![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
İzzet bey kefirde böyle bir şey olmaması grekiyor. Maya ne kadar? Maya çok olunca kefir çabuk koyulaşıyor, ama macun gbi olmaması gerekir. Bence kullanmayın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Çok güzel bir başlık olmuş. Bilgi veren tüm arkadaşlara çok teşekkürler. Dün ben bu başlığı görmeden marketten aldığımız kefiri eşimin zoru ile tattım. Eşim tattırırken ayrana benzediğini söyleyerek kandırmıştı ama doğrusu ayranla alakası yok. Ama Sevgili Elfogi'nin dediği gibi kilo alımına dikkat etmek gerek. Besleyicilik oranı çok yüksek olduğunu duymuştum daha evvel. Güzel bir başlık olmuş, ev yapımını da merak ettim doğrusu. Herhalde hazır satılanlardan daha lezizdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
kefiri ayrana benzetmek her sefrinde ilk tadanları yanıltıyor. Aslında tokluk hissi yarattığı için, zayıflarken de kullanabilirsiniz. Ben sağlık sorunları için kür olarak kullanıyorum. Kışa girerken bir iki ay, yaza girerken bir iki ay. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Doğadelisi
|
Memet Bey, Bir dönem uzun süre hergün olmak üzere kullanmıştım; ara verince kavanozda su içinde bekleyen maya bozulunca attım. Tekrar başlamak istiyorum, sürekli kullanmanın olumsuz bir etkisi olabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar kefiri hazırlarken Sebahattin'in dediği gibi kesinlikle metal kaşık veya süzgeç kullanmamak gerekiyor. Un elediğimiz ince plastik süzgeçler veya tülbent kullanılabilir. Mayanın tek bir zerresinin bile içeceğe karışmaması gerekiyor. Ve kavanoza koyup mayalarken kapağını kapamaktan bahsedilmiş ama benim bildiğim kadarıyla kavanozun kapağının tam kapanmaması gerekiyor. Hafifçe aralamak gerekiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Ben kefiri yaklaşık bir yıl hergün kullandım ailecek hiç bir olumsuz yönünü görmedim. En son geçen sene tatile çıkarken mayayı suya koymayı unutmuşum tüm mayam mahvoldu çöpe attım şimdi tatil dönüşü tekrar bir maya kültürü alacağım ve yine önümüzdeki yaza kadar her gün kefir mayalayacağım ![]() ![]() Saygılar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Birde her gün tekrar tekrar mayalamak da insanı bıktırıyor. Ben cam kaseye ışıksız ortamda mayalanmaya bırakıyorum, mayalandıktan sonra süzme işi plastik süzgeçte birde hiç bir zaman maya kaltürünü metale değdirmiyorum yani anlayacağınız uğraşı var biraz... Ancaaak o evde yaptığınız o kadar zahmet harcadığınız kefirin tadınıda hiç biri vermiyor ![]() Saygılar, Dip Not; Beni kefir ile bu leziz bir o kadarda faydalı içecek ile buluşturan Değerli Dostum Oğuz SAĞLAM' a da buradan teşekkürlerimi sunuyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 249
|
A 101 den aldığım kefiri birkaç kez mayaladım.Yoğurt gibi koyu kıvamlı oldu.Son mayaladığımda ise katılaşmadı, süt gibi kaldı. Ben de süzdüm.Süzgeçte resimdeki parçalar kaldı.Kefir tanesi acaba bunlar mı? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Alıntı:
Aradan 10 saat geçti..az önce baktım, çok güzel mayalanmış.. Bu deneylere devam edeceğim..Bakalım bir paket mayadan ürettiğim kefirle kaç kere mayalama yapacağım merak ediyorum.. Sizin gibi 3 kere mayalama yapsam bile bu da iyi bir sonuç olur.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Mikroorganizmaların etkisi laktoz ve proteinlerdeki değişimler, kefirin hazmını kolaylaştırır. Diğer yandan oluşan bu yeni maddeler iştah açıcı serinletici, sevilen tat ve aroma oluştururlar. Kefirdeki laktoz oranı süte oranla azaldığı için, barsakları laktoza duyarlı kişiler kefiri rahatlıkla içebilir. Kefirde bulunan CO2 sindirimi kolaylaştırır. Diğer yandan başta B12 olmak üzere bazı B grubu vitaminler sentezlenmiş olarak kefirde bulunur. Kefirde oluşan süt asidinin %90'dan fazlasının L(+) süt asidi olduğu bildirilmiştir. L(+) süt asidi vücut tarafından kolayca sindirilmekte ve fizyolojik olarak da önemi bulunmaktadır. Kefirin bazı rahatsızlıkları ve hastalıkları iyileştirdiği birçok literatürde bildirilmiştir. Kefirde oluşan asetik asit, H2O2 gibi antibakteriyel maddeler, E.coli, Salmonella gibi patojen bakterilere antibakteriyel etki yapmaktadır. Ayrıca kefir mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını arttırmaktadır. Asetik asit bakterileri barsaktaki bakterilere karşı antibakteriyel etki göstermektedir. Yapılan araştırmalar, kefirin sinirsel rahatsılıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk için iyi bir ilaç olduğunu göstermiştir. Ayrıca halk arasında yüksek tansiyon, safra kesesi rahatsızlıkları, bronşiti iyileştirdiği bilinmektedir. (Astım için yararlarını ben şahsen bilirim) Kefir düzenli olarak günde yarım litre içildiğinde (iki bardak) organizmayı stabilize edici etkisinin olduğu, sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterdiği bilinmektedir.Ayrıca, karaciğer, safra, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri olduğu, antikarsinojenik özellik taşıdığı bir çok yayında belirtilmiştir. Broşürün kaynağı, EÜ. Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü'dür. telefonu: 0 232 388 01 10 -2733 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-09-2012
Şehir: silifke
Mesajlar: 1
|
lütfen banada gönderebilirmisiniz hiçbiryerde bulamadım .gazi mah. celal bayar cad. leyla şimşek apt. altı 51/b silifke -mersin taliha güleç cep=05448143111 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Doğadelisi
|
Kefir mayasını gönderirken süt içinde mi, su içinde mi?.. Süt olmaz sanırım, bozulur.. ![]() On onbeş gündür hergün sabah akşam birer bardak içiyorum, iki günde bir mayalıyorum, komşum Tübitak'tan almıştı o mayayı yıllar önce, hala nesli tükenmedi.. Nesli biterse bende isterim Nevsune hanımcım.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Kefir önce "temiz" olan suyla çok iyi yıkanmalı. herşeyin steril olmasına dikkat ederek cam bir kaba koymalı. EÜ ziraatte herhengi bir sıvının içine koymadan veriyorlar ama, mesafe az eve gidene kadar. Belki suya koymak yaralı olabilir. Billur korkmaz, ev ortamında en büyük sorun kefiri steril saklama, yıllar boyu nasıl sağladınız bunu. Ben birden fazla defa kefir aldım üniversiteden, bir süre sonra mayalanan kefirin üstünde kremsi bir renkte küf oluşuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Doğadelisi
|
Her mayalama sonrasında çok bol su ile yıkayıp koyu renk steril cam bir şişe içinde buzdolabında saklanıyor ve şayet kullanılmayacaksa sık sık suyu değiştiriliyor, ancaaak bir şey keşfettim ki doğal musluk suyuyla bekletilirse sararma oluşuyor, satın alınan şişe suyunda bekletilirse bembeyaz kalıyor.. Eğer uzun süre mayalama yapmayıp çoğalmasını istiyorsanız, 2-3 günde bir değiştirilmek kaydıyla sütte tutabilirsiniz.. Ben bir kaç kez kökünü köreltmiş olsam da komşum tedavi amaçlı 7 senedir aynı mayayı kullanıyor hiç köreltmedi, gün aşırı mayalamakta, çoğalanı dağıtmakta.. Ondan tedarik ediyorum.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Billur Hanım çok doğru bilgiler vermişsiniz. Geçen yıl ben çok aradım, bir türlü de yolum Ziraat Fakültesi tarafına düşmedi. Kefirtaneleri diye bir yahoo grubu var, oraya üye oldum. Her ne kadar oradan dane edinemediysem de, çok değerli bilgiler edindim. Sonra bir gün annemin komşusunda olduğu çıktı ortaya ve onun yavrularını büyütüyorum şimdi. Artık tosuncuk olmaya başladılar. İşte Sebahattin Bey'e gidecek olan, benim çoğalttıklarımdan ilk yavru olacak. O'da dikkatli mayalama ve saklama yaparsa eminim bir süre sonra kendi yavrularını dağıtmaya başlayacak. Ben o grupta verilen bilgilerden çok yararlandım. Gerçekten kefir, bir sorumluluk işiymiş. Öyle ayran muamelesi yapamıyorsunuz ona. Kefir mayalamak isteyenlerin o gruptaki bilgilere ulaşmasını öneriyorum. Bir de eklemek istediğim bir şey var. Lütfen uzun ömürlü sütle mayalamayın. Sağlıklı olduğundan emin olduğunuz çiğ sütü kaynatıp mayalayabilirsiniz. Ama böyle bir seçeneğiniz yoksa, pastörize süt kullanmalısınız. Düzenleyen nevsune : 13-08-2007 saat 08:44 Neden: ilave |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Filiz'ciğim Benimkiler daha yeni çoğalıyorlar. Bir tanesini Sebahattin Bey'e göndereceğim. Aldığım kaynakta!! varsa sana da gönderirim. Yok kalmadıysa orada, benimkilerin biraz daha çoğalmasını beklememiz gerekecek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Doğadelisi
|
Gerek kefir de gerekse normal içmek için kesinlikle pastörize süt kullanıyorum ben; sütçülerin sattığı açık süt beni açıkcası endişelendiriyor. Sonuç mükemmel, aynı yoğurt kıvamında, süzgeçten zor geçiyor. Benim kefirim henüz tomurcuklanmadı ama komşum şu an yazlıkta olmasaydı sana tedarik edip yollardım Filizciğim, belki bir ay sonra tamam mı? Ayrıca tam 24 saat bekletiyorum, dün gece 21.00'de mayaladım, bu gece 21.00'de süzücem.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|