agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Fıstık Çamı (Pinus pinea) (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/320.htm)

Tutmos 07-05-2011 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mdkmdk (Mesaj 799930)
çam ağacımın boyunu uzatmak için bir şey yapabilirmiyim? iğneleri uzun olursa boyu kısa olur dediler. iğmelerini kessem boyu uzarmı?

oduncak kismini ve yan taraflarini budayin ama budamak icin acele etmeyin

gultar 22-05-2011 12:42

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mdkmdk (Mesaj 799930)
çam ağacımın boyunu uzatmak için bir şey yapabilirmiyim? iğneleri uzun olursa boyu kısa olur dediler. iğmelerini kessem boyu uzarmı?

selam,çam ağacınızın iğnelerine dokunmayın.Sonbaharda alt dallarını keserseniz yukarı doğru boy atar.Fotoğraftaki fıstık çamını aynı şekilde budayarak 10 yılda bu hale getirdim.Büyüdükçe alt dallarını kesin.Altından bir insan başını eğmeden geçecek kadar olunca kesmeyi bırakın.Kendini toarlayıp kozalak vermeye başlıyor.Kolay gelsin.

bernacyhn 22-05-2011 14:52

Sayın gultar, ağacınız çok sağlıklı görünüyor. Umarım uzun yıllar boyunca sizlerle beraber yaşar ve umarım herkesin çam ağaçları böyle sağlıklı olur.

gultar 22-05-2011 18:21

Sn.bernacyhn iyi dilekleriniz için teşekkürler.

HuYSuz 08-06-2011 22:05

Zaman zaman okuduklarım yüzünden bir de ben deneyim diye girişirim böyle şeylere. Ve forumda fıstık çamı ile ilgili zımparalama, suda bekletme gibi kolay çimlendirme önerilerini görünce.. aradaki zamanı gözlemlemek adına; ve en önemlisi çıkan fıstık çamlarını anneme verip onu biraz kızdırmak için deneme yaptım.

2 sıra (10) adet tohumu dremelle kenarlarını ve uçlarını olmak üzere tamamen zımparalayıp incelterek torf içine dikip, yine iki sırayı ise herhangi bir işlem yapmadan yine 10 adet normal torfun içine koyup beklemeye başladım. Kaç günde çıkacağı benim için önemli olmadığından, ekim yaptığım süreye bakmamıştım.. Fakat yaptığım çimlendirme denemesinde zımparalanan tohumların aksine, hiç birşey yapmadığım fıstık çamları 3-4 gün önce çıkmaya başladı.

Şuan hiç bir işlem yapmadığım tohumlardan 10/7 si tamamen çıkmışken, 2 tanesi ise torfu oldukça kabarttı. Dremelle inceltip zımparadığım fıstık çamlarında ise 10/3 tanesi çıkmış durumda ve torfu kabartan 4 tane daha var. Kısaca özetlemek ve gözlemimi söylemek gerekirse; hiç bir işlem yapmadığım fıstık çamları hem daha çabuk sürede hem de adet olarak daha fazla oranda çimlendirme gösterdi.

http://i55.tinypic.com/20zwu28.png
en alttan ilk 2 sıra zımparalanmış, 3 ve 4. sıralarda ise birşey yapılmamıştır. ilk sıradaki boş yer ise bardağa alınmış anneme teslim edilmiş.. yani çıkmıştır.

seaa 08-06-2011 22:26

Devlet fidanlıklarının da kullandığı fidan viyolleri ve enso kaplarda üretim yaparsanız daha başarılı sonuç alırsınız

HuYSuz 08-06-2011 22:55

Bir daha yaparsam aklımda bulusun ancak daha öncesinde butürde şeylerle hiç uğraşmadığım için bahsettiğiniz kapları görmedim. Sanıyorum daha büyükleri olsa gerek.

Posta caddesi yakınlarda plastik bardak vb ürünler satan bir yerde tesadüfen görmüştüm bunu. Birgün lazım olur diyerekde almıştım. Onun dışında bunun gibi şeyler nerelerde satılır onuda bilmiyorum. Aldığım yerde.. fotoğrafda görünen viyol dışında birde bunun daha fazla gözü olan vardı. Sanıyorum 60-70 gözlü ama gözlerinin daha küçük olması nedeniyle bunu almıştım. Şaşırtma yapmak için alttaki boşluğun büyük olması nedeniyle, biraz kaldırıp altından itekleyince.. dağılmadan olduğu gibi kalıp olarak çıkarması bunda çok kolay oluyor. Birde açıkcası bunların tabaklı olanları olsa daha güzel olurdu. Salonda parkenin üzerinde tabaksız kullanmak olmuyor malum.

bertunum 13-06-2011 05:17

bu sene şubat ayında, elime kendiliğinden, tohumdan yetişmiş bir fıstık çamı geçti. gür bir ağacın altında, betonun yanında çıkıvermiş. saksıya aldık, ben de eve getirdim, balkona koydum. o zamandan beri balkonda duruyor. hapis hayatı yaşıyor zavallıcık. onu alıp, apartmanların arasında kalan boş araziye dikmek istiyorum (dut, mazı falan da dikildi oraya, gayet güzel duruyor) dikim zamanı ne zamandır? şimdi diksem tutar mı, yoksa yine kışı mı beklemem gerekir? (eğer dikim zamanı değilse, yine de dışarı çıkarıp saksıyı, orada dursun diye bekleticem)

sarmansarman 15-06-2011 21:24

Ben fıstık çamını bir kaç kaç denemeden sonra rahat bir şekilde yetiştirdim ama tohum çatlatma konusunda zımparalama ve başka yöntemlere katılmıyorum çünkü üç denememde de gayet sorunsuz çimlendiler sadece ilk iki denememde fide çökerten denilen mantari bir hastalık sorun çıkardı onuda ilk ekimde sulama suyunu ilaçlayarak hallettim 2010 yılının sonbaharında ektiğim tohumlar şimdi minik fidanlar oldular bu sene daha fazla ekmeyi düşünüyorum.
Herkese kolay gelsin.:rolleyes:
http://img10.imageshack.us/img10/830/img0328at.jpg Sarman
http://img864.imageshack.us/img864/8...icicekleri.jpgSarmanhttp://img709.imageshack.us/img709/5591/img0342a.jpg sarmanhttp://http://img824.imageshack.us/img824/5638/p1606111543.jpg Sarman

seaa 15-06-2011 22:42

Sayın huysuz bir gün Çayyoluna gelirseniz viyol, enso kabını ve ayrıca fıstıkçamlarımı görebilirsiniz. Dediğim ürünler modern plastik (google yazarsanız çıkacak) tarafından Bursa'da üretilmekte.

HuYSuz 16-06-2011 00:22

@bertunum Bahçeye almak için 1 yaşında olması öneriliyor forumda okuduğum kadarıyla. Çok küçükse zaten kuşlar bile zarar verebiliyor. Ben balkona bile alamadım henüz o yüzden.

@seaa Sizin yazdıklarınızı okudukdan sonra, o civarda viyol satan neresi olabilir başka diye düşünürken aklıma seracıların kullandığı poşetler geldi. Ve Ulusta akvaryumcuların olduğu yerde daha önceden balık için poşet aldığım yeri hatırladım.. Sanıyorum 20x12cm civarı körüklü poşet diye geçiyor. Viyol kullanmak yerine, o poşetlere aktarmayı düşünüyorum.. fakat havaların sürekli yağmurlu olmasından dolayı henüz gidemedim.. Kökler ise altta dolanmaya başladı. Umarım geç kalmam.. İlginizden dolayı teşekkür ederim.

bertunum 16-06-2011 05:22

HuYSuz, 3+ yaşında olduğunu sanıyorum. Bahçıvan bana öyle demişti. zaten 1 yaşının altında olmadığı belli. serpilmiş bir ağaç; 30-35 cm boyutlarında.

HuYSuz 16-06-2011 09:21

Bu sene şubat ayı denilince ben yeni çıkan filizi saksıya aktardığınızı sanmıştım. Şubat ayında onu bahçede başka biryere alsaydınız belki sorun olmazdı ama şuan İzmir'in çok sıcak olduğunu tahmin ederek sıkıntı olabilir gibi geliyor bana. Yine de belki köklerine zarar vermeden, toprağını dağıtmadan bahçeye alınıp, bir süre düzenli olarak sulamak.. sorunsuz olarak atlatmasını sağlayabilir belki. Ben olsam saksıda bakabiliyorsam eğer havaların serinlemesini beklerdim.. Tecrübeli kişilerden cevap beklemek lazım bu durumda :)

HuYSuz 16-06-2011 10:05

Yanlış anlamazsanız bizim apartmanın bahçesinde yapılan hatadan dolayı ne olur ne olmaz diyerek not düşmek istedim. İleride onun büyük bir ağaç olacağını düşünerek.. Bina ve diğer ağaçlarıda baz alarak.. dikeceğiniz yeri fıstık çamının büyümüş halini düşünerek seçmeyi unutmayın.

alpayx 17-06-2011 12:28

Küçük Ormanım

4 Eklenti(ler)
Bu konunun 29. sayfasında bu yılın kış dönemine ait çamlarımın resimleri mevcuttu geçen bahar ve gelen yaz sonrası çamlarım gördüğünüz hale ulaştı renkleri çok canlandı ve yan dallanma ve boyları da arttı

Burada özellikle yaptığım şey kış dönemlerinde güneş görmelerini sağladım şu anda ise sabah ve akşam güneşini alıyor oda dut ağacının yaprakları tarafından korunarak yani direk ışık vurmuyor aralardan süzerek falan vuruyor bu hali çok sevdiklerini düşünüyorum birde özellikle güzel geçen yağışlı ve kapalı havalarında etkisi var sıcak dönemlerde gündüz kesinlikle sulama yapmadım özellikle güneş battıktan sonra suyu ellerimle yapmur gibi ıslatarak verdim toprak suyu yavaş yavaş içti ve sonuç küçük bir orman :)

seaa 17-06-2011 18:03

Büyük fıstıkçamlarını aktarmanız gerekiyor.

h.ışık 17-06-2011 23:25

Arkadaşlar bende fıstık çamı üretmek isterim. Hatta diğer çam türleri ve köknar da olabilir. tohum konusunda desteğinizi belkerim.

HuYSuz 18-06-2011 07:32

Ablamdan istemeyi unutmazsam :) 2 ay içinde elimde bol miktarda fıstık çamı tohumu olabilir. Oda getirmeyi unutmazsa tabii :p Şuanda ise elimde 4-5 adet kaldı sanıyorum. Yeterli derseniz verebilirim.. Dikmendeyim

bertunum 18-06-2011 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HuYSuz (Mesaj 823245)
Bu sene şubat ayı denilince ben yeni çıkan filizi saksıya aktardığınızı sanmıştım. Şubat ayında onu bahçede başka biryere alsaydınız belki sorun olmazdı ama şuan İzmir'in çok sıcak olduğunu tahmin ederek sıkıntı olabilir gibi geliyor bana. Yine de belki köklerine zarar vermeden, toprağını dağıtmadan bahçeye alınıp, bir süre düzenli olarak sulamak.. sorunsuz olarak atlatmasını sağlayabilir belki. Ben olsam saksıda bakabiliyorsam eğer havaların serinlemesini beklerdim.. Tecrübeli kişilerden cevap beklemek lazım bu durumda :)

çok haklısınız. ama havaların serinlemesini pek bekleyemeyeceğim çünkü 3 ay sonra üniversite dolayısıyla istanbul'a dönmek mecburiyetinde kalacağım. ama dediğiniz gibi, düzenli sulamayı elbet yapabilirim bir süreliğine. köklerine de zarar vermeyeceğim düşüncesindeyim.

hepsinden ayrı olarak, gözlemledim ve duvar kenarına dikilen bütün ağaçlar eğilip daha fazla ışık almak için duvardan uzaklaşma eğilimindeler. ben de, büyümüş şeklini düşünerek elbet güzel biryer seçtim. inşallah bugün yarın dikeceğim.

h.ışık 18-06-2011 16:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HuYSuz (Mesaj 824291)
Ablamdan istemeyi unutmazsam :) 2 ay içinde elimde bol miktarda fıstık çamı tohumu olabilir. Oda getirmeyi unutmazsa tabii :p Şuanda ise elimde 4-5 adet kaldı sanıyorum. Yeterli derseniz verebilirim.. Dikmendeyim

Elbette yeterli olur. benim amacım bir iki tane fidan üretip onlara bakmak. iletişim bilgilerinizi özelden verirseniz tohumları sizden alabilirim.

seaa 18-06-2011 16:56

h.ışık çayyoluna gelebilirseniz size fıstıkçamı tohumu verebilirim.

the_mc 18-06-2011 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seaa (Mesaj 824479)

bu gün viyol aldım fıstık çamlarını dikerim 2 güne kadar.:cool:

seaa 19-06-2011 10:28

Ağaçlandırma saham için kendi fidanlarımı üretmek amaçlı küçük bir fidanlık kuracağım ilk üretimim viyollerde fıstıkçamı olacak. Resimlerini en kısa zamanda burdan sizinle paylaşacağım.

h.ışık 19-06-2011 11:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seaa (Mesaj 824479)

seaa, önce huysuz'a uğrayıp sonra sizi ziyaret edebilirim.

justice 19-06-2011 16:33

1 Eklenti(ler)
bunlarda benim fıstıkçıklarım, ama sanki kuruyolar gibi gelmeye başladılar bana dördünü bir diktim diye sanki.

HuYSuz 19-06-2011 16:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 824771)
seaa, önce huysuz'a uğrayıp sonra sizi ziyaret edebilirim.

Bardağa aldım sizin fıstık çamlarını, tohumlarada baktım 6 taneymiş.

seaa 19-06-2011 19:42

Saksı harcı konusunda en sonunda doğru karışımı hazırlamayı öğrendim. Fıstıkçamlarını artık bu yeni karışım modeliyle üreteceğim.

HuYSuz 19-06-2011 20:24

İçerik ? :)

h.ışık 19-06-2011 20:35

evet karışımın içeriğini bir sır gibi saklamayacaksanız bizimle de paylaşırmısınız.

seaa 19-06-2011 21:18

Turba, kompost, perlit, drenaj için saksıya çakıl taşı ya da pomza taşı ve bahçe toprağının karışımı ( ağaçlandırma sahamdaki killi toprağı ıslah etmede Klinoptilolit minerali bu malzeme Bauhausa da geldi) bahçe toprağım olmadığı için sahadaki topraği organik maddelerle zenginleştirip kullanacağım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025