agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Kefir (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651.htm)

papatyam 20-03-2007 13:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 86613)
artık marketlerde meyveli olanları çıktı sanırım çikolatalı olanı da var.

Neyli olursa olsun ııh bana göre değil,
Memet gerçekten tadını bilmeyeni uyarmak gerek :)

FUSNUR 20-03-2007 15:26

İçiminin keyifli olmadığına dair yazıları okuyunca çok şaşırdım doğrusu ,çünkü benim mayaladığım kefir neredeyse yoğurt gibi tutuyor ve ben biraz sulandırarak kullanıyorum ve tadının ayrandan bir farkı yok neredeyse.Ancak hazır satılanlar konusunda sizlere katılabilirim ,bende zorla tüketiyordum.

Ben kefir yerine başka bir şey mi yapıyorum? Benim yaptığım çok lezzetli:rolleyes:

memet 20-03-2007 16:14

Kefiri bende çok seviyorum, ama ayran gibi deyince, ayranın ekşimsi tadı yerine daha farklı bir tat gelince ilk tepkisi böyle olan çok oluyor.
Önceden uyardıklarım güzel buluyor.

Bakla gibi bir şey kimi aşık, kimi ağzına almaz.

20-03-2007 16:14

Böyle konu açtığın ve bilgiler almamı sağladığın için sağol Sebo.
Ben de bir kaç yıl önce hazır alıp içmiştim. İlk başta çok tuzsuz ayran gibi gelmişti lakin nedense sonraki içişlerimde pek de hoşuma gitmemişti ama fazla hatırlamıyorum tadını, önümüzdeki günlerde bir tane daha alıp içeyim...

Müjgan 20-03-2007 16:20

Kefir yaz sıcaklarında çok iyi içiliyor, dolaptan çıkmış kefir kadar insanı serinleten bişi yok :)
Ayrıca tadını beğenmeyenler için, cacıklaştırabilirsiniz. Biraz sarmısak ve salatalık rendesi ile içimi kolay oluyor :)

papatyam 20-03-2007 16:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 86692)
Kefiri bende çok seviyorum, ama ayran gibi deyince, ayranın ekşimsi tadı yerine daha farklı bir tat gelince ilk tepkisi böyle olan çok oluyor.
Önceden uyardıklarım güzel buluyor.

Bakla gibi bir şey kimi aşık, kimi ağzına almaz.

:) Ben Baklayı da sevmem

Sebahattin Sargın 20-03-2007 16:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ebonsa (Mesaj 86693)
Böyle konu açtığın ve bilgiler almamı sağladığın için sağol Sebo.
Ben de bir kaç yıl önce hazır alıp içmiştim. İlk başta çok tuzsuz ayran gibi gelmişti lakin nedense sonraki içişlerimde pek de hoşuma gitmemişti ama fazla hatırlamıyorum tadını, önümüzdeki günlerde bir tane daha alıp içeyim...


Bu başlığın içindeki bilgiler insanların işine yaramaktaysa çok mutlu olurum. Bildiğim ve mesleğim olan konularda yazıp insanları bilgilendirmeye devam edeceğim, elimden ne gelirse artık.

Oğuzhan 21-03-2007 11:31

Bekliyoruz.:)))

Bıyıklı 30-04-2007 01:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aybala (Mesaj 86528)
Bir gün sağlıklı yaşama sevdası ile aktardan kefir almaya kalkmıştık. Aktar kavanozun içinde bir şey getirdi. Sonra nasıl mayalanması gerektiğini, nasıl çoğaldığı, ne şekle girdiğini...falan anlatmaya başlayınca kendimi dışarıya zor atmıştım. Hala değil içmek, düşününce bile.... bu konuya bile zor tıkladım :)

Aynen, kaç kere marketlerde gördüm bir türlü elim rafa gitmedi. Faydasını da okuyorum böyle faydalı içecekleri de severim fakat aklıma okulda mikroskop altında baktığımız tek hücreli, kancalı vs. mahluklar geliyor. Bunlar artık süte hangi işlemi uyguluyorlarsa hiç içesim yok. :o

Sebahattin Sargın 30-04-2007 16:47

Sn. bıyıklı baktığınız mikroorganizmaların yararlıları olduğunu da biliyorsunuzdur sanırım. Onlar hayatımızın her alanında varlar....

Bıyıklı 01-05-2007 00:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebo_17 (Mesaj 99885)
Sn. bıyıklı baktığınız mikroorganizmaların yararlıları olduğunu da biliyorsunuzdur sanırım. Onlar hayatımızın her alanında varlar....

Biliyorum bilmesine de kefirin organizmalarının birazcık makro boyutlarda olmasını içim kaldırmıyor işte ne bileyim. :)

Filiz 14-07-2007 23:43

memet, bulamadın mı halen broşürleri?

nevsune 16-07-2007 19:47

Sevgili Filiz

Herşeye atladığım gibi:) , bir aralar da kefir diye yanılıp yakılmıştım. Sonra buldum ve hatta bu konuda bir paylaşım grubuna bile üye oldum. Kefirin yararları ile ilgili bilgiçlik yapmayayım ama son derece sağlıklı bir besin. Herşeyden önce bir probiyotik. Özellikle sindirim sistemine çok olumlu katkıları var. Yediğimiz içtiğimiz herşeyin hormonlu olduğu düşünülürse, olumsuzlukları ortadan kaldıracak bir gıda maddesi. Bu konuda googledan bir kefir araştırması yapıldığında ne kadar yararlı olduğu görülür.

Herkesin damak zevki farklıdır ama kefirin öyle çok kötü bir tadı olduğunu düşünmüyorum. Ben ekşi sevmem, ekşi yoğurt yiyemem ama kefiri mayalama süresini az tuttuğumda, kefirin tadı gayet güzel geliyor bana.

Ben Sn. Memet'e katılıyorum. Hazır kefir,maya olarak kullanılarak kefir elde edilmez. Kefir, kefir daneleri ile mayalanır ancak.

Sebahattin Sargın 17-07-2007 15:20

Acaba bu kefir danelerini nereden bulabiliriz? Bu konuda bir bilgisi olan varmı?

nevsune 17-07-2007 15:49

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, kendi satış yerlerinde kefir mayasını küçük şişelerde satar. Bursa'da Uludağ Ün. var galiba değil mi? Ziraat Fakültesinde belki vardır, bir sormak gerekir.

http://health.groups.yahoo.com/group/kefirtaneleri/
Bu gruba üye olup, elinde olandan isteyebiliyorsun.
Kimsede yoksa, bir kaç ay bekleyip benden istiyorsun:D .

memet 17-07-2007 15:49

EÜ Ziraat Süt ürünleri bölümünde kefir var. Hem danesi satılıyor, hem de satış yerinde hazırı.
Süt ürünleri bölümü olan başka fakültelere sormalı, olabilir onlarda da.

cemal.S 24-07-2007 09:50

Yazılanları bir çırpıda inceledim. Bilgi veren arkadaşlara teşekkürler. Gerçekten faydalı bir içecek gibi duruyor. Sütü hiç içmedim içemem nedenini sonra buraya yazarım. Ancak anladığım kadarı ile bir süt mamülü olan kefiri içerek sağlık bulabilirim diye düşündüm. Tabiiki tarihçesi çok önemli ancak ince bir teferruat diyebilirim. Her kim buldu ve insanlığa sundu ise onlara sonsuz teşekkürler. Yaratıcılık ve zekanın ürünüdür mutlaka. Zorda kalmanında olabilir.

Saygıyla.

Hakan KINACI 24-07-2007 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi (Mesaj 86345)
Peki hazır kefirle sütü mayalamak sağlıklımıdır.Ben genelde öyle yapıyorum...

Sn.Efongi,
Hazır kefir ile mayalama yapıyorum diyorsunuz peki bu mayalama sonucu kefirinizi elekten geçiriyormusunuz eğer geçiriyorsanız içerisinde maya (kefir tanesi) oluşması gerekir.
Eğer bu tür bir oluşum yok ise siz sadece hazır kefirinizi sulandırmış ve iki gün (ve/veya bir gün artık o sizin mayalama gününüze göre değişiyor) bekletmiş oluyorsunuz ki bu da çok sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor.
Kefir;
çocukaların yetişme çağından ergenlik çağına ve yetişkinlerde bir çok hastalığa karşı vücudun dincini arttıran bir içecektir.
Çocuklarda özellikle antibiyotik etkisi yaparak vucutlarının bağışıklık sistemini geliştirir ve arttırır.
Yetişkinlerde ise hem bağışıklık sistemine yardımcı olur hemde bir çok hastalıktan korur.
Ayrıca yukarıda belirtildiği gibi kefir sindirim sistemini çalıştırıken asla kilo yapmaz :)
Ayrıca kefirin faydalarını anlatmakla da bitmez piyasada hazır satılan kefirler bizlerin evde yaptığı mayalama ile alakasının olmadığını düşünüyorum. Yanılıyor da olabilirim ancak benim şahsi düşüncem bu ev yapımı kefir ile piyasadan alınma kefirin tadına bakın aradaki farkı sizlerde benim kadar anlayabilirsiniz...
Saygılar,

denizakvaryumu 24-07-2007 10:31

Hazır kefir ile ev yapımı kefir arasında tad bakımından nasıl bir fark var?

Hakan KINACI 24-07-2007 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 134110)
Hazır kefir ile ev yapımı kefir arasında tad bakımından nasıl bir fark var?

Size buradan nasıl anlatabilirim ki bunu siz evde hazırlarsınız bir onun tadına bakarsınız birde piyasadan satılandan alır onun tadına bakarsınız o zaman aradaki farkı anlayabilirsiniz.
Bunca yıl ömrümde ilk defa tad olayını nette anlatırmısınız olayına şahit oluyorum. :)
Saygılar,

denizakvaryumu 24-07-2007 11:04

Ekşilik tatlılık olarak soruyorum :) Bir başka anlatımla ev yapımı kefir daha mı ekşi?

memet 24-07-2007 11:16

Ben üniversiteden kefir tanesi alırken, hazır kefirle sütün kesilmesinin tam olarak kefirle aynı içerikte olmadığını konuştuğumu hatırlıyorum.
Kefir tanesinin kullanılması şart.
Kefirin ekşi ya da tatlı olması, sütün ne kadar beklediğiyle ilgili.
Oniki saat bekleyen kefir tatlı olur. Bir gün bekleyen kefir biraz ekşice, İkisi de kullanım amacı bakımından farklılık gösterir.
Kefir taneleri süzüldükten sonra bir süre hazırlanan kefirin buzdolabında dinlendirilmesi yararlıdır.
Uzun süre kefir üretip kullanmış biri olarak, en büyük sorun, tanelerin steril saklanması sorunu oluyor. Bir süre sonra kefirin üstünde küf üreyebiliyor. Buna dikkat etmek gerek.
Bu kefirin kullanılmaması gerek.
Bu bakımdan hazır kefir alıp tüketmek daha pratik

selenn 24-07-2007 11:18

Çok güzel bir başlık olmuş. Bilgi veren tüm arkadaşlara çok teşekkürler. Dün ben bu başlığı görmeden marketten aldığımız kefiri eşimin zoru ile tattım. Eşim tattırırken ayrana benzediğini söyleyerek kandırmıştı ama doğrusu ayranla alakası yok. Ama Sevgili Elfogi'nin dediği gibi kilo alımına dikkat etmek gerek. Besleyicilik oranı çok yüksek olduğunu duymuştum daha evvel. Güzel bir başlık olmuş, ev yapımını da merak ettim doğrusu. Herhalde hazır satılanlardan daha lezizdir.

memet 24-07-2007 11:51

kefiri ayrana benzetmek her sefrinde ilk tadanları yanıltıyor.
Aslında tokluk hissi yarattığı için, zayıflarken de kullanabilirsiniz.
Ben sağlık sorunları için kür olarak kullanıyorum. Kışa girerken bir iki ay, yaza girerken bir iki ay.

limon 24-07-2007 13:28

Arkadaşlar kefiri hazırlarken Sebahattin'in dediği gibi kesinlikle metal kaşık veya süzgeç kullanmamak gerekiyor. Un elediğimiz ince plastik süzgeçler veya tülbent kullanılabilir. Mayanın tek bir zerresinin bile içeceğe karışmaması gerekiyor. Ve kavanoza koyup mayalarken kapağını kapamaktan bahsedilmiş ama benim bildiğim kadarıyla kavanozun kapağının tam kapanmaması gerekiyor. Hafifçe aralamak gerekiyor.

Billur Korkmaz 24-07-2007 13:56

Memet Bey,
Bir dönem uzun süre hergün olmak üzere kullanmıştım; ara verince kavanozda su içinde bekleyen maya bozulunca attım. Tekrar başlamak istiyorum, sürekli kullanmanın olumsuz bir etkisi olabilir mi?

memet 24-07-2007 14:58

Ben hiç bir olumsuzlık görmedim şimdiye kadar.
Bir metin var bende kefirle ilgili onu arıyorum bulunca buraya ekleyeceğim

Billur Korkmaz 24-07-2007 15:04

Üstte kışa ve yaza girerken ikişer ay kullandığınız için sordum, neden tüm bir yıl değil de mevsimlik ikişer ay?

Hakan KINACI 24-07-2007 15:04

Ben kefiri yaklaşık bir yıl hergün kullandım ailecek hiç bir olumsuz yönünü görmedim.
En son geçen sene tatile çıkarken mayayı suya koymayı unutmuşum tüm mayam mahvoldu çöpe attım şimdi tatil dönüşü tekrar bir maya kültürü alacağım ve yine önümüzdeki yaza kadar her gün kefir mayalayacağım :) bizim ailenin kefir saatinde hep beraber kefir içeceğiz yine :)
Saygılar,

memet 24-07-2007 15:08

Uzun süre kullanınca insan bıkmaya başlıyor. Tek nedeni bu.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025