![]() |
|
|
![]() |
#1 |
agaclar.net
|
Picea pungens (Mavi Ladin)
Mavi Ladin Familya: Pinaceae Latince İsim: Picea pungens İngilizce: Türkçe: Mavi Ladin Yerel: Özellik: Yaz kuraklığından en az etkilenir. Zehirli gazlara karşı duyarlıdır. Habitat: Boyu-Genişliği: 30-50 Büyüme Biçimi: Piramidal Yer: Doğal olarak yetiştiği yerlerde akarsu veya göl kenarlarında Toprak: Toprak isteği fazla değildir. Kuru ve fakir topraklarda da yetişebilir Kullanım Alanları: Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır. Peyzaj mimarisinde kullanırken sık dikim yapılmamalıdır. Aksi halde ağacın gölgede kalan kısımları çıplaklaşır. Genel Dağılımı: Kuzey Amerikanın batısında 2000-3000 m ler arasında dopal olarak yetişir Türkiye Dağılımı: Ülkemizde doğal yayılış göstermez GENEL GÖRÜNÜM Çoğunlukla 30 iyi yetişme yerlerinde 50 n ye kadar boylanabilen, dalları yatay yönde ilerleyen kalın dallı bir ağaçtır. Serbest büyüdüğünde konik tepeli piramidal bir ağaçtır. Hiç bir şekilde saf orman oluşturmazlar. Çoğalrılması tohum veya aşı ile yapılır. Park ve bahçelerde kullanılan en önemli kültür formları: P. pungens cv "Compecta" - geniş tepeli P. pungens cv "Globosa" - Küre biçiminde bodur çalı P. pungens cv "Pendula" - Sarkık dallı YAPRAK İğne yapraklar 2-3 cm boyunda, dört köşeli, biraz kıvrık, uçları sivri ve batıcıdır. Yeşil, mavi-yeşil, gümüşi renklidir. Sürgünlerin her tarafına sıkı vaziyette fırça gibi dizilmişlerdir. Yapraklar çiğnendiğinde ekşimsi-acı tattadır. GÖVDE Kabuk önceleri ince, kül grisi veya kahverengi-gri, pullu, daha sonraları kabuk gri-esmer, kalın ve derin çatlaklıdır. MEYVE / TOHUM / KOZALAK Kozalaklar 8-10 cm uzunluğunda 3 cm çapındadır. Taze iken yeşilimsi olgunlaşınca saman sarısı rengindedir. Kozalak pulları kağıt gibi ince, kenarları dalgalı, uçları kertiklidir. SÜRGÜN genç sürgünler kalın, çıplak, tomurcuklar konik yuvarlak, reçinesiz, tomurcuk pullarının uçları geriye doğru kıvrıktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-10-2005
|
iğne yapraklıların yetiştirilmesi
Ben Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Ağaçları ve Tohum Ilah Araştırma Müdürlüğünde görev yapmaktayım. Orman ağaç tohumları konusunda iç ve dış piyasa ihtiyaçlarına cevap vermekteyiz. ve kurumumuzun WEB sayfası olan ortohum.gov.tr yi ziyaret etmenizi detay bilgi ihtiyaçlarınızdada tohtek@ortohum.gov.tr mail gönderebilirsiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
agaclar.net
|
Harika, sizi gökte ararken yerde bulduk ![]() tohumla ilgili bu başlıktaki yazışmalara katılmanızı rica ediyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-06-2006
|
*** arkadaşlar bende yeni gelenlerdenim coğrafyada okuyorum ve elimde çok sayıda bitkinin resmi mevcut yardım edebilirsem sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2006
|
piciea pungens hopsii
Mükemmel bir dış mekan bitkisi, sadece aşı yöntemi ile üretildiğinden nadir bir ağaç türü... Nasip olursa 20 tane alıp repikajda yetiştirmeyi düşünüyorum,ileride buradan elde edeceğim kalemlerle sera ortamında kendim aşılamaya çalışacağım, Aşılama yöntemi ile ilgili bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-01-2007
|
bizim fakültede picea pungens var nasıl aşılandığını öğrenirseniz ben size aşı yapmak için ufak bi dal getiririm inşallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2006
|
Manisa Salihli Kılıç yaylasında mavi ladinle ilgili profosyonel aşı çalışması yapanfidanlıklar var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-08-2007
|
Alıntı:
uzun mahmutlu bey topragınızın içeriği konusunda bi bilgim olmadan cevap vermek istemiyorum ama siz en iyisi şimdilik azot verin üzerlerinide file ile örtün |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
|
Yanaştirma Aşinin Yapilmasinda Iki Ayri Köklü Bireyin Belli Bir Noktada Soyulan Kambiyumlarindan Bağlanmasi Gerekmiyor Mu? Eğer Böyleyse, Başlangiçta Her Yeni Dikilen Fidanin Veya Tohumdan çikan Fidenin Anaca Yakin Olarak Dikilmesi Gerekmiyor Mu? (büyük Harfler Yanlişlikla Oldu...) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-01-2007
|
Merhaba babam geçenlerde 1.70 boylarında kalın gövdeli ama çok uzun süre saksıda kalmasından dolayı biraz bakımsız bi mavi ladin ağacı aldı bende fidanı dikmek için bahçeye 1 m. derinliğinde bi çukur kazdım.İçini yanmış ve hafiflemiş sığır gübresi doldurdum ve gübre+fındık toprağını karıştırıp etrafına doldurdum ve bol bol suladım.Sizce ağacım kendini toplayabilir mi?Başka ne gibi uygulamalar tavsiye edersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 03-10-2007
|
Selam, Kurtarmaya çalıştığınız mavi ladin'e son donların bitmesiyle birlikte (İstanbul için Nisan başı ortası gibi) 20-20-20 ya da 15-15-15 kompoze gübre (İgsaş ya da Toros Gübre'de var) vermeniz iyi olur. 15-20 gün aralıkla Temmuz sonuna kadar verebilirsiniz. Gövdeden biraz uzağa 1-2 avuç serpiştirip bol bol sularsanız yerinde olur. İyi şanslar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-10-2018
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
aramis066
Giriş Tarihi: 19-02-2007
|
arkadaşlar ben orman mühündisiyim ve bende mavi ladin yetiştiriciliğine başlıyacağım hayırlısı bakalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Hoşgeldiniz Harunerkoc; kendinizi Yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtırsanız seviniriz. Üretimine başlıyacağınız mavi ladinler hayırlı olsun. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2006
|
Aşılı mavi ladin
Anaç olarak 2+1 yaşında batı ladini kullanılmıştır |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-11-2012
|
antalyada mavi ladin yetişr mi?
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-01-2007
|
Merhaba.Beykoz fidanlığına gittiğimde Balıkçı'nın bu fotografında gösterdiği ağaçlardan almak istedim ama fidanlık görevlisi bu ağaçların mavi ladin değil mavi göknar olduğunu söyledi.Peki bu mavi göknar ile mavi ladin arasındaki farkı nasıl ayırt edebiliriz? Teşekkürer... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-08-2007
|
Ladinlerim bir bir ölüyor
Merhaba arkadaşlar. Yetiştiridğim mavi ladinler tek, tek yaprakları kuruyarak ölmeye başladı. Bu kurumlar yastıklarda rasgele olmakta. Çıkarıp baktığımda köklerinin de kuruduğunu görüyorum.Temmuza kadar bir sorun yoktu. Acaba sıcakların etkisi mi? Mantar ilacı dahil birkaç ilaç kullandıysam da kar etmedi. Ladinlerin boyu 15-20 cm arası. Yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar.Umarım yastıkların üzerini gölgelikle örtmüşsünüzdür,yakıcı güneşden kaynaklanmış olabilir.Bir de çökerten denen mantar hastalığından da olabilir.Farklı iki veya daha fazla marka ilacı dönüşümlü olarak verirseniz daha etkili olur.Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-06-2008
|
Zevk sahibi insanlara merhaba.
Forumun yeni üyelerinden biriyim.Gerçekten mükemmel bi site olmuş.Sivas'ta mavi ladin üretimi yapıyorum.Aslında bir öğretmen adayıyım.Ürettiğimiz ağaçların resimlerini en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım.Eminim çok hoşunuza gidecektir.Ağaçlarımızı tohumdan ve fideden yetiştiriyoruz,çok güzel bir uğraş doğayı seven her kese tavsiye ederim...NOT:Her ağaç güzeldir ama,bence mavi ladin sevenler ayrıca zevk sahibidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-03-2008
|
Gayet sağlıklı görünüyor.Fazla sulayıp mantara yakalatmayın.Çökertene de dikkat edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|