19-07-2007, 14:55 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Tahinli Sarma Yapımı
MALZEMELER: 1- 600 ML SU 2- 50 GR YAŞ MAYA 3- 1 KG UN 4- 30 GR TUZ 5- 80 GR ŞEKER 6- 2 ADET YUMURTA 7- 350 GR YAĞ 8- Tahin (Göz kararı, ağız tadı kararı; hamurun üstünü tam olarak kaplayacak miktar) YAPILIŞI: İlk önce 1 kg un ortası boş kalcak şekilde daire şekli verilir. Sonra ortasına 50 gr yaş maya ufalanır. Daha sonra 30 gr tuz, 80 gr şeker, 2 adet yumurta ve 350 gr yağ ihtiva edilir. Sonra içine 250-300 ml su katılır ve hamajenize bir şekilde karıştırılır. Sonra suyun geriye kalanı hamur kıvama gelinceye kadar katılır ve böylece hamur hazır olmuş olur. Hazır olan hamurlarımızı tezgah üzerinde eşit parçalar halinde kesilir avuç içi ile yuvarlanıp top haline getirilir. Sonra hamurlarımız daire şekli verilerek açılır. Daha sonra içine tahin dökülür ve iyice yaydırılır. Sonra üzerine istenilen miktarda şeker katılır. Daha sonra hamurumuz rulo şeklinde katlanır. Sonra hamurumuz oklava kalınlığında uzun bir şekilde açılır ve tepsiye dolayarak konur. Üzerine ince tabaka halinde fırça yardımı ile yumurta sarısı sürülür(amaç hamurun daha iyi bir şekilde kızarması). Daha sonra üzerine isteğe göre susam veya fındık atılır. Sonra tepsi ılık bir ortama konur ve hamurun mayalanması beklenir. Mayalanmış hamur direk fırına atılır. AFİYET OLSUN... İşte bu ürünlerin yapıldığı muhteşem yer... |
21-07-2007, 21:28 | #3 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
22-07-2007, 00:20 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili malina bu benim de dikkatimi çekmişti. Malzemelerde tahin olmadığı için ne miktar kullanacağımız da belli değil. Şimdi malzemelere bakalım: MALZEMELER: 1- 600 ML SU 2- 50 GR YAŞ MAYA 3- 1 KG UN 4- 30 GR TUZ 5- 80 GR ŞEKER 6- 2 ADET YUMURTA 7- 350 GR YAĞ Evet malzemelerde tahin yok. Adı Tahinli sarma olan bir tarifin malzemeleri arasında tahinin sayılmamış olması gerçekten sevimlice ironik bir vaziyet. Sevgili Billur Korkmaz da bu ironiyi zekice yakalıyıvermiş: "Malzemelerde tahin niye yok? Hem de adı tahinli sarma olduğu halde.. diye neşeyle soruvermiş. Ah sercan_17 ah!. Gençlik başında duman yani Sahi ne kadar tahin kullanacağız? |
22-07-2007, 15:56 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili arkadaşlar kusura bakmayın çıraklığıma verin yahu sizde. Tahinin tam bir miktarı yok göz kararı sadece. Hamurun üstünü tam olarak kaplayacak miktarda konur... |
22-07-2007, 16:17 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Ben rulo yapıldıktan sonraki kısmı anlayamadım tam olarak. O rulolardan, o kadar büyük bir salyangoz nasıl çıkar ki "Sonra hamurumuz oklava kalınlığında uzun bir şekilde açılır ve tepsiye dolayarak konur" Sanırım burayı anlayamadım. Oklava kalınlığı derken, oklavanın boyu mu kastedilmiş acaba? |
22-07-2007, 21:16 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili secan_17, bizimki sadece latifeydi. Bu güzel reçete içi,n teşekkürler. En kısa zamanda hayata geçirileceğinden emin olabilirsiniz. |
22-07-2007, 22:12 | #10 |
agaclar.net
|
Tahini melzeme listesine ekledim Hamur yapmak için uğraşamam diyenler için başka bir tarif: Malzemeler 1- Mahallenizdeki ekmek fırınına uğrayın, bir iki kişilik yapacaksanız ya da ilk kez deneyecekseniz 1 ekmek hamuru alın. 2- 1 kavanoz tahin alın 3- Toz şeker nasıl olsa evde vardır, onu almayın Yapılışı: 1- Ekmek hamurunu geniş bir tepsiye koymadan önce fırını açın ve 170 dereceye ayarlayın. 2- Parmak uçlarınızla hamuru açabildiğiniz kadar genişletin. 3- Üzerine bir kaşık yardımıyla, bir tabaka olarak tahini sürün ve göz kararı toz şeker ekin. 4- Hamuru dört yönden içe doğru katlayıp bir bohça biçimine getirin ve tekrar parmaklarınızla genişletin. 5- 2, 3, 4 nolu işlemleri tekrarlayın 6- 2, 3, 4 nolu işlemleri bir daha tekrarlayın 7. Bohça halindeki hamuru bu kez uzun bir bir form alacak biçimde hazırlayın. Hamurun farklı yerlerden incelmesini önemsemeyin... 8- Pişirme kabının içine elinizdeki ince uzun hamuru spiral biçimde yerleştirin. Üzerine tekrar tahin sürün ve son olarak tekrar şeker ekin. 9. Isınmış fırına koyun, yaklaşık 30 dakika ya da üzeri kızarıncaya kadar bekleyin. Tahinin artanını buz dolabına kaldırın, şekeri yerine koyun, ellenizi yıkayın |
22-07-2007, 22:30 | #11 |
Doğadelisi
|
Teşekkürler Sayın Hassoman, Tarif esnasında tahinden söz edildiği gibi, malzeme listesinde de yer alması gerektiği kanaatinde olduğum için Sercan kardeşime nazire yapmıştım.. Düzenleyen Billur Korkmaz : 25-07-2007 saat 12:32 |
23-07-2007, 11:14 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili kürekçi ben orda oklava kalınlığında diye yazdım. Yani oklavanın boyu kastedilmedi. Yeterki oklava kalınlığında olsun uzatabildiğiniz kadar uzatın... |
23-07-2007, 11:16 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili glcn dükkanımız hürriyet semtinin hemen yanındaki karaman mahallesinde ve karaman sağlık ocağının karşısında... |
24-07-2007, 16:03 | #20 |
agaclar.net
|
Parmak kalınlığında deseniz anlayacaktı Anlıyacak mıydın? |
24-07-2007, 20:33 | #22 |
agaclar.net
|
Daha kötü durumda olanlar var, endişelenme Hepimiz bu yollardan geçtik. Sana arkadaşımın kızıyla ilgili bir olay anlatayım. Yaşı senin kadardı... Onlarda olduğum bir gün, arkadaşım kısa süreli dışarı çıkmak zorunda kaldı. Bu arada yemek yapıyorduk... Sıra pilav pişirmeye geldi. Malzemelerin yeni bilmediğim için arkadaşımın kızı bana yardım ediyor... Pilava arpa şehriye koymak için bakınmaya başladım ve gördüm. Tam elime aldım, o değil, ben bulayım, dedi... Peki, dedim. Bizimki aranıyor... Bir epey sürdü. Dayanamadım: - Neden bunu kullanmamı istemiyorsun? - Annem onun koyu renk olanından pilava koyuyor, onu arıyorum! |
17-12-2008, 22:10 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Ben de pişirdiğim tahinli çöreği nereye yükleyeyim derken, tesadüfe bak yaklaşık aynı şeymiş. Ama ben hamuru kafadan göz kararı yaptım. Şöyle ki; Yarım çay bardağı kadar ılık su, 1 tatlı kaşığı kurumaya, bir tatlı kaşığı tozşeker, karıştırıp mayayı biraz kabarması için ılık yere koydum. Yarım çay bardağı kadar sıvıyağ, 2 çorba kaşığı yoğurt, bir çimdik tuz ilavesine aldığı kadar un (yani ele yapışmayan kıvam) ekleyerek yoğurdum, yumuşacık bir hamur yaptım. Pardon yaptık, kızım da yoğurma meraklısı, o kadar yalvardı ki bıraktım, eğlendi biraz. Mayalanması için, üzerini kapatıp ılık yerde beklettim. Kabarınca açtım. Bir ,iki tanesini sadece tahinli; bir, ikisini tahin+ceviz+bademli; bir kısmını tahin+pekmez+badem+cevizli yaptım. Malzemeyi koyduktan sonra hamuru rulo yaptım ve biraz büktüm (bu sayede tel tel, çıtır çıtır oldu) olduğu yerde kendi etrafında döndürerek spiral şekli verdim. |
19-12-2008, 14:05 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
|
Sayın GLCN; Cevabım bir yıl ertelemeli ama yazmadan edemedim. Bursa'lı olmayan biri olarak en güzel tahinli sarmayı hangi fırının yaptığını yazayım dedim. Ulu Camii'nin hizasında, caddenin tam karşısında Maksem caddesi var. Yukarıya doğru dik bir yokuşu olan bir cadde. Maksem'den yukarıya tırmanın, caddeye paralel bir arka sokakta Mahkeme fırını var. Çok eski, tarihi denilebilecek bir fırın. Bursa'ya özgü bütün tatlı ve tuzlu hamur işlerini oradan tazecik alabilirsiniz. Sadece tahinli değil, haşhaşlı, zeytinli sarmada satılıyor. Yanlız sabah erken gidin, kalmayabilir. Keşke şimdi Bursa' da olsaydım |
|
|