![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
|
Kaybolmuş Şerbet Kültürü
Alıntı Bilgileri Büyükşehir Ankara Yıl:2 Sayı: 95 6-12 Eylül 2006 Sayfa 14 ![]() Paylaşmadan ve yitip giden tatlara üzülmeden de yapamadım. Saygılar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
|
İstanbulda İseniz...
Evet bir kültür şerbet...Yanlış hatırlamıyorsam bir yemek dergisinde sorbenin kökeninin şerbet olduğu yazılıydı. Yanılıyor da olabilirim. İstanbulda iseniz Arnavutköyde iskelenin karşısında Melengeç diye bir yer burada koruk şerbeti ve sübye bulabilirsiniz , Hacı Bekirde Demirhindi şerbeti, Darüzziyafede Nar Şerbeti bulabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Evet şerbet çok güzel bir mevzudur. Eskiden gazozlar, kolalar yok tabii ve buzdolapları da yok. Buz dan kaselerde ikram etmişler şerbetleri. Bu konuda yazacak pek çok şey var. Annem karlı pekmez şerbetlerini anlata anlata bitiremez. Alanya da karlı meyve suyunu içtiydim ama. Oğuz bey dostum çok hoş bir mevzu açtınız devam ederiz inşallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Bizim buralarda bu gelenek bir nebze olsun devam ediyor. Meyan kökünden yapılan "meyan şerbeti" Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi. Sıcak yaz günleride, buz gibi içilen meyan şerbetinin damakta bıraktığı ferahlık, uzunca bir süre insanı hoş bir lezzetle baş başa bırakıyor. Şimdilerde artık eskisi gibi şerbeti sırtında satan şebetçiler çok azalmışsa da, Ramazanlarda bu gelenek tekrar gün yüzüne çıkıyor. Ben evde meyan kökünden sürekli olarak bulundururum. Vazgeçemediğim bir tadı vardır şerbetin. Bu nedenle her zaman olmasa da arasıra bu güzel içeceği içmeye devam ediyorum. Hem sağlık yönünden de çok faydası var. Kolanın hammaddesi olarak da zaten meyan kökü gösteriliyor. Kola içmektense, meyan şerbeti içmeyi tercih ediyorum. Renk olarak tıpatıp benzemekle birlikte, lezzet olarak bence meyan şerbeti çok daha güzel. Bunun yanında vucuda sağladığı faydalar da cabası... Millet olarak, sonradan sofralarımıza girenve özellikle de en sinir olduğum şey olan: "Ramazanla kola reklamların artması ve sanki kola Ramzan sofralarının vazgeçilmesi gibi gösterilmesine" karşı, milli içeceklerimize sahip çıkmalıyız ve hergeçen gün bir zararı daha ortaya çıkan ve birçok ülkede yasaklanması gündemde olan koladan uzak durmalıyız... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
|
Sn. TigerX, Bu bahsetmiş olduğunuz meyan kökü şerbeti oldukça ilgimi çekti. Şerbetin tarifi ile ilgili bir bilgi mevcut mu? Evde yapılabilir bir şerbet midir bu? Saygılar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şurup,şerbet çok farklı mıdır? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yukarıda "backyard" isimli arkadaş da aynı şerbete "aşlama" olarak tarif vermiş. Yöresel isimleri farklı olsa da muhteviyatı aynı oluyor. Meyan kökü şerbeti (Aşlama) 1 lt kadar musluk suyuna bir avuç dolusu dövülmüş meyan kökünü ıslıyorsunuz. İçerisine 1 tane kesme şeker ve 1/2 çay kaşığı tatlı soda (kabartma tozu değil) ekliyorsunuz. Şöyle bir karıştırıp oda sıcaklığında 2-3 saat bekledikten sonra buzdolabına koyuyoruz. Hem bu şekilde demleme bittikten sonra anında soğuk soğuk servis yapma imkanı da oluyor. Bu tür gıdalar açıkta kaldığında çabucak bakteri ürüyor. Yaklaşık 5-6 saat kadar sonra süzüp içebilirsiniz. İçerisine damak zevkine göre 1-2 tane dövülmüş karanfil, 1/2 çay kaşığı dövülmüş tarçın katarsanız daha enfes bir tad elde etmiş oluyorsunuz. Eğer çok koyu olmuşsa üzerine su çekerek sulandırıp da içebilirsiniz. Ne kadar uzun süre meyan kökü ile ıslı kalırsa o kadar koyu ve tadı ağır olacaktır. Göğüs tıkanıklığı, bronşit, mide ve bağırsak rahatsızlarında çok iyidir. İdrar söktürür, bünyeyi kuvvetlendirir. Vücuda zindelik verir. Daha başka birçok faydası var. Deneyin kendiniz görün. Yanlız fazla içmeyin. O kadar enerjiyle ne yapacağınızı şaşırırsınız. ![]() Meyan kökü bulamayanlar aktarlarda meyan balı satılır. Ondan alıp damak zevkine göre suda bir parça eritip de kullanabilirler. Aynı tadı vermese de idare eder. NOT: Bildiğim kadarı ile marketlerde hazır paketlenmiş toz halde mevcut. Su katıp doğrudan içiyorsunuz. Yanlış hatırlamıyosam markası Ramko olacak.. Düzenleyen malina : 27-09-2006 saat 17:09 Neden: başlık |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Türk Dil kurumunun sözlüğünde: şurup -bu isim Arapçayazilis şur°b 1 . Çok kaynatılarak koyulaştırılmış şerbet : "Sen hele şu kadayıfın şurubuna bir göz atıver."- A. İlhan. 2 . Çeşitli meyve özleri ve şekerin kaynatılmasıyla elde edilen içecek : "Vişne şurubu."- . 3 . İçinde çok miktarda şeker bulunan koyu sıvı kıvamda olan ilaç : "Kuvvet şurubu."- . Birleşik Sözler elma şurubu kızılcık şurubu vişne şurubu şerbet isim Arapçayazilis şerbet 1 . Meyve suyu ile şekerli su karıştırılarak yapılan içecek : "Biraz sonra gümüş bir tepsi içinde ahududu şerbeti getirdiler."- A. Haşim. 2 . Belli törenlerde konuklara sunulan şekerli içecek : "Hemen o haftalarda bir sabah Muhsin Beylerin evinde nikâh şerbetleri içildi."- M. Ş. Esendal. 3 . Bazı maddelerin suda eritilmişi : "Gübre şerbeti. Çimento şerbeti."- . 4 . Sözlenmek veya nişanlanmak üzere tarafların anlaşması durumunda tören yapılarak içilen içecek . Atasözü, deyim ve birleşik fiiller şerbet gibi şerbet içmek Birleşik Sözler baldıranşerbeti ecel şerbeti kızılcık şerbeti koruk şerbeti lohusa şerbeti tutkal şerbeti Yazıyor efendim. Arz olunur. Demekki bu iki konuyu birleştirmek gerekiyor. Serinleten içecekler ile şerbet |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
|
Alıntı:
Bu "her geçen gün üzerinde biriken yeni günlerin ve sentetik tadların altında ezilerek kaybolmaya mahkum kültürel değerler ve hatta tarifleri" en azından böyle bir başlıkta birbirlerine yarenlik ederler. Belki yapılabilir/denenebilir olanları yapar-tadar, ecdadın damaklarında nasıl lezzetler gezmiş kısmen hissedebiliriz. Saygılarımla, |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
zencefil |
|
|