![]() |
Arkadaşlar sahil sekoyasının Türkiyede büyüyebileceği tek bölge Rize-Sarp arasındaki kıyı bölümüdür. başka yerlerde denemeyin emeğinize ve paranıza yazık olur.
|
Alıntı:
|
merhabalar acaba bana mamut ağacı tohumu **** fidesi yollamak isteyen bir hayır sever çıkarmı:)Bartında yaşıyorum ve karadeniz iklimini sevdiğini duydum ilgilenen olursa çok sevinirim.
|
Bende sahil sekoyası var, dağ sekoyası yok. Tohum olan varsa birkaç tane gönderirse sevinirim.
|
Geçen yıl Kanadadan tohum getirtmiştim. İki aylık soğuk katlamadan sonra 100 tohumdan 10-15 tanesi çimlendi. Geriye iki tane kaldı. Onlar iyi gidiyor. Boyları 25 santim kadar oldu. Sürgündeler.
Sempervirens tohumları da getirtmiştim ama hiç biri çimlenmedi. Benim anaç ağacım da tohum vermedi henüz. Tohumdan üretmek çok dertli bir iş. Çelikten üretmek daha kolay. 3-4 hafta önce 5-6 çelik yaptım hepsi köklendi. |
Bende geçen yılın uç sürgünlerinden (sahil sekoyası) köklenmesi için toprağa koydum ama görüntü iyi damar attı mı bilmiyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Sayın Kalyon sekoyanız ço iyi duruyor. Birkaç sürgünü soğuk vurmuş ama zararı yok.Benim sahil sekoyasınında sürgün uçlarını don vuruyor. Bizim buraya dağ sekoyası daha iyi olacak ben bunu Maçka'dan getirmiştim.
|
Sayın meyvelitepe, bu hafta sonu ben de bir adet sempervirens fidanı aldım. Toprağının nemli tutulmasına ilave olarak , fidanımın sağlıklı bir şekilde ( ve de hızlı :) büyümesi için neler önerirsiniz?
|
1 Eklenti(ler)
Şimdiye kadar Türkiye'de gördüğüm en uzun boylu sekoyayı fotoğrafladım. Geçen ay İznik'e gitmiştim. Oradaki Ayasofya Müze'sinin çaprazında kalıyor bu sekoyalar. Bahçeköy'de gördüğüm sekoya da baya büyüktü ama boyu bu kadar değildi. B ağaçlar 4 katlı bir apartmanı aşalı çok olmuş aşağıda gördüğünüz gibi...
|
Alıntı:
|
teşekkürler sn meyvelitepe, umarım benim de sizin gibi görkemli bir sekoyam olur. Gübreleme ile ilgili ne önerirsiniz?
|
Boğaziçi Üniversitesi güney kampüste de sahil sekoyaları var.
Anadoluya pek de yabancı değilmiş sekoyalar. Bursa'da bulunan Türkiye'nin tek orman müzesinde 3 milyon yıl önce anadoluda yaşamış sekoya fosilleri sergileniyormuş. Ben de tohum alıp birkaç ay buzdolabında soğuklandırma denemeleri yaptım. yosun yerine biraz toprak kullanmama, hatta küflenmesine rağmen yüksek çimlenme oranı elde etmiştim. Yani ağacın kendisi kadar, o ufacık tohumları da oldukça dayanıklı. Hayallerimden biri sekoya koruluğu yaratmak, bu haşmetli ağacın gelecek nesillere bırakabilecek en güzel hediye olduğunu düşünüyorum.. |
Arkadaşlar istanbulda geçen sonbahar ektiğim giganteum inanılmaz güzel büyüyor nazarım değmesin, önceki sayfada size kışın karlar altındaki resmini koymuştum şimdi bahardaki resmini koyucağım aradaki farkı görürsünüz,yerini çok beğendi yazın kurutmaz isek zannedersem kendini kurtarır.
Balıkesir burhaniyeye diktiğim giganteumu ise 1 ay önce görmüştüm diktiğim yer çok tuzlu,killi ve sert poyrazlar olan bir yer,kışında devamlı bahçeyi su basmış toprak 15-20 cm devamlı suda kalmış onun için ağaç kurumasada istanbuldaki gibi değildi ve hafif sararma vardı,ayrıca sıcaklar geliyor oradaki ağacımdan pek umudum yok,önümüzdeki ay gittiğimde umarım kurumuş bulmam gelişmeleri aktaracağım. |
3 Eklenti(ler)
Sonbaharda diktiğim önceki sayfada karlar altında resmi bulunan ve bu baharda ilk sürgünlerini veren İstanbuldaki sekoya giganteumum.
|
bu da benim küçük sekoyam büyüğünü kuruttuktan sonra bunu büyüteceğim artık
1 Eklenti(ler)
|
Maşallah çok sağlıklı görünüyor sayın Sinarit.
|
Sayın Seaa bebek sekoya çok güzel maşallah.
Bende de iki yaşında olduğunu tahmin ettiğim bebek sekoyadan var ama dalları bu kadar kalabalık gür değil. |
Sayın ByMineral efendim bilgiler için çok sağolun.
|
Sayın Incıfem teşekkür ederim umarım bu bebek sekoyayı daha da büyütürüm. Bunu ben fideland.com dan aldım. İstanbul'a geldiğimde yine alacağım bunlardan ;). Sekoyalara ve aşılı mavi ladinlere ayrı önem veriyorum ağaçlar arasında :)
|
Sayın incifem teşekkür ederim,bu arada sayın seaa bebek sekoyanızı büyütmenizde başarılar diliyorum.
Arkadaşlar size iki bölgeye diktiğim sekoyalardan bahsetmiştim,istanbulda diktiğim maşallah çok güzel büyüyor geçen hafta balıkesir burhaniyeye geldim,sekoyamı kurumuş bulucağımı zannediyordum ama şükürler olsunki beni yanılttı ,susuzluğa,rüzgara ve tuza rağmen kurumamıştı,****** istanbuldaki gibi büyümemiş geçen seneki aldığım boyunda kalmış ve bazı dalları kurumuş ama yinede iyi ,hemen bakımını yapıp sulamaya başladım, iki sekoyamıda yetişkin görürsem çok sevinicem.iyi yazlar dilerim. |
Sequoia sempervirens
5 Eklenti(ler)
Sequoia sempervirens'i yıllar önce kitaplardan tanıdım.
1997 yılında Bahçeköy Orman Fidanlığından üç tane fidan aldım. O zaman bahçem yeni, bütün bitkilerim küçüktü ve kitaplarda verilen ağaç ölçülerini kafamda canlandıramıyormuydum neden bilmem bir tanesini bahçemin içine evime dört metre mesafeye, diğer ikisini ise 20-30 metre yandaki yeşil alana diktim. Diktiğimde hepsi 1,5 metreden kısa idi. Bahçemdeki her yıl yaklaşık 1 metre büyüdü ve orantılı olarak genişledi. Yeşil alandakiler ise bir süre zorlandılar kurur gibi oldular. Daha sonra kökten başka sürgünler geldi. Şimdi bir kaç gövde kendi aralarında yarışıyorlar. Bakalım yarış nasıl sonlanacak. O zamanlar ingilizce bir mail listesinde evine çok yakın sequoia dikip de temelleri kaldıranları okuyup bayağı endişelendim. Sonra birisi oralarda evlerin temellerinin çok zayıf olduğunu, buralarda ise betonarme ağır evlere birşey olmayacağını yazdı. Biraz rahatladım. Şimdi Sequioa'm evimin batısında kızgın öğleden sonra güneşinin altına mükemmel bir gölge veriyor. Büyümeye devam ediyor. Ben de biraz endişeli ama genelde böyle bir ağacım olmasından mutlu onu izlemeye devam ediyorum. İşte onlardan bir kaç fotoğraf: Bahçemdeki Sequoia sempervirens: Eklenti 163810 Eklenti 163809 Eklenti 163811 Yeşil alandakiler: Eklenti 163812 Eklenti 163813 |
2 Eklenti(ler)
Yıllar sonra Bahçeköy Orman Fidanlığında bir de Sequoiadendron giganteum gördüm.
Onu da aldım yandaki yeşil alanın başak bir köşesine diktim. Sempervirens den daha yavaş büyüyor. Şimdi 4 metreyi geçti: Eklenti 163814 Eklenti 163815 |
4 Eklenti(ler)
Sequoia sempervirens'ın yapraklarını bir kısmı her yıl Temmuz sonunda toplu olarak sararıp dökülüyorlar.
Biz hergün temizleme işi çıkmasın diye silkeliyoruz, iki hafta sonra sarı yaprak kalmıyor. Bugün bahçedekini silkeledik. Bakın çok güzel görüntüler ortaya çıktı: Eklenti 163816 Eklenti 163817 Eklenti 163819 Eklenti 163818 |
Merhabalar,trabzon orman fidanlığından aldığım sekoya fidanlarım 10 senesi doldu,bir tanesi dipten eşkin vermiyor ve hızlı büyüyor diğerleri devamlı kökten yan eşkinler veriyor onları nasıl ve nezaman sökersem tutar.ayrıca sedir çam fidanı diktim süper büyüyorlaribir yılda 50 70 cm arasında büyüyorlar.ladinlerim çok yavaş 4-8 cs büyüyor.yine sekoya fidani dikmek istiyorum.ayrıca sarı çam fidanı arıyorum.ine kestane bahcesi oluşturmak istiyorum biliyoruz ki hem meyvası değerli hemde ağaç olara kerestesi çok dayanıklı.özellikle kapı pencerede,selender yapımında altın değerinde.babamızdan vasiyet,her yıl en az 1o fidan dik.yaş 55 oldu her yıl en az 10 ve üstü fidan dikiyorum.Ağaç allahın bizlere verdiği kutsal hediyelerin en önemlilerinden biri olsa.Ağaçsız yaşamı allah göstermesin.Bu nedenle orman elamanları -üst kadrosuna büyük sorumluluklar düştüğünü biliyorum.saygılarımla.
|
Sekoya sürgünlerini tepeden bir karış kadar kesip Mart-Nisan aylarında bir köklendirme ortamında çeliklerseniz 2-3 ay içinde köklenirler.
|
Merhaba bütün ağaç severlere :) Bugün Beykoz Paşabahçe Devlet Hastanesine gittim ve bahçesinde otururken rüzgar estikçe çam ağaçlarından kozalaklar düştü. Dikkatimi çekti (gittiğim her yerden tohum toplama huyum var) ve kozalaklara bakınca normal bir çam kozalağı olmadığını farkettim. Kozalağın yapısı gül gibi yaprak yapraktı ve tek tek açarak içlerinde uç kısımlarda bulunan ufak tohumlardan aldım. Dev sekoya başlığını incelerken buna benzer bir yazı görmüştüm. Acaba doğru başlıktamıyım? Kozalağa ait bir resmi olan var mı acaba?
Eğer sekoya ise çok sevineceğim çünkü uzun zamandır büyük yapılı ağaçlara ilgim var ve kendim de yetiştirmeyi çok isterim. Herkese çok teşekkür ederim. Uzun boylu, sağlıklı uzun ömürlü ağaçlarınız olsun, inşallah. Hayırlı geceler dilerim. |
2 Eklenti(ler)
Dev sekoyanın tohumları aynen böyle ben yurt dışından almıştım 50 adet eminim yani.
|
bir yıldaki büyüme oranı nedir bu ağacın
|
Demekki bendeki sekoya değil.Çünkü kozalaktaki yaprak diye tabir edebileceğim katmanlar paylaştığınız resimdekinden çok büyüktü. Tüh, üzüldüm şimdi sekoya olmadığına ama yine de güzel, boylu poslu ağaçlarım olacak :)
|
bahçenizde böyle bir ağacın olduğunu hayal etmek bile bambaşka bir duygu :)
|
Alıntı:
17 Yaşındaki ağacım yaklaşık 20 metre. Sürgünden köklendirdiğim bir fidan geçen Nisandan bu yana 1,2 metre büyüyerek 2,2m'ye ulaştı. |
Elinde tohum olan arkadaşlar varsa bana 2 tane tohum yollayabilir mi?
|
Sekoya Fidanı
5 Eklenti(ler)
Fidanlığımızda özellikle Ankara gibi sert iklim koşullarına adaptasyon sağlamış Dev Sekoya fidanları mevcuttur.
|
Sayın mikail,
Fidanlığınız nerede acaba? Bu bitkileri nerede görebiliriz acaba? Teşekkürler. |
Sayın mikail, fidanların ücretinde kolaylık sağlarsanız bende almak isterim ama fiyatlarınız hoopsiler kadar yüksek açıkçası bu fiyatı bir sekoyaya vermektense bir hoopsiye vermeyi daha uygun görürüm. Bu sekoya ağacını aşağılamak anlamına gelmesin.
|
Fiyatlar pahalı bende neredeyse 2 metre boyundaki bir dev sekoyayı sadece 20 tlye almıştım.
|
Sayn Kalyon nerden aldınız acaba Sekoyayı??
|
Bu siteden satış bölümünden almıştım 1 sene olmuştur. Satıcının adını çok düşündüm ama hatırlayamadım, izmirden gelmişti.
|
Şimdi hatırladım ozanutku beyden almıştım geldiği yerde manisa salihliymiş..
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025