalıyacağız? Birde ne kadar tahıla ne kadar turşu suyu katıyoruz, bir oran var mı? Teşekkürler

MeyveliTepe 09-01-2023 19:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1619611)
Sn meyveli tepe, ilkinde turşu suyu ile yaptık sonrakilerde, yaptığımızdan aşılarken su mu ilave edeceğiz, aynı oranı nasıl yakalıyacağız? Birde ne kadar tahıla ne kadar turşu suyu katıyoruz, bir oran var mı? Teşekkürler

Evet, su ilave edeceksiniz. İlk başta turşu suyunu da az bir şey koyup su ilave ederseniz olur, zira maksat bakteri aşılaması.

10 litrelik kavanozun 2/3 kadarına tahıl karışımı doldurup, üzerine aşılanmış ılık suyu koymaya başlıyorum. Tahıl seviyesinin 1-2 parmak üzerine kadar su koyup ağzını sıkıca kapıyorum. Yazın 1 gün, kışın 2 günde kullanlılar hale geliyor. Kışın evde nisbeten ılık bir yere koyuyorum. 2 günlük fermantasyonda 24 saat sonunda kapağı biraz gevşetip havasını boşalttıktan sonra yine kapıyorum.

chelik26 09-01-2023 19:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1619612)
Evet, su ilave edeceksiniz. İlk başta turşu suyunu da az bir şey koyup su ilave ederseniz olur, zira maksat bakteri aşılaması.

10 litrelik kavanozun 2/3 kadarına tahıl karışımı doldurup, üzerine aşılanmış ılık suyu koymaya başlıyorum. Tahıl seviyesinin 1-2 parmak üzerine kadar su koyup ağzını sıkıca kapıyorum. Yazın 1 gün, kışın 2 günde kullanlılar hale geliyor. Kışın evde nisbeten ılık bir yere koyuyorum. 2 günlük fermantasyonda 24 saat sonunda kapağı biraz gevşetip havasını boşalttıktan sonra yine kapıyorum.

Çok teşekkür ederim çok açıklayıcı oldu. Yoksa ben tüm tahılı turşu suyuyla yapacaktım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025