agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler (https://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/)
-   -   Patates Böreği (https://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/16126.htm)

senemr 19-11-2011 16:37

Sevgili Güler Hanım, eşime yufkayı aldırdım yarın sabah yapıcam çok lezzetli bir tarif ellerinize sağlık.

mrduran 20-11-2011 13:41

Sayın Güler;

Lütfen ama. Aile saadetimle oynuyorsunuz efendim. Kızım ve eşimi çağırdım beraberce yorumladık.
Karar; yapacaklar/yapmazlarsa ben yapacam.
Sonuç; Benim nefissiz olmam da düğümlendi:))

Ne yapayım efendim, ser' de boşnaklık var, börek dediniz mi, sizin ağzınızı benim ellerimi bağlasınlar tepsiye dalarım yani,lokmalık hepsi.

Yoğurt yeme yarışmasının bir başka türlüsü için ideal börek.

Ellerinize sağlık, ailece sağlıkla yaşayın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

Güler 21-11-2011 05:50

Sayın mrduran, siz hiç üzülmeyin. Eşiniz denesin yapımı çok kolay, olmazsa ben size dondurulmuş olarak kargo ile yollarım. :D

mrduran 21-11-2011 09:27

Teşekkürler efendim,

Ağaçlar.net' in gönlü bol kişilerinden olduğunuzu yazılanlardan biliyorum. Kızım 16 yaşında ama annesi erken soktu mutfağa, çok meraklı, elinden her iş gelir maşallah. Olmadı, ya yapacaklar ya yapacaklar efendim:))

Ailece sağlık içinde ALLAH' a emanet olun inşallah.

Saygılarımla lütfen.

ayhat 21-11-2011 10:57

Güler ablanın tarifleri hiç düşünmeden yapılacak yemekler listemde en başta.

backyard 19-01-2012 08:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 444887)
Eklenti 86546

Kesme aşamasında bir farklılık yaptığım patates böreğini buraya ekliyeyim.
Dikkat edilecek şey, her tarafına malzeme iyice yayılmalı ve en üst katta malzeme olmalı.

Yufka sayısına göre, böreğin kalınlığı artacaktır. Kendiniz karar verin. 3-4 tane uygundur. Rulo yaparken yufkanın sonuna, malzemeyi ya da biraz su sürerek iyice yapışmasını sağlayın.

Yaptığınız rulonun baş ve sondaki kısmını kalınlığı eşit olmayacağı için kesip ayırın. Keskin bir bıçak kullanıp, keserken ruloyu ezmemeye dikkat edin. 1-1,5 cm gibi kalınlıklarla kesin. Şekli elipsleşirse, parmaklarınızla geniş bölümden sıkıştırıp yuvarlaklaştırabilirsiniz.

Kızartabilir (tercih edilir) ya da fırında pişirebilirsiniz. Fırında yapacaksanız (harcın içine biraz yağ eklemeniz iyi olur) üzerine yumurta sürebilir, susam ve çörek otu serpebilirsiniz.

Ben de bu böreği malinanın yaptığı yöntemle yapanlardanım

İç tarifinde çok az eklemeler var:
- 4 haşlanmış patates
- 4-5 yemek kaşığı yoğurt
-3 yumurta
-125 gr. tereyağ (eritilmiş) + 1 fincan sıvıyağ
- 1-1.5 su bardağı peynir
- 3 yufka

Tüm harcı iyice karıştırıyorsunuz. Yufkanın üstüne sürülebilecek kıvama gelsin. Rulo yapıyorsunuz (bu kısımları mali anlatmış, hızlı geçiyorum)

Ben ruloyu yarım saat buzdolabında bekletiyorum, hem dinlenmiş oluyor hem de börek parçalarını dilimlemek daha kolay oluyor.

Sonra da yumurta sarılarını sürüp, doğru fırına veriyorum.
En sevdiğim börek haline geldi rulo börek. Bir keresinde pancar da ekledim.
Kırmızı rulo börek oldu, tadı da fena olmadı :)

Fotoğraflarını akşama eklerim

backyard 21-01-2012 12:51

1 Eklenti(ler)
Akşam eklerim demişim oldu 5 gün :)

backyard 21-01-2012 12:57

1 Eklenti(ler)
Bu da pancarlı olan
Ama piştikten sonraki fotosu yok, yemekten çekemedik :)

şewwal 28-01-2012 08:50

Güler hanım ;
tarif hem pratik hem de lezzetli görünüyor.yorumlarıda okuduktan sonra denememek elde değil ...bende akşamdan hazırlayıp yarın pazar kahvaltısı için kızartıcam .Eşimin şaşıracağına eminim :)))

alcen 28-01-2012 12:41

Merhabalar,patates böreğinden yemiş biri olarak, çok lezzetli hafif bir börek olduğunu
söylemek itiyorum.
Bu gün bu böreği deneyeceğim, bakalım güler ablanın sapanca toplantısına getirdiği börek kadar lezzetli olacakmı.

Jezebel 04-05-2013 17:57

Bu böreği yapmam şart oldu.
Bunca senedir nasıl keşfedemedim bilmiyorum.
Yapanların ellerine sağlık.

Cumhur Tonba 05-05-2013 12:57

Yarın ilk işim yufka almak olacak. Tarifi kelime kelime ezberledim. Fotokopisi hafızamda zaten. Bir kere yapmak kısmet olmuştu. Yazıları(Mesajları ) okuyunca aklıma geldi. Tek değişiklik biraz fazla bekleteceğim dolapta.

Güler 05-05-2013 19:14

Sevgili Cumhur Tonba, yaptıktan bir gün sonra kızartmaya başlarsan güzel oluyor. Aralarına yağlı kâğıt koyarak kutu ile buzdolabında rahatlıkla 4-5 gün tutabilirsin. Eğer daha uzun tutmak istiyorsan derin dondurucu kısmına koy, canın istediğinde çıkart çıkart kızart.

ciceksever70 05-05-2013 19:40

Bugün cok uzun zamandan sonra patates böregi yaptim cocuklar severek yedi. Yufkayi kendim actigim icin ne yalan söyleyeyim üseniyorum bunca isin arasinda.

Güler 05-05-2013 19:44

Ooooo sevgili ciceksever70, bu durumda sizinki çok daha nefis olmuştur mutlaka.
Ellerinize sağlık.

ciceksever70 05-05-2013 20:14

Burada yufka olmadigi icin mecburen ögrendim Güler abla. Istanbul`da olsam hic yufkayla ugrasir miydim? Lahmacun bile yapiyorum burda.:D

Cumhur Tonba 06-05-2013 21:53

Güler abla, bugün saat 12 de hazırladım. Yufkaları serdim. Malzemeyi koydum. Tam katlayacağım birisi geldi. Uzunköprüye gisdebilir miyiz diye. Ben de bir yufka artmıştı. 3.ncü yufkanın tamamına dağıttım kalan malzemeyi. 4.ncü yufkayı da üstüne koyup rulo yaptım. O şekilde buzdolabına koydum. Akşam 5.30 da Nazlıcan gelince dolaptan çıkardım. 1 cm lik dilimler halinde kestim. Dün malinanın yazdıkları aklıma geldi. Aynı 128.nci mesajdaki Sayın Backyard'ın yaptığı gibi oldular.Harika oldu. Daha yoğun.
Nazlı ve hanım da çok beğendi.

patipatya 30-07-2013 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1149569)
Sevgili Cumhur Tonba, yaptıktan bir gün sonra kızartmaya başlarsan güzel oluyor. Aralarına yağlı kâğıt koyarak kutu ile buzdolabında rahatlıkla 4-5 gün tutabilirsin. Eğer daha uzun tutmak istiyorsan derin dondurucu kısmına koy, canın istediğinde çıkart çıkart kızart.

saygılar Güler hanım, eşime bir sürpriz yapmak isterken tarifinizi keşfettim ve tarifiniz uyarınca börekleri hazırladım şuan dolabımızda, ancak çay bardağı ile kestiğimiz parçalardan arta kalan kısımları ne yapacağımı bilemedim ve tam detaylı olarak mesajları kontrol etmeye de fırsatım olmadığından kendimce bir çözüm buldum sonradan yptığım kontrollerde sayın malinanın fırın tarifi gibi yeni bir ürün ortaya çıkacak sanırım sonucu paylaşırım fakat şu kesilerden arta kalan kısımları ne yapacağız izah ederseniz sevinirim şimdiden teşekkürler :)

patipatya 30-07-2013 00:27

evde yalnız olduğumdan (ve tabi ki erkek beceriksizliğinden ) yapılış aşamasında foto çekemedim ancak anlatmaya çalışayım, çay bardağı ile kesip aldığım kısımlar haricini yağlı pişirme kağıdı serdiğim fırın tepsime yaydığım bir yufkanın üzerine artan harçtan sürdüm ve kalan parçaları da bu yufka üzerine serpiştirdim ve yine harcımdan sürdüm (sanırım harcı biraz fazla tutmuşum) en üste yine bi yufka ile sonlandırdım çok kullanmayı sevmediğimden hiç yağ koymadım fakat kenarlar kuru olmasın diye kenarlara tereyağı koydum sahurda tadına bakacağım artık :) ama en üstteki yufka beyaz kaldı sanırım buraya kızarmasını sağlamak için yoğurt falan sürmeliydim :)

patipatya 30-07-2013 00:53

180 derecede ısıtılmış fırında 35 dakika, üst kısım biraz çıtır olmuş ancak lezzet mükemmel

patipatya 30-07-2013 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smiy (Mesaj 870011)
Güler Abla'nın şekerli biber turşusundan sonra, bu haftasonu da patates böreğini deneyelim dedim.Ne deneme ama! Yiğenlerde bizdeydi kahvaltı sofrasına konulmasıyla bitmesi bir oldu.Kimi reçelli, kimi peynirli, kimi de sade çok güzel oluyor diyerek yediler.
Artan parçaları da cips gibi olmuş diye diye kapıştılar.
Güler Ablacım bu güzel lezzeti bizlere tattırdığın için teşekkürler.
Eklenti 251249
Eklenti 251248

İşte aradığım cevap buymuş geceden beridir aklımda bu yöntem benimkinden daha pratik olmuş bir dahakini bu şekilde deneyeceğim, bu arada eşime çok iyi bir sürpriz oldu şaşkınlık içine hala atlatamadı

skaraca 03-08-2013 11:46

Karışık Patates Böreği
 
5 Eklenti(ler)
Neden karışık? Güler hanımın tarifi ile Malina hanımın tarifi birleşti. Onun için karışık.

Güler hanımın tarifindeki gibi içi hazırladıktan sonra fırında yapmayı düşündüğüm için içine bir kaşık yağ karıştırdım.

Daha sonra yufkayı alarak sigara böreği saracak gibi üçgen şekilde kestim. Bir yufka sekiz parça oldu.

Bu parçalara 1-1,5 yemek kaşığı içi iyice yaydım. Daha sonra iki yandan katladım. Sonra uzun tarafını ikiye ve tekrar ikiye katladım.

Eklenti 431663

Eklenti 431664

Eklenti 431665

Eklenti 431666

Eklenti 431667

skaraca 03-08-2013 11:59

Devam....
 
3 Eklenti(ler)
Üzerine yumurta sürüp susam ve çörek otunu serptikten sonra doğru fırına....

Eklenti 431668

Eklenti 431669

Eklenti 431670

Güler 03-08-2013 15:55

Ellerinize sağlık, görüntüsü güzel ya tadı nasıl oldu?

skaraca 09-08-2013 08:54

Tadı da görüntüsü gibi. Ayrıca ilk börekleri fırınlık yaptıktan sonra kalan içide sizin ilk tarifinizdeki gibi bardak kesmesi yaptım.

Bir parti fırında pişirdikten sonra dondurucuya koymuştum. Daha sonra fırınlık olarak yaptıklarımı yağda kızarttım. Öyle de güzel oldu.

Jezebel 09-08-2013 11:47

Bu böreği yapmaya karar verdim, miktarları orantılı olarak arttırarak.
Resimler sonra gelecek.

Jezebel 09-08-2013 16:07

2 Eklenti(ler)
Güler hanım usulü Patates böreğinin Jezebel yorumu.
Tarifin orijinaline bağlı kalınarak ölçüler 2 katı olarak ayarlandı.



Eklenti 432504




Eklenti 432505



:)

Güler 09-08-2013 18:29

Sevgili jezebel, ellerine sağlık çok güzel olmuşlar, ancak mini bir hatırlatmada fayda var.
Kızgın yağdan kevgir kepçe ile aldığın börekleri önce kâğıt havlu üzerine çıkartırsan yağın fazlası kağıt tarafından emildiği için daha güzel oluyor. ;)

Jezebel 09-08-2013 21:13

İşin aslı bu mutfak benim olmadığı için koşullara göre hareket ettiğim.
Hazırladığım böreklerin bir kısmını dondurucuda bekletiyorum.
Onları kızartırken bu uyarınızı dikkate alacağım.
Yine de herkes böreği çok güzel ve hafif buldu:p

nkutsay 11-09-2013 16:46

Tarif icin tesekkurler. 6 yufkadan yaptim. daire ve kalan hamurlarla ugrasmamak icin pizza kesiciyle ucgen ve kareler kestim. Firesiz oldu. Cok da guzel kabardi.Bir dahaki sefere peynir miktarini 2 kata cikarip deneyecegim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025