![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-03-2008
|
Güneş görmeyen ya da az güneş alan yerlere uygun bitkiler...
İstanbul Modada oturuyorum. Apartmanın arkaya bakan bölümünde cok küçük apartmanlar arasında kalan bir bahçem var. İki defa bahçevan ve seracı arkadaşlar ilgilendi ama hep hayalkırıklığına uğradık çünkü özensiz ve baştan sağma ilgilenmiş olduklarını zaman geçtikçe gördük ve öğrendik. Ben de şimdi kendim öğrenmeye ve bazı fideler ekmeye çalışıyorum. bahçe küçük 8 m2 kadar bir toprak parçası.Etrafı apartmanlarla çevrili olduğu için direk güneşi 10.00 ila 11.30 arası alıyor fakat günün diğer saatleri de bahçe koyu bir gölge içinde değil. Buna hafif gölge hatta aydınlık gölge diyebiliriz yaz aylarında.. Birde batı tarafından bahçe hafif bir rüzgar alıyor. bu yöndeki diğer bahçelerin açıklığından oluşan bir sirkülasyon sanıyorum. Bu alana uygun hangi bitkilerin yetişebşleceği hakkında bilgilerinizi ve deneyimlerinizi aktarırsanız çok sevineceğim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2008
|
Gala ,kurdela ,begonya seçenekler arasında.Fotoğraf ekleyebilirseniz daha çok fikir üretebiliriz. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2009
|
Zemin nasıl? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
|
cevaplar için teşekkürler. resim ekleyemedim bilgisayara aktarma olanağım olmadığı için. toprak tipleri hakkında çok bilgim olmadığı için tam olarak tanımlayamıyorum fakat çok verımlı olmadığını bahçevan söylemişti. dikdörtgen şeklindeki bahçeyi iki bölüme ayırmak için tam ortada 20 cm eninde bir beton var doğuya bakan kısımdaki toprak genelde hem nemli kalıyor ve işlemeye çalışınca balçık gibi çok zorluyor. batıya bakan kısımdaki toprakta benzer fakat diğer taraftaki gibi çok balçıklaşmıyor daha çabuk kuruyor, işlemek daha rahat.. cevaplarınız için şimdiden teşekkurler |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Devamlı nemli olan toprakta Ortanca ve Orman Gülünü beraber kullanabilirsiniz. İkisi de devamlı nemli toprak ve gölge severler. Orman Gülü muhteşem çiçeklerini baharda açarken, tam onun çiçekleri geçeceği sırada Ortanca tüm yaz üzerinde kalacak olan çiçeklerini açmaya başlar. Tabii bu bitkiler boylu bitkilerdir. Siz yer örtücü türleri mi yoksa süs bitkileri mi düşünüyorsunuz? Tam gölge alana bu sene yaptığım kendi uygulamamın hem görselliğinden çok memnun kaldım hem de bitkiler bulundukları yerden çok memnun kaldılar. Ortancalarla Orman Güllerini beraber diktim. Önlerine de beyaz renkte Cam Güzelleri diktim. Önlerine diktiğim Cam Güzelleri, toprağın görünmesini engellerip, sınır oluşturdular. Kalan diğer bölüme bir çok değişik yer örtücü deneyip başarılı olamayınca, mebran serip mıcırla taş karışımı döktüm. Uygulama şurada(Orman Güllerini çiçekleri geçmişti ancak): http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=284 Burada da Orman Güllerinin çiçekli halleri; http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=215 Yer örtücü olarak ta eğer üzerine basılmayacaksa, en sorunsuz, gölgede de yetişen, "Buz Çiçeği" nin etli sulu yapraklı olan türünü bazı yerlerde kullabilirsiniz. Çok sorunsuz, çok kısa sürede gelişen bir bitkidir. Şuradaki 2. fotoğraftaki bitki: http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=395 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Astilbe ile müge de sizin için uygun ,yazmayı unutmuşum. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2007
|
gölge bitkisi olarak yarı kaktüs gasteria bitkisi aldım güneşte kararıyor. ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
|
herkesin ilgisi içın teşekkür ederim. Bilgilendiğim bir konu oldu. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
|
Limon çok şanslı ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
|
Benim bildiğim gölgede en gösterişli gelişen bitkilerin başında ortanca geliyor. Eğer alan genişse hacimli yapısı ile kolayca yer dolduracak ve çiçekleriyle dekoratif görünecektir. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-02-2007
|
defne * laurus nobilis |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-03-2008
|
Kış çiçeği olarak siklamen derim. Hem de hemen alıp dikebilirsiniz. Yaza kadar sürekli çiçek açar. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Çok önceleri gölge alan için hazırladığım bir listeyi buldum: akuba ortanca ligustrum pittosporum ruscus hedera helix orman gülü açelya mahonia skimmia bodur karayemiş şimşir zemin için: arapsaçı, osmanlı çimi |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-04-2009
|
İzmir'de olimpiyat evlerinde yeni taşındığım evin önünde resimde de görebileceğiniz üzere bir bahçecik var. Burası güneş görmeyen ancak bol ışık alan bir yer. Fakat kışın birazcık soğuk olabiliyor. Zira açık bir merdiven alanına bakıyor. Daha önce oturan kişi bir takım çicekler ekmiş ancak geliştirilmesi gerekiyor. Burası için bana hangi bitkileri önerebilirsiniz. Yaz kış yeşil kalması tercihimdir.Kenar bölgelere doğru uzun bitkiler de olabilir. Bu konuda önerisi olan arkadaşlarımızın değerli fikirlerini almak isterim. Saygılarımla, Onur Bilgen Düzenleyen bilgeonur : 23-03-2010 saat 12:13 Neden: eksik yazmışım2 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
/
Giriş Tarihi: 20-03-2010
|
güzel bir bahçecik. Güzel birşekilde değerlendirmek lazım. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
İlk aklıma gelen çiçekler ; -ortanca -hosta -calla -russelia sarmentosa -heliotropium peruvianum -ceratostigma plumbaginoides -colyoz -kurdela -yeni gine- cam güzeli -orman menekşesi |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Söylediğiniz bitkilere bakacağım dediğim gibi ısıtma sistemi veya güneş etkisi cihazları var mı acaba? (Resimlerde gördüğünüz gibi güney cephe güneşli ben kuzey cepheyim. Yansıma yapıyor ama direkt almıyor) En çok çöl gülleri büyüsün istiyorum. Bir de aşağıda belirteceğim yeni tohumlar. O kırmızı yapraklı bitki neden soluyor anlamadım su vermiyorum aşırı. Yeni tohumlar; 1- LUPIN 2- PLATYCODON (BALON ÇİÇEĞİ) 3- ÇİN FENERİ 4- AŞK MERCANI |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| gölgede yetişen bitkiler, meyve fidanları, süs bitkileri |
|
|