agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Kaktüs > Kaktüs Bakım, Üretim
(https)

Beğeni Düzeni652Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-02-2010, 09:21   #1
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Galeri: 39
Sayın sevim.K,

Tohum çimlendirdiğiniz kab, gördüğüm kadarıyla kalorifer peteği üzerinde duruyor. Petek üzerinde durması toprakta aşırı ısınmaya neden olmuyor mu? Toprak olarak ne kullandınız? Bende ilki 15 gün önce olmak üzere aralıklarla üç ayrı kaba kaktüs tohumu ektim. Ancak henüz çimlenme olmadı. Sizin çimlendirme yönteminiz hakkında bilgi vermeniz mümkün mü?

Selamlarımla...

skaraca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2010, 10:26   #2
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Giriş Tarihi: 11-12-2008
Galeri: 6
Sayın skaraca tohum kabı kalorifer peteğinin üzerinde duruyor evet. Oda sıcaklığı 20- 25 derece. Kaloriferin yanmadığı gece saatlerinde ısı değişikliğinden etkilenmemesi ve ısının muhafaza edilmesi için tohum kabının altını, etrafını bir bezle sardım. Kapaklı tohum kabı. İlk sulamadan sonra haftada bir gibi bir parça su püskürtmem gerekebiliyor onun dışında suvermiyorum kabın kapağı kapalı olduğu zaman biriken nem fazlasıyla yetiyor ancak mantar oluşmaması için sık sık havalandırıyorum. Kum ve torf karışımına ektim özel bir şey de yapmadım sayın skaraca. Mix paket olduğu için paketin içindeki tohumların hangi türlere ait olduğunu bilmiyorum çimlenme süreleri farklı olacaktır doğal olarak. Bu da tohum kabını uzun süre muhafaza etmem demek oluyor. Bekleyip göreceğiz

Selamlar...

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2010, 10:34   #3
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Sayın skaraca; kimseyi de yanlış yönlendirmek istemem ustalarımız var çok başarılı kaktüs yetiştiren. İmrenerek izliyoruz. Yanlış yapıyor veya yapmışda olabilirim. Benimki çok amatörce bir çaba

Eski 23-02-2010, 12:11   #4
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Sayın sevim.K,

Yanlış yönlendirme olamaz. Deneyimlerden yararlanmak amaç. Ama sizde başarılı olan bir yöntem benim uygulamamda başarılı olmayabilir de. Buda sizden kaynaklanmaz. Ben sadece petek üzerinde bulunması nedeniyle aşırı ısınma ve tohumun zarar görmesi söz konusu olabilir diye merak etmiştim. Anladığım kadarı ile bu sorun oluşmamış sizde.

Ben Eskişehir'de mix pakette olsa hazır kaktüs tohumu bulamadım. Forumda kaktüs tohumlarının iki cins hariç en az bir yıllık olması gerektiği yazıyor çimlenme için. Benim tohumlar taze idi. Belki sorun o olabilir.

Teşekkürlerimle...

Eski 25-02-2010, 11:08   #5
Yeni Üye

bayMK's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Taze tohumun gücü işte...bir önceki mesajımdan tam 9 gün geçti ve bu süreçteki gelişim;Name:  Resim 012.jpg
Views: 5162
Size:  45.8 KB

bayMK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2010, 11:22   #6
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Ne güzel büyüyorlar. Benimkiler bir santimetre kadar büyüdü şimdi durakladı gibi. Paketteki diğer tohumlar ne zaman çıkacaklar onu da merak ediyorum tabi

Eski 02-03-2010, 18:44   #7
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Biraz daha büyüdüler

Eklenen Resimler

Denizardacan beğendi.
Eski 02-03-2010, 20:48   #8
Ağaç Dostu

vibb's Avatar

Giriş Tarihi: 23-08-2006
Talking

Bunları Ağustos sonunda ekmiştim. Geçen ay ekili oldukları kutu kazayla devrilince mecburi şaşırtma yapmak zorunda kaldım.

Eklenen Resimler

vibb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 21:05   #9
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Sayın Vibb, görüntü çok güzel, kaktüsleri sevimli yapan galiba küçük olmaları ve küçük kalabilmeleri. Ellerinize sağlık. Bunlar karışık pakette satılanlardan mı?

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 21:08   #10
Ağaç Dostu

vibb's Avatar

Giriş Tarihi: 23-08-2006
Evet. Karışık olanlardan. Bauhause'tan almıştım, bilinen bir marka.

vibb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 22:20   #11
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Çok güzel. Altı ayda iyi büyümüşler. Benim tohum kabına bakıp niye büyümüyorsunuz demiyeyim o zaman

Eski 03-03-2010, 10:42   #12
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Sayın vibb,

Yanlış görmediysem, fotoğraflar beni yanıltmadıysa bazıları yanlardan sürgün bile vermişler sanırım. Çok güzel. Ben de 25 gün kadar önce mammillaria türü tohumlardan ekmiştim. Beş, altı tanesi çimlenerek toprak üzerinde görünmeye başladı. Ancak şu anda bir mm civarında boyları var.

Eski 03-03-2010, 18:49   #13
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Bugün akşam tohumdan çıkmış ve kabuğunu atmaya çalışan bir tane gördüm. Çok güzel ama gözle zor görülüyor. Makro fotoğraf çekmek için en uygun pozlardan biri. Çıplak gözle yüzeyin bu kadar ıslak olduğunu anlamak mümkün değil. Sabırla büyütmeye uğraşacağım.

Eklenen Resimler

Eski 13-03-2010, 21:28   #14
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Kaktüs bakımı çok kolay, sizi hiç üzmüyor. Su isteği az. Yanına uğramasanız da size küsmüyor. Bunlar güzel yanları. Tohumdan yetiştirmek ise büyük sabır işi. Yukarıdaki resimde tohumdan ilk çıkan ve tohum kabuğu şapka gibi tepesinde duran şapkayı çıkardı, biraz daha yeşerdi. Ancak gözle zor görülüyor. Bu on günlük sürede birkaç tane daha çıktı.Onları da gelişimlerini görebilmek için fotoğrafladım. Kaktüsleri çabuk büyütmenin bir yolu var mı?

Eklenen Resimler

Eski 14-03-2010, 17:36   #15
Ağaçsever

~SHİVA~'s Avatar

Giriş Tarihi: 27-01-2009
arkadaşlar bende echınocereus, notocactus ve sempervivum tohumları var bunların çimlenme süreleriyle ilgili bilgi olan varmı?

~SHİVA~ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2010, 20:00   #16
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ~SHİVA~ Mesajı Göster
arkadaşlar bende echınocereus, notocactus ve sempervivum tohumları var bunların çimlenme süreleriyle ilgili bilgi olan varmı?
Sayın Shiva,
Benim fotoğraflarım karışık tohum paketinde yer alan türlere ait. İçinde bir çok tür var. Yaklaşık 20 günde çimlenmeye başladılar. Son 10 günde çimlenenler arttı. Halen hiç acılmamış tohumları da toprağın üzerinde görebiliyorum. Çimlenmeden sonraki süreçte çok uzun. Bir-iki sayfa geride 6 aylıkların fotoğraflarını görebilirsiniz.

Eski 15-03-2010, 23:13   #17
Ağaçsever

~SHİVA~'s Avatar

k donmez teşekkür ederim bilgi için bu arada yavruların çok tatlı darısı en yakın sürede başıma diyorum dikkatimi çektide çimlenen tohumlara şöyle bir göz attım topraklar hep sizin tarzda bu konuda bana yardımcı olurmusunuz?

Eski 15-03-2010, 23:40   #18
Ağaç Dostu

skaraca's Avatar

Miniklerim

Uzun beklemeler sonrasında mammillaria türüne ait kaktüslerden aldığım tohumlar çimlendi. Şu anda üç ayrı yerde, birisi karışık olmak üzere çimlenmiş tohumlarım var. Bir diğeri ise çimlenmeyi bekliyor.

Name:  IMG_4832 1.jpg
Views: 4051
Size:  40.4 KB

Fotoğrafı çektiğimde üst kısımda perlit vardı. Bu nedenle bir kısmı perlitin altında kalmıştı. Şu anda perlitin fazlalıklarını aldım. Ayrıca çimlenen tohum sayısıda arttı. Küçük plastik bardağın yarısına kadar toprak koyarak tohumları ekmiştim. Şu anda yüzey neredeyse tamamen minik kaktüslerle dolu.

Denizardacan ve duy-gu beğendi.
Eski 16-03-2010, 00:38   #19
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Sayın Shiva, kullandığım toprak üçte iki oranında sıva kumu( dere kumu), üçte bir torf, sulamada ise sprey ile püskürttüğüm suya çiçekli bitki için sıvı gübre (yarım litreye 1 tatlı kaşığı oranında) ekledim. Bir kez mantar ve küf oluşmaya başladı, yukarıdaki sulama tarifindeki gübreyi çıkartıp yerine oksijenli su koyarak sulama yaptım kesildi. Sulama deyince 1 ayda 4-5 kere yüzeysel olarak yapılan sulamadır. Nemli kalma sebebi ise kapaklı bir plastik kapta yetiştirilmeleridir. Arada havalandırıyorum. Şimdilik iyi gidiyor. Sayın Skaraca toprak ve perlit kullanmış. Tercihe bağlı.

Eski 16-03-2010, 01:06   #20
Ağaçsever

~SHİVA~'s Avatar

sayın k dönmez öncelikle der kumunun sıva kumuna eşit oldugunu bilmiyordum yalnız sıva kumu taşsız olmaz mı ? Sizinkinlerde bol çakıl var sanırımm + olarak onudamı eklediniz?

Eski 16-03-2010, 01:12   #21
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

O gördüğünüz çakılların en büyüğü 2 mm. bile yoktur. Fotoğraf sizi yanıltmasın.

Eski 24-03-2010, 10:05   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-01-2010
Merhaba,

3 şubatta tohumundan kaktüs ektim çok çabuk çimlendiler hala çimlenenler var ilk çıkanlar 1 ay içinde yaklaşık 1 cm kadar oldular ama ondan sonra hepsinin büyümesi adeta durdu. Güneş alıyor sıcak oluyor diye balkona aldım yinede gelişme yok, çoook yavaş büyüyorlar...

merkürvenüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2010, 10:27   #23
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Benimkiler de. Büyüme durdu gibi.

Eski 24-03-2010, 12:06   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-01-2010
Tohumdan üretimde çok yavaş büyüdüklerini duymuştum bu başlığı incelerken de okumuştum ama ne kadar yavaş olabilirki diye düşünmüştüm sanırım haklılarmış. Sabredecez artık Sevim hanım yapacak birşey yok.

merkürvenüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2010, 14:18   #25
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Tabi ki sabredeceğiz. Aslında hoşuma gitmiyor da değil hani. Diğer saksılı bitkilerimizde büyümeyi(uzamayı) santimetreyle ölçüyoruz kaktüslerimde milimetreyle ölçüyorum Tohum kabında her gün başka büyüyen farklı bir kaktüs varmı diye kontrol etmek hoşuma gidiyor. İmkanım olsa farklı türlerde kaktüs tohumları alıp ayrı ayrı eker ve yetiştirmeye çalışırdım

Eski 14-04-2010, 08:28   #26
Ağaçsever

~SHİVA~'s Avatar

Tohumları ekeli birkaç hafta oldu ama hala bir hareket yok bende seramın içi 30-40'C arasında nasıl bir sulama yapmalıyım haftada 3 kez sulamam yeterli olurmu yoksa toprak sürekli nemlimi kalsın?

Eski 14-04-2010, 09:44   #27
Ağaç Dostu

Nail Sarı's Avatar

Giriş Tarihi: 30-07-2008
Galeri: 1
Kaktüs çimlendirmeyle ilgili olarak benimde bir tecrübem var.
2009'un Eylül ayında bir arkadaşımın kaktüsündeki kuruyan çiçeklerden aldığım tohumları torf ve dişli kum karışımına ekmiştim. Sadece ilk sulama dışında hiçbir sulama yapmadığım kaktüsler kendi hallerinde çimlenerek çok sağlıklı bir şekilde gelişmişler. Kaktüs çimlendirmeyle ilgili yaptığım pek çok deneme sonunda artık tohumdan kaktüs yetiştirmenin püf noktalarını çözmüş durumdayım.
http://nailsari.blogspot.com

Eklenen Resimler

Nail Sarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2010, 10:09   #28
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Nail bey çok güzel Miniş miniş göstermişler kendilerini Benim mix tohum olduğu için neler çıkacak bilemiyorum. Ama stapelialar erkenciler ancak bir santimetre olmuştur boyları diğerleri ancak farkedilmeye başladılar.

Eski 14-04-2010, 18:43   #29
Ağaçsever

philis's Avatar

Giriş Tarihi: 08-04-2010
Hepinizin minik kaktüsleri çok güzel Ben de paket içindeki karışık tohumlardan çimlendirmeyi deniyorum. Buradan edindiğim bilgilere göre plastik kapaklı kaplara ektim 2 hafta oldu ama henüz bir kıpırtı yok
Amaa mammilariamın tohunlarından da ekmiştim. Az önce baktım ekeli daha 1 hafta bile olmadı küçücük yeşil topçuklar gördüm Başka bir şey beni bu kadar mutlu edemezdi. Umarım büyümelerini sağlayabilirim.

philis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2010, 14:48   #30
Ağaçsever

philis's Avatar

Giriş Tarihi: 08-04-2010
1 ay kadar önce ektiğim karışık tohumlarım çimlenmeye başladı. Ama bir tanesi farklı kalın gövdesi ve yaprakları var. Acaba herhangi bir ot mu yoksa bir sukullent cinsi olabilir mi? Eğer bi sukullent cinsi ise kapak kapalı olduğu için boynu bükülmeye başlıyor, oradan alıp başka yere ekmeli miyim acaba?
Name:  DSC06055.jpg
Views: 3620
Size:  60.8 KB

Denizardacan beğendi.
philis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
çimlendirme, inşaat kumu, kaktüs, kaktüs tohumu, tohum

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025