![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Pinus nigra (Karaçam)
Familya :Pinaceae Latince ismi :Pinus nigra İngilizce :European black pine Türkçe :Karaçam Yerel Boyu-Genişliği :30-35 m Büyüme biçimi :Genç yaşlarda piramidal İleri yaşlarda genellikle yayvan Işık/gölge isteği :Işık ağacı Toprak :Anakayası kalker olan kireççe zengin topraklarda daha iyi gelişir Kullanım Alanları :Yapacak ve yakacak odun ürünü Genel Dağılımı :Güneybatı, Güney, Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya Türkiye Sağılımı :Kuzey, Güney ve Batı Anadolu Bütün kıyı bölgelerimizin dağlık kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurar, hatta stebe kadar sokulur.Ülkemizde 2.527.685 hektar saf karaçam ormanı bulunmaktadır. Karaçamın Alt Türleri: Pinus nigra subsp.nigra – Avusturya Karaçamı Pinus nigra subsp.larico – Korsika Karaçamı Pinus nigra subsp.dalmatika – Dalmaçya Karaçamı Pinus nigra subsp.salzmannii – Pirene Karaçamı Pinus nigra subsp.pallasiana – Anadolu Karaçamı Anadolu Karaçamının Alt Veryeteleri: Pinus nigra subsp.pallasiana.var.pallasiana – Anadolu Karaçamı Pinus nigra subsp.pallasiana.var.pyramidata – Ehrami Karaçamı Pinus nigra subsp.pallasiana.var.seneriana – Ebe Çamı Pinus nigra subsp.pallasiana.var.yaltırıkiana – Büyük Kozalaklı Karaçam Biliyorum Çok teorik kaldı ama hepsi bu kadar değil bazı fotoğraflar çekip kaldığım yerden devam edeceğim. Beni izleyin lütfen ![]() Bu arada orman mühendisi arkadaşlar görüşlerinizi bekliyorum.Düzeltmem gereken yerler varsa lütfen uyarın Düzenleyen sezinci : 13-07-2005 saat 23:01 |
![]() |
![]() ![]() |
|
|