agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (https://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Kestane Şekeri (https://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/18414.htm)

kestaneci 22-01-2010 00:59

Bunlar,yüzeysel püüf noktalarıydı.Alacağın kestaneye baktığında aralarında,benzetmelerime kulak veriniz....damla şekli ya da armut şekli gibi olan varsa doğru yan tezgaha geçin.Bunlar ne soyulur,ne de soyulur.Öldürür sizi....

Bir de işten zevk almak lazım değil mi..Buldun kestaneyi (alırken bir taneyi dişleyin... Kesit yapmış olacaksınız iki parçaya içten bakın, kestane ile kabuk arası büyük damarlar olmasın.) eve gelir gelmez kaba döküp üstüne bir kestanenin lakınlığını geçecek şekilde su doldurun, suyun üstüne çıkanları hiç tereddüt etmeden atın çöpe. acımayın acınacak duruma düşersiniz. bu işi 3-4 kere karıştırarak yapın, sonunda çürük, senik, yaramazlardan kurtuldunuz.

gidin başka işlerinizle uğraşın. Yarın aynı vakitlerde gelin. Kaynayan suyla dolu küçük tenceremize yanlız soyacaksanız, 1 bilemedin 2-3 tane atın. burada suyun kaynamakta olduğunu unutmuyoruz. fokur fokur değil fıkır fıkır da değil arası.

ÖNEMLİ.kestane suya girip çıkması zaman olarak nasıl tarif etsem...he kızım emara girdiğinde 10 dak. demiş doktor amcası, bana dediğide istiklal marşının 10 kıtası yeter miydi. yeter demiştim, lakin yetmemişti bu ara 10 kıta, gençliğe hitabe ve sarı gelini 2 defa okumayla çıkmıştı. buradan esinleneyim size... 2 kıta düzden okuyun istiklal marşını. Al bir tane kaşık yardımıyla çabuk soy,(arkasından başla benim tercihim) işçiler sivri yerinden başlarlar, alışkın olanlar tabi ki. yoksa kırılır.

Bir püf daha,arkadaş baktın soyuluyor,bir iki bıçak ucuyla,hemen ötekini al, soduğunu koy kenara, çabukkkk, ikinciyi al soyulur muhakkak aynı cinsten kestaneyi yakaladıysan. baktın ilk aldığın soyulmuyor, uğraşma kazıma at geri, ötekini al, muhtemelen o soyulur. soyulmuyorsa 3.yü dene dicem ama sen gel iki iki yap bu soymayı, olmuyosa dedik ilk attığını tekrar dene.OLACAK RAHAT SOYUM.Lamıcimi yok.öte türlü kırılır tülbente bağlasan da.

Şurdan yola çık bir işçi günde 20 kilonun altına düşerse mal yatar, onu şoka buzhaneye götürürüz. yok 20 kilo gibi soyarsa hemen işlemek için bohça bağlamaya vereririz. Buradan sizin elinizin hızlılığına göre kıyas yapıp yetişmeyeceğine inanıyorsanız atın buzluk kısmına... (Abi,abla,anne,baba ne olur,atın buzluğa diyorum ya yanlış anlamayın beni çabukluğu vurguluyorum. Atma yahu kab dursun soyduğunu koy içine......)

Bunlar affınıza sığınarak yazılmışlardır. Saygılarımla

Bohça işine gelelim,evde yakında,yaşlılara sorunuz bebek nasıl kundaklanır diye,o vaziyette irilik ufaklığına göre 4 ya da 7 kestaneyi ilk ikisi kendilerine bakar gerisi sırtsırta gelir şekilde kundaklayın.İ ş burada biraz uğraştıracak bunu o kadar sıkı yapacaksınız bağlayacaksınız ki, masadan yere düşen kundaklar bozulmayacak...

şimdilik bağladığınızı da koyun dolaba, lakin gece 2'ye on var uykum geldi. Dolaptan çıkarır yaparız devamını...

görüşürüz.

gurbik67 22-01-2010 14:52

sayın kestaneci hakikaten uykun gelmiş mesaj iki olmuş fazla anlamadım ama.
ayrıntı biraz uzun, şu ayrıntıyı biraz erken saatte anlat. anlatım biraz kısa olamazmı.
kolay gelsin.

kestaneci 25-01-2010 07:17

denemesiz yapmak isteniyorsa,detaya girilmeli.....lezzet detaylarda saklı inanınız buna.

limon 25-01-2010 13:54

Lezzetin detaylarda saklı olduğuna kesinlikle katılıyorum. Detayların çoğunu deneye yanıla öğrenmiş gibiyim. Geri kalanını da sizin yazınıdaki detaylarla aşacağım sanırım. Gerçi bir aydır denemelere ara verdim ama fırsat bulur bulmaz yeniden devam edeceğim.

kestaneci 26-01-2010 07:17

buraya kadar yaptığınızda,irtibata geçeriz devamını dillendiririm..Hergün kontrolederim forumda neler var yok diye....tekrar kolay gelsin.

backyard 09-03-2010 07:46

kışın bizim de başarısız kestane şekeri denemelerimiz oldu
bir türlü tüm halinde kabuğundan çıkarmayı beceremedik
kendimizi "olsun kırık kestane de güzeldir" diyerek avutmaya çalıştık
ama yılmadık
denemelere devam
buradaki önerileri tuttum
başardığımız zaman size bilgi vereceğim :)

backyard 09-03-2010 07:58

bu arada "kışın" demişim sanki şimdi hangi mevsimdeysek :)
not: hazır kestane şekeri pahalıymış (bir arkadaşımıza kestane şekeri sözü verip, evde beceremeyip, dışarıdan satın almak zorunda kaldığımızda farkettik de :)

ismail2776 11-04-2010 22:27

gerçekten tebrikler. Evde kestane şekeri yapmak çok güzel bir deneyim. Başarılar

rumma 12-04-2010 11:11

Bende denemiştim ,biraz uğraştırsada değdi doğrusu..:)

Burdan bakabilirsiniz..

backyard 09-01-2012 22:04

:)) bak sen bana kestane şekeri bile yapmayı denemişim hiç hatırlamıyorum oysa ki

limon 10-01-2012 10:46

Çok aleminiz :) Bazen ben de yetiştirdiğim bitkilere bakınca "bunu ne zaman yapmıştım" diye şaşıyorum. Başlığa yazmanızda yeniden hatırlattınız. Bugun denemeye karar verdim yeniden. Birazdan kolları sıviyorum.

limon 11-01-2012 14:52

Dün üşendim deneyemedim ama bugün yarın deneyeceğim.

hira 24-09-2013 20:00

bir yemek dergislnde okuduğum kadarıyla, kestaneler hiçbir ön işlem yapılmadan üzerlerine şeker dökülerek 6 saat kadar çok kısık ateşte pişiriliyordu..

cesaret edip denemedim ama aklımda kaldı, kısmet olursa kışın deneyeceğim..

jojoba 24-09-2013 21:08

yapında yiyelim hira ablacığım:)

pria 18-11-2018 18:53

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 550163)
Közlenmiş kestaneyi severim. Üzerini boydan boya uzun bir X işareti biçiminde çizip elektrikli ızgaraya koyarsanız, kabukları çok kolay çıkıyor. Acelemden daha pişmeden yemeye başladığım için biliyorum.
Böylece pişmemiş kestanelerin kabuklarını daha kolay soyabilirsin diye düşündüm.
En azından 3-5 tanesi için bir deneme yapabilirsin :)

Ayıptır söylemesi; Aydın'dan bi dosttan ihraç malı sarı aşılı kestane aldık..Dişler elvermediği için suda kaynatıp yemeyi göze alamadık..inat ettik, illa ki, hani kestane kebapçıların yaptığı gibi kabuğundan kızarmış haliyle bütün bütün çıkaralım öyle yiyelim dedik..dedik ama bi türlü beceremedik..internette okumadığım yer kalmadı..yok tatlı, yok tuzlu suda bekleticekmişin, yok hafif yağda kızartıp, çizip sonra fırına atacaksın benzeri şeylerle uğraşırken türlü türlü pişirme, fırınlama yöntemi denedik ama hem dış hem iç kabuklarınından ayırmayı tam olarak beceremedik, kestaneleri kabuğundan temizlerken tırnaklarımız yara olacaktı, güzelim kestaneleri rezil ettik, parça purçuk zor ayırabildik kabuklarından,kestane aldığımıza pişman olacaktık nerdeyse..neyse en sonunda kebapçıların sırrını keşfettik..Gülsever altta fotosunu gördüğünüz biber közleme kabı almış 6 tl'ye..çizmiş üstten kestaneleri koymuş orta ateşte yanan ocağın üstüne..dizmiş kestaneleri, ara ara çevirmiş..işlem tamam :) en damarlı veya ikiz olanlar bile kabuklarından kolayca ayrılıverdiler..nihayet bi kestane keyfi yaptık sonunda..:) çizip fırına atmak falan sanki pek randımanlı olmuyor, bazı kestanelerin iç ve dış kabukları zor soyuluyor....oysa, kestane kebabı yapan seyyarcının videosunu bile seyrettik ama meslek sırrını vermemiş hınzır..

Kozanli 18-11-2018 22:38

İki hafta önce Aydın dan aldığım kestane için yumurta 🍳 kırdığım tavamı yaktım.
Kestane 🌰 istediğim gibi pişmedi.
Ertesi gün saç kavurma tavası aldım.
İstediğim gibi pişer umuduyla yarım kg koydum arada bi dönderdim ama mutfak oldu duman camı açtım kapıyı kapıyı kapattım diğer odalara yayılmasın diye, nafile kestane pişmedi.
Bu işi Avrupa'da tost makinesinde yapardım.
Nasıl olsa lazım diyerek bir ertes gün 240 tl verip tost makinesi aldım.
Netice yine negatif.
Dişler kiralık emanet olunca çığda yenmiyor.
Bari eşe dosta veriyim de sevindiriyim dedim ve dağıttım.
Töbe bi daha evde pişirmek için kestane almam.

Erdem 01 21-11-2018 08:48

Kestane kebabını böyle yapacaksınız. İşin sırrı su da bekletme. Kestanelerin kabuğunu kesin. Su içinde yarım saat veya daha fazla bekletin. Amacımız kabuk tahta gibi olduğundan su çekip şişmesini sağlamak. Sonra sudan çıkarın hemen pişirilmeyecekse pişirme zamanına kadar üstüne ıslak bez örterek kabuğun nemli kalmasını sağlayın. Odun veya kömür sobasında, tavada fırında pişirin. Yerleştirirken önce kesik taraf alta gelecek. Açılıp kavrulma başlayınca kesik tarafı üste çevirin. Tavada yaparsanız kısık ateşte başlayın üstünü kapakla örtün. 15-20 dk sonra bıçakla veya bir tanesini açarak yumuşadıklarını kontrol edin. Yumuşaksa kapağı kaldırın ateşi açıp kabuğun hafif kavrulmasını sağlayın. Kapakla kapatmayı soba fırın tava hepsinde yapın. Fırında üsten pişirmeyle yapın. Yarım saat içinde güzel bir şekilde kavrulurlar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025