agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs Bakım, Üretim (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/)
-   -   Tohumla Kaktüs Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/2057.htm)

recepağa 10-04-2011 16:56

3 Eklenti(ler)
Kaktüs Tohumlarından kaktüs elde etmek diye bir olgu olduğunu bilmiyordum.İnanın tarifi emsalm teşkil edecek birinde de görmedim.

recepağa 10-04-2011 17:27

Herşey arkadaşımın Ankara"ya Sağlık kontrolüne gitmesiyle başladı.Kendisinde bulabildiği kadar değişik kaktüs almasını istedim .Pratiker"de Kaktüs olduğunu ama taşıma sorunu nedeniyle çok daha basit ve ucuz olanı mı?Yoksa taşıması zor ve geleneksel olanı mı ?diye sordu.Bende Geleneklerin dışına çıkalım dedim.Geldiğinde ise şaşırıp kaldım.Elinde minik bir paket üzerinde ise kaktüs tohumu ibaresi.Yapılacak olan artık yapılmalıydı.Bu noktadan sonra geri adım atmam.
İnternet ortamında araştırmalar yaptım.Yakınım da kimse yok,Tohumdan kaktüs yetiştiren.Velhasıl bende önce Akvaryumcudan quartz kum aldım.Tek tek Marketlerden Peynir kabı tabir edilen kutulardan buldum.Ev de bulunan şeffaf kutuları da ekleyince son darbe için biraz perlit ve torf hazırladı.Perlit torf ve kumu bir güzel harmanladım.Minik seralara azar azar bırakıp elimle düzenledim.Tohumları rastgele avcı misalı dağıttım.Tuzluk aracılığı ile de üstünü kapattım.Fıs fısla da bir güzel nemlendirip güneşi bol olarak dolaylı alan bir pencere kenarına bıraktım.Hemen hemen hergün nemlendirmek için fıs fıs kullandım ve havalandırdım.Sonuç ortada elimde 4 peynir kutusu,3 yuvarlak kutu,1 tane biberon kapağı ve 1 tane de Gaviscon ölçü kabı var.
Sizlerden ki ben daha yeniceyim Medet arıyorum.
1)Ben bu minikleri nasıl ve ne zaman saksıya veya teraryuma koyabilirim?
2)Hiç su vermedim ama hepsinin altında delik var.Ne zaman su vermem gerek?
3)Nasıl sökeceğim?(kendisi minik zor tutulur saksıya bırakmaya bırakılır da asıl dikerken yanlarından nasıl baskı yapılacak)

Heaven 10-04-2011 23:35

Allah kolaylık versin ne diyim işiniz zor.

mandalinci 11-04-2011 08:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi recepağa (Mesaj 783315)
Herşey arkadaşımın Ankara"ya Sağlık kontrolüne gitmesiyle başladı.Kendisinde bulabildiği kadar değişik kaktüs almasını istedim .Pratiker"de Kaktüs olduğunu ama taşıma sorunu nedeniyle çok daha basit ve ucuz olanı mı?Yoksa taşıması zor ve geleneksel olanı mı ?diye sordu.Bende Geleneklerin dışına çıkalım dedim.Geldiğinde ise şaşırıp kaldım.Elinde minik bir paket üzerinde ise kaktüs tohumu ibaresi.Yapılacak olan artık yapılmalıydı.Bu noktadan sonra geri adım atmam.
İnternet ortamında araştırmalar yaptım.Yakınım da kimse yok,Tohumdan kaktüs yetiştiren.Velhasıl bende önce Akvaryumcudan quartz kum aldım.Tek tek Marketlerden Peynir kabı tabir edilen kutulardan buldum.Ev de bulunan şeffaf kutuları da ekleyince son darbe için biraz perlit ve torf hazırladı.Perlit torf ve kumu bir güzel harmanladım.Minik seralara azar azar bırakıp elimle düzenledim.Tohumları rastgele avcı misalı dağıttım.Tuzluk aracılığı ile de üstünü kapattım.Fıs fısla da bir güzel nemlendirip güneşi bol olarak dolaylı alan bir pencere kenarına bıraktım.Hemen hemen hergün nemlendirmek için fıs fıs kullandım ve havalandırdım.Sonuç ortada elimde 4 peynir kutusu,3 yuvarlak kutu,1 tane biberon kapağı ve 1 tane de Gaviscon ölçü kabı var.
Sizlerden ki ben daha yeniceyim Medet arıyorum.
1)Ben bu minikleri nasıl ve ne zaman saksıya veya teraryuma koyabilirim?
2)Hiç su vermedim ama hepsinin altında delik var.Ne zaman su vermem gerek?
3)Nasıl sökeceğim?(kendisi minik zor tutulur saksıya bırakmaya bırakılır da asıl dikerken yanlarından nasıl baskı yapılacak)

Sn. recepağa,

Forumda dolaşırken gönderinizi okudum. İnternette tohumdan kaktüs yetiştirme diye yazıp araştırınca ; hem sitemizde hem de www.kaktusrehberi.com adlı sitede derdinize derman olacak bilgiler bulunmakta diye düşünüyorum.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim, kaktüsleriniz büyüyünce bizlerle paylaşırsanız seviniriz.

recepağa 11-04-2011 22:46

Sayın Mandalinci Teşekkür ediyorum.Tavsiyeniz üzre hemen bakıyorum.

Hatice Tarhan 11-04-2011 23:13

Tohumdan çıkmaları kolay da onların yaşamaları çok emek istiyor,ben onlarca tohumdan lithops çıkartmama rağmen iki gün su fısfıslamadığım için hepsi öldü.Tohumdan yetiştirmenin keyfi bambaşka umarım hepsini büyütmeyi başarırsınız..

recepağa 12-04-2011 17:05

Hatice hanım bu yazınız kulağıma küpe olacaktır biline. "İki gün su fısfıslamadığım için hepsi öldü"

cartel 09-05-2011 11:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esmasalim (Mesaj 772212)
kaktüsler ilk çimlendiklerinde baya hızlı bir gelişme gösteriyorlar ama sonra hiç büyümyorlarmış gibi geliyor... benimkiler hala ilk çimlendikleri boydalar. tek farkı tepelerinde sayısı giderek artan dikenleri :)

geçenlerde sölpmüş gibi duruyorlardı, susuz kaldıklarından olabilir mi?

bir de bir soru daha, acaba çimlenen birkaç aylık olmuş kaktüsleri ne zaman ayrı bir kaba almak lazım ki?

Esmasalim, toprağı uzun süre kuru tutmayınız bu köklerini kurutur.. genelikte bir sene sonra kökleri gelişir, bundan sonra boy atarlar.

İyice büğüdükten sonra ancak yeni kablarına koyabilirsiniz. Yani yeri iyice daraldıktan sonra.. bir çay kaşığı ile itinayla çıkabilirsiniz. Ama en az bir yıl sonra...

musbet 28-05-2011 21:24

Herkese selamlar
ben kaktüslerle yeni yeni ilgilenmeye başladım.Dün kaktüs tohumu almıştım, bugün kum, toprak ve torf karışımını hazırladım, karışımı altı delik plastik kaba yerleştirdim ve güzelce ıslattım, suyu süzüldükten sonra tohumları toprağa serptim, üzerlerine çok az kum ve toprak karışımı serptim son olarak kabın üzerini streç filmle sıkıca kapattım, güneş gören canım önüne yerleştirdim.
çok uzun anlattım ama affınıza sığınarak bir kaç soru sormak istiyorum
kaktüs tohumlarını ne kadası olurmur sıklıkta sulamam gerekiyor.
üzerlerindeki streç filmi ne zaman kaldırmam lazım.
sulama suyuna sıvı besin gübresi katsam çimlenmeye bir faydası olurmu?
yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

esmasalim 29-05-2011 09:08

Eminim daha deneyimli arkadaslar da cevap vereceklerdir ama benim ilk soylemek istedigim sey kabin uzerini orttugunuz strec filme birkac delik acmaniz... Aksi halde bazi hastaliklar bas gosterebilir. Bir de sulamayi sprey ile her gun yapmaniz.
Umarim ektiginiz tohumlardan en yuksek verimde cimlenme elde edersiniz ve cimlenen minikleriniz sagliklica buyurler.

musbet 29-05-2011 20:52

Teşekkürler esmasalim
hergün sulamam gerektiğini bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu.
başka yapmam gereker şeyler varmı? yardımcı olursanız sevinirim.

Songül Ateş 08-06-2011 21:30

5 Eklenti(ler)
Rebutia hoffmanniana' mın üzerinde açan çiçekler kuruduktan sonra alttında oluşan meyvelerdeki tohumları ektim bakalım ne olacak. Verim alırsam benim gibi yeni başlayan arkadaşlar için faydalı olur diye aşamaları fotoğrafladım. Umarım güzel sonuçlanır.

Songül Ateş 08-06-2011 21:31

1 Eklenti(ler)
bu da son aşama:

recepağa 19-07-2011 13:04

5 Eklenti(ler)
Son Halleri

recepağa 19-07-2011 13:08

3 Eklenti(ler)
Evet bazı aksilikler yaşadım inkar edemem. Mesela kücük saksı çocuk yoğurdu ama elimden düşünce olan biten filizleri meçburiyetten buna dikmek zorunda kaldım.

recepağa 19-07-2011 13:09

%50 Yaşam devam ediyor minikler için hala evde ve burda resimlerini çekemediğim 100 civarında miniklerim var.

feriha 19-07-2011 18:22

Bütün minikler aynı cins mi merak ettim.. Resimlerinizden seçemedim:)

Ellerinize sağlık epeyce emek vermişsiniz..

recepağa 01-10-2011 12:37

Kusura bakmayın işlerin yoğunluğu sebebiyle gönderinizi yeni gördüm. Miniklerin bakımı beklediğimden zormuş.Sorunuzun cevabını inanın bende bilmiyorum.Karışık Kaktüs Tohumu diye biliyorum çünki üzerinde o ibare mevcuttu.Pratikerden alınma Küçüçük tohum poşedi daha sonra internettte satış yapan bir siteden aldım. Ama bu siteden aldıklarımdan hiç memnun değilim en kısa zamanda yeni resimler ekleyeceğim

recepağa 18-10-2011 14:42

5 Eklenti(ler)
Yeni halleri

recepağa 18-10-2011 14:44

5 Eklenti(ler)
18.10.2011

recepağa 18-10-2011 14:45

2 Eklenti(ler)
henüz küçükler

philis 02-01-2012 15:18

1 Eklenti(ler)
Benim tohumcuklardan kayıplar çok oldu:( Elimde bunlar kaldı. Baya büyüdüler ama çok dip dibeler. Daha önce ayırmaya kalktıklarım hep öldü, bunları da kaybetmek istemiyorum. Sizce ayrılma vakitleri geldi mi?

Eklenti 262303

nil-nilüfer 08-01-2012 19:14

buz çiçeği tohum ekimi

merhaba, geçtiğimiz yaz buz çiçeğimin tohumlarından topladım fakat ne zaman ekmem gerektiğini bilmiyorum bu konuda fikri olan varsa paylaşabilir mi acaba.....

kaktüs_35 29-04-2012 12:36

Eklenti 288313

Tohumlar
Eklenti 288314

Eklenti 288316
En son hali artık beklemeye geçtik.

dryad 30-04-2012 08:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs_35 (Mesaj 955832)
Eklenti 288313

Tohumlar
Eklenti 288314

Eklenti 288316
En son hali artık beklemeye geçtik.

Cumartesi günü aynı tohumlara rastladım. İyi bir sonuç alırsanız ben de denemek isterim..

Argyroderma tohumlarım çimlendiler 6 tanesi sanırım.. Umarım diğer tohumlarda çimlenir..

kaktüs_35 30-04-2012 09:52

Umarım iyi bir sunuç alırım. Ben 1 tane alsam yeter hiç olmamasından iyidir. Umarımki nadir bir tür yakalaya bilirim. İçinde baya bir miktar tohum var diğer ürünlere göre karışık olması nedeniyle.

dryad 01-05-2012 21:03

Az önce saydım 9 tane tohumum çimlenmiş..;)

kaktüs_35 02-05-2012 12:28

Bekeli 3 gün olsu ama bir kelisme için daha erkek diye düsünüyorum. Birde toprak karısımını iyi yapamadım pek umutlu değilim açıkcası.

MKurtoglu 02-05-2012 21:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs_35 (Mesaj 957793)
Bekeli 3 gün olsu ama bir kelisme için daha erkek diye düsünüyorum. Birde toprak karısımını iyi yapamadım pek umutlu değilim açıkcası.

Çiçek Çoşturan marka kaktüs toprağı satılıyor. Bu toprakla deneme yapmalısınız. Ben oldukça iyi sonuç aldım.

dryad 03-05-2012 08:14

Dün akşam resimlerini çekecektim benim guinea pig doğum yaptığı için bitkilerle pek ilgilenemedim biraz havalandırdım sadece..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025