![]()  | 
	|
| 

| 
		#1 | 
| 

Ağaç Dostu 

| 

Pinus nigra (Karaçam)

Familya	            :Pinaceae Latince ismi :Pinus nigra İngilizce :European black pine Türkçe :Karaçam Yerel Boyu-Genişliği :30-35 m Büyüme biçimi :Genç yaşlarda piramidal İleri yaşlarda genellikle yayvan Işık/gölge isteği :Işık ağacı Toprak :Anakayası kalker olan kireççe zengin topraklarda daha iyi gelişir Kullanım Alanları :Yapacak ve yakacak odun ürünü Genel Dağılımı :Güneybatı, Güney, Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya Türkiye Sağılımı :Kuzey, Güney ve Batı Anadolu Bütün kıyı bölgelerimizin dağlık kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurar, hatta stebe kadar sokulur.Ülkemizde 2.527.685 hektar saf karaçam ormanı bulunmaktadır. Karaçamın Alt Türleri: Pinus nigra subsp.nigra – Avusturya Karaçamı Pinus nigra subsp.larico – Korsika Karaçamı Pinus nigra subsp.dalmatika – Dalmaçya Karaçamı Pinus nigra subsp.salzmannii – Pirene Karaçamı Pinus nigra subsp.pallasiana – Anadolu Karaçamı Anadolu Karaçamının Alt Veryeteleri: Pinus nigra subsp.pallasiana.var.pallasiana – Anadolu Karaçamı Pinus nigra subsp.pallasiana.var.pyramidata – Ehrami Karaçamı Pinus nigra subsp.pallasiana.var.seneriana – Ebe Çamı Pinus nigra subsp.pallasiana.var.yaltırıkiana – Büyük Kozalaklı Karaçam Biliyorum Çok teorik kaldı ama hepsi bu kadar değil bazı fotoğraflar çekip kaldığım yerden devam edeceğim. Beni izleyin lütfen   Bu arada orman mühendisi arkadaşlar görüşlerinizi bekliyorum.Düzeltmem gereken yerler varsa lütfen uyarın Düzenleyen sezinci : 14-07-2005 saat 00:01  | 
| 
		 | 

| 

| 

|