![]() |
Alıntı:
Memet gerçekten tadını bilmeyeni uyarmak gerek :) |
İçiminin keyifli olmadığına dair yazıları okuyunca çok şaşırdım doğrusu ,çünkü benim mayaladığım kefir neredeyse yoğurt gibi tutuyor ve ben biraz sulandırarak kullanıyorum ve tadının ayrandan bir farkı yok neredeyse.Ancak hazır satılanlar konusunda sizlere katılabilirim ,bende zorla tüketiyordum.
Ben kefir yerine başka bir şey mi yapıyorum? Benim yaptığım çok lezzetli:rolleyes: |
Kefiri bende çok seviyorum, ama ayran gibi deyince, ayranın ekşimsi tadı yerine daha farklı bir tat gelince ilk tepkisi böyle olan çok oluyor.
Önceden uyardıklarım güzel buluyor. Bakla gibi bir şey kimi aşık, kimi ağzına almaz. |
Böyle konu açtığın ve bilgiler almamı sağladığın için sağol Sebo.
Ben de bir kaç yıl önce hazır alıp içmiştim. İlk başta çok tuzsuz ayran gibi gelmişti lakin nedense sonraki içişlerimde pek de hoşuma gitmemişti ama fazla hatırlamıyorum tadını, önümüzdeki günlerde bir tane daha alıp içeyim... |
Kefir yaz sıcaklarında çok iyi içiliyor, dolaptan çıkmış kefir kadar insanı serinleten bişi yok :)
Ayrıca tadını beğenmeyenler için, cacıklaştırabilirsiniz. Biraz sarmısak ve salatalık rendesi ile içimi kolay oluyor :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu başlığın içindeki bilgiler insanların işine yaramaktaysa çok mutlu olurum. Bildiğim ve mesleğim olan konularda yazıp insanları bilgilendirmeye devam edeceğim, elimden ne gelirse artık. |
Bekliyoruz.:)))
|
Alıntı:
|
Sn. bıyıklı baktığınız mikroorganizmaların yararlıları olduğunu da biliyorsunuzdur sanırım. Onlar hayatımızın her alanında varlar....
|
Alıntı:
|
memet, bulamadın mı halen broşürleri?
|
Sevgili Filiz
Herşeye atladığım gibi:) , bir aralar da kefir diye yanılıp yakılmıştım. Sonra buldum ve hatta bu konuda bir paylaşım grubuna bile üye oldum. Kefirin yararları ile ilgili bilgiçlik yapmayayım ama son derece sağlıklı bir besin. Herşeyden önce bir probiyotik. Özellikle sindirim sistemine çok olumlu katkıları var. Yediğimiz içtiğimiz herşeyin hormonlu olduğu düşünülürse, olumsuzlukları ortadan kaldıracak bir gıda maddesi. Bu konuda googledan bir kefir araştırması yapıldığında ne kadar yararlı olduğu görülür. Herkesin damak zevki farklıdır ama kefirin öyle çok kötü bir tadı olduğunu düşünmüyorum. Ben ekşi sevmem, ekşi yoğurt yiyemem ama kefiri mayalama süresini az tuttuğumda, kefirin tadı gayet güzel geliyor bana. Ben Sn. Memet'e katılıyorum. Hazır kefir,maya olarak kullanılarak kefir elde edilmez. Kefir, kefir daneleri ile mayalanır ancak. |
Acaba bu kefir danelerini nereden bulabiliriz? Bu konuda bir bilgisi olan varmı?
|
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, kendi satış yerlerinde kefir mayasını küçük şişelerde satar. Bursa'da Uludağ Ün. var galiba değil mi? Ziraat Fakültesinde belki vardır, bir sormak gerekir.
http://health.groups.yahoo.com/group/kefirtaneleri/ Bu gruba üye olup, elinde olandan isteyebiliyorsun. Kimsede yoksa, bir kaç ay bekleyip benden istiyorsun:D . |
EÜ Ziraat Süt ürünleri bölümünde kefir var. Hem danesi satılıyor, hem de satış yerinde hazırı.
Süt ürünleri bölümü olan başka fakültelere sormalı, olabilir onlarda da. |
Yazılanları bir çırpıda inceledim. Bilgi veren arkadaşlara teşekkürler. Gerçekten faydalı bir içecek gibi duruyor. Sütü hiç içmedim içemem nedenini sonra buraya yazarım. Ancak anladığım kadarı ile bir süt mamülü olan kefiri içerek sağlık bulabilirim diye düşündüm. Tabiiki tarihçesi çok önemli ancak ince bir teferruat diyebilirim. Her kim buldu ve insanlığa sundu ise onlara sonsuz teşekkürler. Yaratıcılık ve zekanın ürünüdür mutlaka. Zorda kalmanında olabilir.
Saygıyla. |
Alıntı:
Hazır kefir ile mayalama yapıyorum diyorsunuz peki bu mayalama sonucu kefirinizi elekten geçiriyormusunuz eğer geçiriyorsanız içerisinde maya (kefir tanesi) oluşması gerekir. Eğer bu tür bir oluşum yok ise siz sadece hazır kefirinizi sulandırmış ve iki gün (ve/veya bir gün artık o sizin mayalama gününüze göre değişiyor) bekletmiş oluyorsunuz ki bu da çok sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Kefir; çocukaların yetişme çağından ergenlik çağına ve yetişkinlerde bir çok hastalığa karşı vücudun dincini arttıran bir içecektir. Çocuklarda özellikle antibiyotik etkisi yaparak vucutlarının bağışıklık sistemini geliştirir ve arttırır. Yetişkinlerde ise hem bağışıklık sistemine yardımcı olur hemde bir çok hastalıktan korur. Ayrıca yukarıda belirtildiği gibi kefir sindirim sistemini çalıştırıken asla kilo yapmaz :) Ayrıca kefirin faydalarını anlatmakla da bitmez piyasada hazır satılan kefirler bizlerin evde yaptığı mayalama ile alakasının olmadığını düşünüyorum. Yanılıyor da olabilirim ancak benim şahsi düşüncem bu ev yapımı kefir ile piyasadan alınma kefirin tadına bakın aradaki farkı sizlerde benim kadar anlayabilirsiniz... Saygılar, |
Hazır kefir ile ev yapımı kefir arasında tad bakımından nasıl bir fark var?
|
Alıntı:
Bunca yıl ömrümde ilk defa tad olayını nette anlatırmısınız olayına şahit oluyorum. :) Saygılar, |
Ekşilik tatlılık olarak soruyorum :) Bir başka anlatımla ev yapımı kefir daha mı ekşi?
|
Ben üniversiteden kefir tanesi alırken, hazır kefirle sütün kesilmesinin tam olarak kefirle aynı içerikte olmadığını konuştuğumu hatırlıyorum.
Kefir tanesinin kullanılması şart. Kefirin ekşi ya da tatlı olması, sütün ne kadar beklediğiyle ilgili. Oniki saat bekleyen kefir tatlı olur. Bir gün bekleyen kefir biraz ekşice, İkisi de kullanım amacı bakımından farklılık gösterir. Kefir taneleri süzüldükten sonra bir süre hazırlanan kefirin buzdolabında dinlendirilmesi yararlıdır. Uzun süre kefir üretip kullanmış biri olarak, en büyük sorun, tanelerin steril saklanması sorunu oluyor. Bir süre sonra kefirin üstünde küf üreyebiliyor. Buna dikkat etmek gerek. Bu kefirin kullanılmaması gerek. Bu bakımdan hazır kefir alıp tüketmek daha pratik |
Çok güzel bir başlık olmuş. Bilgi veren tüm arkadaşlara çok teşekkürler. Dün ben bu başlığı görmeden marketten aldığımız kefiri eşimin zoru ile tattım. Eşim tattırırken ayrana benzediğini söyleyerek kandırmıştı ama doğrusu ayranla alakası yok. Ama Sevgili Elfogi'nin dediği gibi kilo alımına dikkat etmek gerek. Besleyicilik oranı çok yüksek olduğunu duymuştum daha evvel. Güzel bir başlık olmuş, ev yapımını da merak ettim doğrusu. Herhalde hazır satılanlardan daha lezizdir.
|
kefiri ayrana benzetmek her sefrinde ilk tadanları yanıltıyor.
Aslında tokluk hissi yarattığı için, zayıflarken de kullanabilirsiniz. Ben sağlık sorunları için kür olarak kullanıyorum. Kışa girerken bir iki ay, yaza girerken bir iki ay. |
Arkadaşlar kefiri hazırlarken Sebahattin'in dediği gibi kesinlikle metal kaşık veya süzgeç kullanmamak gerekiyor. Un elediğimiz ince plastik süzgeçler veya tülbent kullanılabilir. Mayanın tek bir zerresinin bile içeceğe karışmaması gerekiyor. Ve kavanoza koyup mayalarken kapağını kapamaktan bahsedilmiş ama benim bildiğim kadarıyla kavanozun kapağının tam kapanmaması gerekiyor. Hafifçe aralamak gerekiyor.
|
Memet Bey,
Bir dönem uzun süre hergün olmak üzere kullanmıştım; ara verince kavanozda su içinde bekleyen maya bozulunca attım. Tekrar başlamak istiyorum, sürekli kullanmanın olumsuz bir etkisi olabilir mi? |
Ben hiç bir olumsuzlık görmedim şimdiye kadar.
Bir metin var bende kefirle ilgili onu arıyorum bulunca buraya ekleyeceğim |
Üstte kışa ve yaza girerken ikişer ay kullandığınız için sordum, neden tüm bir yıl değil de mevsimlik ikişer ay?
|
Ben kefiri yaklaşık bir yıl hergün kullandım ailecek hiç bir olumsuz yönünü görmedim.
En son geçen sene tatile çıkarken mayayı suya koymayı unutmuşum tüm mayam mahvoldu çöpe attım şimdi tatil dönüşü tekrar bir maya kültürü alacağım ve yine önümüzdeki yaza kadar her gün kefir mayalayacağım :) bizim ailenin kefir saatinde hep beraber kefir içeceğiz yine :) Saygılar, |
Uzun süre kullanınca insan bıkmaya başlıyor. Tek nedeni bu.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025