agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Kaktüs > Kaktüs Bakım, Üretim
(https)




Beğeni Düzeni648Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 03-11-2010, 15:02   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
Sayın nesli6,yükselb ilginize teşekkür ederim.Öncelikle kaktüs tohumlarının (ilkbaharda daha yüksek çimlenme göstermekle birlikte) tüm yıl boyunca çimlendirilebileceğini belirteyim.Ben tohum ekimlerimi daha çok kış aylarında yapıyorum.biraz gelişen bitkiler ilkbahar yaz aylarında güneşlendirilip hızlı ve sağlıklı büyütülebiliyorlar.Geçen kış ektiğim tohumlardan büyüttüğüm Pachypodium, biber türleri, bir önceki senenin Adeniumlarını konularında tanıttım. Pachypodium geayii 1 yılda 30 cm boya ulaştı.Yine yakında tanıtacağım Dioscorea elephantipesler de 3-4 cm caudex yaptı.Kış benim için avantajlı oluyor.
Ancak kaktüs tohumları ne kadar taze ise çimlenme oranı o kadar yüksektir.Sayın yükselb baharı beklediğinizde çimlenme oranları mutlaka düşecektir.Sayın nesli6, koşullar uygunsa ekim sorası 1 ayı geçen sürelerde çimlenme olasılığı düşer biraz daha bekleyebilirsiniz.
Benim forumdaki tüm katılımlarım tamamen farklı yetiştirme tekniklerine dayanıyor.Kaktüs tohumlarını da yüksek nem ortamında köklendirip büyütüyorum.Temel prensipleri Hoya sayfalarında bulabilirsiniz.60X40X40 cm boyutlarında ısı izolasyon paneli ile çevrelenmiş grow box içinde üstten 2X15-20 watt floresan ve kırmızı LED ile günde 12 saat aydınlatma yapıyorum.Tohumları alışılmış sistemimin üzerine serpip üzerini streç ile kapatıyorum. Sonuçta kapalı bir sistem/mini sera oluşuyor.Bu şekilde yüksek nem sürekli korunabiliyor.Mantara karşı herhangi bir ilaç uygulamıyorum.2-3 ay sonra düşük doz sıvı besine geçiyorum.(Sulama rejimi ile ilgili Hoya sayfalarına bakabilirsiniz.) 4-5. aylarda da önce streçi kısmen açarak sonra da aydınlık bir yere alarak dış ortama geçişi sağlıyorum.Halen gördüğünüz kaktüsler sürekli, tam doz besin eriyiği alıyor ve topraksız ortamda büyümeye devam ediyorlar.Kaktüs çimlendirmede bir çok faktörün etkilemesi nedeniyle % 100 sonuca ulaşmak imkansızdır. L.williamsii'de çimlenme sonrası süreç içinde 4-5 adet kaybettim.Ancak bu türde 2 yılda 1-1,5 cm büyüklüğe ulaşıldığı söyleniyor.Bende 1 yılda 1,8 cm çap oluştu. Sanırım topraksız yetiştirme yöntemim ile iyi uyum sağladı.Obregonia denegrii tohumları sanırım bayattı.20 taneden 1'i çimlendi ve şu anda 5 mm genişlikte.(Çok zor ve yavaş büyüyen bir tür.)Astrophytum capricorne'de 20 tohumdan 10 tanesi halen hayatta herhalde 1-2 tane kaybetmiş olmalıyım.
Genelde yöntemimim başarılı olduğunu düşündüğümden bu hafta yeni kaktüs ve diğer sukulent türlerinden tohum getirtip Kasımda ekeceğim.

Eklenen Resimler
    
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Etiketler
çimlendirme, inşaat kumu, kaktüs, kaktüs tohumu, tohum


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025