![]() |
Yeterli güneş ışığı çok önemli, fazla rüzgar olmayacak, arada sıvı gübre, ya da yağmur suyu ve öğleden sonra loblara yapılan fısfısa mutlaka karşılık verecektir.
Bu hususları göz önünde bulundurun lütfen. |
Sayın Voltare maşallah yılbaşılarnızı çok şirin çiçeklenmişler. Arkadaşlar yılbaşı bitkisi ister köklü çelik ister köksüz çelik olsun çiçeklenmeye niyet ederse çiçekleniyor. Zira pembe yılbaşımdan aldığım köksüz boğumlar 2 haftada daha öcenden tomurcuklandı ve açtı. Ben yılbaşı bitkilerinde güneşten ziyade bol aydınlığın çok önemli olduğu kanısındayım. Bol aydınlık ve uygun ısı ortamı sağlandığında çok sık çiçek verebiliyor. Benim deneyimlerim bu yönde...
|
Hepinize iyi günler. Benimde 1 adet yılbaşı çiçeği var 4 senedir beraberiz fakat yerleşik bir memuriyet hayatımız olmadığından bir türlü çiçek açtıramadım. İkamet etmekte olduğumuz evimizin cephesi ters olduğundan güneşi odalar sadece 2 saat tam alabiliyor ama buna karşın oldukça aydınlık. Yılbaşı çiçeğimin ilk saksı değişimini ve kök ayırmasını Torf ağırlıklı az miktarda bahçe toprağı ve yanmış keçi gübresi ile 3 gün önce yaptım ve hala kendilerine gelemediler. Acaba zamansızmı yaptım eğer zamanı ise eklemem gereken bir şeyler varmı bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ayrıca ilçede olduğumdan 1 tane çiçekçimiz mevcut ama onada sadece salon çiçekleri geliyor acaba elinizde yanlışlıklada olsa kırılan yılbaşı çiçeği lopu varsa banada göndermeniz mümkünmü. Teşekkür ederim.
|
1 Eklenti(ler)
Üstteki dallar yılbaşında açan cinsten. Alttakiler de paskalyada açan tür. Her ikisi aynı saksıda, yıl boyunca sırayla açıyorlar. Kışı açık balkonda geçirdiler; şimdi aşırı güneşten korumak ve çiçekleri seyretmek için nisan başında içeri aldım. Tomurcuklanma içerdeyken başladı. Saksıda bir başka tür daha var; o da atlas denilen cins sanırım; o da bu kalabalık ortamda kendine yer açıp gelişmeğe çalışıyor.
|
Sevgili Yukka yılbaşını kışın açık balkonda üzerine 2 kat naylon geçirerek mi muhafaza ettin. Yanlış anlamadım değil mi? Çünkü çok şaşırdım. Eğer öyleyse benim de bunu önümüzde ki kış denemem lazım. Benimde deneme mi tavsiye edermisin? Çünkü ben de sen gibi İstanbul da yakın bir yerde yaşıyorum. İklimleri neredeyse aynı.
|
Ben de kışın dışarıda bıraktım bir süre. Yapraklar büzülüp bozuldu. Derhal içeri aldım. İnanın hala o büzüş büzüş hallerini düzeltmekle uğraşıyorum.
Çiçeklenme bittikten sonra oldu bu. Ocak-Şubat gibi. |
Tavsiye ederim. Benim güney balkonu, tamamen açık, çok rüzgarlı ve 6. kat. Koşullar böyleydi. Yılbaşı için tomurcuklanmaya başlamadan evde çok aydınlık ve serin bir yere aldım. Çiçekler açıp bittikten sonra yeniden dışarı ... Kaktüs türü oldğundan kışın dışarıda balkonda (Istanbul) bırakmak koşuluyla 2-3 ay sulamazsanız havanın nemiyle, üzerine çiseleyen yağmurla idare ediyorlar (tüm kaktüs türleri) ve çok bol çiçek açıyorlar.
Alıntı:
|
Alıntı:
Bitkinin kökleri çürümüş ve o nedenle yapraklar büzüşmüş olabilir. Bu durumda da sağlam lopları çürümüş köklerden ayırıp yeniden dikmek gerekir. |
Sevgili Yukka tavsiyelerinize uyup bu kış bende yılbaşılarımdan bazılarını dışarıda sizin yöntemlerinizi dikkate alarak tutacağım...
|
Teşekkür ederim Yukka. Evet aşırı soğukta daha doğrusu sert kuzey rüzgarında kaldı. Farkettiğim anda içeri aldım ama iş işten geçmişti. Zavallıya işkence etmişim anlaşılan!!!
Aynen dediklerinizi uyguluyorum bol bol fıs lıyorum. Yeni yeni toparlanmaya başladı.Ki bunu 2 aydır yapıyorum. Gidiyordu çiçek resmen.. Yaprak renkleri hala mat. Herhalde o da toparlar.. Şİmdi bol fıs ve sulamaya devam edeyim. Yaşamını sizlere borçlu olan çiçeğimden onun adına teşekkürler bir kez daha!!! |
Sevgili Yukka benimde balkonum Güney cephesinde hangi aylar arası balkonda hangi aylar arası evde durmas daha iyi olur?
|
Sevgili Fizban, dün ayrı bir saksıda duran birkaç sap yılbaşı çiçeğim pörsümüştü. Kökleri çıkarıp baktığımda çürümüş olduğunu gördüm. Bu durumda temiz lopları ayırıp yeniden diktim. Size de boşuna toparlayacağım diye vakit kaybetmemeniz için kökleri açıp sorunu gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Sevgili Faruk kardeş, Balkonunuzun güneş almayan ya da çok az alan bir yerindeyse yaz-kış aynı yerde kalabilir. Çok soğuk, karlı, buzlu günlerde sarıp sarmalayarak tedbir almak koşuluyla tabii... Çiçeklenme döneminde içeri alıp seyretmek isterseniz tomurcukların ucu görünür görünmez içeri aydınlık ve çok serin bir yere alabilirsiniz. Ben içeri- dışarı konusunda ay belirtemem; çünkü çiçeklenme farklı aylarda olabiliyor. Çiçekli dönemini balkonda geçirdiğinde çiçekler üzerinde çok uzun kalıyor, içerde ise kısa zamanda dökülüyor. Yılbaşı çiçeğinin bakım inceliklerini bu forumun tamamını okuyup öğrenebileceğiniz gibi aşağıda Hümeyra Özdamar'ın Gizli Bahçe adlı sitesinden yararlanabilirsiniz. http://www.humeyraozdamar.net/salonbitkilericicekli.htm |
5 Eklenti(ler)
Sevgili Selçuk abinin (Selçuk44) ikinci kez hediye ettiği yılbaşı kaktüslerim. Bir tanesi beyaz, diğeri de kırmızı açıyormuş.
Eklenti 73831 Eklenti 73832 Eklenti 73833 Eklenti 73834 Bu da Paskalya olanıymış. Onu da sağolsun saksıya ekleyip öyle getirmiş. Eklenti 73835 Bu çiçekle ilgili komik de bir şey yaşadık. Dün Selçuk abi ile Konak'da buluşup Hisarönüne çiçekçileri dolaşmaya gidelim dedik. Elimde saksı, tam Hisar caminin Hisarönü meydanına çıkan geçidinde ilerlerken, arkamızdan bir hanımın bir yandan koşup bir yandan da "beyefendi, beyefendi" diye seslendiğini duydum. Tabii ben hiç üzerime bile alınmadım, zira bir beyefendiye sesleniyordu hanım:p:p Bunun üzerine Selçuk abi dönüp "buyurun hanımefendi" dedi. Kadıncağız nefes nefese, bir yandan soluklanmaya çalışırken bir yandan da elimdeki yılbaşı çiçeğimi göstererek, "bu çiçeği nereden aldınız, o kadar aradım bulamadım," diye sordu. Ben de doğrudan Selçuk abiyi işaret ettim. Selçuk abi de aldığı yeri tarif etti. Ama "üzerinde çiçekleri ve tomurcukları olmasaydı, birer çelik kırıp size verirdim" dediğimde kadıncağız bir üzüldü. Sanki içinden "şansa bak be, kırk yılda bir aradığımızı bulduk, onun da üzeri tomurcuk dolu" dermiş gibiydi:D:D |
Sayın Malbman yılbaşı çiçeğiniz sanki ayna ayna söyle bana benden güzeli var mı bu dünyada diyerekten bizlere sesleniyor gibi. Çok güzel açmış. Hele loplarının gösterişi çok hoş. En sonnda ki beyaz dediğiniz yılbaşının sanki pek keyfi yok gibi. Lopları baya büzüşmüş gibi...
|
Sevgili Faruk teşekkür ederim. Yılbaşı çiçeğim size Selçuk abi sayesinde o şekilde seslenebiliyor.
En sondaki beyaz değil, paskalya cinsi olanmış. Selçuk abi öyle söylemişti. Loplarını da, dikmeden önce özellikle o şekilde yapıldığı için büzüştürmüş. Dün sohbet esnasında bu anlama gelen bir şey söylemişti. Sanırım toparlar kendisini. |
Forumda arattım ama bilgi alamadım,yılbaşı çiçeğini nasıl çoğaltıyorsunuz?Elimde bir adet minik boğum var,suda mı köklendirsem yoksa direkt diksem mi bilemedim..
|
O minik boğumu direk toprağa dikin. Suda da köklenme sağlayabilirsiniz, ben olsam direk toprağa yerleştirirdim:)
|
******* direkt toprağa dikin. Ben öyle yaptım. Buradan görebilirsiniz :)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...4&d=1239718100 |
Merhabalar,
Annemin çok büyük bir yılbaşı çiçeği vardı. Yalnızca bir defa açmıştı hayran kalmıştım, her dalından koyu pembe çan gibi çiçeklerler sarkıyordu. Çok iyi bakılmadığı için bir daha açtığını görmedim sonra da annemin çiçeği attığını öğrendim, halbuki çiçeği alıp evime getirmeyi düşünüyordum. Şimdi ben de zygokaktus arıyorum, elinde olan veya ankara'da satıldığı yeri bilen var mı acaba? |
Sevgili Crocus Şen bence de tek boğumu hemen toprağa dikin. Suda kaktüs türleri çok fazla muhafaza edilemeden eriyor ve çürüyor. Tek lop çok loplu çeliklere göre daha hızlı köklenip cevap veriyor. Benim pembe paskalya yılbaşımdan aldığım bütün tek loplar diktikten 2 haftaya yakın zaman sonra çiçeklendiler...
|
2 Eklenti(ler)
Neredeyse on yılı aşkın süredir çiçek açmayan yılbaşı çiçeğim bu yılbaşından beri sürekli çiçekli. :p Eski yerine göre nispeten daha sıcak ve aydınlık bir yere aldıktan sonra tek tük de olsa 3 aydır başından çiçek eksik olmuyor. Hala açmamış olan 2 tomurcuğu daha var. ;)
|
Sevgili sümeyye polat çiçeğinize maşaALLAH diyorum benim pembe hanımın aynısı ancak ben gecen yıl kaybettim kaloriferli evi sevmedi bir iki çelik kurtarabildim hemde çok büyüktü şimdi elimdekinin gözüne bakıyorum bakalım ne zaman kaybettiğim çiçeğim kadar olacak bu gidişle daha çok bekleyeceğim galiba .
|
1 Eklenti(ler)
Şu minicik yeşil yavru hakkında; Sonunda benin yılbaşı çiçeğimin birisi yavruladı. Bu ne güzel bir mutlulukmuş. Eğer bunu başarabildiysem...ki öyle gözüküyor. Bunu sizlerin sayesinde başardım. Resim de ekliyorum. Eklenti 75880 |
Sevgili Fizban,önümüzdeki sene bu zamanlar,o çıkan minicik sürgün dallanacak,tomurcuklanıp kocaman,çok güzel bir yılbaşınız olacak.:pBende geçen sene aynı sizin gibiydim,şimdiye kadar 2 saksı değiştirdim ve durmadan irileşiyor..:D
|
Yılbaşı çiçeğimin yapraklarında buruşma oldu..Sıvı kaktüs gübresi vermiştim ondan olabilir mi?Gayet sağlıklıydı daha önce..:(
|
Sevgili Fizban tebrik ederim. Crocus a katılıyorum. Seneye büyük bir yılbaşı çiçeğin olacağa benziyor. Sayın Perili ara ara buruşan kısımlara su püskürtünce düzelmeye başlıyor. Deneyin bence...
|
Bu buruşma fazla su ya da gübre ile ilgili olabilir mi? Aslında şu anda toprağı fazla nemli de değil..:(
|
Yılbaşı çiçeklerimi daha önce resimlemiştim,bir saksıda iki cins,tırtıklı yapraklı ve klasik.Tırtıklı yapraklılar kışın açtılar şimdi yine tomurcuktalar.Tümü hareketlendi taze yapraklar vermeye başladılar ama düz yapraklı türün çiçeklerini henüz hiç görmedim.Bir tür yaz kış çiçekleniyor,diğer tür hiç..üstelik hepsi aynı saksıda.Fotolarını önceki mesajlarımdan görebilirsiniz.Bir yorumu olan var mı?
|
Sevgili perili aslında buruşma susuzluktan oluyor, gübre ile alakalı olacağını zannetmiyorum. Parmağınızı toprağa batırarak su ihtiyacını kontrol ederek sulamanızı düzenlerseniz sözettiğiniz buruşmanın düzeleceğini düşünüyorum. Bitkiniz bol güneş alan bir yerde ise ya da kalorifer yakınında duruyorsa yaprakları buruşuyor olabilir. Nemli kalmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim.
|
Arkadaşlar onbeş gün önce üzerinde tek bir çiçeği bulunan şubat çiçeğini bir dostumdan almıştım.Ölmek üzerydi ama bu halde bile çiçekte olmasından etkilendim ve ölmesine gönlüm razı gelmedi. Öyle bitkindiki daha eve getirirken çiçeğini düşürdü.Üzerinde çiçek dursaydı kıyamazdım ama çiçeğide düşünce bende onun saksısını toprağını değiştirip cansız loplarını attım biraz iyi olanları bırakıp tekrar diktim suladım ve iki haftadır hergün onunla içten konuştum.ona kıyamadığımı ve çok sevdiğimi inanın hissetti.Henüz ilk haftasında loplar toparlandı kendine geldi bugün bendeki ikinci haftası bitiyor ve bu sabah kalktığımda gördüğüme inanamadım dün öylece duruyordu bu gün her lopunda çifter çifter kırmızı minicik çiçek noktaları var.Mutluluğumu ancak siz anlayabilirsiniz içim içime sığmıyor sizinle sevincimi paylaşmak istedim arkadaşlarım darısı hepinizin başına inşallah..
|
Sevgili Phal bende de aynı sorun var kenarları düz olanlar çiçeklenmediği gibi kenarları tırtıklı olanlar nerdeyse 3.çiçekli dönemlerine girdiler. Galiba kenarları düz olan türler daha zor açıyor olmalı. Beklemeye ve sabretmeye devam...
|
Arkadaşlar ben çiçeğimi dikerken toprağına çakıl taşı karıştırdım, toprak saksı kullandım ilk hafta balkonda yarı gölgede tuttum sonra bol çok bol ışık alan ama direk güneşi görmeyen bir yere aldım.Ekerken can suyu dediğimiz suyunu verdim ve daha ikinciye sulamadım.Henüz hava nemli su ihtiyacı pek yok şimdilik.Bunları bu sitede öğrendiklerimi göz önünde tutarak yaptım. Çabuk canlanıp çiçek açmasında katkısı oldu mutlaka ama tabii önce sevgi diyorum:) Paylaşmak istedim sizlerle belki faydası olur.
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar bu minik kırmızı noktalar ne kadar zamandakendini gösterir ve çiçek oluşumunu ne kadar zamanda tamamlar sabırsızlanıyorum :rolleyes:
|
Pembe renk açan yıbaşı çiçeğim
1 Eklenti(ler)
Bu da yavru
|
2 Eklenti(ler)
Bunlar da benim 7 yıllık emektar açık pembe yılbaşım ve 2 ay önce aldıgım koyu pembe yılbaşım, ikisi de çok az açtı bu sene. Yer değiştirmeyi hiç sevmiyorlar, çok nazlılar.
|
Sayın Nilfr bir yılbaşı tomurcuğunun büyüyüp açması yaklaşık 3 haftayı buluyor...
|
Teşekkur ederim Faruk, bu sene cok güzel tomurcuklanmıştı ama maalesef balkondan içeri alınca bütün çiçeklerini döktü. Yani bu kadar büyük bir çiçegin şoyle dolu dolu çiçek açtıgını goremedim, çok nazlı. Ama maşallah hiç durmadan yaprak çıkartıyor, daha 3 ay önce dolu dolu budandı yani bu yarıya inmiş hali :)
|
Bu arada paskalya yılbaşım da 2. tura döndü tekrar çiçek açmaya başladı. çok seviyorum bu çiçekleri :)
|
Sevgilim Züleyha bu 1. fotodaki bitkinin yarısıysa tam halini hayal edemiyorum. 2. defa açmaya başlayan paskalya yılbaşın kırmızı olan mı?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025