![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Kaktüslerden çelik hazırlamak
Dün İstanbul'dan aldığım bir kaktüsten çelik elde etmek istedim bu vesileyle soldaki kaktüsümü forum içindeki bilgilerden yararlanarak budadım/kestim. ![]() Önce kaktüsü maket bıçağıyla birleşme yerlerinden kestim. Ve aşağıdaki görünümü aldı. Bu işi yapmadan önce nereden keseyim diye düşündüm. Kafamda planladım. Kaktüs temel çeliğinin üzerinde bulunan üç kaktüs çeliğini bırakmak istedim. Böyle daha estetik duracağını düşündüm. ![]() Düzenleyen ferahzade : 09-08-2007 saat 16:50 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Bazı çeliklerin tepe çeliklerini de maket bıçağıyla kestim. ![]() Elde ettiğim çeliklerin alt uçlarını konik şeklinde iki taraftan da kestim. ![]() ![]() Kenarları kesilmiş çelikler aşağıdaki hali aldılar. ![]() Tüm bu işler için böyle bir eldiven kullanmak son derece gerekli. Dün eldivenim yoktu özellikle bu kaktüsün dikenleri elime battı, çok küçük olduklarından bulup çıkarması da oldukça zahmetli oluyor. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Kesip, dikim için hazırladığım çelikleri bu saksı altlığına yerleştirdim. Altlığı gölgeli ve sıcak bir yere koyacağım. Böylece konik şeklinde kestiğim yerlerin tamamen kurumasını bekleyeceğim. 2 gün yeter sanıyorum. Daha sonra da kaktüs çelikleri için hazırladığım kum ve odun kömürü kırığından hazırlanmış toprağa bu çelikleri dikeceğim. ![]() Soldan üçüncü kaktüs çeliği, kaktüsü aldığımda yaralıydı. Yaralı olan bu çeliği de bu şekilde kullanmaya karar verdim. Düzenleyen ferahzade : 09-08-2007 saat 16:56 Neden: Anlatımdaki açıklık için düzeltme yaptım. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn ferahzade ben anlamadım şimdi neden çelikleri bu şekilde aldığınızı. Önce zannettim ki aşılama yapacaksınız. Ama yok yapmıyorsunuz. Forumda böyle bir bilgi mi var benim kaçırdığım. Çünkü ben el ile yavruların bağlandığı yerden koparır ve dikerim hep tutarlar. Çiçek açtıramıyorum o ayrı ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben de önceden öyle yapıyordum. Ancak forum içinde "kagan" adlı arkadaşımızın http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5427 bu forumda kaktüsler hakkında geniş bilgi verdiği bir alıntı yazıda çelikle üretimin bu şekilde yapılacağını okudum. Ben de o yazıdan hareket ederek hem fotoğraflayayım hem de çelik hazırlayayım dedim. Hazırda çeliği alınacak kaktüs de vardı. Forumda kaktüs çeliklerinin uçlarını konik kesmekten bahsediyor. Bunun nedeni sanırım kök için yüzey genişletmektir. Çünkü ben kılıç bitkisini dikerken kılıcın kök yüzeyini genişletmek için; kılıç, içe doğru üçgen bir şekilde kesilir. Böylece toprakla olan yüzey teması arttırılır ve daha çabuk kök salar. Ben bu kaktüsü konik kesme yöntemi de bu kılıç dikme yöntemine benzettim. Ancak "kagan" adlı arkadaşımın foruma aktırdığı yazıda köklerin diken diplerinden çıkmaması diye bir neden de belirtmiş. Bu nedeni kafamda canlandıramadım ama yine de yazıyı dikkate aldım. Uygulamayı bu şekide yaptım. 2-3 gün dinlendirme işini ise ilk defa uyguluyorum. Sevgi ve saygılarımla Düzenleyen ferahzade : 11-08-2007 saat 09:50 Neden: Her türlü dilbilgisi yanlışlarını düzeltmek için, düzelt seçeneğini kullanıyorum. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2007
|
Çelik aldığınız kaktüs bence de çok bir özen aramıyor direk toprağa saplamanız yeterli *******, ama bu yollu da denemekte fayda var belki daha kolay köklenebilir. Ben çeliklerin ucunu kurutmak yerine nemli ve sıcak yerde mümkünse kapalı bir ortamda beklettiğimde köklendiklerini gördüm. Sonuçları merakla bekleyeceğiz. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-03-2013
|
bu dondurma kasesinde bulunan sagdaki uzun kaktusun cinsi nedir, bende dun aynısından aldım.. bu kaktus hakkında bilgi arıyorum da |
|
|
|
![]() |
|
|