![]() |
Sudenurcum şu aşamada köklerini kurcalamak doğru olmayabilir.
Senin yerinde ben olsam, saksıdan çıkarmadan toprağı kuruyana dek bir süreliğine evin içinde tutarım. Kaloriferler yandığı için zarar görmeyebilir (sakın kaloriferin üstüne falan koyma, ben onu da yaptıydım:mad:). Sanırım bir kaç gün hava güneşli olacak, biraz da güneş alsın. Toprağın kuruması hızlanır. Tamamen kuruduktan sonra alıştırarak serin bir yere alıp bahara kadar bir daha sulamazsan bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Geçen kış ben böyle ıslandı kurutayım derken çok sevdiğim bir kaktüsümü öldürdüm. Acemilikte yanlış uygulamalar yapıyoruz. Böyle deneme yanılmalar sonunda doğrusunu öğreniyoruz zamanla. Daha iyi bir uygulama yazılırsa ben de öğrenmekten mutlu olurum:) |
Ben ,böyle bir durumda saksısından çıkarıp , toprağını silkelerdim. Kağıt üzerinde 4-5
gün bekletir yeni bir toprağa diker bir daha da sulamazdım.:) |
Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Saksısından çıkarıp gazete üzerinde kurumaya aldım. Köklerini kurcalamaya çekindim, yavruları var, zarar görür diye endişeliyim. Epeyce ıslak bir torfa dikilmiş, tamamen silkeleyim mi silkelemeyim mi emin olamadım toprağını, ölürse çok üzülürüm, öyle güzel ki.. :(
|
Köklere zarar vermeden silkeyebildiğiniz kadar torfu silkeleyin. Kökler etrafında kalanlar torf çok zarar vermez. Bırakın kurusun ardından tekrar kaktüs toprağı ile saksılarsınız. Kolay gelsin :)
|
2 Eklenti(ler)
Islak torfdan çıkardığım kaktüsümü silkeyebildiğim kadar silkeleyerek güneş görebileceği bir aydınlıkta kurumaya aldım.
Eklenti 357624 Kuruduğundan emin olduktan sonra bahçe toprağı, yıkanmış kurutulmuş dere kumu, kırık mermer parçaları, çok az miktar torf ve bir çimdik deniz yosunu karıştırdığım yeni toprağına geçirerek üzerine lav taşı serptim. Eklenti 357625 Umarım doğru bir uygulama yapmışımdır? Ben onu çok sevdim, onun da yeni evini sevmesini diliyorum. Türü nedir bu güzeliğin, uzmanlarımızdan yardım rica etmekteyim. Yaza kadar hiç sulama yapılmayacak mı? Kaloriferle ısıtılan bir evde pencere önünde tutuyorum.. |
Merehabalar,
Bu yıl, siz kaktüs ve çiçek severlerden kaptığım virüsle, ben de hepinizde olan bulaşıcı hastalığa yakalanmış bulunmaktayım. Bu hastalıktan kurtulmak istemiyorum. Hastalığımla yaşamak istiyorum. Ancak ilacımı da bilmem lazım. İşte benim şikayetim ilacımı bilememek. Çoğu değerli Vehibe Hanımefendi ve sevgili kardeşim Özgül20'den olmak üzere bir çok arkadaşımdan, tohum, çelik, soğan armağan aldım. Bunlardan kaktüs, sukulernt çelik ve yavruları ile soğanları ektim. Tohumları bahara sakladım. Soğanlar bahçede toprakta. Nergizler çiçeklenmeye başladı. Lale, sümbül gibi diğer soğanlılar toprak altında. Kaktüs, sukulent ve yapraklı çiçekler de çelikler olarak küçük saksılarda. Saksı toprağını 2 ölçü bahçe toprağı + 1/2 ölçü dere kumu + 1 ölçü yaprak çürüğünü karıştırarak yaptım. Bahçe toprağı o kadar sertleşmeye yatkın ki. Kumla karışınca beton gibi oldu. Sanki taşa ekim yapmışım gibi. Değiştirmeye cesaret edemiyorum. Çelikler, bubandı. 2-3 gün yolda kapalı kaldı. Ekildi belki bundan sonra toparlanmaya başlayacaklar. Belki kök yapmaya başladılar ya da başlıyacaklar. Açarsam zarar vermekten korkuyorum. Ne yapayım? Baharı bekliyeyim mi? Kaktüsler için pazartesi açık balkona iki kat naylonlu sera yapmaya karar verdim. Bu fikre bu konuyu okyarak ulaştım. Hepinize teşekkür ederim. Sevgiyle kalın. Halil Balaban |
Halil bey ,
aynı durumu ben de yaşamıştım ,topraktan mı kumdan mı kaynaklanıyor bilmiyorum toprak sertleşiyordu.Uzun süredir pomza-gübre-humuslu toprak karışımı ( torbalarda satılıyor ) kullanıyorum ,drenajı çok iyi. Siz de hazırlanığınız karışıma gübre ve bolca pomza eklerseniz memnun kalacağınızı düşünüyorum. |
Sevgideğer Nurcanaybay,
Siz öylen yazmışınız ama, ben evde yoktum. Şimdi gördüm. Geç yazmamı lütfen ihmal kabul etmeyin. Bilgileriniz için teşekkür ederim. Antalyada bahçe market yok, yapı markretlerin bahçe bölümlerinde de sadece torf bulabiliyoruz. Ben şöyle düşündüm. Topraksı tarım olarak sebze ektiğim cocopeatlerim var sebzeleri sökerken köklerde kalan hindistan cevizi kabuk ve liflerinden oluşan maddeleri silkeledim. Bir tanede pet açayım boşaltayım. Toprak ağaç tozu, çay posası, hindistan cevizi malzemesinden oluşan karışımı, bir güzel harmanlayayım. Baya geçirgen bir malzeme olacak. Toprakssız tarımda kullandığımız sıvı gübremizde var ki 14 değişik element ve mineralden oluşuyor. İyi bir bakım sağlarım da; endişem. Henüz bir aylık ekililer, henüz yerlerine alışmadılar. Ayrıca mevsim de müsait değil. Saksıları açarsam zarar verirmiyim. Onu biemedim. Eğer bir şey olmazsa şimdi değiştireyim, sakıncalı ise bahara bırakayım. Hangisi münasip olur. Sevgiyle kalın. Halil Balaban |
Korkarak cevap veriyorum :)).......olumsuz bir durumla karşılaşırsanız sorumluluk
hissedeceğim :) Kaktüslerin toprağını baharda değiştirirsiniz ,nasıl olsa kış döneminde sulanmıyacak. Sukulentleri etrafında biraz toprak kalacak şekilde çıkarıp yeni toprağa dikebilirsiniz diye düşünüyorum. Şunu da belirtmeliyim ...bahsettiğiniz malzemeleri ben hiç kullanmadım .Nasıl bir sonuç alırsınız bilmiyorum.Sıvı gübreyi de dinlenme döneminde ki bitkilerde kullanmayın.Baharı bekleyin . Acele etmeyin , arkadaşların fikrinide alalım . |
Sevgili Nurcanaybay,
Çok teşekkür ederim. Müsterih olun, bir olumsuzluk olmıycak. Mesajınız oldukça açıklayıcı. Ben ihtiyacım olan bilgiyi aldım. Şimdi kurcalamıycam, bahara kadar rahat etsinler. İnanın bende sukulentlerin toprağını değiştirebilirim diyordum. Bildiğimden değil de, onlar çelik oldukları için, kökçükler yaptılarsa bile. Henüz çok miniciklerdir. Gövdeye çok yakın, hemen bitişik gibidirler. Dolayısıyla etrafı değiştirilebilir. Böylece kökler gelişirken uzanacakları rahat bir ortam bulurlar diye düşündüğüm için. Sizin verdiğiniz bilgi ile düşüncemi doğru olduğuna inandım. Sulamayı kestim. Gübre konusunu da, baharda kullanmam gerektiğini birkaç mesaj yukarıda okudum. Yani bu konuyu okumam benim için çok faydalı oldu. Sizden ve diğer arkadaşlardan çok şey öğrendim. Öğrendiğim birde kışın içeri alınmaması konusu var. Dışarı bırakırım derken, 10 C dan daha soğuk istemediklerini öğrendim. Onuda bir mini sera ile aşıcam. Yapacağım serayı, naylonla hem içerden, hem dışardan, iki kat kaplayarak çok soğuğun önüne geçebilirim. Böylece umarım bahara kadar hepsini korurum. Tekrar teşekkür ederim. Sevgiyle kalın. Halil Balaban |
1 Eklenti(ler)
Kış uykusundalar biliyorum ama yine de emin olmak istiyorum, diğer bitkilerimi sularken bunlara da fıs fıs yapıyorum ara sıra, yanlış mı yapıyorum? :o
Eklenti 359034 |
Benim de 3 tane yılan kaktüsüm var. Üstü kapalı garaja koydum güneş almıyor az da olsa ışık alıyorlar. Üçü de çok fazla uzadılar. Kesmek gerek diye düşünüyorum. Zamanı mıdır onu da bilemiyorum. Zamanı ise kesersem kestiğim uçları da ayrı saksılara dikebilir miyim? Yardım eder iseniz sevineceğim. Şimdiden teşekkürler.
|
Alıntı:
Ben de araya giriyim de uzman görüş bekleyelim:) |
Sevgili YeniGine, kaktüsünüzü kesmeyin, sadece güneş gören bir yere alın. Güneş görmediği için görüntüsünde incelme ve uzama olur. Şoğuk ama güneş görmeyen bir yerde kaktüsünüz yazık olur.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bu sulamanin konusunu bende takip ediyorum, öncelikle bu soruna tüm yanit veren arkadaslar kendi adima cok tesekkür ederim.
Benim bu kaktüs de teras kapisinin icinde duruyor, ev kaloriferle isiniyor, teras kapisi günde bircok kez odayi havalandirmak icin acip kapaniyor. Kaktüslerim üsümesin diye kisa havalandirmaya dikkat ediyorum. Bu resimdeki kaktüsümü 2 veya 3 haftada bir cok az suluyorum, dikkatimi ceken resimde de görüldügü gibi, bu kez suladiktan sonra alt kismi yari kadar rengi yesile dönüstü:confused:, daha önceden üst kismi gibi biraz beyazimsi idi....insallah bu kez fazla sulamamistir...... Eklenti 359045 |
Bu kaktüsün gövdesine su deydiği zaman renginde değişme oluyor. Kaktüsünüz sağlıklı görünüyor.
|
Sn İncii kaktüsünüz bence de oldukça sağlıklı maşallah.
Sn Ayşe Yıldız tüm cevaplarınız için teşekkür etmek istedim;), Sevgiler. |
Sn Ayse, Sn Denizarcan cevabiniz icin tesekkür ederim, sularken gövdesine bundan sonra daha da dikkat ederim. Sevgiler
|
Konuları okuyunca bazı yorumlar ilgimi çekti, örneğin: Kaktüslerin kış uykusu konusunda bana hatalı gibi gelen bilgiler var, mesela evin içinde sıcak ortamda bulunan kaktüslerin bahara kadar sulanmaması pek mantıklı değil, çünkü sıcak ve rutubeti düşük ortamda ( Kaloriferli evler) kış uykusuna girmeyip gelişimlerini sürdürdükleri ve su ihtiyaçlarının buharlaşmanın fazla olmasından dolayı daha çok olacağını ve böyle ortamlarda yaşayan kaktüslerin zarar göreceğini düşünüyorum.
Tabii ki bunlar benim savlarım ustalar daha iyi bilir. |
Alıntı:
|
benim evimde sobalı kendi odam da haftada **** iki haftada bir unutarak sulama yapıyorum. son sulamadan sonra iyice suyunu cekip toprak kuruması tamamlanırken soğuk bir odaya aldım 2 3 ay kadar sulamadan gözetliyeceğim. inşallah yaptığım doğrudur. :) ama deneme yanılma yaparak öğrenmek çok güzel oluyor. :) tavsiyelerinizi beklerim saygılar..
|
Ben bütün kaktüslerimi düşük ışık koşulları olan don yağmur görmeyecek bodruma koydum yaz boyu dışarıdaydılar şu an herhangi bir problemleri yok bahara kadar sulamayacağım ama bazı kaktüsler de aşırı buruşma görürsem sulayacağım. Eğer evde olsaydı geçen sene yaptığım gibi buruşma, küçülme olunca sulayacaktım.
|
3 Eklenti(ler)
Kaktüsler kis günlerinde uykuya gecer diye düsünerek, tüm kaktüslerime suan ev ortaminda olduklari icin, yinede cok az iki haftada bazilerine de 3-4 haftada bir, cok az su veriyorum.
Yalniz birkac ay önce yaptigim bir arajman sakiminin Stenokaktüslerin birinde tomurcuk cikmis:). Kaktüsün kendisi cok ufak henüz ama 2 tane tomurcuk görünüyor suan. Simdi bu kaktüsün su miktarini artirmam gerekirmi? Yoksa yine ayni devam edeyim mi bilemedim dogrusu:o Eklenti 361064 Eklenti 361065 Eklenti 361066 |
Bitkileriniz sağlıklı görünüyor sulama oranına aynı şekilde devam edebilirsiniz, belki biraz daha arttırabilirsiniz bu o mekanın sıcaklığına bağlı eğer 23 25 derece civarındaysa su miktarını arttırmak iyi olur.
|
İnci hanım,kaktüsleriniz çok güzel ve sağlıklı,madem çiçek açacak biraz da kaktüs gübresi verirseniz,çiçeğini açmakta zorlanmayacaktır.;)
|
1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
www.bitkicicek.com'dan aldığım Mammillaria gracilis'im tomurcuklarla dolu halde geldi lakin bir buçuk haftaya yakın bir süredir aynı durmakta, tomurcukları açılmıyor. Çok kırılgan bir yapısı var, bir iki parçası kopmuştu kargodan çıktığında, onları minik bir saksıya aldım, anaç gövdeyi de ferahlatmayı düşünüyorum ama vakitsiz olur diye çekiniyorum, sıkış tıkış duruyor saksıda.. Çiçek açmaya hazırlanan kaktüslerin saksısını değiştirmek köklere zarar verir mi, sulama yapılmalı mı yapılmamalı mı yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Teşekkür ederim.. Eklenti 361095 |
Sevgili Sudenur,bence saksısını Mart ayında değiştir,yoksa çiçeklerini açmadan döker.Evin içinde sıcak bir ortamdaysa,toprağı iyice kurudukça az az sulama yapabilirsin.
|
Toprağına ulaşamıyorum ki.. ;)
Kenarından köşesinden kontrol etmek istedim dokunduğum parçalar kırılıp elime geldi. :( Fıs fıs yaptım yüzeysel, ne yapacağımı bilemedim.. :o |
O zaman alttan sulama yapabilirsin ;):) az olmak şartıyla:)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025