15-08-2006, 15:46 | #1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Mesajlar: 28
|
GÜL YAPRAKLARI İLE ŞERBET
GÜL YAPRAKLARİ İLE ŞERBET : Sevgili babamın tarifi taze gül yapraklarını aliyoruz ve yıkıyoruz sonra bir kavanoza iyice dolduruyoruz ve biraz su ekliyoruz kavanozun azını iyice kapatiyoruz. Güneş gören bir yerde 3 ya da 4 gün kadar bırakıyoruz ve kavanozumuzu açıyoruz bir sürahinin yarısına gelecek sekilde veya bardağa bosaltiyoruz ve diğer yarısına su ekleyip şeker ile karıştırıp içiyoruz çok güzel tadı vardır basta beğenmezsiniz ama azınız hemen alışır ve çok seversiniz şimdiden afiyet olsun Düzenleyen backyard : 15-08-2006 saat 20:00 |
15-08-2006, 18:54 | #3 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Mesajlar: 28
|
Alıntı:
|
|
15-08-2006, 22:34 | #5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu arada ben bu sayfaya pastırma ve sucuk tarifi yazmamış mıydım? Yazmamışım demek |
|
22-08-2006, 16:57 | #6 |
agaclar.net
|
Serinleten içecekler, Şerbetler
Sadece su içmekle olmuyor Maydanoz ve naneli iki içecek tarifi yazayım. Tek bardaklık içecek için : 6-7 dal maydanoz ya da nane 1 büyük bardak soğuk su Yarım limon suyu Çay kaşı ucuyla çok az tuz Bitkileri parçalayıcıya koyun, üzerine yarım bardak su ekleyerek parçalayın Süzgeçten süzün ve bu suyu bardakta kalan suyun üzerine ekleyin. Çok az tuz ilave edin. (mutlaka olmalı çünkü ekşi tadı belirginleştiriyor. Ama var ile yok arasında 1 Sürahi için: Ölçüleri yukarıdakine bakarak çoğaltın. 2 limon ve bir demet maydonaz ya da nane kullanabilirsiniz. Benim favorim maydonozlu olanı... |
22-08-2006, 19:53 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Otlu Ayran Malina'nın serinletici tarifini parçalayıcıdan geçirdiğiniz nane ve dereotunu (süzmeden), ayrana katarak da deneyebilirsiniz.Bir halka limon ve birkaç buzla görünüşü de çok hoş bir içecek oluyor. |
22-08-2006, 23:53 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Gelincik şurubu Mevsimi değil ama anımsamak adına gelincik şurubu diyorum ben. Eskiden İstanbulda kırlar ve bahçeler daha çokken gelincik yapraklarını toplar uçlarındaki siyahlıkları ayıkladıktan sonra şeffaf şiselere suyla birlkte 1/3 gibi bu yaprakları koyardık. Biraz limon tuzu ilave ettikten sonra ağzını kapattığımız şişeleri cam kenarlarına güneşe sıralardık. Birkaç gün içinde yapraklar kırmızı rengini suya bırakınca süzüp şeker ilave ederek içerdik. Gelincik şurubunun tadı hafif buruk olur.Ama terlemiş bardakta buz gibi, kıpkırmızı göz zevknize ve ağız tadınıza hitabeder. Düzenleyen malina : 27-09-2006 saat 17:03 Neden: başlık |
23-08-2006, 10:17 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Aşlama meyan kökünden yapılan burada yazın yaygın olan bir içecek sokaklarda, aşlamacıların sırtlarında taşıdıkları güğümlerle servis yaptıklarını görebilirsiniz tarifi çok zor değil sanırım meyan kökünü alıp suda bekleteceksiniz daha sonra da süzeceksiniz en azından ben böyle biliyorum Düzenleyen malina : 27-09-2006 saat 17:04 Neden: başlık |
23-08-2006, 10:47 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
|
2-3 yıl önce bir TV programında izleyerek denediğim bir içecek; Yıkanmış temiz karpuz kabuklarını meyve sıkıcıdan (havuç suyu vs çıkaran tipte) geçiriyorsunuz, süzüyorsunuz ve içiyorsunuz. Çok faydalı olduğundan sözetmişti ama bir kez tattıktan sonra faydaları uzak kalsın dediğimi hatırlıyorum. Saygılar, |
23-08-2006, 11:37 | #12 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
bunları okuyunca sübye aklıma geldi. nasıl yapıldığını bilmiyorum. Eskiden izmir de yaygın olan bir içecekmiş. Kavun çekirdeklerinden yapılıyor. buz içinde tutuluyor.izmirde bir tek yerde bir iki kişi tarafından el arabalarında satılıyor. çok hoş bir içecek olmasına rağmen nesli tükenmek üzere sanırım. |
23-08-2006, 11:58 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi kızılcık şurubu hazırlamanın tam zamanı: İstenilen miktarda olgun kızılcık güzelce ezilir ve tel süzgeçten geçirilir. Çıkan pürenin miktarı kadar toz şeker ilave edilir, karıştırılarak güzelce eritilir. Sonra genişçe bir tepsiye dökülür. Kızgın güneşte aynen salça kurutulur gibi arada bir karıştırılarak birkaç gün bekletilir. Suyunu tamamen çekip, ezme kıvamına gelince kavanozlara doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır. Serin ve gölge bir yerde muhafaza edilir. Kışın isteğe göre marmelat niyetine veya sulandırılarak şurup halinde tüketilir. Tavsiye ederim, çok lezzetli oluyor. Pişirme olmadığı için taptazecik aromasını kaybetmiyor. |
23-08-2006, 12:07 | #14 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
bu güzel tarif.biryerlerde şurupların eskiden çok tüketildiği ile ilgili yazı vardı. ama sonuna bir şurup tarifi koymamışlar. nette de dikkate değer bir tarif bulamadım. kızılcık güzel .deneyeceğim. |
23-08-2006, 12:29 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Cahilliğimi bağışlayın ama aklıma hep takılan bir soru vardır. Biberleri kuruturken çeşitli mikroorganizmalardan dolayı oluşabilen aflotoksin ve benzeri zararlı maddeler salça, reçel veya bu tarifteki yöntemle meyveleri işlerken de oluşmaz mı? |
24-08-2006, 02:00 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Kola deyince aklıma eskimo geldi Ben de kolayı kocaman bir bardağa dolduruyorum. İçine bol buz koyuyorum. Bir kaç yaprak taze naneyi hafifçe ezip bardağın içinde gezdiriyorum. Bir kaç damla limon suyu ilave edip, bitmedi, daha sunum var, bardağın çevresine çekirdekleri alınmış, düzgün ve ince kesilmiş limon dilimleri koyuyorum. Bu dilimlerin çıkartılmış çekirdek boşluklarına taze nane yaprakları yerleştiryorum. Sıcak yaz akşam üstlerinde, hele de deniz veya havuzdan çıkmışsanız, akşama hazırlanmışsanız, bronz tenin size en çok yakıştığı o saatlerde yemekten önce inanılmaz serinletici bir içecek. |
24-08-2006, 16:21 | #22 |
Ağaç Dostu
|
kola zararlı bir içeçektir içmeyiniz ve içirmeyiniz) ben daha faydalı bir içeçek tarifi vereyim) Kolay Vişne Likörü: üç kilo vişne saplarından ayıklanıp güzelce yıkanıp büyük bir cam kavonoza konur, üzerine silme şeker doldurulur, son olarak bir büyük votko boca edilir. sonra bu şişe unutulur, takiiii olana kadar. (İçime hazır hale gelmesi 3-4 ay sürebiliyormuş) Bol köpüklü Türk kahvenizin yanında afiyetle içebilirsiniz. |
24-08-2006, 17:26 | #23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
kayısılar şekersiz olarak tencerede pişirilip, soğuduktan sonra süzgeçten geçirerek kavanozlara doldurulur,kavanozların ağzı sıkıca kapatılıp kışın, isteğe bağlı olarak şekerli su ile sulandırılıp içilir. Halam yapardı,çok lezzetli olur. Düzenleyen malina : 27-09-2006 saat 17:05 Neden: başlık |
|
07-09-2006, 13:28 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
|
Kaybolmuş Şerbet Kültürü
Alıntı Bilgileri Büyükşehir Ankara Yıl:2 Sayı: 95 6-12 Eylül 2006 Sayfa 14 Paylaşmadan ve yitip giden tatlara üzülmeden de yapamadım. Saygılar, |
07-09-2006, 15:47 | #25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
|
İstanbulda İseniz...
Evet bir kültür şerbet...Yanlış hatırlamıyorsam bir yemek dergisinde sorbenin kökeninin şerbet olduğu yazılıydı. Yanılıyor da olabilirim. İstanbulda iseniz Arnavutköyde iskelenin karşısında Melengeç diye bir yer burada koruk şerbeti ve sübye bulabilirsiniz , Hacı Bekirde Demirhindi şerbeti, Darüzziyafede Nar Şerbeti bulabilirsiniz. |
07-09-2006, 18:05 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Evet şerbet çok güzel bir mevzudur. Eskiden gazozlar, kolalar yok tabii ve buzdolapları da yok. Buz dan kaselerde ikram etmişler şerbetleri. Bu konuda yazacak pek çok şey var. Annem karlı pekmez şerbetlerini anlata anlata bitiremez. Alanya da karlı meyve suyunu içtiydim ama. Oğuz bey dostum çok hoş bir mevzu açtınız devam ederiz inşallah. |
27-09-2006, 10:27 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Bizim buralarda bu gelenek bir nebze olsun devam ediyor. Meyan kökünden yapılan "meyan şerbeti" Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi. Sıcak yaz günleride, buz gibi içilen meyan şerbetinin damakta bıraktığı ferahlık, uzunca bir süre insanı hoş bir lezzetle baş başa bırakıyor. Şimdilerde artık eskisi gibi şerbeti sırtında satan şebetçiler çok azalmışsa da, Ramazanlarda bu gelenek tekrar gün yüzüne çıkıyor. Ben evde meyan kökünden sürekli olarak bulundururum. Vazgeçemediğim bir tadı vardır şerbetin. Bu nedenle her zaman olmasa da arasıra bu güzel içeceği içmeye devam ediyorum. Hem sağlık yönünden de çok faydası var. Kolanın hammaddesi olarak da zaten meyan kökü gösteriliyor. Kola içmektense, meyan şerbeti içmeyi tercih ediyorum. Renk olarak tıpatıp benzemekle birlikte, lezzet olarak bence meyan şerbeti çok daha güzel. Bunun yanında vucuda sağladığı faydalar da cabası... Millet olarak, sonradan sofralarımıza girenve özellikle de en sinir olduğum şey olan: "Ramazanla kola reklamların artması ve sanki kola Ramzan sofralarının vazgeçilmesi gibi gösterilmesine" karşı, milli içeceklerimize sahip çıkmalıyız ve hergeçen gün bir zararı daha ortaya çıkan ve birçok ülkede yasaklanması gündemde olan koladan uzak durmalıyız... |
27-09-2006, 10:47 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
|
Sn. TigerX, Bu bahsetmiş olduğunuz meyan kökü şerbeti oldukça ilgimi çekti. Şerbetin tarifi ile ilgili bir bilgi mevcut mu? Evde yapılabilir bir şerbet midir bu? Saygılar, |
27-09-2006, 11:13 | #30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şurup,şerbet çok farklı mıdır? |
|
Etiketler |
zencefil |
|
|