agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > İğne Yapraklı Ağaçlar
(https)

Beğeni Düzeni65Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-09-2007, 21:52   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-08-2007
Tohum

Sayın Mine Pakkaner, merhabalar.
Bizim bahçede saksıda yan yana dizili yeşil leylandi'lerden birisi iki adet tohum yaptı, bunu sorduğum herkes tohum yapmaz ki dediler. Bu konu da bilginiz varmı ?
Bu tohumları yetiştirirsek farklı bir melez mi çıkar ortaya ?

mehtap gürbüz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2007, 23:27   #2
Ağaç Dostu

Kudret's Avatar

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Galeri: 52
Mehtap hanım merhabalar,
Benim leylandi tohumlarıyla ilgili ufak bir tecrübem oldu. Bunu sizlerle paylaşayım.
Geçen sene gezerken gördüğüm yaşlı bir leylandiden bir poşet dolusu tohum aldım.Tohumları dere miline ektim. Ektikten sonra ise araştırmaya başladım, acaba ne çıkacak diye. Bu işlerde tecrübeli kişilerden bilgi almaya çalıştım. Leylandi tohumu değildir, leylandiler tohum vermez, leylandi tohumu ise çimlenmez, melezlendiği türlerden sadece birisinin türü çıkar, her tohum ayrı form yapısına sahip olur gibi bir çok bilgi ortaya çıktı. Bu arada ektiğim tohumların büyük bir kısmı çimlendi. Şimdi yaklaşık bir yaşındalar ve ortaya çıkan sonuç, Hepsi ayrı form yapısına sahipler. Aldığım bilgilerden biride şu; melezlerden alınan tohumlar yeni bir çeşit bulmak için ekilirler. Yani ticari amaçla ekimi yapılmıyormuş.
Farklı bilgilere sahip arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa sanıyorum konu daha da netleşecektir.

YeniBON beğendi.
Kudret Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2007, 23:39   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-08-2007
Merhaba. Bizde sizin gibi düşünüyoruz, bildiklerimizde o yönde. Bize de aynı şeyler söylendi. MENDEL kanununa göre aynı ve de farklı türler çıkmalı. Bu çalışmalar yapılıp yeni türler isimlendirilmiş olabilir mi ( ülkemizde ya da yurt dışında )?

mehtap gürbüz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2007, 23:49   #4
Ağaç Dostu

Kudret's Avatar

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Galeri: 52
Büyük ihtimalle vardır. Bu sonucu şurdan çıkarıyorum, Örneğim ortaya çıkan fidelerden bazıları altuni leylandi ile benzerlik gösteriyor. Altuni leylandide bu şekilde ortaya çıkmış olabilir..

Kudret Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2007, 03:25   #5
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehtap gürbüz Mesajı Göster
Sayın Mine Pakkaner, merhabalar.
Bizim bahçede saksıda yan yana dizili yeşil leylandi'lerden birisi iki adet tohum yaptı, bunu sorduğum herkes tohum yapmaz ki dediler. Bu konu da bilginiz varmı ?
Bu tohumları yetiştirirsek farklı bir melez mi çıkar ortaya ?
Mehtap Hanım, Cupressocyparis leylandii, bir Cupressus macrocarpa × Chamaecyparis nootkatensis melezi. Nadiren de olsa tohum verebilmekte, ancak bu tohumlar da leylandi servisi genetik olarak türler arası bir melez olduğundan genellikle kısır olmaktadır. Kaldı ki kısır olmayanlar çimlendiğinde bile yeni bir melez değil, ana veya babaya benzeyen yeni bitkiler elde ederdiniz. Yani ayrı formlarda, ayrı özelliklerde bitkileriniz olur. Bu yüzden ticari yetiştiricilikte ana bitkinin bütün özelliklerini taşıması adına çelikten üretim tercih edilir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025