![]() |
Sevgili gülbahçe, kaktüsünüzdeki yumuşama alttan üst kısma doğru ilerlemiş gibi gözüküyor.
Kaktüsünüzü topraktan çıkarıp birkaç gün tamamen kuru bir ortamda muhafaza edin, yumuşama ileri boyutta ise yumuşama olmayan gövde kısmından kesmeniz gerekir. Kesi yeri tamamen kuruduktan sonra tekrar saksılayabilirsiniz. Ama hemen sulamayın. Bu sayede gövdedeki hasarsız kısım tekrar köklenecektir. Fakat içten çürüme ilerlemişse yapacak pek birşey kalmıyor. Umarım kurtarırsınız kaktüsünüzü. |
Çok teşekkürler sevgili selenn, inşallah kurtarırım. Sanırım fazla suladım :( Deneyeceğim tavsiyelerini, sonuçları bildiririm ;)
|
ya benim kaktüsümde bi garip oldu çürüyor mu bilmiyorum. dış yüzeyinde herhangi bi mantar ya da çürüme belirtisi görünmüyor. dikenlerinin rengi soldu kuru kuru bi görüntüye büründüler gövdeside buruşuk ve yumuşak bi yapıda suyunu mu az veriyorum(haftada 2 kez suluyorum ya da toprağı çok kuruysa daha sık olabiliyor)
|
Haftada iki kez su vermek kaktüsler için uygun değil. Çok sık su veriyorsunuz. Toprak tamamen kurumalı. Bu noktada toprak yüzeyi çabuk kururken kök kısmındaki toprak hala nemlidir. Bu sizi yanıltmasın. Toprağa parmağınızı batırarak kontrol edin, sulamadan evvel alt kısmın da tamamen kurumuş olması gerekir.
|
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 418968 Eklenti 418969 Eklenti 418970 Eklenti 418971 |
Kaktüs Yumuşaması
Merhabalar
Ben aranıza yeni katıldım.Kaktüsleri çok seviyorum.Formda paylaşılan bilgiler fotograflar kaktuslere olan düşkünlüğümü arttırdı.Fakat bir sorunum var 2 kaktüsümde yumuşama var.Ne yapmalıyım.Bu mevsimde toprak değiştirmelimiyim.Yardımlarınızı bekliyorum. |
sevgili kaktusumu öldürdüm sanırım :(
3 Eklenti(ler)
Arkadaslar merhaba, yaklasik 1 yıldır ekte gondermeye calistigim kaktuse bakıyorum. acikcasi nasil bakacagimi hic bilmiyordum, daha cok o kendine bakti bile diyebilirim. arada bir su verdim, cok sık vermemeye ozen gosterdim, birkac haftada bir veriyordum. simdiye kdr saglikli bir sekilde yasadi, bugun sabah ne yazikki bitmis bir halde buldum sevgili kaktusumu. nasil bu hale geldi gercekten anlamadim. birkac gunun icinde olmus. yariklar acilmis ustunde, beyaz beyaz biseler gozukuyo aralarda, porsmus ustelik, bazı yerlerden bir sıvı cikmis. cok uzuldum gercekten, dimdik sapasaglamdi. hic umudu yok mudur, tekrar yasatmanin yolu var midir?
Eklenti 423272 Eklenti 423273 Eklenti 423274 |
Kaktüsüm ne hale geldi?
Merhabalar,
Minik bir kaktüsüm var. Bir ara hastalandı, yaprakları sarktı, kendisinden umudu kestim, temizliçi karanlık iç odalardan birisine kaldırmış, aylarca unutuldu, bugün fark ettim, kendi kendine iyileşmiş, genel formuna uymayan dal/yaprak uzatmış, ilginç bir hale gelmiş, paylaşmak istedim. Şekli şemali nasıl toparlanır, bunu nasıl düzeltebilirim? Saygılarımla. Faruk |
Bir önceki mesaja ekleyemediğim resimler
4 Eklenti(ler)
Özür dilerim, resimler bir önceki mesaja eklenmemiş, küçültüp yükledim. Şimdiki görünümü bu şekilde.
|
Alıntı:
Katüsünüz aşırı sulamadan dolayı çürümeye başlamış. Uzun süre yeterli ışık alamadığından da bu şekilde uzama göstermiş ve formu bozulmuş. Ben olsaydım eski şeklini kazanamayacağından bozuk formlu kısımları ayırırdım. Yavaş yavaş da güneşe alıştırmanız gerekecek. Aksi taktirde güneş yanıkları oluşabilir. Kusura bakmayın ama uzun süre canlı olan bu bitkileri ihmal etmeyi de doğru bulmadığımı belirtmek isterim. |
Merhaba son zamanlar kaktüslere çok ilgi duymaya başladım . Her dışarı çıkmamda kaktüs alıyordum ilk aldığım kaktüslerden biri olan Dikenli saksısını temizlerken elimden kaydı ve yere düştü hemen kaktüsü mü yerden aldım ama aldığımda kaktüsüm ün yarısı kopmuştu hemen diğer yarısını kopan parçanın üstüne koydum ve yapışması umuduyla güneşin önüne koydum ama bir kaç gün sonra kaktüsüm ün kopan parçasının arasının çürümeye başladığını fark ettim :( günden güne çürüyor ne yapmam lazım yardım ederseniz sevinirim bu arada yeni üye olduğum için kaktüsüm ün nasıl resmini koyacağımı bilmiyorum . :(
|
Alıntı:
A) Köklü yani ana parçayı yarası iyileşip kabuk bağlayıncaya kadar direkt güneş ışığında bırakmayın ve de sulama zamanı geldiyse bile sulamayın. B) Kopan parçanın çürüyen kısmını keserek atın. Çürüyen kısımdan biraz daha fazlasını kesmeniz iyi olur. Farketmediğiniz bir çürüklük olabilir; çürüyen yerden biraz fazlasını kesin. C) Kopan parçanın elinizde kalan sağlam kısmını kuru ve direk güneş ışığı almayan bir yerde bekletin. Bundan maksat kesik yarasının kabuk bağlamasını sağlamak. D) Yarası kurumuş bu parçayı yeni bir saksıya ve toprağa dikin. Bir hafta- on gün kadar sulamayın. Bir hafta- on gün sonra çok hafifçe sadece dibi ıslanacak şekilde sulayın. SONUÇ: Artık iki kaktüsünüz var. =) 1) Kopan parça neden çürüdü ki? Büyük ihtimalle kaynasın diye yapıştırdığınız için çürümüştür. Yoksa bi kenara koysanız yarası kapanırdı ve çürümezdi. 2) Saksıda olan köklü kısıma çürümenin sirayet etmediğinden emin miyiz? Çürüme o tarafa da geçmemiştir inşallah. Bi kontrol edin isterseniz. |
Çok teşekkür ederim altintasna bey yardımcı olduğunuz için :rolleyes: umarım kaktüsü mü kurtara bilirim .
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 452526
Biliyorum biraz bulanık çıktı =( ama diğerlerini yüklemedi . |
Sayın Snow,
Anladığım kadarıyla yayılan bir çürüme yok. Yaralanan yerler kurumuş ve kabuk bağlamış. (Tabi bulanık fotoğrafta öyle görünüyor. Daha net yükleyemez misiniz? Fotoğrafları telefonla mı çekiyorsunuz? Biraz daha uzaktan çekmeyi dener misiniz?) a) Kaktüsünüzü o kısımdan koparın. b) Saksıda kalan kısımı muhafaza edin. İlerde yavru verebilir. c) Ayırdığınız parçanın kopan yerinde oluşan yaranın iyileşip kabuk bağlamasını bekleyin. d) Kabuk bağladıktan sonra onu yeni bir saksıya dikin. Sakın sulamayın. e) Diktikten 10 belki 15 gün sonra çok hafif sulayın. f) Ve kış bitip havalar ısınmaya başlayıncaya kadar iki parçayı da sulamayın. g) Sabırlı olun. Sulamayın, dokunmayın, çekiştirmeyin vs. h) Onları bahara kadar unutun. Tabi aydınlık bir yerde. Işık alsınlar. Dolaylı gün ışığı yeterli olur. ı) Buz gibi bir yerde de durmasınlar. Tutup soba veya kalorifer yanan bir yerde de muhafaza etmeyin. (Nerede muhafaza edeceğinizi öğrenebilir miyim? Balkon, salon, pencere önü vs. ) i) Lütfen şu silikonlu çiçeği de sökün. =) Değinmediğim veya anlatamadığım bir nokta varsa sorun lütfen. Bu konuda burada benden çok daha fazlasını bilen üyeler var. Zaten onların yazdıklarından aklımda kalanları yazdım ben de buraya. Onlarında fikirlerini belirtmeleri sizin için de benim için de çok daha iyi olacaktır. Hem yanlışlarımı düzeltirler, hem sizi yanlış yapmanızı engellerler. =) Kaktüsleriniz onları ilk aldığınızda bulundukları toprakta mı yaşıyor hala? Kaktüsleriniz için toprak hazırlıyor musunuz? |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
hediye geldi bu kaktüs bana sulamadım hiç sonra dkkatimi kararması çekti topragından cıkarıp baktıgımda bu manzarayla karşılaştım..
dümdüz kestim çürük yerlerini ve bekletiyorum suanda fakat çürük kısmına bakarsanız sivri bi çekilde kesilmiş ve bi parça kök vardı acaba o sekilde mi kesmeliyim. |
Alıntı:
Ne yapmam gerekiyor tavsiyeleriniz nelerdir ? |
Öncelikle herkese merhaba, ben aranıza yeni katıldım. Ben şehir dışı yolculuğunda kaktüs aldım ve yolun sonunda kaktüse bir baktım kök kısmına yakın yeri çürümüş ve kendi üzerinde de kahverengileşme var. Ben de internette kısa bir araştırmadan sonra kaktüsün çürüyen alt kısmını kestim fakat üstteki kahverengi kısmı kesmedim. O kısmı da kesmek gerekli mi? Bu kaktüs kurtarılabilir mi? Kurtarılabilirse ne kadar sürede tekrar toprağa ekmek gereklidir? Bir de bu kaktüsün cinsi nedir? Kaktüs hakkında pek bir bilgim yok ama hevesliyim ve yardım eden herkese de teşekkür ederim :)
http://i.hizliresim.com/wvb866.jpg |
Aşılı bir kaktüs. Alt kısım anaç üst aşılanmış kaktüs. Aşıyı ayırıp köklendirmek daha kolay olacaktır. Çünkü anacın köklenmemesine karşı aşıyı da riske atma durumu oluşuyor.Bu benim görüşüm.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Aynı işlemi eylül ayında yapmıştım. On gün kuru bir yerde beklettim sonra 1 ay su vermeden kuru olarak saksıya yerleştirdim. Sallanmaması için paket lastiği ile sabitlemiştim. Şuan sağlıklı bir sıkıntısı yok. Köklenecek kaktüs güneş görmesin çünkü su çekeceği kök yapısı yok kurumasına neden olabilir.
|
Yanıt için çok teşekkür ederim ve kaktüsünüz çok güzel görünüyor :) Bir kaktüsüm daha var sağlıklı şu anda, peki onu güneşe koymalı mıyım yoksa güneş görmese daha mı iyi olur? Ve de kaktüslerimin saksılarındaki topraklar normal toprak galiba, en iyi olacak toprak türü,alınması gereken vitamin ve mineraller, ne kadar sürede toprak değişmeliyim? Kusura bakmayın çok soru soruyorum ama cidden daha bu konuda hiçbir bilgim yok ve de amacım,arzum çok büyük. Amacım bu iki kaktüsü bu nesilden öteki nesle taşımak, yani ben şu an 17 yaşımdayım ama ben ölüyorken bile onlar yaşamalı ve torunlarıma kalmalı :)
|
Toprak olarak %40 torf, %5 yanmış hayvan gübresi,%10 ince dere kumu, %5 cüruf kalorifer dairesinden çıkan yanmış kömür toz ve ufak parçalı ve % 40 bahçe topağı karışımı yapıyorum. Hazır kaktüs toprakları mevcut denemedim. Sıvı besinler mevcut bahar ve yazın uygulanan. Kuş gübresinin hızlı büyütme ve yavru sayısını arttırdığını duydum.
Sabah güneşi alan bir yerde duruyor kaktüslerim. Isıtma yok diğer odalardan kaçan ısı ile hafif ılık bir oda. Antalya' da yaşıyorsunuz galiba. Kaktüs seralarını ziyaret edin bol çeşit mevcut. |
Alıntı:
|
Bilgiler için çok teşekkür ederim, bitkiler için olan dükkanlardan sanırım bulabilirim o malzemeleri. Bir de merak ettiğim başka bir şey daha var, bu kaktüsler kaç yıl yaşar ortalama? Yani ben öteki nesile bırakayım istiyorum da bu çok hayalperest bir fikir mi? Ve de başarmak çok zor bir şey mi?
|
Arkadaşlar Opuntia zebrinam hasta ne yapmalıyım lütfen yardım edin :( https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...45209019_n.jpg
|
Öncelikle topraktan çıkarmadan, temiz falçata veya küçük meyve bıçağı ile bu kusurlu bölgeye girin. Mantar gibi duruyor. Bu bölge yüzeyselde olabilir. Orayı biraz temizleyin. Derinlere gitmiyorsa temizledikten sonra tarçın serpin, sulama yaparken su değmemesine özen gösterin. Bir müddet sonra yara kendini tamir edecektir.
Eğer yarayı deştikçe derinlere, iletim borularına ve dibine doğru devam ediyorsa, saksıdan sökün bitkiyi, köklerini iyice yıkayıp, kontrol edin. Problem buralara da ulaşmışşsa kaktüsü hasarsız yerine kadar kesmekten başka çare yok. Kesip, yarayı kurutup tekrardan dikin. |
Neden çürüyor?
1 Eklenti(ler)
Çelik olarak ektiğim kaktüsüm çürümeye başladı. Artık köklenmez bu durumdayken. :(:(
|
Kaktüs yumuşaması
Öncelikle merhaba.
Amatör bir kaktüs besleyicisiyim. 60'a yakın kaktüsüm var. Her 2 haftada 2-3 kaktüsümü kaybediyorum. kaktüslerimi torbalarda satılan kaküts topraklarıyla destekliyorum topraklarını değiştiriyorum. ilk başlarda çok vitamin vererek suladım. ve sulama bilinci olmadan suladım ama sonradan düzene soktum burda yazılanları okuyarak. büyük markette satılan kaktüslerden aldım ve internette serada üretilen kaktüslerden satın aldım. çok ilgilendim onlarla uzunca bir süre. şimdi tam kaktüslerin coşma mevsimine girerken en sağlam dediğim kaktüslerim yeni yeni yumuşamaya başladı. kaktüslerimi 15 günde bir suluyorum. 1 ay sonra yarısı sanırım bu yumuşamayla toptan ölecek. çok endişeliyim. gözüm gibi baktım onlara. acaba nerde hata yaptım ve kaktüslerimi nasıl kurtarabilirim. lütfen yardımcı olurmusunuz. çok emek verdim onlara :/ |
Sn.Burakhm, öncelikle geçmiş olsun.
Biz kaktüslerimizi yeni yeni sulamaya başladık, kış dinlenmeleri yeni bitiyor. Eğer kış boyunca 15 günde bir sulamaya devam ettiyseniz kaktüsleriniz epey hırpalanmıştır :( Şimdi hızlı şekilde onları topraklarından çıkarıp bir süre kurumaya bırakmanızı öneriyorum naçisane ve eğer köklerde de çürüme mevcut ise yumuşayan yerlerini, sağlam gövdeye kadar kesmeniz gerekebilir. Bu konuyla ilgili http://www.agaclar.net/forum/kaktus-...retim/5050.htm ve http://www.agaclar.net/forum/kaktus-...lari/12958.htm başlıklarını inceleyiniz eminim yardımı olacaktır, saygılar... |
Hazir kaktus topraklari cok fazla torf iceriyor. Siz kis boyunca 15 gunde bir suladiysaniz cok su tutmustur bu toprak karisimi. Bunun icine uygun oranlarda dere kumu cakili, lav tasi kirigi karistirirsaniz karisim daha suzek olur su tutmaz. Ben daha yeni cok az miktarlarda su verdim kaktuslerime.
|
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. şimdide unlu bit gördüm yavrularını toparlamış onları korur haldeydi. sanırım bi hayli sorunum var.
bu böcekler için kullandığınız ilaç varmı ? varsa tavsiye edermisiniz banada ? ayrıca dere kumu çakılı, lav taşı kırığı toprağının tam ölçülü kıvamını ve nerden temin edeceğim hiç bilmiyorum. |
İstanbul'dasınız mısır çarşısında akvaryumcularda derekumu bulabilirsiniz ya da biraz daha iri olarak çakıllar da oluyor. Genel olarak akvaryumcuda bulunan her türlü doğal, boyasız irili ufaklı kum ve çakıllardan kullanabilirsiniz. Uygun fiyatlı bulduğunuz şeylerden temin edin. Diğer lav taşı kırıklarını da akvaryumculardan lav taşı, bitki satan yerlerden de pomza taşı olarak isterseniz verirler.
Belli bir ölçü bilemiyorum ama ben kendimden acemice bir örnek vereyim. 5 litrelik kaktüs toprağı için 1 kilo lav taşı kırığı aldım. Elimde akvaryum malzemesi olarak kırmızı bitki kumu ve kuvars kumu vardı onlar da toplam 1kg kadar geliyorlardı herhalde. Dere kumu eklemedim. Bir miktar dere kumu ekleyip bir kilo daha lav taşım olsaydı çok daha güzel olacaktı bence. Yani bence ek malzemeleri ne kadar artırsak kar. Çünkü torf sevmiyorlar. Unlu bit için de arap sabunlu bir tarif var sitede ev yapımı ilaçlar bölümünde. |
Alıntı:
|
siyah beneklere ne yapabilirim
arkadaşlar bu siyah beneklerin çaresi yokmu ilk aldıgımda 3 hafta önce minicik bir taneydi şimdi çok arttı ne yapmalıyım fikir verin lütfen ilk kez kaktus aldım
http://i.hizliresim.com/A2N6Bz.jpg http://i.hizliresim.com/yd1oB9.jpg |
Alıntı:
|
sizin bilginize güvenerek bir şey sormak istiyorum. Echinopsis subdenudata cinsi kaktüsüm yumuşama yapmış ve elimle dokunduğumda sanki bir taraftaki kökleri kopmuş gibi topraktan ayrılıyor. Lütfen ne yapmam gerektiğini söyler misiniz?
|
kaktüsün kökleri yumuşamaya ve devrilmeye başladı
elimde çok güzel ve farklı bir kaktüs var elimden geldiği kadar ilgilenmeye çalıştım 1 yıldır bir sorun yoktu ama yanlışlıkla 2 kez üst üste su verdikten sonra 1 haftadır bazı dalları yumuşamaya ve dik duramamaya başladı kökleri de çürümüş gibi kopmak üzere gibi görünüyor. Çiçekçi yapacak bir şey yok gibi şeyler söyledi ama eminim kurtarmanın bir yolu vardır. Fotoğrafları ekliyorum ne yapabiliriz?
fotoğraflar: http://s29.postimg.org/le2rgfgee/CAM00056.jpg http://s29.postimg.org/g6hobyzt2/CAM00058.jpg |
Güneşi seven bitkiler gölgede kaldıkları zaman ince ve uzun yapraklar çıkarıyorlar. Gövde de inceldiği için ağırlığı taşıyamıyorlar. Kaktüslerde bitki büyüyüp ağırlıkları artınca kopmaya başlıyorlar. Toprak kısmında sorun olduğu zaman dipten yumuşamasına rağmen üst taraf halen yaşıyor. Çürüme meydana gelirse sağlam yerden kesip bir iki gün kurumasını bekledikten sonra yeniden toprağa dikebilirsiniz. Fotoğraflardan çok çürüme gözükmüyor. Ancak tedbirli olmak istiyorsanız iki üç dal alıp onları yeniden köklendirebilirsiniz. Ana bitkiye bir şey olursa yavrular kısa zamanda büyüyecektir.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025