agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni13Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-09-2006, 13:28   #1
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Kaybolmuş Şerbet Kültürü

Alıntı Bilgileri
Büyükşehir Ankara
Yıl:2 Sayı: 95
6-12 Eylül 2006
Sayfa 14




Paylaşmadan
ve
yitip giden tatlara üzülmeden de yapamadım.

Saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 15:47   #2
Yeni Üye
 
ufuksinel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
İstanbulda İseniz...

Evet bir kültür şerbet...Yanlış hatırlamıyorsam bir yemek dergisinde sorbenin kökeninin şerbet olduğu yazılıydı. Yanılıyor da olabilirim. İstanbulda iseniz Arnavutköyde iskelenin karşısında Melengeç diye bir yer burada koruk şerbeti ve sübye bulabilirsiniz , Hacı Bekirde Demirhindi şerbeti, Darüzziyafede Nar Şerbeti bulabilirsiniz.

ufuksinel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 18:05   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
Evet şerbet çok güzel bir mevzudur.
Eskiden gazozlar, kolalar yok tabii ve buzdolapları da yok.
Buz dan kaselerde ikram etmişler şerbetleri. Bu konuda yazacak
pek çok şey var. Annem karlı pekmez şerbetlerini anlata anlata
bitiremez. Alanya da karlı meyve suyunu içtiydim ama.
Oğuz bey dostum çok hoş bir mevzu açtınız
devam ederiz inşallah.

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 10:27   #4
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Bizim buralarda bu gelenek bir nebze olsun devam ediyor. Meyan kökünden yapılan "meyan şerbeti" Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi.

Sıcak yaz günleride, buz gibi içilen meyan şerbetinin damakta bıraktığı ferahlık, uzunca bir süre insanı hoş bir lezzetle baş başa bırakıyor. Şimdilerde artık eskisi gibi şerbeti sırtında satan şebetçiler çok azalmışsa da, Ramazanlarda bu gelenek tekrar gün yüzüne çıkıyor.

Ben evde meyan kökünden sürekli olarak bulundururum. Vazgeçemediğim bir tadı vardır şerbetin. Bu nedenle her zaman olmasa da arasıra bu güzel içeceği içmeye devam ediyorum.

Hem sağlık yönünden de çok faydası var. Kolanın hammaddesi olarak da zaten meyan kökü gösteriliyor. Kola içmektense, meyan şerbeti içmeyi tercih ediyorum. Renk olarak tıpatıp benzemekle birlikte, lezzet olarak bence meyan şerbeti çok daha güzel. Bunun yanında vucuda sağladığı faydalar da cabası...

Millet olarak, sonradan sofralarımıza girenve özellikle de en sinir olduğum şey olan: "Ramazanla kola reklamların artması ve sanki kola Ramzan sofralarının vazgeçilmesi gibi gösterilmesine" karşı, milli içeceklerimize sahip çıkmalıyız ve hergeçen gün bir zararı daha ortaya çıkan ve birçok ülkede yasaklanması gündemde olan koladan uzak durmalıyız...

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 10:47   #5
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Sn. TigerX,
Bu bahsetmiş olduğunuz meyan kökü şerbeti oldukça ilgimi çekti.
Şerbetin tarifi ile ilgili bir bilgi mevcut mu?
Evde yapılabilir bir şerbet midir bu?
Saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 10:55   #6
Ağaç Dostu
 
cello's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2006
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 298
Galeri: 1
Çocukken Gelincikten yapılan bu tarzda bir içecek hatırlıyorum.
Ancak nasıl yapıldığını hatırlamıyorum. Bilen varsa söylerse sevinirim.

Saygılar,

cello Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 11:13   #7
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cello
Çocukken Gelincikten yapılan bu tarzda bir içecek hatırlıyorum.
Ancak nasıl yapıldığını hatırlamıyorum. Bilen varsa söylerse sevinirim.

Saygılar,
Serinleten içecekler bölümünde Gelincik Şurubunu bildiğim kadarı ile yazmiştım.
Şurup,şerbet çok farklı mıdır?

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 15:56   #8
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Sn. TigerX,
Bu bahsetmiş olduğunuz meyan kökü şerbeti oldukça ilgimi çekti.
Şerbetin tarifi ile ilgili bir bilgi mevcut mu?
Evde yapılabilir bir şerbet midir bu?
Saygılar,
Tarifi çok basit. Tek bulmanız gereken meyan kökü..

Yukarıda "backyard" isimli arkadaş da aynı şerbete "aşlama" olarak tarif vermiş. Yöresel isimleri farklı olsa da muhteviyatı aynı oluyor.

Meyan kökü şerbeti (Aşlama)

1 lt kadar musluk suyuna bir avuç dolusu dövülmüş meyan kökünü ıslıyorsunuz. İçerisine 1 tane kesme şeker ve 1/2 çay kaşığı tatlı soda (kabartma tozu değil) ekliyorsunuz. Şöyle bir karıştırıp oda sıcaklığında 2-3 saat bekledikten sonra buzdolabına koyuyoruz. Hem bu şekilde demleme bittikten sonra anında soğuk soğuk servis yapma imkanı da oluyor. Bu tür gıdalar açıkta kaldığında çabucak bakteri ürüyor. Yaklaşık 5-6 saat kadar sonra süzüp içebilirsiniz.

İçerisine damak zevkine göre 1-2 tane dövülmüş karanfil, 1/2 çay kaşığı dövülmüş tarçın katarsanız daha enfes bir tad elde etmiş oluyorsunuz. Eğer çok koyu olmuşsa üzerine su çekerek sulandırıp da içebilirsiniz. Ne kadar uzun süre meyan kökü ile ıslı kalırsa o kadar koyu ve tadı ağır olacaktır.

Göğüs tıkanıklığı, bronşit, mide ve bağırsak rahatsızlarında çok iyidir. İdrar söktürür, bünyeyi kuvvetlendirir. Vücuda zindelik verir. Daha başka birçok faydası var. Deneyin kendiniz görün.

Yanlız fazla içmeyin. O kadar enerjiyle ne yapacağınızı şaşırırsınız.

Meyan kökü bulamayanlar aktarlarda meyan balı satılır. Ondan alıp damak zevkine göre suda bir parça eritip de kullanabilirler. Aynı tadı vermese de idare eder.

NOT: Bildiğim kadarı ile marketlerde hazır paketlenmiş toz halde mevcut. Su katıp doğrudan içiyorsunuz. Yanlış hatırlamıyosam markası Ramko olacak..


Düzenleyen malina : 27-09-2006 saat 17:09 Neden: başlık
TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 11:22   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
Türk Dil kurumunun sözlüğünde:
şurup -bu
isim Arapçayazilis şur°b

1 . Çok kaynatılarak koyulaştırılmış şerbet :
"Sen hele şu kadayıfın şurubuna bir göz atıver."- A. İlhan.
2 . Çeşitli meyve özleri ve şekerin kaynatılmasıyla elde edilen içecek :
"Vişne şurubu."- .
3 . İçinde çok miktarda şeker bulunan koyu sıvı kıvamda olan ilaç :
"Kuvvet şurubu."- .
Birleşik Sözler
elma şurubu kızılcık şurubu vişne şurubu

şerbet
isim Arapçayazilis şerbet

1 . Meyve suyu ile şekerli su karıştırılarak yapılan içecek :
"Biraz sonra gümüş bir tepsi içinde ahududu şerbeti getirdiler."- A. Haşim.
2 . Belli törenlerde konuklara sunulan şekerli içecek :
"Hemen o haftalarda bir sabah Muhsin Beylerin evinde nikâh şerbetleri içildi."- M. Ş. Esendal.
3 . Bazı maddelerin suda eritilmişi :
"Gübre şerbeti. Çimento şerbeti."- .
4 . Sözlenmek veya nişanlanmak üzere tarafların anlaşması durumunda tören yapılarak içilen içecek .


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
şerbet gibi şerbet içmek
Birleşik Sözler
baldıranşerbeti ecel şerbeti kızılcık şerbeti koruk şerbeti
lohusa şerbeti tutkal şerbeti

Yazıyor efendim. Arz olunur.

Demekki bu iki konuyu birleştirmek gerekiyor.
Serinleten içecekler ile şerbet

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2006, 13:26   #10
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erguvan Muhibbi
...
Demekki bu iki konuyu birleştirmek gerekiyor.
Serinleten içecekler ile şerbet
Ben de sizinle aynı fikirdeyim. Uygun bir başlık altında birleştirilmesi doğru olacaktır.

Bu "her geçen gün üzerinde biriken yeni günlerin ve sentetik tadların altında ezilerek kaybolmaya mahkum kültürel değerler ve hatta tarifleri" en azından böyle bir başlıkta birbirlerine yarenlik ederler. Belki yapılabilir/denenebilir olanları yapar-tadar, ecdadın damaklarında nasıl lezzetler gezmiş kısmen hissedebiliriz.

Saygılarımla,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
zencefil


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025